Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Weekendowe pogaduchy


tesel

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pewna arabska legenda opowiada o dwóch przyjaciołach, którzy wędrując po pustyni, strasznie się pokłócili. Jeden z nich wymierzył drugiemu policzek. Ten, któremu została wyrządzona krzywda, napisał na piasku: "Dzisiaj mój najlepszy przyjaciel spoliczkował mnie."

Kontynuowali swoją podróż, aż dotarli do oazy, gdzie postanowili się wykąpać. Spoliczkowany przyjaciel zaczął się topić i wówczas jego towarzysz rzucił mu się na ratunek. Kiedy odzyskał przytomność, chwycił za dłuto i wyrył w kamieniu: "Dzisiaj mój najlepszy przyjaciel uratował mi życie". Zaintrygowany bohater zapytał go:

- Dlaczego, kiedy cię zraniłem, napisałeś na piasku, a teraz ryjesz w kamieniu?

Usłyszał odpowiedź:

- Kiedy przyjaciel wyrządzi nam krzywdę, winniśmy pisać o tym na piasku, gdzie wiatr zapomnienia i wybaczenie zatroszczą się o zatarcie tego faktu w naszej pamięci. Natomiast kiedy przytrafi nam się coś wspaniałego, powinnyśmy utrwalić to w kamieniu, gdyż nic nie będzie w stanie wymazać tego z naszego serca.

 

480730_502286493137681_25370831_n.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W warsztacie samochodowym klient siedzi w fotelu i czyta gazetę, a na kanale stoi samochód. Przychodzi mechanik i zabiera się za auto. Po chwili mówi do klienta:

- Przydałoby się wymienić świece.

- To wymieniaj pan, tylko szybko.

No to mechanik czuje, że złapał frajera i nawija dalej:

- Pasek rozrządu też do wymiany. Klocki i tarcze też. I płyn hamulcowy, i w chłodnicy, i wycieraczki...

- Wymieniaj pan, tylko szybciej, bo nie mam czasu.

Mechanik skończył, odstawił samochód i mówi:

- No, gotowe.

Na to klient pokazując na samochód stojący przed warsztatem:

- No to bierz się pan teraz za mój...

 

http://wektor.pixmac.pl/4/mechanik-samochodowy-b-f-pixmac-wektor-83905869.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Gosc_123

Christmas is all around...

 

Pekin

 

http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02424/christmas-lights-t_2424112k.jpg

 

A'la Griswold :D

 

http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02423/christmas-lights-m_2423077k.jpg

 

http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02423/christmas-lights-g_2423061k.jpg

 

http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02426/christmas-lights-h_2426549k.jpg

 

http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02427/christmas-building_2427699k.jpg

 

http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02427/christmas-church-s_2427696k.jpg

 

Galeria Lafayette

 

http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02427/chrstmas-in-paris_2427676k.jpg

 

http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02426/christmas-bus_2426558k.jpg

 

I bonusik - toaletowa inspiracja :cool:

 

http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02423/santa-toilet-seat_2423104k.jpg

Edytowane przez Gosc_123
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Gosc_123

Choinki moli książkowych ;)

 

http://static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2012/12/12/1355323348508/Academic-journal-tree-005.jpg

 

http://static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2012/12/12/1355323340354/Academic-tree-002.jpg

http://static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2012/12/12/1355323343078/Uni-of-Keele-tree-003.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Gosc_123

http://www.coolinarika.com/image/3a41a5ce261dcae5ae0ed8b0f76d5377_blowup_vegeta.jpg

 

BARSZCZ WIGILIJNY

 

Barszcz czerwony, buraczany, jest chlubą staropolskiej kuchni. Najstarszy zachowany przepis pochodzi z XVI w.

Czerwony barszcz przyrządza się na naturalnym kwasie buraczanym.

Kiszenie buraków jest bardzo proste i łatwe: dokładnie umyte buraki ćwikłowe, obrane i pokrajane w cienkie plastry (ok. 1,5 kg) układamy w szklanym słoju

i zalewamy zaledwie letnią wodą, tak aby przykryła buraki. Na wierzch kładziemy kromkę razowego chleba. Słój obwiązujemy gazą i stawiamy w ciepłym miejscu kuchni. Po czterech, pięciu dniach ostrożnie usuwamy pianę jaka się uformuje na powierzchni i zlewamy do butelek rubinowoczerwony kwas buraczany. W szczelnie zakorkowanych butelkach i chłodnym miejscu można przechowywać go kilka miesięcy.

Barszcz wigilijny przyrządzamy na esencjonalnym wywarze z jarzyn - bez kapusty. Jarzyny gotujemy wraz z czterema obranymi i pokrojonymi na cienkie plastry czerwonymi burakami, dodając 10 ziaren pieprzu czarnego dwoma ziarnami ziela angielskiego i kawałek listka laurowego. W oddzielnym garnuszku w dwóch szklankach wody gotujemy 5 - 8 suszonych grzybów prawdziwych. Oba wywary jarzynowy i grzybowy przelewamy przez sito i łączymy. Teraz dodajemy odpowiednią ilość kwasu buraczanego ( na ok 1,5 l wywaru -0,5 l kwasu). Barszcz podgrzewamy do momentu wrzenia. Solimy i wyrównujemy smak barszczu odrobiną cukru. Kwasowatość możemy wzmóc kieliszkiem czerwonego wytrawnego wina lub sokiem z cytryny (nigdy octem!). Utarty ząbek czosnku, dodany do barszczu na kilkanaście minut przed podaniem, nada mu interesującą i pełną nutę smakowo aromatyczną.

Tradycyjnym dodatkiem do wigilijnego barszczu są uszka, ale to już inna historia :)

Edytowane przez Gosc_123
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Gosc_123
Apartamenty w Zakopanem

 

Super na wyjazd z żoną i dziećmi, ale szczerze mówiąc chyba bardziej sobie cenię przytulne, wieloosobowe pokoje w schronisku nad Morskim Okiem skąd nad samym ranem rusza się z kumplami w góry, a wieczorem przy dobrym trunku obserwuje jak szczyty ogarnia mrok nocy :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...