minki 05.04.2012 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Ja liczyłem tak: ((5.2+2.2+3.2)*9.5+8*6)*0.1 I wyszło 14.8. Zamówiłem 15m3 i było dobrze. PS. liczby z pamięci, mogłem się pomylić o parę centymetrów... Orzechot, w nawiasach to są wymiary pomieszczeń? Bo "*0,1" na końcu rozumiem, ale skąd się wzięły pozostałe liczby? Dla porównania u nas b10 kosztuje 198 zł, pompa 24zł za m3, dojazd 4zł za kilometr. Za 15 m3 wyjdzie ok. 3,5 tys. To jest ostateczny koszt, już do zapłacenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 05.04.2012 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 5.2 - salono-jadalnio-kuchnia (bez wykusza)2.2 - wiatrołap,przedpokój,schowek pod schodami3.2 - pokój,łazienka,pom.gosp./kotłownia9.5 - szerokość domu (W-49.12b)8x6 - garaż 2-stanowiskowy Podaję z pamięci, 2,5 roku temu to robiłem, ale ogólnie ilość betonu się zgadza.Ja 2,5 roku temu za B10 płaciłem 220zł/m3 + pompa 244zł/h (na szczęście chudziaka szybko się wylewa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 05.04.2012 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 czyli w w-49.12 wyjdzie minimalnie więcej (większy gabarytowo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 05.04.2012 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Nie, po 220 netto, pompa po 230/h, beton B15. Liczę 4 metry betonu (braliśmy 19m3) i dodatkowa godzina pompy, bo czekali na dodatkową gruszkę. Cóż... człowiek uczy się na błędach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 06.04.2012 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 (edytowane) 2. a. czy "ciepły montaż okien to faktycznie taka niepotrzebna i kosztowna fikcja? b. szprosy czy bez? 3. czy 12cm styropianu szarego (z neoporem) wystarczy, żeby dom był "ciepły" i wystarczająco ekonomiczny w eksploatacji? 4. blachodachówka czy gont bitumiczny? 5. robić rekuperację czy nie robić? - oto jest pytanie... 2a. jak nie budujecie pasywnego albo bardzo energooszczędnego to nie ma sensu 2b. szprosy są be, pisać czemu? 3. policzyłem na przykładzie termoorganiki i wychodzi że 12cm szarego jest o włos lepsze od 15cm zwykłego. trzebaby policzyć co się opłaca. Czy tyle wystarczy? Zakładając 12cm styro o l=0.030 i 25cm pustaka 0 l=0.24 (wienerberger porotherm P+W 25) mamy: 1/(.12/.03+.25/.24)=.1983 Czyli U ściany na poziomie 0.2 - chyba nieźle. Jeśli dobrze pamiętam normy wymagają co najmniej 0.3. Dla porównania u mnie: 1/(.18/.03+.25/.24)=.1420 4. ja bym wolał gont od blachy 5. jeśli was stać - tak. Dla ułatwienia - można robić etapami (najpierw wentylacja mechaniczna, potem można dodać rekuperator), można robić samemu (są na FM wątki o wentylacji mechanicznej "tymi ręcami" robionej) PS. przepraszam za odpowiedź w dzienniku Edytowane 6 Kwietnia 2012 przez orzechot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 06.04.2012 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 orzechot, nie przepraszaj, nie ma sprawy. I tak dużo nam pomagasz Nas beton kosztował 4.900zł. Za 19 m3 betonu B15 plus pompa 3godz.i 15minut. Niezła ta różnica w cenie, minki, prawie półtora tysia... Szprosy pewnie nie wypalą, bo ostatecznie nie pasują mi do koncepcji (elewacja). Ale ciekawi mnie, czemu są be?... Też liczyliśmy sobie na stronie organiki te współczynniki. Problem w tym, że nasz Kierownik twierdzi, że nie możemy dać grubszego ocieplenia, bo powiększy się obrys budynku i ten szary styropian zaproponował zamiast zwykłego, którego musielibyśmy dać więcej. Pytanie, czy walczyć o więcej szarego, czy dać sobie spokój i przyjąć opcję Kierownika. To, co chcemy osiągnąć, to rozsądne rachunki za gaz na ogrzanie budynku. A zakładaliśmy początkowo, ze damy 18cm szarego Obawiam się tylko, że te wszystkie U są wyliczane dla idealnych warunków (suche materiały), a tak nigdy w rzeczywistości nie jest. Jakby ktoś posiadał wyliczenie odnośnie terivy (ile pustaków) - w projekcie mamy tylko zestawienie dla garażu 1-stanowiskowego. Rekuperacja kusi bardzo. Wycena konkurencji nie jest dużo niższa od firmy, która robiła u orzechota, przy centralce o mniejszej sprawności i możliwościach przerobienia (ta wartość w metrach sześciennych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 07.04.2012 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 orzechot, nie przepraszaj, nie ma sprawy. I tak dużo nam pomagasz Nas beton kosztował 4.900zł. Za 19 m3 betonu B15 plus pompa 3godz.i 15minut. Niezła ta różnica w cenie, minki, prawie półtora tysia... Szprosy pewnie nie wypalą, bo ostatecznie nie pasują mi do koncepcji (elewacja). Ale ciekawi mnie, czemu są be?... Też liczyliśmy sobie na stronie organiki te współczynniki. Problem w tym, że nasz Kierownik twierdzi, że nie możemy dać grubszego ocieplenia, bo powiększy się obrys budynku i ten szary styropian zaproponował zamiast zwykłego, którego musielibyśmy dać więcej. Pytanie, czy walczyć o więcej szarego, czy dać sobie spokój i przyjąć opcję Kierownika. To, co chcemy osiągnąć, to rozsądne rachunki za gaz na ogrzanie budynku. A zakładaliśmy początkowo, ze damy 18cm szarego Obawiam się tylko, że te wszystkie U są wyliczane dla idealnych warunków (suche materiały), a tak nigdy w rzeczywistości nie jest. Jakby ktoś posiadał wyliczenie odnośnie terivy (ile pustaków) - w projekcie mamy tylko zestawienie dla garażu 1-stanowiskowego. Rekuperacja kusi bardzo. Wycena konkurencji nie jest dużo niższa od firmy, która robiła u orzechota, przy centralce o mniejszej sprawności i możliwościach przerobienia (ta wartość w metrach sześciennych). Rekuperator super sprawa. Pytanie tylko, jak długo będzie się zwracać taka inwestycja? Ile zaoszczędzicie rocznie porównując wydatki, gdyby jej nie było. Wiadomo, że wentylacja mechaniczna i rekuperator są na prąd 24/h, do tego dochodzi eksploatacja. Dla przykładu my mocno napalaliśmy się na kolektory, ale w naszym przypadku wyszło, że zwracałyby się jakieś 12 lat (na razie jest nas dwójka, nie mamy dzieci). Założyliśmy, że będzie piec kondensacyjny na gaz i kominek z płaszczem wodnym. No i może sama instalacja pod kolektory, gdyby np w przyszłości udało się kupić używane, od jakiegoś bogatego pana, który będzie chciał u siebie zamieniać na lepsze albo UE chciała nas dofinansować. a co do terivy, tak nam wyliczyli: belki 6,00x14szt. 3,90x19szt. 2,40x8szt. 5,40x147szt pustaki keramzyt. T.I 840szt koszt stropu z transportem Radom - Lublin i rozładunkiem HDS 8,240 zł brut., wliczona kaucja za 12 palet 240 zł Pamiętajcie o deklach (my zapomnieliśmy i po świętach będzie trzeba domówić) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 07.04.2012 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Dekle to te zaślepione pustaki? Jeśli tak, to pamiętaliśmy, ale dzięki! W naszym projekcie (sprzed 4 lat) nie ma zestawień materiałów dla wersji z garażem dwustanowiskowym i wykuszem, trzeba wszystko samemu doliczać, też tak macie? Wychodzi, że co do terivy: L=600 14szt. L=540 16szt. L=390 19szt. L=240 9szt. czemu Wam wyszło tylko 8szt? Co do ilości - dzięki za info. 840szt Nie wiemy jeszcze kto robi instalację pod solary, ale też tak planujemy (i zaczekamy na dofinansowanie z gminy/unii). Piec miał być na ekogroszek, ale będzie (jest) zmiana na kondensat gazowy. Myślimy intensywnie nad kominkiem z płaszczem wodnym i zasilanymi z niego grzejnikami. Znajomi tak mają i nie bardzo nie widać, ze "kotłownię mają w salonie" - jak twierdzą przeciwnicy takiego kominka. Myślę, ze w domu więcej sajgonu potrafią zrobić dzieci, a przynajmniej takie dzieci jak nasze, lub tych właśnie naszych znajomych (takie małe tornada)... I tak człowiek non stop lata za nimi z mopem/odkurzaczem. Co do odkurzacza - zastanawiam się nad centralnym. Bardzo bardzo Rekuperator chcieliśmy nie ze względu na zwrot kosztów w ogrzewaniu, tylko raczej dla, zimą, czystego, bez roztoczy powietrza no i tej wymiany powietrza w pomieszczeniach bez otwierania okien. Ja lubię mieć czym oddychać, a zimą w normalnych mieszkaniach z nowoczesnymi oknami i tradycyjną wentylacją nie da się żyć. Co prawda sama okolica jeśli chodzi o jakość powietrza jest na pewno o niebo lepsza niż ta, w jakiej obecnie mieszkamy (co czuć szczególnie gdy pobędziemy tam cały dzień), ale nie wiem, czy zimą nie będzie tam można "zawiesić siekiery", jak wszyscy napalą drewnem lub węglem w piecach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolapp2 07.04.2012 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych !!! ALLELUJA!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 10.04.2012 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Też liczyliśmy sobie na stronie organiki te współczynniki. Problem w tym, że nasz Kierownik twierdzi, że nie możemy dać grubszego ocieplenia, bo powiększy się obrys budynku i ten szary styropian zaproponował zamiast zwykłego, którego musielibyśmy dać więcej. Pytanie, czy walczyć o więcej szarego, czy dać sobie spokój i przyjąć opcję Kierownika. To, co chcemy osiągnąć, to rozsądne rachunki za gaz na ogrzanie budynku. A zakładaliśmy początkowo, ze damy 18cm szarego Obawiam się tylko, że te wszystkie U są wyliczane dla idealnych warunków (suche materiały), a tak nigdy w rzeczywistości nie jest. 1. Czy np. 3cm grubsza ściana robi róźnicę "budowlańcom"? Moim zdaniem nie. Rachunkom - tak. 2. Ściany to nie wszystko. Podłoga, drzwi, okna, dach też muszą być "ciepłe". No i wentylacja... 3. Oczywiście z jednej strony wyliczenia są dla idealnych warunków, ale dają pojęcie o izolacyjności przegrody. Z drugiej strony ja w swoich obliczeniach świadomie pomijam dodatkową izolację, jaką stanowią pozostałe warstwy ściany, bo liczę wyłącznie na podstawie pustaków i styropianu. Kleju, tynków, farb nie wliczam, a one też mają opór cieplny i poprawiają parametry cieplne ściany. Konkludując: jeśli będzie możliwość to dodać kilka centymetrów ocieplenia i zadbać, żeby nie tylko ściany były "ciepłe". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 10.04.2012 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 (edytowane) Rekuperator super sprawa. Pytanie tylko, jak długo będzie się zwracać taka inwestycja? Ja powiem tak: obecnie cierpię z powodu źle lub wcale nie działającej wentylacji tu, gdzie mieszkam. Wentylacja mechaniczna z rekuperacją to "luksus" na który warto sobie pozwolić, bo jest skuteczna wentylacja i oszczędności przy okazji. AdamMK kogoś już pytał: skoro kalkulujesz opłacalność inwestycji, to czemu dom a nie namiot? Tańszy, zwróci się szybciej! Nie zawsze o opłacalność chodzi, czasem fajnie jest zbudować coś, w czym miło mieszkać. Edytowane 10 Kwietnia 2012 przez orzechot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 12.04.2012 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 (edytowane) Ja powiem tak: obecnie cierpię z powodu źle lub wcale nie działającej wentylacji tu, gdzie mieszkam. Wentylacja mechaniczna z rekuperacją to "luksus" na który warto sobie pozwolić, bo jest skuteczna wentylacja i oszczędności przy okazji. AdamMK kogoś już pytał: skoro kalkulujesz opłacalność inwestycji, to czemu dom a nie namiot? Tańszy, zwróci się szybciej! Nie zawsze o opłacalność chodzi, czasem fajnie jest zbudować coś, w czym miło mieszkać. Do pewnego stopnia zgadzam się z tobą, jest jedno ale: pod namiotem wytrzymam tydzień, a w domu bez rekuperacji nawet i do końca życia. Jeśli ktoś staje np przed takim wyborem: Rekuperator za minimum 10 tys. czy meble do kuchni, to odpowiedź wydaje się oczywista. Orzechot, a jaki jest koszt projektu i samej instalacji do wentylacji mechanicznej i do rekuperatora? Może warto zrobić sam projekt, powkładać rury, a kiedyś dokupić resztę? Jak sądzisz, miałoby to sens? Edytowane 12 Kwietnia 2012 przez minki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 12.04.2012 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Koszt rekuperacji do takiego domku jak nasz, wliczając powierzchnię nad podwójnym garażem do mieszkalnej i wentylowanej, to minimum 20tys netto. Na pewno można to zrobić samemu, bo mam znajomego, który pracował w tym i twierdzi, że to nie jest kosmicznie trudne. Orzechot pisał, ze na tym forum jest gdzieś wątek, jak wykonać to samemu. Tylko ja już widzę jak moja druga połówka (ta brzydsza dodajmy) znajdzie czas i chęci na przyswojenie teorii i potem wykonanie wszystkiego...Jeśli coś mnie przekonuje do rekuperacji poza rozsądkiem (ciepłe, a więc "zbyt szczelne" okna) i świeżym powietrzem, to fakt, że może kiedyś może być trudniej sprzedać dom, który ma "przestarzałą" wentylację grawitacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 07.05.2012 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 A propos namiotu; jesteśmy w stanie wytrzymać dwa tygodnie To nasz sposób na spędzanie urlopu i póki zdrowia (nam dorosłym) i chęci wystarczy, to będziemy to kontynuować. Polecamy Ale w domu faktycznie lepiej mieć sprawną wentylację - jaka by nie była. Na mechaniczną już się trochę "skazaliśmy": będziemy mieli ciepłe, szczelne okna, ciepłą podłogę, mam nadzieję, ze uda się dobrze ocieplić ściany (15-18cm szarego styropianu). Nie da się inaczej. Przekonało też mnie, że zazwyczaj poddasze jest niedowentylowane przy wentylacji grawitacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 24.05.2012 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 bo ja przymusowo uziemiona jestem w domu (choć z przyczyny bardzo miłej, hm, która "objawi" się w okolicach Bożego Narodzenia tego roku... GRATULACJE! I trzymamy kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 24.05.2012 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Najszybsi i najbardziej niezawodni - Sąsiedzi ! DZIĘKUJEMY ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 25.05.2012 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 Jakoś się nie mogłem doliczyć i zajrzałem na zdjęcia z budowy... To trzecie będzie! No ładnie, my też już trójkę mamy. "Omne trinum perfectum est." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 25.05.2012 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 (edytowane) Tak tak, stąd pomysł zaadaptowania pomieszczenia nad garażem na naszą sypialnię, bo wygląda na to, że mamy pełną obsadę na pokoje. Bo ten na dole ma być "telewizyjny". Edytowane 25 Maja 2012 przez Jarus05 literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 30.05.2012 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Jak z tym kierbudem i ściankami kolankowymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 30.05.2012 06:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 orzechocie, ściągnęłam Cię myślami, mam parę zapytań: o kolor okien i bramy (przypomnij, to horman, czy jakaś inna?) Te kolory oklein to za dużo na moje możliwości rozróżniania kolorów; im dłużej je oglądam, tym bardziej nie mogę się zdecydować, a okna powinny pasować do bramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts