Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Weekendowe pogaduchy

tesel

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gratulacje :wave:

Mam nadzieję, że będziesz miał jeszcze trochę czasu na wizyty na forum ;)

Dzięki ! Tobe Indy też dziękuję za życzenia :)

Tak sobie myślę,że jak podrosną i ja nadal będę coś tam sobie skrobał na forum..

To może zasiądą i przywitają się z internetowymi wujkami i ciociami?

Taki znak czasów... :) jak myślicie?

Dzięki ! Tobe Indy też dziękuję za życzenia :)

Tak sobie myślę,że jak podrosną i ja nadal będę coś tam sobie skrobał na forum..

A jak mialoby być inaczej . Gratulacje i odemnie , sam byłem niedawno świeżutkim ojcem , wiem jak to jest ...:welcome: w świecie ojców , dumnych ojców....

Gość Gosc_123

Tak sobie myślę,że jak podrosną ......

Mm-mm... ja tam troszkę niecierpliwa jestem.... już chciałabym się przywitać :yes:

Może jakieś zdjęcia, hmmm? :cool:

Gość Gosc_123
chmury na Jowiszu ??

:yes:http://emotikona.pl/emotikony/pic/oklaski.gif

Na zdjęciu widać Wielką Czerwona Plamę (antycyklon) i Wielki Biały Owal średnicą zbliżony do średnicy Ziemi...

Jar.os w nagrodę dostajesz kosmiczną czterolistną koniczynę.

Na szczęście! :)

http://3.bp.blogspot.com/-PoYyGs-WBXg/UBJ4V0HaxCI/AAAAAAAABqM/yPd7VLgnCWs/s1600/1.jpg

:yes:http://emotikona.pl/emotikony/pic/oklaski.gif

Na zdjęciu widać Wielką Czerwona Plamę (antycyklon) i Wielki Biały Owal średnicą zbliżony do średnicy Ziemi...

Jar.os w nagrodę dostajesz kosmiczną czterolistną koniczynę.

Na szczęście! :)

http://3.bp.blogspot.com/-PoYyGs-WBXg/UBJ4V0HaxCI/AAAAAAAABqM/yPd7VLgnCWs/s1600/1.jpg

DZIĘKI , DZIĘKI .....:wiggle:

Pozdrawiam wszystkich z Marsa El Alami na Synaju, jedno z lepszych w Egipcie miejsc do nurkowania. Nurkuję na rafie, to co tam zobaczyłem jest nie do porównania z górami, rafa prawie nietknięta, rekinów nie spotkałem, poza tym sympatyczne międzynarodowe towarzystwo – Belgowie, Niemcy, Włosi /najgłośniejsi/, Szwedzi, Polacy. Cały dzień coś się dzieje, wieczorem jakaś muzyczka na żywo, a potem do późnych godzin nocnych dyskoteka. Kuchnia...obłędna...jak dla mnie raj.. Plaża i woda...czyściutko i przyjemnie... Wrażenia wzrokowe i nawiązanie znajomości – bezcenne.

Jutro wracam , lecąc przez: Synaj, Morze Śródziemne, Turcję, Morze Czarne, Rumunię, Ukrainę...

Poniżej – poznałem przesympatyczną Polkę pochodzącą z Podlasia :D :D

30343_368575509889659_1508734862_n.jpg

Dostałem zaproszenie od himalaistki Oli Dzik do Katmandu, NEPAL :)

Dookoła Białej Góry. Trekking wokół Dhaulagiri.

22 dni. Terminy: 30.03 – 20.04, 21.04 – 12.05 oraz październik – listopad 2013. Cena: 4700zł (w wariancie z raftingiem wyjazd o 2 dni dłuższy, cena: 5000zł) + bilet lotniczy (od 2500zł). Liderzy: Daniel Piskorz / Ola Dzik

Program wyjazdu:

Dzień 1 – przelot Warszawa – Delhi – Katmandu.

Dzień 2 – zwiedzanie Katmandu, m. in. Plac Durbar, Paśupatinath, świątynie buddyjskie i hinduistyczne. Nocleg w hotelu.

Dzień 3 – przejazd autobusem z Katmandu do Pokhary (760 m n.p.m.). Nocleg w hotelu.

Dzień 4 – Przejazd busem z Pokhary do Beni (830 m.n.p.m.) i dalej do Darbang, skąd rozpoczyna się trekking. Nocleg w hoteliku.

Dzień 5 – trekking z Darbang do Dharapani (1560 m n.p.m.). Nocleg w namiotach.

Dzień 6 – trekking z Dharapani do Muri (1850 m n.p.m.). Nocleg w namiotach.

Dzień 7 – trekking z Muri do Boghary (2080 m n.p.m.). Po drodze m. in. przejście przez wiszący most, eksponowana ścieżka nad przepaścią. Nocleg w namiotach.

Dzień 8 – trekking z Boghary do Dobang (2450 m n.p.m.). Nocleg w namiotach.

Dzień 9 – trekking z Dobang w kierunku Bazy Włoskiej. Nocleg w namiotach wśród dżungli.

Dzień 10 – trekking przez malowniczą dżunglę do Bazy Włoskiej (3650 m n.p.m.). Po drodze widoki na Dhaulagiri. Nocleg w namiotach w bazie.

Dzień 11 – odpoczynek w Bazie Włoskiej. Nocleg w namiotach w bazie.

Dzień 12 – trekking z Bazy Włoskiej przez Bazę Szwajcarską (3730 m n.p.m.) wzdłuż doliny głęboko wciętej pomiędzy otaczające ją szczyty do Bazy Japońskiej (4200 m n.p.m.). Nocleg w namiotach w bazie.

Dzień 13 – trekking z Bazy Japońskiej do Bazy Dhaulagiri (4750 m n.p.m.) – miejsca, skąd wyruszają wyprawy na ten szczyt. Nocleg w namiotach w bazie.

Dzień 14 – trekking z Bazy Dhaulagiri łatwym lodowcem na Przełęcz Francuzów (5360 m n.p.m.), gdzie znajduje się czorten pamięci wybitnego himalaisty Piotra Morawskiego. Zejście do Ukrytej Doliny – Hidden Valley (5100 m n.p.m.). Nocleg w namiotach.

Dzień 15 – odpoczynek w Hidden Valley. Opcjonalnie dla bardziej zaawansowanych wyjście na Dhampus Peak (6035mnpm). Nocleg w namiotach w Hidden Valley.

Dzień 16 – trekking z Hidden Valley na przełęcz Dhampus Pass (5244 m n.p.m.). Zejście do obozowiska Yak Kharka (4100 m n.p.m.) ew. któregoś z wcześniejszych miejsc biwakowych. Nocleg w namiotach.

Dzień 17 – zejście z Yak Kharki do Marphy (2670 m n.p.m.) i dalej do Jomsom. Nocleg w hoteliku.

Dzień 18 – przelot z Jomsom do Pokhary, zwiedzanie i relaks w mieście, lub w razie niepogody odpoczynek w Jomsom.

Dzień 19 – zwiedzanie i odpoczynek w Pokharze, lub przelot z Jomsom do Pokhary.

Dzień 20 – przejazd z Pokhary do Katmandu. Nocleg w hotelu.

Dzień 21 – zwiedzanie Katmandu i okolic, m. in. Bhaktapur, Patan. Czas wolny na zakup pamiątek. Nocleg w hotelu.

Dzień 22 – przelot do Polski

Istnieje możliwość przedłużenia wyjazdu o 2 dni i odbycia raftingu rzeką Kali Gandaki lub Trisuli

Dhaulagiri (8167m)

http://www.fredrikericsson.com/images/adventures/9030.jpg

... i następne zaproszenie..... do BUENOS AIRES, Argentina lub SANTIAGO DE CHILE :)

22 dni. Termin: 02-23 luty 2013. Cena: 8600zł + bilet lotniczy (od 3500zł). Lider/ka: Daniel Piskorz / Ola Dzik

Program wyjazdu:

Dzień 1 – przelot z Polski do Buenos Aires lub Santiago de Chile.

Dzień 2 – zwiedzanie Buenos Aires (m. in. najszersza ulica świata – Avenida 9 Julio, katedra, budynek opery) lub Santiago de Chile (m. in. zabytkowa katedra). Po południu i w nocy przejazd komfortowym autobusem do Mendozy

Dzień 3 – odpoczynek po podróży, odbiór pozwoleń, zwiedzanie Mendozy. Nocleg w hostelu.

Dzień 4 – przejazd busem z Mendozy do Puenta del Inca (2800m n.p.m.), skąd rozpoczyna się trekking. Przygotowanie do trekkingu, pakowanie ładunków na muły. Obejrzenie malowniczego Mostu Inków. Możliwość skorzystania z gorących źródeł. Nocleg w schronisku.

Dzień 5 – wejście do Parku Narodowego Aconcagua. Trekking z Puenta del Inca doliną Horcones do Confluencji (3400m n.p.m.). Nocleg w komfortowych namiotach bazowych.

Dzień 6 – dzień aklimatyzacyjny: wycieczka z Confluencji do Plaza Francja (4300m n.p.m.), skąd przyjrzeć się można południowej ścianie Aconcagui. Powrót do Confluencji. Nocleg w komfortowych namiotach bazowych.

Dzień 7 – trekking z Confluencji do bazy na Plaza de Mulas (4300m n.p.m.). Nocleg w namiotach bazowych.

Dzień 8 – odpoczynek i aklimatyzacja w bazie. Rejestracja grupy, badania lekarskie przed rozpoczęciem akcji górskiej. Nocleg w namiotach bazowych.

Dzień 9 – podejście do obozu Nido de Condores (5350m n.p.m.) i pozostawienie depozytu. Zejście do Plaza del Mulas. Nocleg w namiotach bazowych.

Dzień 10 – odpoczynek w bazie. Nocleg w namiotach bazowych.

Dzień 11 – podejście z Plaza de Mulas do obozu Nido de Condores. Nocleg w namiotach.

Dzień 12 – podejście z Nido de Condores do obozu Coller (5850m n.p.m.). Zejście do Nido de Condores. Nocleg w namiotach.

Dzień 13 – podejście z Nido de Condores do Coller. Nocleg w namiotach.

Dzień 14 – atak szczytowy z Coller na główny wierzchołek Aconcagui (6962m n.p.m.). Zejście do Coller. Nocleg w namiotach.

Dzień 15 – zejście z Coller do bazy na Plaza de Mulas.

Dzień 16 – 18 – dni rezerwowe na wypadek złej pogody lub wolniejszej aklimatyzacji. W przypadku wcześniejszego zakończenia działalności górskiej dni te wykorzystać można na wycieczki fakultatywne, np. zwiedzenie wodospadów Iguazu, wyjazd nad Ocean.

Dzień 19 – trekking Plaza de Mulas do Puenta del Inca. Nocleg w schronisku.

Dzień 20 – przejazd busem z Puenta del Inca do Mendozy. Nocleg w hostelu.

Dzień 21 – przejazd komfortowym autobusem z Puenta del Inca do Buenos Aires lub Santiago de Chile.

Dzień 22 – przelot z Buenos Aires lub Santiago de Chile do Polski.

http://www.exploruj.pl/exploruj/upload/Image/Aconcagua(1).jpg

Jesteś ptakiem

Zabierz mnie

Ponad chmurami

I wysokiej

Pokaż mi świat

Ziemia i jej tajemnice

Dzięki Ci, zbliż się do nieba

Latanie nad oceanem

Naucz mnie piękno życia

Moje włosy na wietrze jestem

Widzę ogrom i piękno ziemi