carlab 17.03.2012 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 złożyłem zgłoszenie w starostwie - w mieście powiatowymw gminie nie chcieli - a ja tego nie wiedziałem - dziwne dom można wybudować a pom. gospodarczego już nie2 pomieszczenia będą stały obok siebie oddalone o 2,5-3metrybudnr1 - mini warsztat, laboratoriumbudnr2 - mini śmieciarnia, miejsce na rowery, betoniarkę, pierdoły które zaśmiecają dom i garaż.narysowałem dość duży otwór drzwiowy - bramę ok. 3mz3mmoże to być podstawą do decyzji odmownej? Kwestia podatku od nieruchomości2 x 23m2 = 46m2 -czyli za tyle będę co roku płacił pytanie ile? czy 7zł/m2 czy 20zł/m2 czy takie pomieszczenia można bez problemu włączyć do firmy?czy będzie ktoś je kontrolował w związku z zabezpieczeniem pożarowym itp.? czekam 30dni z rozpoczęciem prac ale materiały muszę już przygotować bo czas szybko leci kwestia murównie wiem czy będzie zgoda na cegłę i bloczki chcę by to ładnie wyglądałoi było ciepłe choć nie ogrzewanie (ale więcej okien ok. 1x 1m)frontowa elewacja z cegły klinkierowej kwestia fundamentównietrwale związany z gruntem - ale na czymś te mury muszą się opierać, więc zastosuję płytę fundamentową ocieplaną 10-20cm styropianu z boku płyty 10cmbeton ok. 20cm ze zbrojeniempytanie: czy jako zbrojenie mogę zastosować stare rury stalowe fi 40-50, pochodzą z przemysłowych kotłówi są połączone w taki kaloryfer a reszta to niepołączone rurki , trochę pokrzywione ale dość długie płyta ma być 4,80 x 12,5mpomiędzy budynkami 4,8x 4,8 zostanie przerwa ok. 2,5-3m kwestia wykopu:na działce jest glina-ziemia na ok.40-50cmpod spodem piach z gliną na ok. 1-1,3 mpod spodem glina ile zrobić wykop?czy jest sens wyciągać piasek i nawozić żwir + piasek kwestia DACHUjętki 6x18cm - 5szti bezpośrednio płyta MFP/OSB Pfleiderer (nie wiem ile mm)papa podbitka od środka - w późniejszym terminie płyta G-K lub czy może lepiej płyta OSB od razu z watą szklaną ile grubości mury z tanich materiałów by w przyszłości zamontować sobie mini SUWNICĘ w środkunp. mur od dołu 38cm, na wysokości 3,5-4 m zostawić 18-20cm na położenie szyn ,resztę wymurować by oparł się dach. zastanawiałem się na przezroczystymi płytami plastikowymi w części dachu, ale jak to połączyć z płytą OSB? http://carlab.home.pl/forum.muratordom.pl/opis.jpghttp://carlab.home.pl/forum.muratordom.pl/budnr1.jpghttp://carlab.home.pl/forum.muratordom.pl/budnr2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piciek 19.03.2012 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 (edytowane) złożyłem zgłoszenie w starostwie - w mieście powiatowym w gminie nie chcieli - [...] narysowałem dość duży otwór drzwiowy - bramę ok. 3mz3m może to być podstawą do decyzji odmownej? Kwestia podatku od nieruchomości [...] czy takie pomieszczenia można bez problemu włączyć do firmy? czy będzie ktoś je kontrolował w związku z zabezpieczeniem pożarowym itp.? [...] czekam 30dni z rozpoczęciem prac ale materiały muszę już przygotować bo czas szybko leci kwestia murów nie wiem czy będzie zgoda na cegłę i bloczki [...] kwestia fundamentów nietrwale związany z gruntem [...] kwestia wykopu: na działce jest glina-ziemia na ok.40-50cm pod spodem piach z gliną na ok. 1-1,3 m pod spodem glina ile zrobić wykop? czy jest sens wyciągać piasek i nawozić żwir + piasek [...] Częściowo odpowiem. Zgłoszenie składa się w starostwie powiatowym. Zgłaszasz oczywiście budowę budynków gospodarczych. Myśle, że jak już będą stały, bez problemu włączysz je do firmy. Ile zapłacisz podatku - nie mam pojecia ile kasuje gmina (od firmowych chyba drożej). Jesli chodzi o kontrolę ppoż to jako prywatne budynki gosp. nikt nie będzie kontrolował. A jako firmowe nie mam pojęcia. Jesli chodzi o materiał na ściany i wielkość bramy, to nikt nie będzie tego kwestionował. Chyba, że napiszesz jakieś bzdury, to może... Dowiedziałbym się jak z dachem. U mnie w gminie (byłem najpierw w gminie pogadać) koles polecił dać dwuspadowy, bo we wiosce tylko takie są i w planie zagospodarowania przestrzennego tylko takie są dopuszczone. Dla spokoju dalem dwuspadowy. Generalnie u mnie odpisali tylko: nie zgłaszamy sprzeciwu, przypominamy tylko aby budynek stał nie bliżej niż 4m od granicy działki (na mapce zaznaczylem 4,2m od granicy). Reszta ich nie obchodziła. Fundament niezwiazany z gruntem???????? O co chodzi????????? Daj normalny betonowy, ława + ściana z bloczków lub monolityczny (nie jestem specjalista, ale popytaj kogoś kto się zna). Chcesz dać grube ściany i suwnicę - lepiej tu nie kombinować i wybudować zgodnie ze sztuka. Jeśli chodzi o głębokość to pewnie starczy wybrać do piachu, ale nie jestem specjalistą, więc potwierdź u kogogoś z większą wiedzą . Tyle ode mnie. Też budowałem budynek gospo 25m2. Nie mam wykształcenia ani doświadczenia budowlanego. Ale popytalem znajomych majstrów wszelkiej maści i budyneczek stoi już ładnych parę lat Edytowane 19 Marca 2012 przez piciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts