Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Weekendowe pogaduchy

tesel

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć Mistrzu dobrego humoru! :)

Jeszcze raz wielkie dzięki za polecenie na podróż tak znakomitej lektury. Książkę przeczytałam jednym tchem, ale też i czyta się ją jak trzymający w napięciu thriller! Super! Jeszcze nie zeskanowałam wszystkich kodów QR, ale już to co widziałam zapiera dech w piersiach! :yes:

http://wstaw.org/m/2017/03/27/20170312_145048.jpg

:)

Mam tę książkę... nie mam czasu poczytać, może w następną zimę...

„Zginę w górach” – mówiła. Jej śmierci nikt nie widział, jej ostatniego słowa nikt nie słyszał, jej ciała nikt nie odnalazł. W tym roku mija 25 lat od zaginięcia Wandy Rutkiewicz. To właśnie jej Anna Kamińska, autorka hitowej „Simony”, poświęciła swoją najnowszą książkę. Premiera 14 czerwca.

http://static.pokazywarka.pl/x/q/6/f93eba1bf9e0cca68b6a6791ea1862db_orig.jpg?1492710561

"Zginę w górach" — mówiła. Dotrzymała słowa — według dokumentów sądowych zmarła 13 maja 1992 roku. Dzień wcześniej zaginęła na górze Kanczendzonga w Himalajach. Jej śmierci nikt nie widział, jej ostatniego słowa nikt nie słyszał, jej ciała nikt nie odnalazł. Na początku XXI wieku do Izby Pamięci Jerzego Kukuczki zapukała para turystów, która twierdziła, że w jednym z klasztorów w Tybecie spotkała postać przypominającą zaginioną przed laty himalaistkę... Jej odejście, tak jak wiele zdarzeń z jej życia, do dziś pozostaje tajemnicą.

Czytaj więcej na http://www.styl.pl/newsy/aktualnosci/news-anna-kaminska-wanda-historia-wandy-rutkiewicz,nId,2384806#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

Edytowane przez dino49

Żona podczas przeglądania się w lustrze:

– Chciałabym mieć mniejszy tyłek. Uważasz, że wyglądałabym lepiej z mniejszym tyłkiem?

– Wydaje mi się, że nie.

– Jesteś słodki. To dlatego, że ci się podoba?

– Nie. To dlatego, że wygądałabyś cholernie dziwnie z tak monstrualnymi nogami i małym tyłkiem.

Umiera bardzo stary rabin i staje przed obliczem Boga:

– Gdzie się urodziłeś? – pyta Bóg.

– W Cesarstwie Austrowęgierskim.

– Gdzie chodziłeś do chederu?

– W Czechosłowacji.

– Gdzie się ożeniłeś?

– Na Węgrzech.

– Gdzie urodził się twój pierworodny?

– W III Rzeszy.

– A gdzie umarłeś?

– Na Ukrainie.

– Nieźle cię po świecie nosiło…

– Panie Boże, na cal się nie ruszyłem z rodzinnego Mukaczewa.

Przychodzi gość do prawnika:

– Mój sąsiad jest mi winien 5 000 baksów i nie oddaje. Mogę jakoś wysądzić od niego te pieniądze?

– Tak, ale będzie potrzebny jakiś pisemny dowód. Ma pan takowy?

– Nie, na gębę pożyczył.

– To niech pan napisze do niego wezwanie do zapłaty 10 000 baksów.

– Ale on mi jest winien tylko 5 000.

– I pewnie tak właśnie odpowie. I to będzie dowód.

Jacek Podsiadło

NOC NR 40

Chciałbym, żeby ona wróciła. Chciałbym powiedzieć jej:

„Nie skrzywdziłem żadnego z narodów. Nie nawoływałem do wojny.

Nie budowałem więziennych gmachów, nie ciemiężyłem słabych.

Do zwierząt ni ludzi nie strzelałem, nie gardziłem Miłością.

Jeśli widziałem światło, podążałem za nim.

Przed ciemnością nie uciekałem.

Nie rzucałem bomb i nie wypuszczałem paraliżujących gazów.

Co zrobiłem, że odeszłaś? Moje małe zbrodnie nie są warte aż tyle.”

Chciałbym zniewolić narody, aby wydobywały dla niej rudę, węgiel

i diamenty, aby budowały dla niej świątynie i przerzucały mosty

przez przepaście. Ona wróci. Moje wiersze to sprawią,

sprawią to moje zaklęcia, moja tęsknota; wessie ją ta próżnia.

Przychodzi gość do prawnika:

– Mój sąsiad jest mi winien 5 000 baksów i nie oddaje. Mogę jakoś wysądzić od niego te pieniądze?

– Tak, ale będzie potrzebny jakiś pisemny dowód. Ma pan takowy?

– Nie, na gębę pożyczył.

– To niech pan napisze do niego wezwanie do zapłaty 10 000 baksów.

– Ale on mi jest winien tylko 5 000.

– I pewnie tak właśnie odpowie. I to będzie dowód.

Sprytne i życiowe :yes:

"Zginę w górach" — mówiła. Dotrzymała słowa — według dokumentów sądowych zmarła 13 maja 1992 roku. Dzień wcześniej zaginęła na górze Kanczendzonga w Himalajach. Jej śmierci nikt nie widział, jej ostatniego słowa nikt nie słyszał, jej ciała nikt nie odnalazł. Na początku XXI wieku do Izby Pamięci Jerzego Kukuczki zapukała para turystów, która twierdziła, że w jednym z klasztorów w Tybecie spotkała postać przypominającą zaginioną przed laty himalaistkę... Jej odejście, tak jak wiele zdarzeń z jej życia, do dziś pozostaje tajemnicą.

Może to tylko legenda choć wielu i dzisiaj ma ochotę rzucić to wszystko i zaszyć się choćby gdzieś w Bieszczadach czy innym pięknym krańcu świata

– Jest pan oskarżony o kradzież 300 mln euro z państwowych pieniędzy, które zapewne gdzieś pan ukrył. Wyrok w tej sytuacji nie może być inny niż 25 lat więzienia o ściśle zaostrzonym rygorze. Czy ma pan jakieś ostatnie słowo?

– Wysoki sądzie, może przytoczę w tym momencie pewną legendę. Pewnego dnia pewien wilk zakradł się do stada owiec i uprowadził pasterzom 300 sztuk tego inwentarza. Pasterze jednak wynajęli myśliwych, którzy wilka pojmali i rzekli: „Musimy cię zabić wilku!” Na co wilk odpowiedział: „Panowie, nie zabijajcie mnie! Dam wam 150 owiec jak mnie puścicie wolno. Pasterzom po prostu powiecie, że mnie zabiliście. Oni mnie więcej już nie zobaczą i kraść więcej owiec nie będę”. Myśliwi się zgodzili i wszyscy żyli długo i szczęśliwie.

– Sąd jest pod wrażeniem tej legendy. Jesteście wolni. Możecie opuścić salę rozpraw.