kapela 16.03.2012 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Witam!Nie znalazłem na forum odpowiedzi wprost więc pytamCzy można wykorzystać latem powietrze schłodzone wyrzucone z pompy do zasilania rekuperatora? Sytuacja jest następująca: dom patrerowy, poddasze nieużytkowe , dach kryty dachówką ceramiczną , izolacją termiczna po stropie, podgrzewacz z pompą stoi w kotłowni na dole, rekuperator bedzie przebywał na poddaszu tutaj też będzie nagrewnica z glikolowego gwc oczywiscie wszystko w zaizolowanym termicznie pomieszczeniu mam plan brać powietrze do zasilania pompy w lecie z ogrzanego poddasza natomiast nie wiem do końca co zrobić z powietrzem wyrzuconym z pompy ok 500m3/h o temp. około 10 st celciusza plan pierwotny jest taki żeby wyrzucone powietrze rozdzielić trójnikiem i część wprowadzić na zasilanie rekuperatora (w lecie coś na kształt klimy) a pozostałą strugę albo spowrotem na poddasze albo poz budynek może ktoś przerabiał temat będę wdzięczny za sugestie kapela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts