Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Weekendowe pogaduchy

tesel

Recommended Posts

Gość Gosc_123
Wyprawa Amerykanów, którzy korzystali z energii słonecznej

Obóz pod Manaslu

Dino. Wielkie dzięki za zdjęcia! :):):)

To jest jak rozumiem ta komercyjna wyprawa,o której kiedyś rozmawialiśmy? Tak, na której serwowano gorącą kąpiel a na kolacje podawano kalifornijskie wino? :rolleyes:

Wiesz, a mnie takie wyprawy nie przekonują... jakby odbierały zasadność wysiłku prawdziwych Himalaistów... ludzi, którzy jedynie swoimi własnymi umiejętnościami stawiają wyzwanie potędze Góry....

Jakoś tak to odbieram...

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dino. Wielkie dzięki za zdjęcia! :):):)

To jest jak rozumiem ta komercyjna wyprawa,o której kiedyś rozmawialiśmy? Tak, na której serwowano gorącą kąpiel a na kolacje podawano kalifornijskie wino? :rolleyes:

Wiesz, a mnie takie wyprawy nie przekonują... jakby odbierały zasadność wysiłku prawdziwych Himalaistów... ludzi, którzy jedynie swoimi własnymi umiejętnościami stawiają wyzwanie potędze Góry....

Jakoś tak to odbieram...

O wyprawie Amerykanów wspominał Ryszard Pawłowski, gdzieś mam linka...odszukam..

http://www.patagonia.com.pl/gfx/ryszard-pawlowski.jpg

Edytowane przez dino49

Gość Gosc_123

Coś dla Ciebie w podziękowaniu...

Świt nad Annapurna... wygląda jakoś ... groźnie!

http://static2.pixdaus.com/files/items/pics/8/17/534817_4ac7777ec9c6fe883fd6756fe6b155bf_large.jpg

i kwiaty Annapurna :)

http://static1.pixdaus.com/files/items/pics/8/2/534802_a6de00fe083ceff24481a568f7ce14ac_large.jpg

Skąd!!! Z twarzy podobny zupełnie do nikogo! :D

Poważniej... Ty mnie zarażasz tą tematyką...a na razie jestem dość zielona :oops:

To Reinhold Messner – włoski himalaista , pochodzący z niemieckojęzycznego Południowego Tyrolu. Zawsze podkreśla, że jest Tyrolczykiem!

Edytowane przez dino49

Gość Gosc_123
To Reinhold Messner – włoski himalaista , pochodzący z niemieckojęzycznego Południowego Tyrolu. Nigdy nie mówi, że jest Włochem, jest Tyrolczykiem !!

"Preferował w swych wspinaczkach himalajskich styl alpejski – starał się nie korzystać z tragarzy, zakładał minimalną ilość obozów pośrednich i poręczówek. Nie używał też butli tlenowych.."

I taki styl imponuje najbardziej!

Gość Gosc_123
Pięknie.. jeszcze trochę, a będziesz słynną alpinistką :yes::D

Najlepsza jestem w teorii :D

Ale... na 5400 byłam (lodowiec Cotopaxi) i pamiętam ile mnie to kosztowało wysiłku ... nie mogłam utrzymać aparatu fotograficznego tak trzęsły mi się ręce... w zasadzie byłam na granicy omdlenia, dlatego jestem pełna podziwu i najwyższego szacunku dla ludzi gór...

A Ci, którzy potrafią rzucić wyzwanie ośmiotysięcznikom... To już absolutna magia!

Dobranoc, dobranoc! Już mnie nie ma! :D :rolleyes:

Edytowane przez Gosc_123

Gość Gosc_123
Jednak jesteś lepsza ode mnie, na takiej wysokości nie byłem :eek: brawo!

Hehe... Nie Dino! Z Tobą to ja w żadnym razie równać się nie mogę! Włażenie na lodowiec rozpoczyna się od 4500 metrów.

Edytowane przez Gosc_123