Jarus05 16.03.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Zapraszamy do pisania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 20.03.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 (edytowane) zazdrościmy, że już ruszyliście:), bo my najwcześniej zaczniemy za tydzień. majster twierdzi, że piach jeszcze musi 'odparować' czytaj odmarznąć. u nas chyba biegun zimna jest. No i hydraulik najwcześniej w przyszłym tygodniu zrobi kanalizację. tak czy inaczej powodzenia wam życzymy Edytowane 20 Marca 2012 przez minki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 20.03.2012 23:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Witamy pierwszego Komentatora! U nas nic nie zapowiadało tak wczesnego rozpoczęcia prac, po porostu ekipa, którą wybraliśmy troszkę nas zmobilizowała No i ocieplenie, bo jeszcze tydzień temu Hydraulik zastrzegał sobie, że może pracy nie zrobić, bo zamarznięta ziemia. Ale udało się to i Majstry weszły robić swoje. Głupie uczucie, powiem Ci. Z jednej strony się cieszymy, a z drugiej chyba nie wierzymy, że to już i jakoś tak na spokojnie wszystko przyjmujemy. Trzymamy za Was kciuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 21.03.2012 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Miło czytać, że budowa ruszyła. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 21.03.2012 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Dzięki! Trudno w to uwierzyć, ale nareszcie ruszyliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 22.03.2012 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 wrzucajcie, jak najwięcej zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reggie 22.03.2012 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 ja również czekam na zdjęcia i relacje z budowy:) trzymam kciuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 24.03.2012 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 a jaka wysokość otworu na bramę garażową została ustalona jeśli można wiedzieć? Zmienialiście rozmiary okien? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 25.03.2012 17:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 minki, otwór na bramę to 500x220. Trochę było z tym zamieszania, bo w projekcie były dwie małe bramy i jakoś przegapiliśmy zmienienie tego przy adaptacji. Wjazd będzie prostopadle do bramy i dwie bramy to byłaby pomyłka. Kierownik przeprojektował nadproże, w międzyczasie ja na szybko obdzwaniałam handlowców z pytaniem o standardowe wymiary bram, bo one kosztują 1,5-2 tyś mniej niż tzw. przemysłowe. Garaż będzie wyższy niż w projekcie, bo poddasze jest na jednym poziomie, a na parterze garaż jest poniżej, jak w projekcie. Okna, które zmieniłam, to: - w garażu zamiast jednych z drzwi jest okno 90x90. Okien na ścianie szczytowej garażu (u mnie północno-wschodniej) nie robiłam, zresztą nie było ich w projekcie i za dużo zamieszania. - w kuchni okno jest przesunięte w kierunku drzwi wejściowych (tak jak u orzechota) tak, że jego "lewy koniec" jest w połowie długości ściany (chcę tę przestrzeń podzielić na jadalnię i kuchnię). - na ścianie szczytowej po bokach wykusza dodałam okna 150x150 (takie jak w domu orzechota), jedno po to, by w jadalni mieć więcej światła oraz żeby widzieć kto stoi przy furtce , a to z drugiej strony jest w sumie po to, żeby utrzymać symetrię, bo jakoś z jednym oknem to byłoby nie tak, jak dla mnie. Nie mam jeszcze nadproży, ale już widzę, ze to był dobry pomysł, bo mam w ten sposób oko na cały ogródek i piaskownicę z dzieciaczkami. No i w domu jest bardziej słonecznie, bo podwójne okno balkonowe to dla mnie trochę za mało i robiłoby trochę przytłaczające wrażenie. Ja lubię słońce i światło naturalne, pasjami, jak to się mówi - dodałam okienko w spiżarce, będzie tuż pod sufitem (czyli spocznikiem), nie będzie potrzeby za każdym razem zapalać światła (ważne szczególnie jak się ma zajęte ręce), będzie można wywietrzyć. Zastanawiam się nad szybą szronioną, albo po prostu nakleję folię, pewnie będzie taniej - bo na razie okienko jest dość wysoko, ale po obsypaniu domu nie będzie problemu zajrzeć do środka. Okienko ma wymiary 90x60 i jest w jednej linii z oknem na spoczniku schodów. To ustawienie też "spapugowałam" po orzechocie; okna są jedno nad drugim w jednej linii, a oprócz tego okno na spoczniku jest centralnie na wprost dolnego biegu, a to po to, że wypada ono dość nisko i jak mi któreś dziecię zrzuci coś ciężkiego ze schodów z poddasza, to jest szansa, że to uderzy w ścianę, a nie w okno. Reszta okien - bez zmian. Aha, jeszcze na poddaszu myślę nad zmianą okna nad garażem na dwa 150x150 lub 120x120, rozdzielone słupkiem, co pozwoliłoby podzielić tą przestrzeń w przyszłości na dwa pomieszczenia. Dwa pokoje nad salonem będą miały zamiast dwóch okien balkonowych - po jednym balkonowym plus zwykłe szer.90cm lub węższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 25.03.2012 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 dzięki, dzięki za tyle informacji. My również będziemy papugować, jeśli pozwolicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 25.03.2012 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Nie ma problemu co do "papugowania" Ja to się w sumie nie pytałam orzechota o zgodę, ale może mi daruje , tak po sąsiedzku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 26.03.2012 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Okien w schowku i nad spocznikiem nie wymyśliliśmy - są normalnie w projeckcie W-49.12b. Plan kuchni/jadalni/salonu (czyli okno w kuchni też) papugowaliśmy z C-110 ("Dom za rogiem"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 27.03.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Jarus, pisaliście wcześniej, że poszło wam 19 m3 betonu na chudziak. Jakiej grubości była u was wylewka ? Bo jak tak przeliczam pomieszczenie po pomieszczeniu, to wychodzi mi 15 m3 (i to z nadwyżką) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 27.03.2012 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Wyszło 12cm, miejscami więcej. U nas góra chudziaka jest 10cm poniżej fundamentu. Chyba dlatego, że dajemy 15cm styropianu, a poziom zero i tak był wysoko. Nie wiem, jak liczysz, bo mi wychodziło na początku niecałe 17m3, przy grubości 10cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 27.03.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 liczę długość razy szerokość kazdego pomieszczenia, sumuję wszystkie pomieszczenia, i mnożę x0,11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 01.04.2012 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Nie mam siły tego ponownie liczyć, pewnie masz rację. Następnym razem (strop) mam nadzieję, ze nie będzie już takich rozbieżności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 04.04.2012 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 a pamiętasz może jak przeliczaliście? Bo skoro weszło wam 19m3 (10 cm), to raczej nie mam racji i pewnie coś źle liczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 04.04.2012 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 Ja liczyłem tak: ((5.2+2.2+3.2)*9.5+8*6)*0.1I wyszło 14.8. Zamówiłem 15m3 i było dobrze. PS. liczby z pamięci, mogłem się pomylić o parę centymetrów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 05.04.2012 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Wychodzi więc na to, że ktoś nas "zrobił" na 4 metry3, czyli na 1.100zł, bo doszła godzina pompy, która musiała czekać na dowiezienie betonu. Rozumiem, ze chudziak Wykonawca chciał mieć grubszy, żeby mu na drugi dzień nie popękał pod paletami pustaków, bo chcieli JUŻ wchodzić. Mówi się więc trudno. Będziemy musieli bardziej dokładnie liczyć sami i nie pozwalać na większe zamówienia niż wychodzi z wyliczeń.To, co widać na każdym kroku gdy buduje się dom to fakt, że właściwie wszyscy dookoła mają ochotę dysponować środkami finansowymi inwestora zakładając, ze jak ktoś buduje dom, to na pewno ma kasy jak lodu i tysiąc czy dwa w tę czy w tamtą nie zrobi mu różnicy. Ja jednak uważam, że te ewentualne nadwyżki mogę przeznaczyć na inne cele, nie powiem jakie, ale nie związane z budową ;-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 05.04.2012 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 To chudziak teraz po 275zł/m3? To był B10, czy jakiś inny beton? A co tych 12cm to nie wiem. U mnie w projekcie stoi że 10cm... Fakt, że my mieliśmy zapas czasu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts