Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odwieczny problem - jakie ogrzewanie?

krzychu5

Recommended Posts

• Odpowiedzi 298
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak ,tak..... juz kilku takich było.... pozniej okazywało się ze są sprzedawcami,naganiaczami lub monterami (niewłasciwe skreslić) samo dobro normalnie no forum... aż chciałoby się szpetnie zakląc...

Może i było ale to właśnie Ty teraz tworzysz stereotyp. po przeczytaniu Twojego postu ilu ludzi pomyśli, że pompa to tylko i wyłacznie chwyt marketingowy? Napisałem tutaj ponad tysiąc postów możesz sprawdzić czy coś sprzedaję.

Tak, tak, inwestycja w działającą Pci 100 tys zł. Baaardzo tania inwestycja.

I ta różnica 80 tys. zł ma mi się za mojego życia zwrócić?

Zyzolek tworzysz kolejny (przepraszam za zwrot) idiotyczny stereotyp. Wypowiedź niestety żenująca. Równie dobrze mógłbym napisać że inwestycja w piec na ekogroszek to głupota bo schodzi 50 ton węgla na sezon bo "szwagier mówił". Gdzie Ty widziałeś pompy za takie pieniądze?

Dobrze napisane

dodać cenę inwestycji

to poproszę do ceny pompy z montażem doliczcie mi koszty zmian w projekcie takich aby budynek spełniał wymagania do grzania pompą oraz koszt materiałów i robocizny tych zmian.

wydaje mi się że o tym obaj zapomnieliście w swoich rozważaniach

Masz racje... Wydaje Ci się ;-). Jakie zmiany w projekcie przepraszam? Może takie że sobie zamiast kotłowni zrobisz pralnie, czytelnię, siłownię albo dodatkowy pokój bo nie trzeba miejsca na składowanie opału? Ale to raczej nazwałbym zyskiem nie kosztami.

16Kw Pc-PW do takiego domu raczej nie wystarczy

Podstawą doboru źródła ogrzewania jest jak już pisałem upierdliwość systemu i całkowity koszt inwestycji w odniesieniu do zysków jakie masz. Do takiego domu PCi może być zbyt drogim wyborem i przy kiepskim ociepleniu może się okazać, że lepiej sypać do pieca, choć jak pisał Arturo jak kogoś stać na taki dom to powinno być go stać na bezobsługowe ogrzewanie bo budowanie takiego domu z opałem stałym to jak kupić Lexusa i przerobić go na gaz ...

A co do kosztów docieplenia domu do wersji energooszczędnej to ktoś się z Was zastanawiał jakie to są koszty? Ja do mojego kupnego gotowego projektu normalnego domu z Muratora dokładam - 10cm wełny w stropie, 10cm styropianu na na ścianach i 5 cm styropianu w podłodze i 5cm w fundamentach. Komu się chce policzyć ile to kasy? Mnie się nie chce ale szacuję maks 4 tys dla domu 100m2!!! Do tego dokładam okna trzyszybowe ale dziś już się za nie dopłaca. Oczywiście oprócz tego zamieniam wentylację na mechaniczną - tu może dodatkowe 4 tys w stosunku do grawitacyjnej choć może i wyjdzie na to samo (koszt wentylacji mech 10 tys). Czyli gruuuubo licząc dołożyłem do domu 8 tys.

nie drogi kolego bitter

nie mam na myśli zamiany kotłowni na pralnię

zerknij na strony z projekami domów

uważasz że standardowy projekt nadaje się bez modyfikacji do ogrzania pompą ciepła albo prądem???

o tym mówię że ludzie czasem najpierw wybierają dom a potem decydują czym go ogrzewać i wtedy czasem trzeba dokonać zmian w projekcie aby dany nośnik był efektywny i nie nadmiernie kosztowny.

czy uważasz że

http://projekty.muratordom.pl/projekt_szumiace-topole-wariant-iii,2495,1,0.htm

ten projekt nadaje się od zaraz do ogrzania pompą albo prądem???

a może trzeba wprowadzić zmiany i to kosztowne??? i może koszt ich będzie na tyle wysoki że zwrot będzie na przestrzeni 30 lat

??????

przeczytaj jakie źródło ciepła proponuje projektant

mam nadzieję że teraz jasno wytłumaczyłem do czego zmierzam

ja nie buduję

ja podaję wam przykłady tego co ludzie mają do dyspozycji i że spora część z nich o budowaniu pojęcia nie ma i nie wie że można zmieniać poprawiać i wybierać przebierać

Tobie brauje elementernej wiedzy na temat ludzkich charakterów i ich róznorodności.

Ty zgłębiłeś temat to się chwali i tego Ci nie zarzucę jako coś zlego ale ilu jest takich co uwielbiają historię albo wedkarstwo a o budowaniu mają pojęcie mniej niż blade????

tacy wezmą projekt podstawowy i zbudują zgodnie z tym co w nim stoi i wsadzą tam kocioł 25KW i co wtedy ???

a co jak ktoś im powie słuchajcie pompa ciepła albo słuchajcie prąd zróbcie sobie i oni mając już dach i styropian na ścianach pójdą i kupią wywalą kasę i będą płakać.

Jesteś jak koń

masz klapki na oczach i widzisz tylko na wprost nie ogarniasz całej reszty.

a co do projektu i ściany 1W z ceramiki to nie ma takich

nowe projekty muszą spełniać normy więc nikt czegoś takiego nie narysuje chyba że chce stracić uprawnienia

Wungiel zostawmy dla starych domów...

No nareszcie i ty coś chyba zrozumiałeś.

Dodałbym że także dla tych nowych które już stoją i nie bardzo jest teraz sens poczynać duże inwestycje które mogą się okazać niewspółmierne do osiągniętych korzyści z ich wprowadzenia.

Myślę że tą dwu czy trzydniową potyczkę czas zakończyć bo założyciel wątku chyba już dość się dowiedział i wie co może wybrać do tego co już stworzył.

Gwarantuje CI,że jeśli ktoś zobaczy,że przez zmniejszenie zapotrzebowania będzie płacił niższe rachunki to tak zrobi

zgoda ale zapominasz ciągle o jednym a ja ciągle probuję Ci to uświadomić

czasem koszt poniesiony na zmniejszenie zapotrzebowania jest niewspółmierny do oszczędności na rachunkach za nośniki energii jakie uzyskamy

i co wtedy????

zarżnąc się tylko po to żeby to zapotrzebowanie zmniejszyć ???

w fazie projektu nie jest za późno

w fazie budowania nie jest za późno

gdy się mieszka może być za późno i za drogo

Ja tam nie inwestor, ale mam pod opieką centrale wentylacyjne i odzysku ciepła ze ścieków za drobne 2.4 mln PLN :p Łącznie cztery duże pompy ciepła (dwie woda-woda, dwie powietrze-powietrze/woda) I wiem jedno. To nie żadne cudne perpetuum mobile dające ciepło za darmo. Mam do parametrów pracy tych urządzeń dostęp tez pewno sporo większy niż Ty kiedykolwiek będziesz miał u siebie. Raz. parametry producentów, a to co sprzęt daje to rzadko się pokrywa. Dwa serwis tych urządzeń darmowy nie jest, a tu raczej sam nic nie naprawisz, a same urządzenia nie są wieczne. Trzy. Wszystkie twoje plany może załatwić gorszy dzień pana na budowie który coś spieprzy i nagle Ci ciepło zacznie wyciekać z budynku. I wiem. pogadałeś z budowlańcami i będziesz ich pilnował. Od razu powiem. Nie upilnujesz, chyba że będziesz na budowie cały czas.

to my mu to próbujemy od poczatku uświadomić że jak zbuduje i zacznie rachunki płacić to wtedy pogadamy

pisałem mu już że teoria to jedno a praktyka to drugie

i oby nie zastała go pewnego dnia sentencja jednego z kolegów

My łączym teorię z praktyką i nic nie działa i nie wiemy dlaczego

a arturo nie dopuszcza do siebie myśłi że tak się może zdażyć

dlatego do zobaczenia za 3 lata

to mój ostatni wpis na tym wątku

mam nadzieję że nie spotkamy się na jakimś w stylu pomóżcie pompa ciepła nie grzeje jak trzeba albo jak zmniejszyć rachunki za prąd pomocy

pozdrawiam i życzę udanych wyborów tym co pytali i aby się nie przejechali tym co myślą że wszystko wiedzą

2.Ja mam w umowie roczny przegląd za 100zł

Obejmuje części? Bo mi ostatnio padło podświetlenie wyświetlacza sterownika centrali. Naprawa poprzez wymianę całego sterownika. Koszt 3000 zł. Nawet już nie pytałem czy brutto czy netto, na razie zostaje stary :) A w ciągu kilku lat eksploatacji poszło całkiem sporo zespołów. Niby pierdoły ale sam nie wymienisz. a jak sprzęt już u ciebie stoi to nie masz wyjścia i bulisz.

Zyzolek tworzysz kolejny (przepraszam za zwrot) idiotyczny stereotyp. Wypowiedź niestety żenująca. Równie dobrze mógłbym napisać że inwestycja w piec na ekogroszek to głupota bo schodzi 50 ton węgla na sezon bo "szwagier mówił". Gdzie Ty widziałeś pompy za takie pieniądze?

Podstawą doboru źródła ogrzewania jest jak już pisałem upierdliwość systemu i całkowity koszt inwestycji w odniesieniu do zysków jakie masz. Do takiego domu PCi może być zbyt drogim wyborem i przy kiepskim ociepleniu może się okazać, że lepiej sypać do pieca, choć jak pisał Arturo jak kogoś stać na taki dom to powinno być go stać na bezobsługowe ogrzewanie bo budowanie takiego domu z opałem stałym to jak kupić Lexusa i przerobić go na gaz ...

A co do kosztów docieplenia domu do wersji energooszczędnej to ktoś się z Was zastanawiał jakie to są koszty? Ja do mojego kupnego gotowego projektu normalnego domu z Muratora dokładam - 10cm wełny w stropie, 10cm styropianu na na ścianach i 5 cm styropianu w podłodze i 5cm w fundamentach. Komu się chce policzyć ile to kasy? Mnie się nie chce ale szacuję maks 4 tys dla domu 100m2!!! Do tego dokładam okna trzyszybowe ale dziś już się za nie dopłaca. Oczywiście oprócz tego zamieniam wentylację na mechaniczną - tu może dodatkowe 4 tys w stosunku do grawitacyjnej choć może i wyjdzie na to samo (koszt wentylacji mech 10 tys). Czyli gruuuubo licząc dołożyłem do domu 8 tys.

Uważasz, że jak źródłem ogrzewania jest paliwo stałe to od razu dom jest nieocieplony albo słabo ocieplony?

Pisałem, że w moim przypadku inwestycja w pompę ciepła jest bez sensu. Oferty dla mnie: Viessmann 140 tys, Danfoss instalacja na 2 pompy 120 tys, Ochsner 100 tys. I chodzi tu tylko o kotłownię pompa plus odwierty.

Uważasz, że jak źródłem ogrzewania jest paliwo stałe to od razu dom jest nieocieplony albo słabo ocieplony?

Pisałem, że w moim przypadku inwestycja w pompę ciepła jest bez sensu. Oferty dla mnie: Viessmann 140 tys, Danfoss instalacja na 2 pompy 120 tys, Ochsner 100 tys. I chodzi tu tylko o kotłownię pompa plus odwierty.

hehe skad ja znam te ceny :D ..... a z drugiej strony,jak to mowią starzy ludzie tanie mięso psy jedzą....

Duże firmy naciągają klientów bo wiedzą,że Ci mają kasę i podłapią jelenia :)

Przykładem mogę być również ja,mam podłogówkę na Purmo za 50zł/m2,spróbuj z Danfossem,Viesemannem czy Olschnerem zejść poniżej 100zł/m2,gwarantuje,że się nie uda a to jest 100% drożej ;)

Druga sprawa,moja pompa ciepła w katalogu Atlanica to koszt 23300zł brutto,ja kupiłem za 14000zł brutto z montażem a to jest 50% ceny katalogowej :)

Jeśli komuś nie zależy albo nie umie znaleść tanio to płaci jak za zboże,jeśli ktoś chce tanio to będzie miał :)

Dziel się na forum tymi informacjami na forum, jak, gdzie i u kogo konkretnie kupować markowe produkty, żeby nie dać się oszukać i nie przepłacać.

Po to właśnie jest to forum.

Problem z powietrznymi pompami ciepła jest taki, że wraz ze spadkiem temperatury zewnętrznej spada ich moc i wydajność cieplna. Przykładowo pompa pw 20 kW osiąga taką moc przy temperaturze zewn. +7, ale przy 0st to 17kw, przy -7st 15kw, przy -15st już tylko 12kw, a przy temperaturze -25st jedyne 9kw.

A ja na przykład w swoim domu przy -20st potrzebuję kocioł o mocy 25kw i wraz ze spadkiem temperatury mieć możliwość zwiększania mocy kotła, a nie jego obniżania. Przy powietrznej pompie moc spada, dlatego takie rozwiązanie mnie nie interesuje. W swoim kotle mogę modulować moc od 3kw do 35 kw kiedy tylko chcę. Przy powietrznej pompie nie byłoby żadnej szansy ogrzania mojego domu przez te kilka mroźnych tygodni tej zimy z temperaturami od -15 do -25, chyba, że byłaby to pompa 50kw, która rzeczywistą moc przy -20 miała by te 25 kw wspomagana grzałkami i z COP 1.0. Ale za to przy temperaturach dodatnich będzie bardzo nieekonomiczna ze względu na przewymiarowanie, bo wtedy potrzebne jest tylko 8kw.

Generalnie im zimniej potrzeba więcej mocy, a PC mają z tym problem.

Edytowane przez zyzolek

zyzolek napisałeś całą prawdę. Do domu z takim zapotrzebowaniem jak Twoje to albo przewymiarowana pompa albo pompa plus drugie źródło co już zaczyna być ekonomicznie nieuzasadnione. Ale jeżeli komuś zależy na bezobsługowości to pompa plus np. kominek z płaszczem może załatwić temat mrozów. Wtedy w sezonie powyżej -7 możesz grzać tylko pompą. Wszystko zależy gdzie mieszkasz. Dla małego domu natomiast pompa może zmieścić się jak pisze arturo w kilkunastu tysiącach i to warto rozważyć.

No właśnie, dlatego potrzebna jest gruntówka. Tylko że za kilkanaście tysięcy złotych jej nie kupisz.

Paląc przez miesiąc codziennie w kominku kończy się bezobsługowość systemu, a syfu w salonie co niemiara. Wtedy kocioł węglowy okazuje się mniej obsługowy, bo raz na kilka dni.

Ja osobiście uwielbiam palić w kominku, ale tylko w weekendy i dla klimatu. Lubię zabawę z drzewem, cięcie pilarką, rąbanie siekierą. Fajny sport i siłownia gratis.

Druga sprawa,moja pompa ciepła w katalogu Atlanica to koszt 23300zł brutto,ja kupiłem za 14000zł brutto z montażem

Jaką żywotność przyjmujesz dla tej pompy? W normalnych warunkach przyjmuje się 10 lat.

Czy na pewno opłacał Ci się zakup tej pompy? Możesz przedstawić wyliczenie dla taryfy nocnej (Vattenfall?) gdzie obecnie cena za 1 KWh to około 0,32 PLN?

10k różnicy to około 6 lat grzania za free.