Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odwieczny problem - jakie ogrzewanie?

krzychu5

Recommended Posts

• Odpowiedzi 298
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Słuchaj,czytaj i się ucz ;)

A jak tam Twoje OZC wyszło ?

Wiesz gdzie to mam ?

Interesuje mnie to co teraz i dzisiaj a nie jakieś twoje dyrdymały i założenia.

Pisałem ci już kiedyś że rozmową z tobą i twoim mentorem to jak kopanie się z koniem.

Pogadamy za kilka lat jak już będziesz miał coś do powiedzenia.

Do zobaczenie w 2022, jak mnie nie wykończą nerwowo tacy ja TY do tego czasu.

Pozdrawiam i Życzę powodzenia.

No są różne priorytety,ja buduję z myślą o przyszłości,o cenach energii za kilka lat i te naście czy dziesiąt lat zamierzam pomieszkać w tym domu[/quote

To może podasz mi wyniki losowania dużego lotka ?

Ja wiesz co będzie za X lat to może chociaż to bym prosił na bieżąco ?

Ja nikogo jeszcze w konia nie zrobiłem ale Wy już nie jednego.

Kończę tą głupawą dyskusję. Licz dalej, i życzę ci żebyś się nie przeliczył ale ty i tak się nie przyznasz do błedu.

Jeszcze raz pozdrawiam i żegnam.

I nie mogę zdecydować jak ogrzewać mój przyszły domek. Na początku byłem przekonany (po namowach znajomych) na ogrzewanie gazem za pomocą kotła kondensacyjnego z zasobnikiem, na gaz płynny z butli kupionej na własność. Ale czym bliżej montażu tym więcej mam obaw że nie będzie mnie stać w przyszłości na ogrzewanie....

Myślę, że pellet jest dobrym dla Ciebie rozwiązaniem.

Trochę drożej niż ogrzewanie groszkiem węglowym, ale o niebo czyściej i bardziej komfortowo.

Prędzej ekosyf Cię wykończy jak poniżej:

A teraz montuje pompę ciepła,żeby nie było ;)

Jeszcze raz napiszę,że dziwie się ludziom,że dobrowolnie wchodzą w takie bagno...

No ale widocznie są to tego stworzeni ;)

arturo

spotkajmy siętutaj za 3 lata jak już postawisz swój wymażony domek i zaczniesz płacić rachunki za jego ogrzewanie

Jak napisałem wcześniej i jak moje słowa potwierdził karoka na razie jesteś teoretyk. masz projekt bujną wyobraźnię i jeszcze większe oczekiwania związane ze swoim cydownym dzieckiem ktore ma dać Ci schronienie i Twojej rodzinie. niestety jesteś tylko jedną z części całości która nazywa się inwestycja

resztę stanowią materiały i wykonawcy. tutaj lezy problem a nie w tym co piszesz

i ten problem nazywa się "DUŻO ZAROBIĆ A WCALE NIE ZROBIĆ" czytając między wierszami wleźć odpieprzyć robotę i zgarnąć kasę no i modlić żeby przed wyplatą delikwent nie wezwał jakiegoś fachury coby sprawdził cośmy skopali

o tym mówię

jest takie powiedzenie

Buduje się w życiu 3 domy

pierwszy na próbę

drugi dla kogoś

i trzeci dla siebie

Ja nadal mam nadzieję że się mylę ale znam życie i wiem jaka jest różnica ogromna czasem pomiędzy tym co chcemy a tym co mieć będziemy

do przeczytania za 3 lata

aha

i zaproś wtedy do dyskusji kolegę który porzucił eko bo brudne niech też się wypowie czy dobrze zrobil, jeśli go wcześniej rachunki nie wykończą albo nie wykończy Ciebie za pomysł jaki mu podsunąłeś jeśli to Twoja sprawka

Pozdrawiam i bez ironii życzę sukcesu budowlanego bez rozczarowań

Się zaczyna dziać:)

Budujesz Arturo dom na lata? Poczytaj wątek "kuna domowa" co zrobiła z moim dachem i moim ociepleniem. Jak myślisz co na to OZC zrobione kilka lat temu?

Ja w przeciwieństwie do ciebie jestem już po generalnym remoncie domu 8-10 letniego

Osobiście znam firmę, która z propanu (poniżej ceny prądu) przeszła na śmieciucha. Dla ciekawości właściciel jeździ nową A8:) Chcesz powiedzieć, że jest idiotą i nie potrafi liczyć?

Osobiście znam emeryta który przechodzi (obecnie jest w trakcie) z propanu w cenach II taryfy a taniej jak w I na ekogroszek:P Też idiota?

Osobiście znam małżeństwo, które przeszło rok temu na propan (w miarę nowy dom) z pieca kospel (został awaryjnie). Też idioci? Obydwoje są lekarzami. Brak im wykształcenia? On był fanatykiem muratora:P Podobno dzisiaj nie czyta:P Ekogroch nie wchodził w rachubę jako obsługowy system

Dziwnie, że nie znam nikogo kto przeszedł w drugim kierunku

Wszyscy idioci?

Żeby nie było, nie grzeję węglem domu i nie dopuszczam tego do swoich myśli, karoki nie bronię ale zejdź na ziemię. Pomieszkaj:P

Ja już remont przerobiłem. Uważasz, że też nie mam doświadczenia?

Edytowane przez piotrmak

kolega Arturo to taki mówiąc dosadnie "jebak teoretyk". Wszystko wie najlepiej. Nikt mu nie wmówi, że białe jest białe, a czarne jest czarne.

jak na płytę wziąłeś tydzień urlopu, to na resztę budowy najlepiej się zwolnij z roboty mistrzu budownictwa made in murator.

nikt Cię człowieku nie zmusza do ogrzewania domu węglem, więc przestań pierdolić w kółko jedno i to samo i zmykaj, tak jak Ci kiedyś napisąłem, do wątku o ogrzewaniu prądem.

Żeby offa nie było, do autora wątku, sam musisz zdecydować, bo jesli będziesz bazował na radach z tego forum, to daleko nie zajedziesz. A jesli masz juz kogos słuchać, to raczej tych, którzy wybudowali i mieszkają.

Edytowane przez pionan

Do Piotrmak

Żaden projektant liczący ozc nie jest przewidzieć ze za kilka lat jakas "kuna domowa" uszkodzi izoalcję termiczną, tego nie przewidzi nikt.

Jezeli zmienia sie charakterystyka energetyczna obiektu to powinno się wykonac powtórne obliczenia ozc uwzględniając zmienione parametry izolacyjnosci itp.

To ze wiele osób zmienia zródło grzewcze po kilku latach eksploatacji swiadczy tylko o tym ze nie mieli dokładnych obliczeń ozc i audytu przez co niedokładnie oszacowali koszty ogrzewania. To ze ktoś ma wyzsze wykształcenie i czyta muratora nie upowaznia do tego aby mysleć ze jest się wysokiej klasy specjalistą w zakresie projektowania energooszczednego

Edytowane przez asolt

A co powiesz na mnie,gaz przy działce a ja wybieram prąd bo taniej.Idiota ?

Obyś się nie przejechał:)

Każdy rodzaj ogrzewania jest dobry jak.....jest ciepło w domu

Ceny prądu niestety pójdą najbardziej w górę. To akurat jest fakt. Nawet dzisiaj na wp.pl był artykuł. Przestarzałe bloki energetyczne, uwolnienie cen, inwestycja w atom, wypłata odszkodowań za słupy na prywatnych działkach, limity CO2 itp.

Niestety też mnie to dotknie:P

arturo

Ty nadal nic nie rozumiesz

zbuduj

pogadamy

papier wszystko przyjmie kazde cyfry wstawione dadzą wynik odpowiedni

ale człowiek istota rozumna i omylna więc rozumuje zarobić i czasem rozumuje że robi dobrze a robi źle

poczytaj użytkownika adam_mk

facet ma głowę na karku

napisz mu co masz do tej pory a on cię szybko na ziemię sprowadzi juz jeśli chodzi o styropian w fundamentach i jego połączenie z papą i folią

możesz sobie nawet mercedesa na te ściany przykleić ale jak będzie coś zje.... to nic Ci nie pomoże

koszty poprawek i remontów zjedzą Twoje oszczędności i inwestycja zwróci Ci się nie za 10 lat tylko za 30

Czy warto?????

Nie wiem wszystkiego najlepiej ale NIKT mi nie wmówi,że zapotrzebowanie "normowe" ok.80-90kWh/m2/rok jest lepsze niż 40kWh/m2/rok i dlatego palenie wunglem jest najlepsze co WY próbujecie wmawiać ludziom i robicie im wodę z mózgu !!!

