syper 18.03.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Witam. Ponieważ na forum znalazłem tylko bardzo stare wpisy dotyczące keramzytu jako izolacji odświeżam temat. Czy ktoś robił podłogę na gruncie z użyciem keramzytu jako izolacji albo ma doświadczenia z tym materiałem ? Jak to wygląda cenowo w porównaniu do tradycyjnej metody ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 18.03.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Witam. Ponieważ na forum znalazłem tylko bardzo stare wpisy dotyczące keramzytu jako izolacji Bardzo stara metoda to bardzo stare wpisy. Sprawdź sobie, jaki jest współczynnik przenikalności cieplnej keramzytu, porównaj go ze styropianem (marnie to porównanie wychodzi dla keramzytu) i już będziesz wiedział, dlaczego tak mało wątków na ten temat. Po prostu jego grubość musi być znacznie większa niż styropianu. Keramzytu używało się kiedyś bardzo często, ale w dobie styropianu, styroduru i innych materiałów izolacyjnych nie widzę osobiście uzasadnienia dla tej metody. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syper 19.03.2012 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Bardzo stara metoda to bardzo stare wpisy. Sprawdź sobie, jaki jest współczynnik przenikalności cieplnej keramzytu, porównaj go ze styropianem (marnie to porównanie wychodzi dla keramzytu) i już będziesz wiedział, dlaczego tak mało wątków na ten temat. Po prostu jego grubość musi być znacznie większa niż styropianu. Keramzytu używało się kiedyś bardzo często, ale w dobie styropianu, styroduru i innych materiałów izolacyjnych nie widzę osobiście uzasadnienia dla tej metody. pzdr No tak - metoda stara co nie znaczy, że zła. Zdaję sobie sprawę, że warstwa keramzytu musi byc co najmniej 25-30 cm po zagęszczeniu. Natomiast keramzyt jest bardzo dobrym materiałem izolacyjnym (przy zalecanej grubości oczywiście). Sporo o tym napisano na stronach Muratora - http://www.muratorplus.pl/technika/izolacje/izolacja-keramzyt_58592.html. Dlatego nie chodzi mi porównanie co jest lepsze tylko opinię osób, które taka techniką wykonały izolację podłogi na gruncie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedod 26.06.2012 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 No właśnie. Jak to jest z tym keramzytem? Buduje tak ktoś? Chętnie poczytam uwagi praktyków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts