Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy to może być prawda?

RB

Recommended Posts

Zadzwoniłem do instalatora c.o., który na moje stwierdzenie, że chcę uciec z materiałami przed podwyżką VAT-u powiedział, żebym materiałów nie kupował bo i tak instalacje c.o., wodę, kanalizację, gaz będzie mi robiła firma która jest VAT-owcem a więc ona mi wystawi fakturę z 7% VAT-em bo usługi nie będą wyższe a ta firma będzie sobie występowała do Urzędu Skarbowego o zwrot nadpłaconego VAT-u. No i w tym momencie zatkało mnie :o .

A co Wy o tym myślicie? Może faktycznie nie trzeba tych materiałów kupować?

Zadzwoniłem do instalatora c.o., który na moje stwierdzenie, że chcę uciec z materiałami przed podwyżką VAT-u powiedział, żebym materiałów nie kupował bo i tak instalacje c.o., wodę, kanalizację, gaz będzie mi robiła firma która jest VAT-owcem a więc ona mi wystawi fakturę z 7% VAT-em bo usługi nie będą wyższe a ta firma będzie sobie występowała do Urzędu Skarbowego o zwrot nadpłaconego VAT-u. No i w tym momencie zatkało mnie :o .

A co Wy o tym myślicie? Może faktycznie nie trzeba tych materiałów kupować?

To prawda, pod warunkiem, że instalację wykona rzeczywiście firma (nie Ty czy ktoś znajomy) i pod warunkiem, że za zakupione przez firmę materiały ta firma nie doliczy sobie marży (bo i tak bywa). :wink:

busstop

gdzie jest taki przepis, który mówi, że wykonawca musi doliczyć marżę do zakupu materiałów żeby go US nie wziął " w obroty" ? US nikogo do tej pory nie rozliczał z marży, natomiast na pewno z odprowadzonych podatków (dochodowego i VAT-u).

Wydaje się że nikt nie ma obowiązku doliczać marży, ja umawiam się z moim wykonawcą, że zrezygnuje z kosztów zakupu, żeby obniżyć mi cenę za wykonanie domu. Marża to sprawa umowna pomiędzy wykonawcą i inwestorem. Jak inwestor ma dużo pieniędzy i mało czasu to zapłaci kazdą marżę żeby tylko wykonawca zajął się wszystkim sam. A jak nie ma kasy, to zbija cenę podaną przez wykonawcę własnie z marży, zawyżonych kosztów transportu itp.