RB 25.03.2004 01:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Zadzwoniłem do instalatora c.o., który na moje stwierdzenie, że chcę uciec z materiałami przed podwyżką VAT-u powiedział, żebym materiałów nie kupował bo i tak instalacje c.o., wodę, kanalizację, gaz będzie mi robiła firma która jest VAT-owcem a więc ona mi wystawi fakturę z 7% VAT-em bo usługi nie będą wyższe a ta firma będzie sobie występowała do Urzędu Skarbowego o zwrot nadpłaconego VAT-u. No i w tym momencie zatkało mnie . A co Wy o tym myślicie? Może faktycznie nie trzeba tych materiałów kupować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zosiek 25.03.2004 01:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Zadzwoniłem do instalatora c.o., który na moje stwierdzenie, że chcę uciec z materiałami przed podwyżką VAT-u powiedział, żebym materiałów nie kupował bo i tak instalacje c.o., wodę, kanalizację, gaz będzie mi robiła firma która jest VAT-owcem a więc ona mi wystawi fakturę z 7% VAT-em bo usługi nie będą wyższe a ta firma będzie sobie występowała do Urzędu Skarbowego o zwrot nadpłaconego VAT-u. No i w tym momencie zatkało mnie . A co Wy o tym myślicie? Może faktycznie nie trzeba tych materiałów kupować? To prawda, pod warunkiem, że instalację wykona rzeczywiście firma (nie Ty czy ktoś znajomy) i pod warunkiem, że za zakupione przez firmę materiały ta firma nie doliczy sobie marży (bo i tak bywa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busstop 25.03.2004 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 na pewno dloiczy marże. musi, bo inaczej to US weźmie tą firmę "w obroty" i może się to dla niej stać kosztowne. musi przynajmniej dliczyc marże na pokrycie kosztów związanych z zakupem (czyli pewnie z 5% minimum). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busstop 25.03.2004 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 dlatego lepiej kupować teraz to minimum, które jest na 100% potrezbne (np. grzejniki itp.) - a potem resztę dokupić. uniknie się marży instalatora, a nie "wtopi" sie kasy w coś, co de facto sie nie przyda (wtedy to dopiro można stracić) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 25.03.2004 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 busstopgdzie jest taki przepis, który mówi, że wykonawca musi doliczyć marżę do zakupu materiałów żeby go US nie wziął " w obroty" ? US nikogo do tej pory nie rozliczał z marży, natomiast na pewno z odprowadzonych podatków (dochodowego i VAT-u).Wydaje się że nikt nie ma obowiązku doliczać marży, ja umawiam się z moim wykonawcą, że zrezygnuje z kosztów zakupu, żeby obniżyć mi cenę za wykonanie domu. Marża to sprawa umowna pomiędzy wykonawcą i inwestorem. Jak inwestor ma dużo pieniędzy i mało czasu to zapłaci kazdą marżę żeby tylko wykonawca zajął się wszystkim sam. A jak nie ma kasy, to zbija cenę podaną przez wykonawcę własnie z marży, zawyżonych kosztów transportu itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DankaO 27.03.2004 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2004 Renia ma rację, nie dajcie się oskubać przy okazji VAT-u, dość że państwo zdziera.Danka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts