JK2010 16.03.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 W przyszłości mam zamiar zamontować rekuperację. Na razie jednak z braku funduszy muszę się z tym wstrzymać. Jestem na etapie murowania ścian. I ma pytanie. Będę wmurowywał pustaki wentylacyjne, w który po wybiciu dziury włożę kratkę. Jakie pustaki trzeba do rekuperacji?? Czy mogą być jednokanałowe? Czy trzeba dwukanałowe? Jeżeli dobrze rozumiem zasadę działania rekuperacji to urządzenie odbiera powietrze z pokoju a następnie je wtłacza z powrotem. Czy wobec tego trzeba dwie kratki wentylacyjne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radziej3city 16.03.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Chcąc zamontować w przyszłości rekuperację będziesz zmuszony zaślepić(zamurować)wszystkie kanały wentylacyjne aby nie zakłócać ciągu powietrza rekuperacji.Centrala wentylacyjna pobiera powietrze z zewnątrz budynku doprowadzając je do każdego z pomieszczeń kanałami typu spiro lub podobnymi.Jeżeli masz zamiar kiedyś tam skorzystać z takiego rozwiązania to wypadało by już pomyśleć chociażby o rozprowadzeniu kanałów bo póżniej może to być nie możliwe.Poszukaj na forum lub w necie informacji o wentylacji mechanicznej bo po twoim poście można sądzić że nie za bardzo wiesz o co w tym chodzi.Ogólnie super sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 16.03.2012 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Nie wyraziłem się dokładnie. U mnie kanały wentylacyjne mają iść od kratki do stropu a potem rurami spiro do kominków wentylacyjnych w dachu.Czy jedna kratka w ścianie wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radziej3city 17.03.2012 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 JK2010 napisał: Nie wyraziłem się dokładnie. U mnie kanały wentylacyjne mają iść od kratki do stropu a potem rurami spiro do kominków wentylacyjnych w dachu. Czy jedna kratka w ścianie wystarczy? Nie za bardzo rozumiem ale postaram się jakoś pomóc.Z zewnątrz budynku potrzebne są dwa otwory czyli wlot i wylot powietrza.Od centrali rozchodzą się wtedy kanały na poszczególne pomieszczenia.Podam na moim przykładzie;sypialnie,wiatrołap wloty.Salon z aneksem,łazienka,kotłownia wlot i wylot.Najlepiej przed montażem zlecić komuś od wentylacji aby wykonał projekt ponieważ ważne jest usytuowanie anemostatów i średnice kanałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 17.03.2012 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Radziej3city napisał: (...).Podam na moim przykładzie;sypialnie,wiatrołap wloty.Salon z aneksem,łazienka,kotłownia wlot i wylot.Najlepiej przed montażem zlecić komuś od wentylacji aby wykonał projekt ponieważ ważne jest usytuowanie anemostatów i średnice kanałów. Masz WM w kotlowni? Ciekawe. kto Ci to projektowal...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radziej3city 17.03.2012 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Łukasz80 napisał: Masz WM w kotlowni? Ciekawe. kto Ci to projektowal...... Projektowała firma która pewnie przed montażem zapoznała się z tym że kotłownię mam z piecem z zamkniętą komorą spalania.Odbiór kominiarski mam więc raczej wszystko jest si:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 17.03.2012 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 JK2010 napisał: Nie wyraziłem się dokładnie. U mnie kanały wentylacyjne mają iść od kratki do stropu a potem rurami spiro do kominków wentylacyjnych w dachu. Czy jedna kratka w ścianie wystarczy? To, co opisałeś, to nie "kanały" wentylacyjne, tylko popierdółki wentylacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 17.03.2012 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Radziej3city napisał: Projektowała firma która pewnie przed montażem zapoznała się z tym że kotłownię mam z piecem z zamkniętą komorą spalania.Odbiór kominiarski mam więc raczej wszystko jest si:-) spoko, - ktoś może przeczytać i powielić - a nie koniecznie musi mieć taki piec, później właśnie się rodzą dwojakie opinie i wersje u ludzi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts