Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja pozioma podłogi na gruncie z użyciem keramzytu.

syper

Recommended Posts

Witam.

Ponieważ na forum znalazłem tylko bardzo stare wpisy dotyczące keramzytu jako izolacji odświeżam temat. Czy ktoś robił podłogę na gruncie z użyciem keramzytu jako izolacji albo ma doświadczenia z tym materiałem ? Jak to wygląda cenowo w porównaniu do tradycyjnej metody ?:confused:

Witam.

Ponieważ na forum znalazłem tylko bardzo stare wpisy dotyczące keramzytu jako izolacji

Bardzo stara metoda to bardzo stare wpisy. Sprawdź sobie, jaki jest współczynnik przenikalności cieplnej keramzytu, porównaj go ze styropianem (marnie to porównanie wychodzi dla keramzytu) i już będziesz wiedział, dlaczego tak mało wątków na ten temat. Po prostu jego grubość musi być znacznie większa niż styropianu.

Keramzytu używało się kiedyś bardzo często, ale w dobie styropianu, styroduru i innych materiałów izolacyjnych nie widzę osobiście uzasadnienia dla tej metody.

pzdr

Bardzo stara metoda to bardzo stare wpisy. Sprawdź sobie, jaki jest współczynnik przenikalności cieplnej keramzytu, porównaj go ze styropianem (marnie to porównanie wychodzi dla keramzytu) i już będziesz wiedział, dlaczego tak mało wątków na ten temat. Po prostu jego grubość musi być znacznie większa niż styropianu.

Keramzytu używało się kiedyś bardzo często, ale w dobie styropianu, styroduru i innych materiałów izolacyjnych nie widzę osobiście uzasadnienia dla tej metody.

pzdr

No tak - metoda stara co nie znaczy, że zła. Zdaję sobie sprawę, że warstwa keramzytu musi byc co najmniej 25-30 cm po zagęszczeniu. Natomiast keramzyt jest bardzo dobrym materiałem izolacyjnym (przy zalecanej grubości oczywiście). Sporo o tym napisano na stronach Muratora - http://www.muratorplus.pl/technika/izolacje/izolacja-keramzyt_58592.html.

Dlatego nie chodzi mi porównanie co jest lepsze tylko opinię osób, które taka techniką wykonały izolację podłogi na gruncie.

Pozdrawiam :)

• 3 months później...