Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dorota_Marcin napisał:
witam

w końcu dostaliśmy pozwolenie na budowę (hip hip hura) - jest już prawomocne

Pan koparkowy zaszalał i zamiast trawy po pas mamy już tylko "krajobraz po bitwie" :) żółciutki piaseczek a jutro geodeta ma wytyczać pod fundamenty

ciesze sie, ze w koncu cos sie dzieje :)

gratulacje !!!

Witam wszyskich budujących

Mam pytanko, a mianowicie: czy ktoś z Państaw budował z keramzytu 36 z firmy ZWOLBET? Pytam dlatego, że podali mi bardzo atrakcyjną cenę za pustak i tak się zastanawiam czy z tym materiałem jest wszysko ok :). I jeszcze jedno czy 36-ka wystarczy bez docieplenia na to tylko tynki ciepłochronne?

Fiolka7911 napisał:

Mam pytanko, a mianowicie: czy ktoś z Państaw budował z keramzytu 36 z firmy ZWOLBET? Pytam dlatego, że podali mi bardzo atrakcyjną cenę za pustak i tak się zastanawiam czy z tym materiałem jest wszysko ok :). I jeszcze jedno czy 36-ka wystarczy bez docieplenia na to tylko tynki ciepłochronne?

Lepiej docieplić, im lepiej docieplimy dom tym mniejsze rachunki będziemy płacić za ogrzewanie.

Współczynnik przenikania ciepła dla ściany 36,5 z keramzytu wynosi 0,33 W/(m2.K), według nowych przepisów ściana powinna mieć nie więcej niż 0,30 W/(m2.K), więc w świetle przepisów trzeba docieplać... choć życie pokazuje czasami inne scenariusze :p

Cytat
ekipy od CO+CWU (piec+podłogówka+grzejniki itd.)

budowa w Kłodawie. możecie polecić kogoś solidnego ? pozdrawiam !

Polecam firmę Eko-Term z Kłodawy, u nas właśnie wykonują instalację, można zobaczyć (też w Kłodawie).

Ja natomiast szukam ekipy do wykończeniówki, szpachlowanie, regipsy, jak ktoś może polecić solidną firmę, byłoby super.

ewa__b napisał:
  Cytat
ekipy od CO+CWU (piec+podłogówka+grzejniki itd.)

budowa w Kłodawie. możecie polecić kogoś solidnego ? pozdrawiam !

Polecam firmę Eko-Term z Kłodawy, u nas właśnie wykonują instalację, można zobaczyć (też w Kłodawie).

]

kurcze kiedy do nich nie zajadę wiecznie zamkniete :evil:

tez chce własnie u nich zrobic wycene i nie mam jak

• 2 weeks później...
  w_______m napisał:
  Fiolka7911 napisał:

Lepiej docieplić, im lepiej docieplimy dom tym mniejsze rachunki będziemy płacić za ogrzewanie.

Współczynnik przenikania ciepła dla ściany 36,5 z keramzytu wynosi 0,33 W/(m2.K), według nowych przepisów ściana powinna mieć nie więcej niż 0,30 W/(m2.K), więc w świetle przepisów trzeba docieplać... choć życie pokazuje czasami inne scenariusze :p

Hej

Budowałem z keramzytu od Szwyndraka z Karnina ale ten ze Zwolbetu to taki sam, teraz też bym z tego budował bo dom jest ciepły jest ok., ale z oryginalnego keramzytu z firmy Optiroc, ogladałem te bloczki , są równe!!!, ładne!!! , a te od naszych lokalnych firm to tragedia, czsami trafiały się nawet kamienie, żwir :evil: .Sciany gr 24 +15 styropian +wykończenie(baranek 2mm i farba silikat).

• 2 weeks później...

Mam do odsprzedania pozostałości po budowie:

- wełna rockwool megarock grubość 10 cm - cena 7,50zł (współczynniik przenikania ciepła 0,039 W/mK.) - ilość ok 80mkw

- wełna rockwool toprock grubość 15 cm - cena 14,50zł (współczynniik przenikania ciepła 0,035 W/mK. - ilość ok 90mkw

- blocznik betonowe ilość ok. 30 szt - cena 2,00zł./szt

- stal (pręty fi 12 oraz fi 6) 1500zł/tona - ilość ok. 150kg

- styropian platinum plus gr 15cm (współczynniik przenikania ciepła 0,031 W/mK.) - cena 140zł/m3 - ilość ok. 1 metra

- deski szalunkowe ok. 1,2m3 - cena 250zł

Odbiór osobisty 6 km od Gorzowa

W razie pytań proszę pisać

panel napisał:
Witam budujących lubuszan, do których niebawem dołączę.

Będę budował mały domek koło Gorzowa, oczekuje na pozwolenie, urlop, dopływ na koncie :)

Tymczasem czytam, czytam i czytam.

pozdrówka

Witam.

Jaki projekt masz zamiar realizowac? Ja rowniez niebawem rozpoczne budowe malenkiego domku niedaleko Strzelec :)

pozdrawiam

Tomi78__ napisał:

Witam.

Jaki projekt masz zamiar realizowac? Ja rowniez niebawem rozpoczne budowe malenkiego domku niedaleko Strzelec :)

pozdrawiam

Mój projekt ciągle ewoluuje, ale w zarysie pozostanie to mały Feliks z Artinex'u, mam nadzieję relatywnie tani i w miarę energooszczędny. Zmiany wprowadzę w trakcie budowy, na ile czas, zapał i zasób pozwoli.

Buduję na Osiedlu Poznańskim i jak doczytałem mam tu na forum sąsiadów (Alkman, axlrose1 ), a miejscowość malutka taka :)

panel napisał:
Witam budujących lubuszan, do których niebawem dołączę.

Będę budował mały domek koło Gorzowa, oczekuje na pozwolenie, urlop, dopływ na koncie :)

Tymczasem czytam, czytam i czytam.

pozdrówka

witaj i powodzenia w budowaniu :)

u nas w tym tygodniu zasypywanie fundamentów w końcu i na razie stop :/

wiesiek2 napisał:
Jak chcecie b. dobrego elektryka albo potrzebujecie b. dobre okna za dobre pieniądze to dajcie znać wyślę namiary na priv

Pozdrawiam :lol:

a gdzie te okna za b. dobre pieniądze jesli moge zapytać , moze bede miała szczęście i bedą blisko mnie M-chód . pozdrowienia dla sasiadów :p