Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odpowietrzenie kanalizacji w starym domu.

szymon321

Recommended Posts

Witam, mieszkam w stosunkowo nie młodym domu, wybudowanym w latach 80. Jeśli ktoś spuszcza nagle dużo wody na piętrze górny, to na dolnych piętrach w syfonach bulgocze i wydobywa się nieprzyjemny zapach. Pion kanalizacyjny nie posiada odpowietrzenia ani napowietrzenia. Chciałbym to teraz wykonać, jednak nie mam możliwości przedłużenia pionu ponad dach, więc wymyśliłem coś takie. U mnie odnoga pionu kanalizacji (fi 110) przechodzi przez kotłownię, w kotłowni bym zamontował trójnik z redukcją lub po prostu wykonał otwór w rurze. Dalej bym poprowadził rurą elastyczną do komina wentylacyjnego i na dach. Czy to pomoże? Jaka musiałaby by być średnica takiego odpowietrzenia? Czy wystarczy 20mm?

średnica odpowietrzenia powinna być równa średnicy pionu, przy Twojej sytuacji każde rozwiązanie pomoże w jakimś stopniu ale przy 20mm może to zacząć gwizdać, po drugie niema pewności że ten kanał wentylacyjny jest szczelny lub że za jakiś czas się nie rozszczelni w odpowietrzeniach pojawia się spora wilgoć, gazy kanalizacyjne są trujące nawet ze skutkiem śmiertelnym, ja proponuję wcinkę w najwyższym punkcie instalacji i założenie zaworu napowietrzającego a do szamba czy kanalizacji na zewnątrz podłączenie normalnego pionu wentylacyjnego.

po drugie niema pewności że ten kanał wentylacyjny jest szczelny lub że za jakiś czas się nie rozszczelni w odpowietrzeniach pojawia się spora wilgoć, gazy kanalizacyjne są trujące nawet ze skutkiem śmiertelnym, ja proponuję wcinkę w najwyższym punkcie instalacji i założenie zaworu napowietrzającego a do szamba czy kanalizacji na zewnątrz podłączenie normalnego pionu wentylacyjnego.

Moja główna wątpliwość to czy robi różnicę zrobienie odpowietrzenia na dole pionu zamiast na górze jak to się z reguły planuje. Tę rurę od kanalizacji bym wyprowadził ponad dach, wolałbym żeby wentylacja nie zaciągnęła mi tego smrodu z kanalizacji. Zewnętrznego napowietrzenia nie mogę zamontować na dworze, kanalizacja jest na głębokości 3 metry pod podjazdem, podjazd zbudowany z 30cm lanego betonu , no i odpowietrzenie byłoby w miejscu gdzie ludzie przechodzą więc raczej nie jest mile widziane. Wcinka w najwyższym punkcie odpada, wymagałaby demolki łazienki na piętrze i przebijania przez stropodach.

Jeśli dobrze rozumiem to zawór napowietrzający powinien być gdzieś u góry pionu a odpowietrzenie gdzieś w okolicy dołu pionu. Wtedy w momencie spuszczania wody, powietrze będzie zassane górną sprzed punktu spuszczenia wody, a wytłoczone za punktem spuszczenia wody.