Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odwieczny problem - jakie ogrzewanie?

krzychu5

Recommended Posts

Chłopy..... . Na każdym forum to samo.

Wróćcie proszę do pierwszego wpisu założyciela i odpowiedzcie na postawione tam pytanie. Czy mnie będzie stać?

Przyjmijcie zapotrzebowanie np. na 80 kWh/m2/rok i sumiennie policzcie. Czy to w rzeczywistości okaże 60 czy 100 kWh/m2/rok nie ma już większego znaczenia. Co najwyżej spadną lub wzrosną mu koszty w podobnej proporcji.

Przyszły użytkownik chyba ma świadomość czym się różni obsługa pieca na paliwa stałe /choćby nie wiem jaki nowoczesny/ od pompy ciepła, energii elektrycznej, propanu czy oleju opałowego. Nakład własnej pracy i jej koszt przy obsłudze użytkownik powinien sobie wyliczyć sam. Tak samo komfort użytkowania - ile warto za niego zapłacić.

PS. Wchodź w podłogówkę na największej powierzchni jak to możliwe. Warto.

• Odpowiedzi 298
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No dokładnie

1kWh z ekogroszka=0,18zł

1kWh z gazu ziemnego=0,26zł

1kWh z prądu=0,33zł

1kwh 0,33 zł, ale tylko w taryfie nocnej od 22 - 6 i od 13 -15. Potem cholernie drogo 0,54 zł!

ekogroszek 1 kwh 0,18 zł - chyba przy chińskim kotle o słabej sprawności albo cholernie drogim eko, bo w moim przypadku 1 kwh to 0,13 zł przez całą dobę.

Edytowane przez zyzolek

No dokładnie

Odpowiedź nasuwa się sama,trzeba zrobić tak,żeby było nas stać na płacenie rachunków.

W żadnej mierze nie zalezy to od systemu grzewczego,to zalezy jedynie od tego ile nasz dom będzie potrzebował energii do ogrzania.

Można grzać prądem i płacić 600zł za ogrzewanie na sezon,przykład j-j.

Groszkowcy nie mogą tego zrozumieć,a ceny 1kWh są mniej więcej na podobnym poziomie,może przypomnę:

1kWh z ekogroszka=0,18zł

1kWh z gazu ziemnego=0,26zł

1kWh z prądu=0,33zł

Dlatego jesli chcemy,żeby było nas stać na płacenie rachunków za ogrzewanie to zatroszczmy się o to a nie szukajmy półśrodków.

Pisałem wcześniej,można także grzać suchym łajnem ale czy o to chodzi ?

Z tego co pisze krzychu5,będzie miał zapotrzebowanie ok.60kWh/m2/rok a to już nie jest źle,chociaż z rekuperacją można by było zejść do 50kWh/m2/rok :)

no i mamy odpowiedź

ekogroszek - 0,18 x 80 x 140m2 = 2 016 zł - 168 zł m-c

GZ - 0,26 x 80 x 140m2 = 2 912 zł - 242 zł m-c

prąd 0,33 x 80 x 140m2 = 3 696 zł - 308 zł m-c

Gdzieś wcześniej był propan

3 200 zł rocznie - 266 zł m-c

Niezależnie z jakim przybliżeniem to jest policzone krzycho5 powinien sobie zadać pytanie: czy stać mnie zapłacić 140 zł miesięcznie /różnica pomiędzy najtańszym i najdroższym medium/ za nie podlegający dyskusji komfort użytkowania.

Dodatkowo chciałbym prosić o informację szanownych forumowiczów czy warto zainwestować w ogrzewanie podłogowe. Czy ogrzewać podłogowe cały dom? czy tylko np. kuchnia +łazienka + wiatrołap itd?

Naprawdę warto zainwestować w podłogówkę w całym domu i zdecydowanie zaoszczędzisz na rachunkach, niezależnie od medium grzewczego.

W tej chwili najtańszym medium grzewczym jest węgiel i drzewo. Inne typu prąd, pompy ciepła, gaz, olej, nie chcą być tańsze, a ci, co je promują nie chcą tego zrozumieć. Pamiętaj, że zawsze w przyszłości można zmienić medium do ogrzewania, tak jak można zmienić dom, samochód, żonę itd...

Ja teraz mam ekogroszek, ale nie wykluczam, że kiedyś przejdę na gaz, jak będzie dostępny, albo pompę ciepła z odwiertami, jak będzie tańsza.

Im dom bardziej energooszczędny tym lepiej. Więcej paliwa zaoszczędzisz, niezależnie od tego jakie to paliwo będzie.

Edytowane przez zyzolek

Dokładnie tak :)

Wiem,że będzie szło to poprzez lan lub gsm.W podobny sposób będzie opomiarowana pompa 16kW wspomnianego wcześniej Magnolii18 w domku przedwojennym ;)

Nie będzie zmiłuj się,temperatura w domu i zużycie będzie podawane na bieżąco.

Jest to akcja promocyjna i reklamowa instalatora pomp ciepła Atlantic ;)

Jaki koszt takiej PC-PW?

Dokładnie tak :)

Wiem,że będzie szło to poprzez lan lub gsm.W podobny sposób będzie opomiarowana pompa 16kW wspomnianego wcześniej Magnolii18 w domku przedwojennym ;)

Nie będzie zmiłuj się,temperatura w domu i zużycie będzie podawane na bieżąco.

Jest to akcja promocyjna i reklamowa instalatora pomp ciepła Atlantic ;)

Mo to masz przechlapane :D hehe bedzie sie działo... juz to widze..:p

Coś mi się obiło o uszy ok.29tys.zł z zasobnikiem i montażem,szczegóły musisz się dowiedziec osobiście.To jest model trzyfazowy tzn.,że do -15st.C pompa dysponuję stałą mocą grzewczą 16kW.

Gość mieszka na Wilczym Gardle :)

Po cholerę mam grzać w kominku przy pompie ciepła,przecież to wyjdzie drożej ?

Nawet przy prądzie nie wychodzi tak tanio,m3 dębiny to ok.200zł.

Ja tam się cieszę :)

29 tys. zł:jawdrop:, a przed chwilą pisałeś, że tylko 20 tys.

A do kominka wrzucisz 4 klocki dęba i od razu ciepło na całą noc :) Wrażenia komfortu i nastrój: bezcenne:)

no i mamy odpowiedź

ekogroszek - 0,18 x 80 x 140m2 = 2 016 zł - 168 zł m-c

GZ - 0,26 x 80 x 140m2 = 2 912 zł - 242 zł m-c

prąd 0,33 x 80 x 140m2 = 3 696 zł - 308 zł m-c

Niezależnie z jakim przybliżeniem to jest policzone krzycho5 powinien sobie zadać pytanie: czy stać mnie zapłacić 140 zł miesięcznie /różnica pomiędzy najtańszym i najdroższym medium/ za nie podlegający dyskusji komfort użytkowania.

A spróbuj policzyć inaczej, naklej styropianu za 2-3 tys zł więcej na ten dom i zejdziesz do 50kWh/m2 i co będzie wtedy? Nie 140zł a tylko 90zł więcej.

Jeszcze jedna kwestia,trzeba porównać teraz koszt instalacji,bo to jest równie ważne:

1.Ekogroszek-15-18tys.zł

2.Gaz ziemny-20tys.zł

3.Prąd-4tys.zł

4.Pompa ciepła p-w z COP2,5 do tego zapotrzebowania ok.22tys.zł\

No właśnie. Może zamiast styropianu dać PCi wydać na nią więcej o 4 tys niż na groszek i zwróci się za kilka lat a z łopatą nie trzeba latać

Kilka faktur za prąd i mamy koszty kotłowni na gaz węgiel i pc-pw zrównany.

Twoje "kilka" to prawie 10 lat. W tym czasie pewnie piec będzie do generalnego remontu albo wymiany, a jak dołożysz styropianu jak proponowałem to wyrówna się za 15 lat. Jak budujesz dom na kredyt w złotówkach to za pożyczoną złotówkę oddajesz dwie czyli wyrówna się za 30 lat. To co wolisz szuflować, zamawiać węgiel, nosić worki, ścierać pył węglowy w kotłowni z wszystkiego, pieprzyć się z jakimiś zawleczkami itp itd czy zaoszczędzić na instalacji nie kupując pieca na ekogroszek i płacić 90zł więcej za prąd miesięcznie?

Przy prądzie nie uwzględniacie jeszcze oszczędności wynikającej z II taryfy w pozostałych urządzeniach elektrycznych. Np pralka i zmywarka mogą pracować tylko w II taryfie znacznie oszczędzając złotówki.

A spróbuj policzyć inaczej, naklej styropianu za 2-3 tys zł więcej na ten dom i zejdziesz do 50kWh/m2 i co będzie wtedy? Nie 140zł a tylko 90zł więcej.

No właśnie. Może zamiast styropianu dać PCi wydać na nią więcej o 4 tys niż na groszek i zwróci się za kilka lat a z łopatą nie trzeba latać

Twoje "kilka" to prawie 10 lat. W tym czasie pewnie piec będzie do generalnego remontu albo wymiany, a jak dołożysz styropianu jak proponowałem to wyrówna się za 15 lat. Jak budujesz dom na kredyt w złotówkach to za pożyczoną złotówkę oddajesz dwie czyli wyrówna się za 30 lat. To co wolisz szuflować, zamawiać węgiel, nosić worki, ścierać pył węglowy w kotłowni z wszystkiego, pieprzyć się z jakimiś zawleczkami itp itd czy zaoszczędzić na instalacji nie kupując pieca na ekogroszek i płacić 90zł więcej za prąd miesięcznie?

Przy prądzie nie uwzględniacie jeszcze oszczędności wynikającej z II taryfy w pozostałych urządzeniach elektrycznych. Np pralka i zmywarka mogą pracować tylko w II taryfie znacznie oszczędzając złotówki.

Moja faktura za prąd od 15 kwietnia 2011 do 14 października 2011 to 2685 zł. Z tego w 1 taryfie 3643 kwh, w 2 taryfie 1933 kwh. To wszystko za 6 miesięcy a nie posiadam żadnych urządzeń grzewczych na prąd. Ciekawe ile prądu zużyłbym na ogrzewanie?

A styropianu, betonu i cegieł nie żałowałem

Edytowane przez zyzolek

Jaja sobie robisz??? być wiezniem we własnym domu??? moze jeszcze chodzić się kąpac o 23:57 bo tak nagrzeje wodę , wodę na cherbatę grzać po 22 bo czajnik to 1,5kw(troche pozno ta kolacja) bo tania taryfa, komputer włanczać w okreslonych godzinach..... hola hola każdy ma swoje priorytety,,

Tak, tak Piotrek42, najwięcej zamieszania robią tacy teoretycy, co jeszcze nic nie zbudowali ani nie zapłacili żadnej faktury za sezon grzewczy. Operują wirtualnymi Kwh, nie biorąc pod uwagę ile czasu i ile kwh potrzeba do podgrzania określonej ilości wody w danym obiegu grzewczym do określonej temperatury. Każdy kto już mieszka i tym steruje widzi to codziennie na własnych oczach i na liczniku.

Panowie teoretycy, jak zostaniecie praktykami, to wtedy możecie być alfą i omegą.

drogi arturo

ja myślę że Twój narcyzm jest tak daleko posunięty że nie zauważasz ciemnogrodu u siebie i swoich szeroko zamkniętych oczu

powoli wychodzi z tego co piszesz że nic nie rozumiesz z wpisów innych użytkowników albo rozumieć nie chcesz

większość z nas domy już ma część starsze niż 10 lat

podaj mi więc mądry oświecony człowieku żyjący z dala od ciemnogrodu koszt modernizacji mojego domostwa aby grzanie pompą ciepła było ekonomicznie zasadne

podaj mi jakie muszę wykonać zabiegi i jakie będą ich koszty???

zapominasz że jak ktoś już ma ponieważ budował kilka kilkanaście lat temu albo kupił dom na rynku wtórnym to ma raczej ograniczone pole manewru jeśli chodzi o poprawę charakterystyki cieplnej

patrzysz na świat przez pryzmat swojego marzenia a całą resztę rzeczywistego świata zostawiasz z boku

pisałem wcześniej

czasami zmiany są ekonomicznie nieuzasadnione a korzyści niewspółmierne do poniesionych kosztów.

Cytowane przez kolegę hasła w stylu doklejenia na ściany dodatkowego styro za dodatkowe kilka tysięcy najpierw trzeba policzyć ponieważ może się okazać że z dodatkowych 10cm białych kulek mamy tylko 1-2W dodatkowej oszczędności rocznie albo jeszcze mniej

inaczej jest planować budowę z ukierunkowaniem na dane źródło ciepła a inaczej decydować o wyborze gdy ma się już gotowy produkt w postaci domu już stojącego i nierzadko zamieszkanego od kilku -kilkunastu lat

o tym zapominacie

autor wątku budowę rozpoczął i to już ogranicza jego możliwości manewrów i wprowadzania zmian

żaden z was o tym nie pomyślał

piszecie tylko co wy macie lub chcecie mieć i próbujecie przekonać innych że to jedyne słuszne rozwiązanie

chyba tylko po to aby nie czuć się potem osamotnieni w cierpieniu

krzychu

wal pompę ciepła solary wiatrak sobie postaw na to wszystko wentylację z rekuperacją i klimatyzację okna fix żeby straty ciepła ograniczyć no i zamki w drzwiach żeby się otwierały tylko w czasie nocnej taryfy wtedy jak odrobina świeżego powietrza wpadnie do domu to taniej je ogrzejesz

a i jeszcze o kominku zapomniałem człowiek z wiekiem ma coraz gorszą pamięc przez ten ciemnogród chyba

a poważnie to wiesz jakie masz zapotrzebowanie i wiesz na jakim etapie budowy jesteś. wiesz zatem co jeszcze poprawić możesz i jaki to będzie koszt. wiesz też ile czasu będzie się zwracać ta ewentualna modyfikacja

a jeśli jeszcze nie wiesz to policz prześpij się z tym i zastanów czy jesteś w stanie udźwignąć koszty komfortu

a potem zdecyduj

Panowie i Panie nie ma o co kopi kruszyć. Jak napisał @Piotrek42 każdy ma swoje priorytety ... :)

Znam osoby które mają w nosie rachunek za gaz , węgla się nie dotkną bo mają uraz z dzieciństwa ;)

Ja mieszkałem w bloku parenaście lat, ale węgiel mnie nie przeraża , buduje dom energooszczędny(na pasywny mnie nie stać) i po przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw wychodzi że dla mnie najtańszy i najwygodniejszy jest ... groszek.

Gazu z rurki niet,gaz z butli ..., prąd działa jak chce ... olej to wogóle abstrakcja , pc hmm

Strefa V często mrozy poniżej 30*C, często zdaża się brak prądu ale nie dłużej jak 8h więc UPS wystarczy dla jednej pompki i sterownika ale dla pc już nie. Kominka nie chcę za żadne skarby

Dodatkowo różnica poziomów między drogą "główną" a posesją wynosi > 20m, odśnieżanie gminne też działa jak chce ... trochę popiołu się przyda (trzeba myśleć kompleksowo, bo potem to już albo płacz albo koszty)

Więc nie ma się o co kłucić dla jednego pc dla drugiego kabelki i II taryfa dla trzeciego groszek a jeszcze inny będzie grzał drewnem z lasu i szyszkami bo tak mu wygodniej i ma inne priorytety

Wg mnie procedura powinna wyglądać tak :

1. Nasze wymagania dot. wygody | 1 / 2 taryfy | itd ...

2. OZC przy nowym domku warto zrobić + 10% tolerancji tak dla świętego spokoju ;)

3. Wybór rodzaju ogrzewania + wentylacji

4. Projekt domku

Inna kolejność wg mnie generuje tylko koszty a w najlepszym wypadku niepotrzebny stres