Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Weekendowe pogaduchy

tesel

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

SUSPENSER napisał:
Oto dowód na to, że wiedza nie stosowana zanika, w końcu każdy w szkole to z prawej przerabiał i zaliczył ...

Pamiętasz? :) Blok techniczny i albumy z liśćmi się robiło :yes: Ciągle mam książki, z których suszone liście wypadają :D

W czasach Szyszko lex drzewa to przeżytek. Może tam i ładne są, ale tylko las zasłaniają... Wyciąć!

Mam podobnie myślącego sąsiada. Drzewa to tylko brud. Wszystkie wyciął. A już tam jakieś krzywe...

A te przecież najpiękniejsze!

19029286_1155116644593824_8745637357511131542_n.jpg?oh=ee6d495da455f3a467b36c4165018c65&oe=59D547EC

Indy*go napisał:
Pamiętasz? :) Blok techniczny i albumy z liśćmi się robiło :yes: Ciągle mam książki, z których suszone liście wypadają :D

W czasach Szyszko lex drzewa to przeżytek. Może tam i ładne są, ale tylko las zasłaniają... Wyciąć!

Mam podobnie myślącego sąsiada. Drzewa to tylko brud. Wszystkie wyciął. A już tam jakieś krzywe...

A te przecież najpiękniejsze!

Pewnie, że pamiętam, do tego zbierało się wycinki z gazet, grało kapslami itp. - niesamowicie ekologiczni wtedy byliśmy w porównaniu z tym co jest obecnie.

Czasem widzę taką patologię - wytną drzewa i zrobią plac zabaw dla dzieci, a słońce na nim pali niemiłosiernie i w efekcie mało kto korzysta z takiego miejsca.

SUSPENSER napisał:
Pewnie, że pamiętam, do tego zbierało się wycinki z gazet, grało kapslami itp. - niesamowicie ekologiczni wtedy byliśmy w porównaniu z tym co jest obecnie.

Piękne określenie, aż mnie przeniosło wspomnieniami do wakacji na wsi... ciepłe mleko prosto od krowy, kogel-mogel z jajek wyjętych kurze prawie spod ogona :D do zabawy wystarczyło kilka metrów pasmanteryjnej gumy czy kapsle właśnie... wspinało się po drzewach, wisiało na trzepaku...

Mam takie wrażenie, że jakby mniej nas pilnowano, mniej było tych wszystkich nakazów i zakazów... a przeżyliśmy! :D Może więc sami musieliśmy być bardziej rozważni i ostrożni...

W gumę i klasy to ja pół dzieciństwa przeskakałam :D

20638336_1498832526844071_6187979826783844108_n.png?oh=ac4dc6bbc59e3927fe37d2df307fdd2c&oe=5A2D4E92

SUSPENSER napisał:
Czasem widzę taką patologię - wytną drzewa i zrobią plac zabaw dla dzieci, a słońce na nim pali niemiłosiernie i w efekcie mało kto korzysta z takiego miejsca.

Kilka metrów ode mnie jest właśnie taki plac zabaw. Drzew zero, za to przestrzeń obsadzono dziką różą. Paranoja! Niech no jakiś maluch się zapędzi.... :o

20993965_1513604812033509_336724956028374634_n.png?oh=dec2bcc40e2540f06471c7720091a4cf&oe=5A23FD74

Indy*go napisał:
Kilka metrów ode mnie jest właśnie taki plac zabaw. Drzew zero, za to przestrzeń obsadzono dziką różą. Paranoja! Niech no jakiś maluch się zapędzi.... :o

Ot takie nowoczesne zasieki i pewnie niejedna "nowoczesna matka" uważa, że to wspaniałe miejsce.

Drażni mnie ostatnio wydawanie sporych pieniędzy kompletnie bez sensu - "siłownie" plenerowe składające się z nienadających się tak naprawdę do niczego, kosztownych sprzętów, a brakuje zwykłych drabinek na których mogliby pobawić się i/lub poćwiczyć duzi i mali.

Próbowałem na tym poćwiczyć ostatnio i naprawdę na żadnym z tych sprzętów się nic sensownego zrobić nie da - nienaturalne zakresy ruchu plus obciążenia albo praktycznie zerowe albo potężne tak, że nie byłbym w stanie prawidłowo w pełnym zakresie ruchu wykonać 5 powtórzeń.

Zresztą w płatnej siłowni najwięcej miejsca zajmuje jeden z najdroższych sprzętów - skośna suwnica na nogi - paranoja - nikt na tym nie ćwiczy tylko czasem jakiś świeżak spróbuje i mu/jej szybko przechodzi ...

kamihi napisał:
Hehe niemów Suspenser że TY 'giry' robisz na wolnych ciężarach czy wcale :p ( apropo tej suwnicy mam podobne zdanie bo najlepsze przysiady ze sztangą )

Przysiady ze sztangą to wiadomo, ale koniecznie olimpijskie [ atg - ass to grass ] a nie do połowy jak większość robi, ale zacznij robić "pistolety" choćby z 20 kg ciężarkiem to zobaczysz co to siła nóg.

Pacz na to

Edytowane przez SUSPENSER