orzechot 30.05.2012 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 U nas kolor stolarki to, nomen omen, orzech.Jak wybieraliśmy okna (bo od tego się zaczęło), to na najpopularniejszy (chyba) był złoty dąb. Ale nam się to nie podoba. Oglądaliśmy okna u Jareko i spodobał się nam dąb bagienny, ale była obawa, że to za ciemne. Więc wybraliśmy o ton jaśniejsze - właśnie orzech. Mi się ten kolor podoba, resztę stolarki też bez problemu udało się dobrać, z plastikami (np. podbitka) i blachami (np. parapety zewnętrzne) też nie ma problemu, bo jak nie ma orzecha, to jest brąz i pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 30.05.2012 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 (edytowane) Dzięki! No właśnie. Ta paleta teraz się zmieniła i jest bardzo rozbudowana. Orzech na szczęście tam jest. Myślałam o winchester lub złotym dębie ale pierwsze wybił mi z głowy Jareko, bo mają dużo sęczków na okleinie i może się trafić okno całe w sęczkach, a złoty dąb - cóż, boję się, że potem będzie problem z dopasowaniem pozostałych elementów kolorystycznie. U Was widzę, że okna balkonowe mają poprzeczkę, moje podobno nie będą miały, mam obawy o wiotkość skrzydła Edytowane 30 Maja 2012 przez Jarus05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 30.05.2012 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Nawet jakby się dało bez poprzeczki, to byśmy się nie zdecydowali. Rysowałem różne warianty okien (tych nad i pod balkonem) i wyszło, że drzwi balkonowe i tarasowe lepiej wyglądają z poprzeczką na wysokości końca sąsiadujących okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 30.05.2012 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Dla mnie też lepiej. W tej chwili mam w mieszkaniu balkonowe okna, bez poprzeczek (niestety też na okuciach winkhaus - słabe?..) i w czasie wiatru trzeszczą potwornie, w nocy trudno spać, no i wieje oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 31.05.2012 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Poprzeczka jest za dopłatą, hehe. Ale dobrze, że w ogóle będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konwalia31 05.06.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Dopiero przeczytałam :) My też dołączamy się do GRATULACJI !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konwalia31 06.06.2012 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Jeszcze apropo rekuperacji. My braliśmy pod uwagę, że wentylacja grawitacyjna też kosztuje i to uwzględniliśmy. W chwili obecnej nie mamy wogóle w zaadaptownym projekcie wentylacji grawitacyjnej tylko mechaniczną. Wyszliśmy z założenia, że w razie potrzeby ( jakiejś awarii rekuperatora) zawsze zanim serwis przyjedzie można otworzyć okno . Dla mnie np. ważniejsze jest, czym oddychają moje dzieciaki, a mniej czy mam meble w kuchni takie, czy inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 08.06.2012 05:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 Dziękujemy bardzo za gratulacje, bardzo to miłe My baliśmy się całkiem zrezygnować z konstrukcji grawitacyjnej, bo baliśmy się jak planowane koszty budowy przełożą się na koszty faktyczne (chociaż jak na razie jest ok, więc i wentylacja mechaniczna - początkowo rarytas - staje się coraz bardziej realna). Po prostu nie będziemy wykuwać otworów na kratki w pustakach, czy kominie. Jeden kanał już mi mąż "zarekwirował" na jakieś tam swoje potrzeby w garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konwalia31 27.06.2012 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Ja wpadam żeby się przywitać. Wrawdzie u nas nadal wszystko stoi- no może poza papierologią ( z wiadomych przyczyn), ale chciałam tylko podpowiedzieć, żebyście się zastanowili, czym planujecie wykończyć taras w przyszłości i jak go sobie wyobrażacie? Jeśli dacie beton ( który pewnie, tak jak my macie w cenie robicizny) potem zostaje tylko gres na wykończenie. Jeśli zaplanujecie , np. kostkę, czy inny materiał - to beton odpada.... Pozdrawiam Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 27.06.2012 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Jeśli zaplanujecie , np. kostkę, czy inny materiał - to beton odpada.... Dlaczego? Przecież kostkę można układać na betonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konwalia31 27.06.2012 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 (edytowane) Niby można, tylko trzeba to przewidzieć już teraz, bo kostka wymaga podsypki a sama w sobie też jest dużo wyższa niż płytka gresowa. Ale ja narazie jestem laikiem, więc to tylko taka sugestia ... Tak, czy siak na dzień dzisiejszy ( nie mówię, że zdania nie zmienię jeszcze 10 razy ) beton likwiduję na rzecz kostki i planuję daszek :) Tyle, że u mnie dopóki nie jest już "po fakcie" to wszystko jest modyfikowalne do ostatniej chwili . Podoba mi się też drewno, ale o taką podłogę pewnie trzeba dbać i impregnować.... Apropo, jako że u mnie kwestia też jest nadal otwarta, to przytoczcie proszę argumenty, jakie Was przekonały do betonu: teren mniej "siada", jest trwalszy? Edytowane 27 Czerwca 2012 przez konwalia31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 27.06.2012 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 (edytowane) Chcę beton bo: 1. Nie lubię prowizorek, a im dłużej się budujemy (a trwa już to hohoho...), tym bardziej widzę, jak łatwo wpaść w pułapki prowizorek. Znajomi mieszkają już siedem lat i w dalszym ciągu wychodzi się na taras... z trawki i piasku. Inni znajomi mają od początku betonowy i mimo że nie zrobili nic więcej, to jednak przyjemniej siedzieć na tym tarasie niż w trawie (szczególnie wieczorem). 2. Faktycznie mam wykonanie w cenie robocizny i chcę z tego skorzystać. 3. Na betonie też mogę sobie położyć kostkę albo (marzenie) drewno tarasowe Ale do tej pory jak to wykonam (a nie wiem, ile środków zostanie mi na końcu budowy) będę miała czystą, w miarę prostą posadzkę na tarasie - czyli beton. Edytowane 28 Czerwca 2012 przez Jarus05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 03.07.2012 05:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 (edytowane) A przy okazji, witam konwalia31, jakoś nie zajarzyłam, że na powitanie należy odpowiedzieć tym samym Edytowane 4 Lipca 2012 przez Jarus05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 08.08.2012 06:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Nota bene: taras sprawdził się już kilka razy, jest to kawałek czystego miejsca gdzie mogę postawić stół i krzesło swoje i dzieciaczków, nakarmić je, czy po prostu posiedzieć. Jask jest np. po deszczu, to przyjemniej być na tarasie, niż na mokrej murawie. Jak na razie więc - same plusy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 14.08.2012 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 A jakie parapety zewnętrzne planujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 16.08.2012 16:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Z blachy, kolor jeszcze nie wiem, brązowy chyba. Niech już dotrą te okna i ocieplenie, to będę myśleć. Wolę mieć na decyzję nie za dużo czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 02.09.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Domagam się najnowszych zdjęć. Chciałbym zobaczyć tą blachę... Można? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 03.09.2012 15:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 (edytowane) Parapety czy dach? Dach, w zależności od oświetlenia połaci wygląda tak: Lub tak: Edytowane 3 Września 2012 przez Jarus05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 04.09.2012 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 (edytowane) Ładny kolor. Jaka do tego będzie elewacja? A daszek nad wejściem wygląda lepiej w drugiej (właściwej) wersji. I trzymam kciuki za okna. Pozdro Edytowane 4 Września 2012 przez orzechot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 04.09.2012 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 (edytowane) Elewacja niestety jasny odcień żółci. Sama wybierałam (mąż wymyślił ciemny brąz lub fioletowy więc odpadł w eliminacjach) i nie odważyłam się na oliwkowy ani kawowy, chociaż bardzo mnie kusiły. W ten sposób nasz dom będzie wśród 90% domów żółtych w Polsce ;-P i będzie pod tym względem baaardzo typowy, ale i - nie da się zaprzeczyć - ładny. Nie mam zamiaru się tym martwić, żółty wygląda najweselej, a w Polsce większość roku to ponura jesień albo smętna zima. Okna mają być w piątek wcześnie rano. Mamy sporo stresu, czy tym razem nic nie nawali, chociaż zupełnie nie mamy na to wpływu Daszek jest najlepszy z możliwych. Jeszcze nie wiem, co dalej z nim zrobić, myślałam, żeby wnętrze i okolice drzwi były białe, ale to niepraktyczne przy dzieciach... Edytowane 4 Września 2012 przez Jarus05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts