Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Weekendowe pogaduchy

tesel

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Gosc_123
.....koniec meczu i wynik 1:1 ...

W kontekście choćby meczu z Mołdawią, to tak sobie myślę, że może faktycznie lepiej dokładać do koncertów choćby Madonny niż naszych trampkarzy... :(

1515_355896071199604_1180065629_n.jpg

Gość Gosc_123

AgroArt znaleziona w sieci...

Kochani Rodacy!

Trudno komentować to zdjęcia. Podam natomiast kilka faktów, związanych z wykonaniem tej fotografii, która jest warta tego, aby nie tylko obiec Polskę, ale także pokazać światu na czym zasadza się Polski patriotyzm i jak silnie splata się on z elementem religijnym i agrarnym. Fotografia została wykonana we wsi Hopowo na Kaszubach 4.06.2013 roku. Udałem się do firmy Murkam, w której nie znalazłem poszukiwanego przeze mnie łupka szwedzkiego, ale Bóg mi to wynagrodził. W drodze powrotnej Pan nasz bowiem poprowadził mnie przez HOPOWO...

i tam cud!!!

Odkrycie! Eureka! Gospodarstwo ogrodzone płotem, a za płotem kamień, okazały i ogromny, a na nim dostojna tablica w kształcie mapy Polski (PRL-u, III RP i może IV bis - wszystko na to wskazuje). Wspaniale wygrawerowana tablica, granit droższy niż w kryptach na Wawelu. Na tablicy zmarły tragicznie b. Prezydent Lech Kaczyński wraz z małżonką Marią - oni w centrum (Mazowsze, Małopolska, Podlasie). Obok nich (Wielkopolska i Ziemie Odzyskane) - papież. Wydaje mi się, że to Polak - a więc Jan Paweł II, a dla nas po prostu Nasz Karol Wojtyła (Nasz Papież). I wreszcie na Mazurach, nad głową pary prezydenckiej Orzeł w Koronie, zwrócony oczywiście na Zachód (bardziej na USA, niż Brukselę jednak). Jeszcze jest napis ku pamięci Państwa Kaczyńskich, ale jest też inny napis:

"Fundator - Eugeniusz Kreft" - z pewnością właściciel gospodarstwa.

Uważam, że pomnik jest genialny i że autor ma wspaniałe wyczucie artystyczne, wprowadzając element mobilny (krowę) jako cześć kompozycji opartej na statycznym głazie. Oddaje to w pełni dynamikę naszego narodu!

Genialne, genialne !

Ale może tylko ja się tym zachwyciłem...

972059_557471590971311_1213241971_n.jpg

Edytowane przez Gosc_123

Gość Gosc_123

Moc konopi

Jezus postanowił ponownie zejść na Ziemię. Widzi, że wśród niego znajdują się sami hippisi. Podchodzi do nich i zagaduje.

- wiecie kim jestem?

- Stary spokojnie, wyluzuj, odpręż się, masz tu blanta i ściągnij sobie bucha.

Jezus postanowił się poczęstować, pociągnął raz, zrobiło mu się trochę weselej i znów zaczyna:

- Dobra, wiecie kim jestem? Jestem...

Hipisi nie dają mu dokończyć zdania.

- Ale bracie wyluzuj, gdzie ci tak spieszno? Masz, weź jeszcze jednego.

Jezus się nie sprzeciwił, ściągnął bucha, humorek już zajebisty, banan na twarzy więc pyta po raz trzeci:

- Hehe no to wiecie kim ja jestem?

- No nie wiemy! Mów!

- Jestem Jezus!

- Staaary i o to chodzi! :D

Gość Gosc_123
Kolejny raz sprowokowałaś mnie do...

Yey! Już miałam iść w zaparte, wypierać się i wybielać aż do stanu Majkela Dżeksona, ale skoro się podobało.... http://www.blog-bobika.eu/wp-includes/images/smilies/icon_cool.gif

Lubię gdy piosenka ma tekst. Ta ma.

"Dzika Róża" K.I. Gałczyński

Brawurowo wyśpiewana przez Dorotę Osińską :)

Yey! Już miałam iść w zaparte, wypierać się i wybielać aż do stanu Majkela Dżeksona, ale skoro się podobało.... http://www.blog-bobika.eu/wp-includes/images/smilies/icon_cool.gif

Lubię gdy piosenka ma tekst. Ta ma.

"Dzika Róża" K.I. Gałczyński

Brawurowo wyśpiewana przez Dorotę Osińską :)

Dzięki :)

Ja również wolę te z tekstem ;) np.:

https://www.youtube.com/watch?v=UAszwlH0QD0

Gość Gosc_123

....lubię gotyckie brzmienie.

Artrosis usłyszałam po raz pierwszy :oops: Dzięki panowie :) Ale gotyk zdarza mi się słuchać! Choć moją ulubioną kapelą nie jest WT (chyba nr 1 gatunku) a Epica.

Chasing the Dragon. Jest tu wszystko, i mitologia, i operowy wokal i ... sugestywny growling! :D Swoją drogą, czytałam że to bardzo trudna technika, polegająca na wydzielaniu dźwięków tak by właśnie omijać struny głosowe i przez to je chronić przed kompletnym zdarciem. Ponoć Nergal pluł krwią w trakcie takich ćwiczeń. Szaleństwo... ale efekt tego wycia jest czasami niesamowity... i budzi grozę! :eek:

https://www.youtube.com/watch?v=vFwHTNETEGs

Edytowane przez Gosc_123

Gość Gosc_123

Czy masz "guzek Darwina" ?

Sprawdź czy należysz do grona 10,4% szczęśliwców (???) na świecie posiadających na uchu tzw. guzek Darwina. Jest to zgrubienie w górnej części naszej małżowiny, nieco schowane z tyłu, które widoczne jest na zdjęciu poniżej.

http://polimaty.pl/wp-content/uploads/2013/04/Darwin-s-tubercle-501x350.jpg

Posiadają go również nasi kuzyni, dlatego na zdjęciu możesz dostrzec podobną cechę u makaka. Ta praktycznie niewidoczna część naszego ciała bardzo fascynowała Charlesa Darwina, który twierdził, że jest to bezpośredni dowód na wspólne pochodzenie wszystkich ssaków naczelnych.

To jak jest z Twoim guzkiem Darwina? ;)