thrier 28.07.2006 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Mam nadzieje, ze moj post sie pojawi to moj debiut forumowy. Do tej pory sie nie ujawnialam choc czytalam... Mam nadzieje wczesna jesienia ruszyc z budowa, zamierzam do zimy zrobic fundamenty a na wiosne rozpoczac od wznoszenia scian. Ale jesli nie zdaze to zaczne wszystko wiosna. Na razie jestem na etapie uzgodnien, mam nadzieje do 10 sierpnia zlozyc wniosek o pozwolenie na budowe... Tu dla zainteresowanych link mojego - mam nadzieje - domku http://www.dobreprojekty.pl/projekt_w30122g.html tylko bedzie w wersji lustrzanej. Na pewno bede miala duzo pytan, licze na wasze wsparcie, pozdrawiam thrier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suwalek 28.07.2006 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Grupa lubuska nieco zamarła, więc prezentacje nowych uczestników z pewnością nieco ożywią dyskusję Ja również czekam na pozwolenie na budowę i także chciałbym w tym roku móc rozpocząć budowę swojego domu - Domu w peoniach z pracowni Archon+. Tutaj link do dyskusji o tym projekcie: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=28407&highlight= Swój dom zamierzam postawić w Ulimiu. Pozdrawiam wszystkich lubuszan i innych sympatyków grupy lubuskiej Ps. thier, a Ty gdzie budujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 28.07.2006 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Witamy, czasami mam wrażenie ,że pisze do nikogo. W miarę swojej wiedzy pomogę z chęcią, dopiero zaczęłąm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania67 28.07.2006 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Witajcie Szczególnie Thrier i Suwalek Z Therier zdążylam się zapozanac wirtualnie Suwalek, a to Funia się ucieszy, będziecie sąsiadami Acca nie piszasz do nikogo, ja czytam A u mnie... dzisiaj dostalam wycenę dachowki- 9 000 ( o 300 mniej niz w CMB ) a moze jeszcze cos utarguję A 7.08 o godzinie 7.00 akcja strop!!! ( płyty żelbetowe) a potem zbrojenie stropu, scianki szczytowe, wieniec... Oczywiscie ja też służę pomocą I również mam nadzieję na ożywienie dyskusji Ps. Stan na dziś http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8a2901a8699c83e2.html Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casandra75 28.07.2006 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Witam Aniu ta dobra wycena to od kogo? Czy jesteś zdecydwana na strop z płyt? gdybym miała jeszcze raz wybierać to chyba byłyby płyty ....napewno szybciej , napewno taniej , ale czy cieplej póziej w eksploatacji budynku? Dziś zamną zalanie stropu Teriva jestem szczęśliwa bo wszystko ok poszło..żadnych zarwań 13kubików betonu poszło .. ps dzwoniłam jakiś czs temu do Pana od dachówki njwcześniej może koniec września szkoda potrzebuje na początek września poszukiwania nadal trwają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casandra75 28.07.2006 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Już niedługo bo 10-tego przyjedzie więżba wrszcie będzie coś widać, prze więżbą ściana kolanowa z suporeksu? co do kosztów to razem z dachem i robocizną wyjdzie mnie kakieś 150tys wtym robocizna 30tys.a d września wykończeniówka ..mam plany wprowadziś sie w kwietniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania67 28.07.2006 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Dobra cena to od Raba jestem zdecydowana na strop z płyt- już jeden mam- piwnica. Szybko- tanio Myslę, że jak dobrze ociepli sie strop to chyba bedzie ok Dobrze, ze u ciebie z terivą wszystko ok Na priva wyslę Tobie namiary na dekarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thrier 28.07.2006 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Kłodawa Jak zwykle pomysły nachodza nocą...zaczynam mieć wątpliwości - skoro w projekcie jest napisane, ze scianki zewnetrzne jednowarstwowe murowane z bloczków bet.kom.M-500 o grup 36-37,5 cm, dopuszcza sie warstwowe o grub.warstwy konstrukc.min.25, to oznacza, ze NIE MOGE budowac z siporeksu 24 cm + 12 styropian???? Takie mialam plany... A wogole, to napiszcie z doswiadczenia co najtaniej wychodzi? oczywiscie przy zalozeniu otrzymania mozliwie najlepszej izolacyjnosci cieplnej... Drugie pytanie - czy zastosowanie stropu z plyt betonowych, jesli w projekcie jest teriva I musi byc zatwierdzone przez architekta, czy moze wpisem do dziennika kierownika budowy? pozdr, thrier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania67 28.07.2006 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Ja w ramach adaptacji ustalalam materiał na sciany i grubosć ocieplenia.My budujemy z silikatow 18+15 ocieplenie i te wydawały mi sie tanie.U mnie architekt zmieniał strop z drewnianego na płyty( jezeli bedziesz potrzebowała namiar na tanie płyty to pytaj) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thrier 28.07.2006 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Ania ale u CIebie zmiana zasadnicza - drewniany na betonowy, a u mnie tylko zmiana technologi - teriva to tez beton...hmm, najgorzej, ze wszelkie nowatorskie pomysly nadchodza PO zatwierdzeniu projektu przez architekta ))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania67 28.07.2006 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Aha projekt juz zatwierdzony No to moze kier. bud Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thrier 28.07.2006 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 No wlasnie mam taka nadzieje...tym bardziej, ze kierownik w ramach sowich nowatorskich (acz nieglupich ) pomyslow zaproponowal rezygnacje z wienca zelbetowego wienczacego fundamenty, bo to nie zmniejszy sztywnosci konstrukcji przy tak niskim domu a oszczedza troche kasy... Jak zaczne budowac to zaraz sie okaze, ze to zupelnie inna konstrukcja niz w tedy kiedy kupowalam i uzgadnialam projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania67 28.07.2006 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Tak to juz jest, że dobre pomysły przychodzą do głowy w trakcie realizacji. Wtedy nie ma to jak mądry i dobry kierownik Swoja drogą my też mamy super kierownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 29.07.2006 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 Ciesze sie,ze ktos czyta. Aniu- fajnie już u ciebie, u mnie od poniedziałku zwożą materiał- Poroton 30 dostałam obecnie w cenie Porotonu 24 -zapłaconego w lutym- na składzie brak 24- więc tak wybrnęli z zamówienia- konsultowałam z kier. i ustalilismy ,że może być. Dla mnie lepiej bo cieplejsza i grubsza ściana, wzięłam go tylko na zewnętrzne ściany bo od środka szkoda każdego cm, tam będzie juz 24. u mnie dziś miksokret kładzie chudziaka- wychodzi taniej od tradycyjnej gruszki ok.1000zł. Gładziutko posmarowali- wyglada jak masełko na chlebku. 11zl/m2. Fotki na dniach, od jutra podlewam beton wodą. Korzystam,że nie mam jeszcze ogrodzenia- też rusza od środy-udalo mi sie znależć majstra za 4600zł- 300mb, udało mi się też załatwić ziemię super za 30 zł wywrotka- kopią fundamenty pod nowy budynek policji w Świebodzinie i wożą mi stamtąd, mam juz 20 wywrotek. U mnie tylko żółciutki piaseczek, bardzo mialki , na tym tylko sosny rosną, widac na fotce, cała budowa od poniedziałku to bedzie miała wygląd pobojowiska. Fundamentow niewiele widać bo prawie w całości zasypane. Będą tylko cegły i ta ziemia, będę miała co robić jesienią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania67 29.07.2006 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 Hej Acca Ja też kupiłam cegły juz w marcu Przyjechały i leżały na placu w hurtowni Wczoraj bylam po wycenę dachowki i pani z hurtowni mówiła, że jest taki kocioł, ze jak ktoś zamówi cegly na ściany teraz, to dopiero bedzie miał na pażdziernik Ja chcialam zamówić pustaki wentylacyjne, to dopiero bedą za miesiąc, bo nie ma nawet na produkcji Super, ze u Ciebie tak wszystko dobrze się uklada. No i ziemia w tej cenie Ja w zeszłym roku potrzebowalam do zasypania fundamentu i podsypania tarasu i kupowalam za 100 wywrotkę ok 20 t U Ciebie piasek a u mnie glina Tak tak z ziemią jest co robić, wiem coś o tym Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casandra75 30.07.2006 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 Witam Podjełam decyzję wykańczam zimą tak by w kwietniu sie wprowadzić nawet jak nie bede mogła dojechać do własnej działki... kalosze i to długie po uda pżniej nie będzie mi do śmiechu, droga nadal nie dokaczona włozyłam 7tys , a 6-ciu udziałowców nie budujących a wtym jeden inwestor ja samotny na polu walki - w konsekwencji oddana gminie ..a gmina no wiadomo...brak funduszy ale i tak dopne swego... Pozdrawiam wszystkich i życzę wytrwałsci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casandra75 30.07.2006 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 Byłam ostatnio na imprezie rodzinnej - mama moja wypiła kilka lampeczek kokolino zracji tego iż nie pije naogół wcale.. wracając do domu zatrzymała ją kontrol -radar.. już się śmieje ..i pyta się ..ile pani Wando dziś Pani wypiła ? A mama jak to mama bęz namysłu mówi pikolino panie władzo ..Pani chyba żartuje śmieje sie policjat i zarazem patrzy podejrzanie ..no ile kielonków ponagla? mama zaczerwieniła się strasznie i juz wtedy naprawdę wyglądała jakoby wypiła coś co zawierało..no nie pikolino Skączyło się na dmuchaniu ha ha biedna mama .. Sory to nie do tematu ale nie mogłam się powstrzymać ...tak mnie to rozsmieszyło ze musiałam to opisać :lol:Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 31.07.2006 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Casandro- współczuję mamie, nie ma to jak chlapnąć coś bez zastanowienia. U mnie robota wre, aż miło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha1719500783 31.07.2006 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Hej Mycha Ja w zeszłym roku za zmiany:poszerzenie bud., dodanie okien na ścianach szczyt., zmiana stropu, obnizenie stropu, zmiana okna w pom. gosp, za wzystko aż do odebrania pozwolenia na budowę zaplaciłam 2 200+ 500 za doprojektowanie piwnicy. Czyli za projekt zapłaciłas powiedzmy 1500zł i plus jeszcze do tego za zmiany dopłacałas 2200zł , czy całość tyle Cie wyniosła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania67 01.08.2006 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Hej Za projekt 1250+2200 adaptacja, zmiany, szambo itd+500 doprojektowanie piwnicy. Nie znalazłam taniej. A nawet jeden gość chciał za zmiany 8 000 To cena z zeszłego roku Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts