Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. W końcu coś drgnęło. Ja zamierzam budować za rok Z 197 Lustro w Jeleniej Górze ,projekt mam już zakupiony i w tym roku się przygotowuję -gratuluję gustu ,bo to piękny i praktyczny domek, ja nic nie zmieniam w projekcie ,nie będzie tylko kominka i kanałów wentylacyjnych-rekuperacja i zastanawiam się nad doświetleniem sypialni dodatkowym oknem dachowym.

• 1 month później...

IMG_9987.jpg

Witam

W zeszłym roku zacząłem budowę Z197 i teraz jestem na etapie krycia dachu. Projekt "lekko" zmodyfikowaliśmy (poszerzony budynek, kilka nowych okien - kolankowe w sypialnie, narożne w kuchni, tarasowe w salonie, modyfikacje ścianek działowych, rekuperator, strop lany zamiast terivy) Domek "od wewnątrz" prezentuję się równie fajnie jak i od zewnątrz. Jak by ktoś potrzebował to służę doświadczeniem

Witam Wszystkich

Jesteśmy na etapie wyboru projektu. Z197 bardzo się nam podoba.Proszę o opinię jakimi kryteriami się Państwo kierowali wybierając ten projekt. Jesteśmy z okolic Sandomierza, więc wielka prośba do Pana z Krakowa, czy była by możliwość oglądnięcia Pana budowy? [email protected]

Witam

Nie ma probelmu z obejrzeniem inwestycji - szczegóły poszły na Pana maila.

Co do kryteriów wyboru to pasowało nam przedewszystkim usytuowanie pomieszczeń w kontekście stron świata (mamy wjazd na działkę od południa), wielkość oraz funkcjonalnośc pomieszczeń, wrażenia estetyczne również. Tak na szybko tyle. Szczegóły opowiem na miejscu.

Pozdrawiam

Witam

Buduję ten domek kompleksowo (do stanu deweloperskiego) przez firmę i nie znam składowych kosztów. Na stan zero, jako że robiłem w zeszłym roku to miałem na niego oddzielną wycenę i umowę, Kosztowało mnie to dość dużo bo 70tyś. (fundamenty plus drenaż). Ale u mnie działka ma 12% nachylenia i fundamenty w niektórych miejscach miały 2.5m głębokości. Plus ściana oporowa znacznie wzmocniona na wszelki wypadek.

Zdjęcia postaram się wrzucić na jakąś galerię muratora. Dam linka jak to zrobię.

Pzdr.

Na etapie wyboru stropu wertowałem na necie za i przeciw (lany czy teriva). W projekcie jest teriva. Co do kosztów to opinie na forach są podzielone. Na pewno terivę szybciej się montuję i oszczędza się czas. Ale jest to strop grubszy a moim przypadku zależało mi na oszczędności miejsca na instalację rekuperatora pod sufitem i zabudowane jej karton-gipsem. Przy zmianie na leny zaoszczędziłem "parę" cenymetrów na podwieższenie sufitu. Dodatkowo czytałem że źle położona teriva na dużych powierzchniach może "klawiszować" - pękanie sufitu (nieistotne dla mnie ze względu na karton-gips) oraz efekt sprężynowania posadzki przy chodzeniu nim (trochę to mi się wydaję niemozliwe ale tak ludzie pisali). I teriva jest cichsza od lanego.

Podsumowując, nie żałuję zmiany stropu na lany.

Na etapie wyboru stropu wertowałem na necie za i przeciw (lany czy teriva). W projekcie jest teriva. Co do kosztów to opinie na forach są podzielone. Na pewno terivę szybciej się montuję i oszczędza się czas. Ale jest to strop grubszy a moim przypadku zależało mi na oszczędności miejsca na instalację rekuperatora pod sufitem i zabudowane jej karton-gipsem. Przy zmianie na leny zaoszczędziłem "parę" cenymetrów na podwieższenie sufitu. Dodatkowo czytałem że źle położona teriva na dużych powierzchniach może "klawiszować" - pękanie sufitu (nieistotne dla mnie ze względu na karton-gips) oraz efekt sprężynowania posadzki przy chodzeniu nim (trochę to mi się wydaję niemozliwe ale tak ludzie pisali). I teriva jest cichsza od lanego.

Podsumowując, nie żałuję zmiany stropu na lany.

Myślę , że dobrze Pan zrobił lejąc strop.Ja planuję również robić strop lany na poddaszu zamiast rigipsów.

Ps. Panie Karolu wysłałem Panu na maila parę zdjęć mojego ogrodzenia o którym rozmawialiśmy telefonicznie.

pozdrawiam

Mirek W.

• 2 weeks później...
[ATTACH=CONFIG]115180[/ATTACH]

Witam,

My czekamy na pozwolenie na budowę domu Z197. Mam nadzieje, że budowa ruszy pod koniec czerwca:) Powiększyliśmy okna, na dole zrobiliśmy "wykusz" zrezygnowaliśmy z małej łazienki na górze. narazie jak dlamnie dom wydaje sie bardzo fajny i funcjonalny, zobaczymy w praktyce,

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
Też fajny ale brak balkonu,na dole masz dodatkowy pokój ,góra w z197 jest naprawdę fajnie rozplanowana zetka ma też nowocześniejszy design nie dla wszystkich jednak ma to znaczenie.

Balkon można doprojektować podobny jak w z-etce, właśnie ten pokój na dole robi przewagę noeli nad z197, góra w z-etce ma plusy ale noelia też je ma np. pralnia-suszarnia, prysznic w łazience na dole a design można dopasować. Co myślicie?http://forum.muratordom.pl/images/smilies/happyyes.gif