Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odwieczny problem - jakie ogrzewanie?

krzychu5

Recommended Posts

Arturze nie ma zamiaru Cię przekonywać , proszę tylko o to by problem wyboru ogrzewania traktować kompleksowo. Każdy ma swoje zachcianki :)

Powyżej już napisałem dlaczego groszek.

U mnie prąd działa jak chce , kominka nie chcę bo nie , II taryfy też - mam trochę sprzętu który działa od 9:00 - 21:00 , popiołu też zmią potrzebuję dużo - nawet na zimówkach cięzko wyjechać a zjechać to już graniczy z cudem ;) , mrozy często powyżej 30*C.

Teoretyczne zapotrzebowanie ~5900kwh(strefa V) , ~39kwh/m2/rok + 10%

Pompę ciepła rozwazam ale tylko na lato do CWU , chociaż kolega z forum podsunął lepszy pomysł (jak się spradzi to go opiszę :) )

Piec który kupię pracuje w zakresie mocy od 3kW(sprawność 70%) do 12kW(sprawność ~90%)

pozdrawiam

adam

Edytowane przez adkwapniewski

• Odpowiedzi 298
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie rozważałeś pieca na drewno i bufora ? Przy Twoim zapotrzebowaniu jak znalazł,ba pellet jest bezobsługowy i po stokroć lepszy niż egogroszek.

No wiszę że worki z pelletem same wskakują do kotłowni a te z węglem trzeba dźwigać.

Kocioł taki też trzeba przeczyścić i popiołu chociaż mniej też trzeba wybrać.

Jeśli ktoś uparł się na paliwo stałe to najlepszym rozwiązaniem jest pellet a tym bardziej w domu energooszczednym.

Raz zasypany,sam się odpala i gaśnie w miarę potrzeby,także starczy na dłuuuugoo :)

Masz Arturo72 całkowitą rację... pelety to jest to !!!!! czysto,miło,ekologicznie i przyjemnie..... nawet z nudów można sobie przeczytać...http://forum.muratordom.pl/showthread.php?179219-kocio%C5%82-SmartFire-Lazar-wszystkie-opinie-mile-widziane./page6

tak tak

krawaty wiąźe usuwa ciąże

arturo

kto Ci takich głupot nagadał???

poczytaj wątki o paleniu pelletem jakie ludzie mają problemy

kalorycznosć gorsza niż ekogroszku

jakość kosztuje więcej niż ekogroszek

Oj chłopaku otwórz oczy na świat

dobrze zrobiona instalacja kocioł zabezpieczy przed korozją niskotemperaturową a ogrzewanie podlogowe ograniczy spalanie i wydłuży czas od obsługi do obsługi

Ty nic nie wiesz

W takim domu ugotujesz się ekogroszkiem lub zajedziesz piec raz dwa,no chyba,że bufor ciepła.

Oj Arturo, chyba nigdy na oczy nie widziałeś nowoczesnej instalacji z piecem na ekogroszek. Nie jest tak???

A niby latem cwu w bojlerze ustawiona na 40 stopni z piecem na ekogroszek też się zagotuje???

A w instalacjach z podłogówką i piecem na węgiel to nie ma termostatów, sterowników pokojowych, pogodowych, wifi itd...???

Chłopie otwórz oczy na świat.

Wg mnie procedura powinna wyglądać tak :

1. Nasze wymagania dot. wygody | 1 / 2 taryfy | itd ...

2. OZC przy nowym domku warto zrobić + 10% tolerancji tak dla świętego spokoju ;)

3. Wybór rodzaju ogrzewania + wentylacji

4. Projekt domku

Inna kolejność wg mnie generuje tylko koszty a w najlepszym wypadku niepotrzebny stres

Wg mnie kolejność powinna byc nieco inna,

pkt. 2 to wybór wentylacji, licząc ozc musimy przyjąć rodzaj wentylacji

pkt. 3 to ozc, +10 % mozemy odpuścić, wymiana normowa zapewnia nadwyzkę

pkt 4 to wybór rodzaju ogrzewania, a w zasadzie zródła grzewczego, rodzaj ogrzewania musimy wybrac wczesniej do ozc

pkt 5 projekt

Edytowane przez asolt

@asolt masz całkowitą rację

Miało być 1.wymagania,2.wybór ogrzewania+wentlacji , 3 ozc - sprawdzian , 4 projekt

te 10% ponieważ z doświadczenia wiem że soft też lubi spłatać figle (chyba że przeliczasz jeszcze na papierze i masz pewność) a i na budowie wykonanie też pare % zjada :)

Projekt to już ostateczny wybór (decyzja) , punkty 1-3 symulacja (warianty)

Za dużo chciałem powiedzieć na raz a i weekend więc troszke procentów :)

Jaja sobie robisz??? być wiezniem we własnym domu??? moze jeszcze chodzić się kąpac o 23:57 bo tak nagrzeje wodę , wodę na cherbatę grzać po 22 bo czajnik to 1,5kw(troche pozno ta kolacja) bo tania taryfa, komputer włanczać w okreslonych godzinach..... hola hola każdy ma swoje priorytety,,

Ale mi więzienie. Dziś nie korzystam z drugiej taryfy a i tak ustawiam programator pralki aby prała o 6 rano bo wtedy sobie wstaję i wieszam pranie, wieczorem nie lubię mieć obowiązków. A zmywarka? Jaki to problem aby nacisnąć przycisk POWER zamiast raz to np kilka razy powodując opóźnienie mycia naczyń. To dla Ciebie jest niewolnictwo? A jak bierzesz prysznic to na czas namydlenia się zakręcasz kran? Ja tak. Bo mam świadomosć kosztów ale także ekologii. Może dla Ciebie to też więzienie? Idąc takim tropem to śmieci wyrzuć do najbliższego rowu bo przecież nie będziesz więźniem i gdzieś tam je składował i jeszcze płacił za wywóz!

Odczepcie się od Artura bo co z tego, że jest teoretykiem. Na tym forum jest mnóstwo osób, które grzeją albo czystym prądem albo pompą i wydają kosztuje ich to ogrzewanie poniżej 2 tys zł w roku! Pompa kosztuje tyle co wasz zasrany piec na eko ... jakie eko? Kto to w ogóle nazwał eko? Powinno nazywać się "syfogroszek". Kto normalny mając do dyspozycji dwa wydajne źródła ciepła w identycznej cenie, ogrzewące dom za identyczną kasę, jedno takie, że jak majster zamontował i włączył to grzeje przez 20 lat bez dotykania a drugie takie, że trzeba stukać pukać ;donosić, zamawiać i mieć w domu syf zdecyduje się na to drugie? A taka jest dokładnie różnica pomiędzy PCi powietrzną i Waszym "ekosyfem"

CUT Pompa kosztuje tyle co wasz zasrany piec na eko ... jakie eko? CUT

Kolego @bitter bardzo proszę żeby kolega podał gdzie można kupić kompletną pompę ciepła ~9kW w cenie ~7000PLN ? Która będzie działać przy -20*C (o -30*C celowo nie wspominam) i będzie miała COP > 2

Kto normalny mając do dyspozycji dwa wydajne źródła ciepła w identycznej cenie, ogrzewące dom za identyczną kasę, jedno takie, że jak majster zamontował i włączył to grzeje przez 20 lat bez dotykania

Proszę podać przykład 20 letniej pracy pompy wraz z rachunkami jeżeli to mozliwe ;)

Koszt ogrzewania "syfogroszkiem" to w zalezności od rejonu ~0,16PLN za kWh.(zakładając 70% sprawność kotła - realna sprawność przy niskich mocach 3-7kWh)

Proszę podać średnią cenę kWh przy "grzaniu" pompą z całego sezonu uwzgledniając 1 i 2 taryfe tylko tak szczerze.

Odczepcie się od Artura bo co z tego, że jest teoretykiem. Na tym forum jest mnóstwo osób, które grzeją albo czystym prądem albo pompą i wydają kosztuje ich to ogrzewanie poniżej 2 tys zł w roku! Pompa kosztuje tyle co wasz zasrany piec na eko ... jakie eko? Kto to w ogóle nazwał eko? Powinno nazywać się "syfogroszek". Kto normalny mając do dyspozycji dwa wydajne źródła ciepła w identycznej cenie, ogrzewące dom za identyczną kasę, jedno takie, że jak majster zamontował i włączył to grzeje przez 20 lat bez dotykania a drugie takie, że trzeba stukać pukać ;donosić, zamawiać i mieć w domu syf zdecyduje się na to drugie? A taka jest dokładnie różnica pomiędzy PCi powietrzną i Waszym "ekosyfem"

Pogadamy jak razem wybudujecie, na razie bujacie w obłokach i tylko nabijacie ilość wyprodukowanych postów na tym forum, ale zero praktycznego doświadczenia

Ale mi więzienie. Dziś nie korzystam z drugiej taryfy a i tak ustawiam programator pralki aby prała o 6 rano bo wtedy sobie wstaję i wieszam pranie, wieczorem nie lubię mieć obowiązków. A zmywarka? Jaki to problem aby nacisnąć przycisk POWER zamiast raz to np kilka razy powodując opóźnienie mycia naczyń. To dla Ciebie jest niewolnictwo?

Kwestia jak powiedziałem priorytetów.. pralkę ustawiam kiedy mi pasuje, a nie- będę w nocy słyszał jak się włancza, nie lubie jak zmywarka mi hałasuje(otwarta kuchnia) można by wymieniać... to JA DECYDUJĘ kiedy właczyć/wyłaczyć dane urządzenie -a nie moja taryfa!!!

A jak bierzesz prysznic to na czas namydlenia się zakręcasz kran? Ja tak. Bo mam świadomosć kosztów ale także ekologii. Może dla Ciebie to też więzienie? Idąc takim tropem to śmieci wyrzuć do najbliższego rowu bo przecież nie będziesz więźniem i gdzieś tam je składował i jeszcze płacił za wywóz!

Nie, kolego pryszyńc to ja biorę jak się spoce latem-lub chce sie ochłodzić, na codzień preferują kąpiel w duuużej (180cm dł) wannie,(zreszta rodzina też) czyli 3 wieelkie wanny goracej wody dziennie..nie ma jakoś wyrzutów bo mam swoją studnie (wierconą) a dodatkowo oczyszczalnię POŚ -więc jestem samowystarczalny i proekologiczny,smieci normalnie jak zwykły czlowiek wywozi smieciarka 4x w miesiącu

Odczepcie się od Artura
ale przecież nikt do niego nic nie ma...

Kolego @Karoka65 kolega się nie denerwuje temat trzeba przeliczyć :)

kolego @bitter ponawiam pytania :

CUT Pompa kosztuje tyle co wasz zasrany piec na eko ... jakie eko? CUT

Kolego @bitter bardzo proszę żeby kolega podał gdzie można kupić kompletną pompę ciepła ~9kW w cenie ~7000PLN ? Która będzie działać przy -20*C (o -30*C celowo nie wspominam) i będzie miała COP > 2

Kto normalny mając do dyspozycji dwa wydajne źródła ciepła w identycznej cenie, ogrzewące dom za identyczną kasę, jedno takie, że jak majster zamontował i włączył to grzeje przez 20 lat bez dotykania

Proszę podać przykład 20 letniej pracy pompy wraz z rachunkami jeżeli to mozliwe

Koszt ogrzewania "syfogroszkiem" to w zalezności od rejonu ~0,16PLN za kWh.(zakładając 70% sprawność kotła - realna sprawność przy niskich mocach 3-7kWh)

Proszę podać średnią cenę kWh przy "grzaniu" pompą z całego sezonu uwzgledniając 1 i 2 taryfe tylko tak szczerze.

po tym wpisie zaczynam dochodzić do wniosku że kolaga arturo nie tylko u siebie pompę ciepła montował będzie ale jest sprzedawcą

wcześniej pisał o promocyjnym podłączeniu pompy tej samej firmy

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?199539-Odwieczny-problem-jakie-ogrzewanie&p=5275016&viewfull=1#post5275016

czyżby zbieg okoliczności że się wciąż na produkty tej samej firmy powoluje????

a swoją drogą to ta pompa kosztuje 17tys netto

http://sklep.rotero.pl/pompy_ciepla/alfea_s8_atlantic_8_kw_pompa_ciepla.html

pisz prawdę chłopie

Sam piec 7tys.zł+komin 5tys.zł=pompa ciepła Atlantic Alfea S8 :)

Arturo.... a po co ci kominek przy tak małym zapotrzebowaniu ciepła na dom??? musiasz stawiac do niego komin=kasa, wyczytałem gdzieś ze możesz to ogrzac bio-kominkiem czyli można policzyć inaczej

piec + komin, niestety nie równa się

PC+kominek+komin a skąd ciepła woda latem??