A tak przy okazji wunglowcy czemu żaden nie posiada dziennika budowy ? Ja nie mam nic do ukrycia także moje 40kWh/m2/rok jest w pełni jawne :)

Ale nikt nie wmawia, że wungiel jest najlepszy:) Przynajmniej ja nie

Każdy ma swój rozum i trzeba policzyć i podjąć decyzję

Ale na miłość Boską nie wmawiaj, że tylko prąd i PC. Nic więcej:P

Życie często kłóci się z teorią a praktyka rozmija z teorią

Jedno jest pewne, trzeba jakieś źródło wybrać, a ekip partolących jest cała masa. Nie każdy bierze urlop żeby wylać płytę, nie każdy może. Wielu ufa wykonawcą i obliczeniom w OZC a potem jest rozczarowanie

Najważniejsze, że w końcu zrezygnowałeś z kabelków i w końcu robisz wodne

W razie czego masz gaz przy działce:) Nie wszyscy mają tyle szczęścia:P

cena jednostki ciepła z eko to coś koło 0.19zl więc nie ogarniam co jest tańsze?????

a może będziesz grzał 3 godziny dziennie jak tu już niektórzy a może Ty właśnie pisali ???

to proś boga albo gwoździami okna zabij żeby Ci zona jak do roboty pojedziesz chałupy wietrzyć nie zechciała

zbuduj

pogadamy

Jeśli ktoś olewa budowę jak karoka65 i zamierza sprzedawać dom to pali nawet suchymi łajnami bo mu nie zależy,czy spali ich 5kg czy 100kg.On ten dom sprzeda :)

[/quote

Nie miałem już zamiaru z Tobą dyskutować ale suche łajno to ty masz pod pokrywą i obyś ze swoimi wyliczeniami nie musiał nim palić w zwykłym śmieciuchu w przyszłości.

Takich mądrali było wielu a zwykły Franio z budowy tak ich potrafił załatwić że do dzisiaj go pamiętają.

W moim domu prawie się urodziłem i zapewne w nim żywot zakończę.

Nie mam zamiaru go sprzedawać jak o tym nie wiem dlaczego chcesz poinformować i przekonać czytających.

No i widzisz,wykazujesz się brakiem elementarnej wiedzy na temat budowania !!

Najpierw przeczytaj sobie co to jest izolowana płyta fundamentowa a potem się odzywaj :)

Ja nie mam styropianu w fundamentach,nie mam połączenia z papą czy folią,nie ma tradycyjnych fundamentów.Robisz oczy ?

Tak,tak można,tak robią Ci,którzy nie chcą grzać wunglem ;)

napisałem Ci

laik jestem

tobie radzę żebyś wiedział na czym się wieszać potem

czy na tym grafitowym styro czy na rachunkach

ale widzę że nie przekonam

ciekawe czy jak zbudujesz nadal taki twardy będziesz

nie robię oczu

zrobię jak zbudujesz i ogrzejesz za te swoje grosze

Z takich a nie innych powodów u mnie w domu będzie piec kaflowy + pompa ciepła. Ja nie namawiam do czegoś podobnego bo to mój wybór, chciałbym tylko przy okazji zwrócić uwagę na jedna rzecz. Pompy ciepła z wymiennikiem powietrze powietrze działaja fajnie przy temperaturze na zewnatrz pow. 5 oC. W naszym klimacie to raczej studnia lub grunt. Tak przynajmniej podaja producenci, mogę się mylić bo nie jestem ekspertem ale nawet na stronie producenta pomp o której tu była mowa wykres mocy pompy zaczyna się przy temperaturze czynnika grzejnego -12 oC. Wynika z tego, że poniżej nie grzeje w ogóle a to jest moment gdy wychodzi każda najmniejsza wada systemu.

A teraz do autora. Mój brat ma super-duper dom z kominkiem z dystrybucja goracego powietrza, fundament grzewczy legalett i wentylację z rekuperacja. I wiesz co, nie ma miejsca w domu gdzie by coś nie szumiało. Taka mała dygresja.

Wybrałeś p-p ? Toż to jest większa klima ;)

Moja p-w 8kW przy -20st.C osiąga moc grzewczą 4,5kW,ja mam wyliczone obciążenie przy -20st.C na 2,2kW,takze da radę.Nawet jak by grzała z COP2 to i tak jest ok :)

A mój samochód przy -20 nie chce zapalać:p

Przeżyłem w swoim domu -34oC. Trzy tygodnie

Ta zima była wyjątkowo łagodna

Kilka lat temu całe gminy kilka tygodni stały bez prądu. Zdaje się okolice Szczecina. Pewnie najbardziej zadowoleni byli właściciele kabelków w podłodze i właściciele PC. Liczniki im się przez kilka tygodni nie kręciły:P Najważniejsze, że zaoszczędzili. Było tanio