Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Weekendowe pogaduchy

tesel

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Gosc_123
Taaaak , była i zimna i ciepła , i nie wiem co jeszcze ...

Oj Jar.os.... a może jakowaś zakąska?! :cool:

Albo dwa w jednym! ;)

http://s3.flog.pl/media/foto/2827293_uwaga-akcja-ogorek-idealnie-nadaja-sie-na-kieliszki-w-plenerze.jpg

Żona prosi męża:

- Czy mógłbyś naprawić kran w łazience?

Mąż na to:

- A co ja? Hydraulik?

Po kilku dniach żona prosi męża:

- Czy mógłbyś wymienić przepaloną żarówkę?

- A co ja? Elektryk?

Na następny dzień mąż wraca z pracy, kran naprawiony, żarówka wymieniona...

- Kto to naprawił?

- Sąsiad - odpowiada żona.

- A co za to chciał?

- Miałam zaśpiewać albo numerek.

- I co? Zaśpiewałaś?

- A co ja? Piosenkarka?

615815_372345426179334_236802366_o.jpg

"Jerzy Kukuczka 24 marca 1948 – 24 października 1989. Patron Fundacji Wspierania Alpinizmu Polskiego zginął 23 lata temu

Jerzy Kukuczka urodził się w 1948 roku w Katowicach. Zginął w Himalajach 24 października 1989 roku. Był jednym z najwybitniejszych himalaistów na świecie. Jako drugi człowiek na Ziemi, zdobył Koronę Himalajów i Karakorum. Wejście na wszystkie 14 szczytów o wysokości ponad 8 tysięcy metrów, zajęło mu jedynie 9 lat. Dla porównania – pierwszy na liście, Reinhold Messner potrzebował na to 17 lat. „Byłeś pierwszy” – miał powiedzieć do Kukuczki Messner.

10 z 14 swoich ośmiotysięczników, Jerzy Kukuczka zdobył nowymi drogami. Aż 4 szczyty zostały przez Niego zdobyte pierwszy raz zimą.

Kukuczka słynął z bardzo dużej wytrzymałości fizycznej i psychicznej. Wspinał się między innymi z: Ryszardem Pawłowskim, Krzysztofem Wielickim, Arturem Hajzerem oraz Wojciechem Kurtyką.

Zginął na wysokości 8 300 metrów 24 października 1989 roku podczas wejścia na Lhotse nową drogą przez słynną, niezdobytą wówczas południową ścianę. Szczyt atakował wspólnie z Ryszardem Pawłowskim. Kukuczka odpadł od ściany i spadł do jej podnóża ponosząc śmierć na miejscu. Został pochowany w lodowej szczelinie, nieopodal miejsca upadku.

Pozostawił żonę Cecylię oraz dwóch synów: Macieja i Wojciecha.

W nepalskiej wiosce Chukung, nieopodal południowej ściany Lhotse, znajduje się tablica pamiątkowa umieszczona tam przez przyjaciół himalaistów."

602403_543002855726938_1446941076_n.jpg

Stara, góralska piosenka mówi: "Byli chłopcy byli, ale się minęli i my się miniemy po malućkiej chwili." Chociaż żal...

Edytowane przez dino49

Baca gotuje:) - bundz rozgniatamy, mieszamy z ziołami czosnkiem, oliwą, solą i pieprzem. dzielimy masę na porcję, zawijamy w folię aluminiową, tak aby powstały sakiewki. Grillujemy 5 minut, aż do stopienia bundza. na końcu smarujemy tym gorące chrupiące grzaneczki natarte czosnkiem i odlatujemy do nieba... :D

178982_507278145949373_409601172_n.jpg