adkwapniewski 18.03.2012 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 piec 12kW (modulacja od 3kW do 12kW) ~6300 z bruli + komin leier ocieplany +obróbka kominowa fakro ~3200 PLN = 9500PLN.Najtańsza pompa działająca przy -20*C z COP ~ 1,1 kosztuje po znajomości 16000PLN (ceny brutto zarówno w przypadku pompy i pieca bez mont.) Arturze powiedz czym będziesz dogrzewał jak temp spadnie poniżej -20*C ? Ile kosztuje dobry kominek (ceramika się nie nadaje ...) ? Ile kosztuje 1kWh grzania pompą PW "średniosezonowy" tylko proszę cenę realną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 18.03.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Jak już wyżej napisałem,kominek będzie ozdobą salonu i rezerwowym źródłem ciepła na wypadek braku prądu przez tydzień,biokominki nam sie nie podobają Acha, to za samo rezerwowe zródło ciepła zapłacisz... Komin + kominek, do tego wyjdzie prąd latem za podgrzanie cwu...każdy robi jak uważa.. no i pc.. czyli w sumie grosze.....: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 18.03.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 taaaa podłogówke mam .....zasobnik też... to pewnie sama pc u mnie wyszłaby z 10000zł z podłaczeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 18.03.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 (edytowane) 1. Nie podałeś ceny 1kWh grzania pompą ...2. Nie doliczyłeś ceny kominka3. Nie podałeś COP przytoczonej pompy przy -20*C I to ja mam zmienić dilera ? Ja pompy nie kupie bo u mnie (strefa V) pompa do ogrzewania domu się nie sprawdzi więc sprzedawca mnie nie ostrzyże ... Jakie jest realne COP przy -20*C i proszę nie pisz że takich dni jest kilka , bo u mnie jest ich więcej niż kilka. Edytowane 18 Marca 2012 przez adkwapniewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 18.03.2012 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 A z jakiej paki mam doliczać kominek ??? A z takiej Że podałeś że to awaryjne zródło ciepła, wiec doliczaj kominek i komin do kominka..... płacisz za samą gotowość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 18.03.2012 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Czy Was Pan Bóg opuścił ?? Paląc w kominku dębiną po 200-250zł/m3 kosztowo wyjdzie więcej niż pompą ciepła. Ludzie,zamiast się ośmieszać policzcie trochę na kalkulatorze... Kominek to mój kaprys i ozdoba salonu a nie system grzewczy Telewizor,komputer,3 osoby na pokładzie,pralka,lodówka dają też sporo W to tez mam doliczać ? Nic z tego kolego.... liczysz ludziom kominy przy spalniu weglem... licz sobie kominek i komin do niego... albo nie rob kominka i komina i wstaw bio-kominek wtedy bedzie ok.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 18.03.2012 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Powiem tak, jak masz ogrzewanie weglowe masz JEDNO zródło ciepła i koniec...(kominek robisz lub nie-twoja wola) a przy PC MUSISZ mieć DWA zródła ciepła... a pisanie o dekoracji i klimacie jakoś mnie nie wzrusza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 18.03.2012 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 (edytowane) Policzyłem i : Zakładjąc że grzejesz pompą tylko w 2 taryfie , przy COP z wykresu i taryfie (tauron weekend) za 1kWh płacisz 0,11PLN za "super" groch jest 0,16PLN , różnica 0,05PLN na kożyść pompy.przy moim zapotrzebowaniu na ciepło rocznie wychodzi 300PLN więcej za groszek. Różnica między "twoją" pompą bez komina a "moim" piecem z kominem 21000 - 9500 = 11500PLN (brutto) /300 zwrot za 38,3 lat Dla mnie 11500PLN to dużo pieniędzy , 300PLN rocznie - korona mi z głowy nie spadnie jeśli zejdę do kotłowni nawet raz dziennie. Artur naprawdę Ci życzę aby koszty ogrzewania Cię nie rozczarowały. Pisze szczerze. Powtórze jeszcze raz co napisał wczesniej @Piotrek42 - każdy ma swoje priorytety Edytowane 18 Marca 2012 przez adkwapniewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 18.03.2012 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 korona mi z głowy nie spadnie jeśli zejdę do kotłowni nawet raz dziennie. Sorry a w jakim celu raz dziennie do kotłowni????browara wypić ?czy zapalić papierosa?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 18.03.2012 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 (edytowane) Ale coś TY policzył ? Pompa ciepła to koszt 14tys.zł z montażem Skąd wziąłeś 21tys.zł ? Do pieca z kominem dolicz także koszt montażu oraz wykończenie tego komina Z netu ? http://sklep.rotero.pl/pompy_ciepla/alfea_s8_atlantic_8_kw_pompa_ciepla.html ~21000 http://www.jz24.pl/alfea-se8-kw-pompa-ciepla-p-1063.html ~17000 nawet za 14000 -9500 = 4500 /300 = 15 lat Nie ma się o co spierać , mieszkałem na Śląsku ~20lat tam naprawdę jest duuużo cieplej niż w strefie V, tutaj pompy ciepła do CO są dla naprawdę wygodnych których na to stać a i tak w większości wybierają Gaz jak mają "rurkę". Jest sporo ale do CWU wiosna lato jesień i to nawet kilku sąsiadów ma i sobie chwali (~70PLN za miesiąc za CWU widziałem rachunek za prąd) @Piotrek42 Ja tak z grzeczności , wiadomo że jak się okiełzna sterownik to przy niskim zapotrzebowaniu wizyta raz na tydzień w sobotę z piwkiem żeby żona nie widziała Edytowane 18 Marca 2012 przez adkwapniewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 18.03.2012 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 (edytowane) Sami Cały dom "tymi rencami" oprócz oczywiście betonu i koparki. Zakładając że zamontowałbym pompę to jak się zachowa przy -37*C ? Tylko tak z praktyki napisz , lokalni sprzedawcy mówią otwarcie że drugie źródło ciepła musi być bo poniżej -20*C zysk z pompy realny jest mierny COP < 2(Wykres swoje a życie swoje). Ja nie kupie pompy po to tylko żeby się przekonać kto ma rację. No chyba że producent zamontuje za free na jeden sezon i jeżeli mi się nie spodoba to zabierze sobie pompkę spowrotem również za free Zauważ też że w moich wyliczeniach wszystko jest na kożyść pompy PW (tylko druga taryfa i koszt 1 kWh pradu to 0,28PLN) Ja będę miał 2 wanny, lubię duuużo ciepłej wody i nie lubie sie w tym ograniczać , mam swoją studnię głebinową + do tego będzie POŚ , wszytsko po to bym mógł się wykompać wtedy gdy będę chciał a nie tylko wtedy gdy będę mógł.Rozważałem pcwu hewalexu ale jak pisałem wcześniej w moim przypadku jest inne rozwiaznie dogrzewania CWU napewno tańsze , czy lepsze się okaże Edytowane 18 Marca 2012 przez adkwapniewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 19.03.2012 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 adkwapniewski masz sporo racji w tym co piszesz. Zarówno arturo jak i ja nie jesteśmy maniakami prądu. Każdy z nas policzył co mu się kalkuluje. Ja będę grzał piecem elektrycznym. Wyliczyłem, że zapłacę za to ok 2500zł miesięcznie. Kominek powietrzny będę miał bo uwielbiam patrzyć na ogień i to jest luksus. Przy pompie ciepła nie trzeba alternatywnego źródła bo pompa ma zwykłe grzałki elektryczne. Wtedy będzie grzała czystym prądem ale ile mamy na przestrzeni 10 lat takich dni z takimi mrozami? Zastanawiam się dlaczego tak zaciekle z Arturo bronimy tego rozwiązania. A to chyba dlatego, że chcemy ludziom wybić z głowy stereotypowe myślenie że cena ogrzewania równa się cena nośnika a to nieprawda. Do ceny ogrzewania trzeba dodać cenę inwestycji w system grzewczy oraz własnej pracy w obsługowość którą trudno wycenić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 19.03.2012 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Zastanawiam się dlaczego tak zaciekle z Arturo bronimy tego rozwiązania. A to chyba dlatego, że chcemy ludziom wybić z głowy stereotypowe myślenie że cena ogrzewania równa się cena nośnika a to nieprawda. Do ceny ogrzewania trzeba dodać cenę inwestycji w system grzewczy oraz własnej pracy w obsługowość którą trudno wycenić. Tak ,tak..... juz kilku takich było.... pozniej okazywało się ze są sprzedawcami,naganiaczami lub monterami (niewłasciwe skreslić) samo dobro normalnie no forum... aż chciałoby się szpetnie zakląc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 19.03.2012 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Zastanawiam się dlaczego tak zaciekle z Arturo bronimy tego rozwiązania. A to chyba dlatego, że chcemy ludziom wybić z głowy stereotypowe myślenie że cena ogrzewania równa się cena nośnika a to nieprawda. Do ceny ogrzewania trzeba dodać cenę inwestycji w system grzewczy oraz własnej pracy w obsługowość którą trudno wycenić. Tak, tak, inwestycja w działającą Pci 100 tys zł. Baaardzo tania inwestycja. I ta różnica 80 tys. zł ma mi się za mojego życia zwrócić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 19.03.2012 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Do ceny ogrzewania trzeba dodać cenę inwestycji w system grzewczy oraz własnej pracy w obsługowość którą trudno wycenić. Dobrze napisane dodać cenę inwestycji to poproszę do ceny pompy z montażem doliczcie mi koszty zmian w projekcie takich aby budynek spełniał wymagania do grzania pompą oraz koszt materiałów i robocizny tych zmian. przecież większość projektów jest robionych pod ogrzewanie tradycyjne czyli gaz lub węgiel a koszty budowy domu o zapotrzebowaniu na ciepło na poziomie 50W/m2 są sporo wyższe. czy to też bieżecie pod uwagę??? celowo nie poruszam kwestii instalacji CO i CWU ponieważ niezależnie od źrodła energii musi jakaś zostać wykonana czy suma kosztów zmiany oraz pompy wraz z montażem nie okaże się inwestycją która zwracać się będzie 30 lat??? któryś z was to policzył poza kolegą adkwapnioewskim??? wydaje mi się że o tym obaj zapomnieliście w swoich rozważaniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek1968 19.03.2012 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Buduję domek o powierzchni 130m2. Źródłem ma być kocioł jednofunkcyjny kondensacyjny z zasobnikiem 100l.Co sądzicie o kotle Immergas Victrix 24kw?Taki zaproponowano mi w sklepie. Dodam ,że w domku będzie 60 m2 ogrzewania podłogowego a najdalszy punkt czerpania wody znajduję się ok 8m od kotła.wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 19.03.2012 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Czemu przekręcasz fakty ? Czy 16kW nie wystarczy do Twojego domu ? To koszt 30tys.zł,byłem i jestem przeciwny drogim pompom za kosmiczą kasę ale ceny się zmieniają,zwłąszcza jeśli komuś zależy na tym i potrafi szukać 16Kw Pc-PW do takiego domu raczej nie wystarczy http://zyzolek2.vot.pl/galeria/albums/Dom-wizualizacja/DomWiz2.jpg http://zyzolek2.vot.pl/galeria/albums/Dom-wizualizacja/DomWiz3.jpg http://zyzolek2.vot.pl/galeria/albums/Dom-wizualizacja/DomWiz4.jpg http://zyzolek2.vot.pl/galeria/albums/Dom-wizualizacja/DomWiz1.jpg Jak widzisz dom 4 razy większy od twojego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.03.2012 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Buduję domek o powierzchni 130m2. Źródłem ma być kocioł jednofunkcyjny kondensacyjny z zasobnikiem 100l.Co sądzicie o kotle Immergas Victrix 24kw? Taki zaproponowano mi w sklepie. Dodam ,że w domku będzie 60 m2 ogrzewania podłogowego a najdalszy punkt czerpania wody znajduję się ok 8m od kotła. wojtek Moc kotła duża za dużo, wystarczy 12 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 19.03.2012 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Na cały rok 12 miesięcy CO i CWU potrzebuję 8 ton, co daje koszt 5600 zł. Od wiosny do jesieni wizyta w kotłowni raz w miesiącu. Zimą przy -20 raz na 3 dni, a tak normalnie raz w tygodniu. Nie widzę tu żadnego problemu. Więcej czasu i energii kosztuje mnie odśnieżanie zimą, a latem koszenie trawy. Przy tym przerzucenie 8 ton w roku to mały pikuś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 19.03.2012 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 No nie wystarczy ale dla budującego taki pałac 60tys.zł za dwie takie pompy to kropla w morzu Pompy pw niet. Zamiast tego kiedyś w przyszłości cały dach ogniwa fotowoltaiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts