bud2010 19.03.2012 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Witam serdecznie. Jestem niedoświadczonym użytkownikiem instalacji ogrzewania podłogowego i mam pytanie o poprawność instalacji. Temat następujący : - instalacja świeżo wykonana, - ogrzewanie kotłem gazowym- podłogówka na parterze i pietrze domu, zrealizowana na dwóch rozdzielaczach (łącznie około 150m2 powierzchni).Zasilanie z pieca około 50 stopni. Wskazy zegara na (rozdzielacz pietro) nie chca przekroczyć 25 stopni, i temperatura ta się generalnie utrzymuje, nie waha.Zegar ogrzewania parteru pokazuje temperature do 28 stopni, a w momencie wyłaczania się pieca schodzi do 22 stopni. W załączeniu zdjęcia rozdzielaczyhttp://obrazki.elektroda.pl/7439870400_1332161466.jpghttp://obrazki.elektroda.pl/7261330200_1332161541.jpg Jak szybko powinna sie podnosić temperatura wody w instalacji ? Po 3 dniach ogrzewania, nie mogę przekroczyć podanych wyżej wartości. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 19.03.2012 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 po pierwsze to na dolnym zdjęciu widzę rozdzielacz z przyłączami od góry to zapewne od piętra czy jest to odpowietrzone, czy są powyżej tego rozdzielacza jakieś odpowietrzniki? po drugie to jakie są nastawy tych zaworów termostatycznych poniżej pompek? po trzecie to czy wszystkie pente mają te samą temperaturę i co pokazują rotermany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bud2010 19.03.2012 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Tak ten rozdzielacz to od pietra. Był odpowietrzany, odpowietrznik jest z boku, natomiast powyżej samej instalacji odpowietrznika nie ma.Nastawy termostatów były ustawiane na maxa czyli wg kego wskazów na 5, bez reakcji. Jak poznac czy wszyskie petle maja te sama temperature ? Wszyskie obwody (białe kurki) są odkręcone. NAtomiast te rotometry pokazują w miarę wyrównane poziomy. Równiez pompy były puszczane na różnych biegach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 19.03.2012 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 temperatury pętli najszybciej sprawdzisz dotykiem, nie będzie to dokładne ale większe różnice wyczujesz, a dokładnie to jakiś termometr musisz uzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 19.03.2012 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 a czy rurki od pieca są ciepłe na te 50stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 19.03.2012 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 i dlaczego są zamknięte te zawory kulowe nad pompkami, brakuje też spinek pętli od pieca by zaraz przy pompce była wysoka temperatura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bud2010 19.03.2012 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Tak na dotyk, (w obu szafkach), górny element mosieżny rozdzielaczy jest ciepły, dolny prawie nie wyczuwa się temperatury. Rurki od pieca są ciepłe na te 50 stopni. Zawory kulkowe były równiez otwierane, teraz sa częściowo otwarte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 19.03.2012 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 (edytowane) zostaw tylko jedną pętlę otwartą resztę zamknij i spróbuj czy pompka uciągnie tą jedną, jeśli tak to ta sama operacja ze wszystkimi, i cały czas sprawdzaj czy niema powietrza Edytowane 19 Marca 2012 przez kajmanxxl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bud2010 19.03.2012 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 dziękuję za porady (kajmanxxl), ale jak mam poznac że pompka uciągnie tą jedną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 19.03.2012 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 zasilanie i powrót ma mieć tą samą temperaturę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUŚ1719504074 19.03.2012 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Witam, mialem u siebie podobna sytuacje, okazalo sie ze zawor trojdrozny byl w niewlasciwej pozycji i nie byo przeplywu, po przestawieniu wszystko dziala na medal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 19.03.2012 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Witam serdecznie. Jestem niedoświadczonym użytkownikiem instalacji ogrzewania podłogowego i mam pytanie o poprawność instalacji. Temat następujący : - instalacja świeżo wykonana, - ogrzewanie kotłem gazowym - podłogówka na parterze i pietrze domu, zrealizowana na dwóch rozdzielaczach (łącznie około 150m2 powierzchni). Zasilanie z pieca około 50 stopni. Wskazy zegara na (rozdzielacz pietro) nie chca przekroczyć 25 stopni, i temperatura ta się generalnie utrzymuje, nie waha. Zegar ogrzewania parteru pokazuje temperature do 28 stopni, a w momencie wyłaczania się pieca schodzi do 22 stopni. W załączeniu zdjęcia rozdzielaczy http://obrazki.elektroda.pl/7439870400_1332161466.jpg http://obrazki.elektroda.pl/7261330200_1332161541.jpg Jak szybko powinna sie podnosić temperatura wody w instalacji ? Po 3 dniach ogrzewania, nie mogę przekroczyć podanych wyżej wartości. Z góry dziękuję za pomoc. Jak na to patrzę to ręce opadają 3 pompy w podłogówce na "około 150 m2 powierzchni." Może jeszcze 60-siatki. Może masz jeszcze ogrzewanie grzejnikowe gdzieś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.03.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Dziwnie to jakoś zaprojektowano.Chyba dało się prościej.Te trzy pompy... (dwie widać a trzecia pewnie w kotle)I kocioł to pewnie kondensat... Gdzie problem?W chałupie za zimno? Albo wszystko wiesza się na tej pompie w kotle, albo zrobiłbym jaki malutki baniaczek pośredni pomiędzy odbiorami i kotłem.Sprzęgło wodne...Mam wrażenie, że ten kocioł chyba głupieje i nie bardzo wie co ma robić. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 19.03.2012 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Instalacja zrobiona do kotła na paliwo stałe a wpięta ostatecznie do kotła gazowego .Trzy konie ciągną wóz tylko każdy w inną stronę .Ktoś się wykosztował 2 albo 3 razy zapomniał lub nie wiedział że już w kotle zakupił prawie cały osprzęt potrzebny do sterowania centralnym .Teraz jeszcze dalszy wydatek na sprzęgło + rachunki za gaz ,ciężko się ludziom żyje w tej Polsce oj ciężko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 19.03.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 (edytowane) Instalacja zrobiona do kotła na paliwo stałe a wpięta ostatecznie do kotła gazowego . Trzy konie ciągną wóz tylko każdy w inną stronę . Ktoś się wykosztował 2 albo 3 razy zapomniał lub nie wiedział że już w kotle zakupił prawie cały osprzęt potrzebny do sterowania centralnym . Teraz jeszcze dalszy wydatek na sprzęgło + rachunki za gaz ,ciężko się ludziom żyje w tej Polsce oj ciężko . Ty już tyle nie lamentuj tylko pomyśl jak mu to szybko uruchomić Edytowane 19 Marca 2012 przez kajmanxxl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bud2010 19.03.2012 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Dziwnie to jakoś zaprojektowano. Chyba dało się prościej. Te trzy pompy... (dwie widać a trzecia pewnie w kotle) I kocioł to pewnie kondensat... Gdzie problem? W chałupie za zimno? Albo wszystko wiesza się na tej pompie w kotle, albo zrobiłbym jaki malutki baniaczek pośredni pomiędzy odbiorami i kotłem. Sprzęgło wodne... Mam wrażenie, że ten kocioł chyba głupieje i nie bardzo wie co ma robić. Chałupa jeszcze nie użytkowana. Etap wygrzewania wylewek. Ale przez skóre czuję że z tą instalacją jest coś nie tak. NIe da sie też wyciągnąc wyższej temperatury na górnym obiegu niż 25 stopni. Mimo nastawu termostatu na maxa. Nie korzystałem wcześniej z podłogówki, ale wydaje mi się że chyba nie jest to normalny objaw. A jeżleli jest nadmiar pomp, co w takiej sytuacji mozna by było zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bud2010 19.03.2012 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 kocioł kondensat vaillanta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bud2010 19.03.2012 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 grzejniki są tylko w garazu - puszczone sprzed rozdzielacza, czyli właściwie całość ogrzewania na podłodze sie opiera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 19.03.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 (edytowane) Ty już tyle nie lamentuj tylko pomyśl jak mu to szybko uruchomić Przecierz Adam_mk podał .Albo niech wyłączy te pompy w pięknych drogich wypasionych rozdzielaczach . To pisze i jeszcze w innych wątkach : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?199471-pod-%C5%82og%C3%B3wka-bez-pompy Edytowane 19 Marca 2012 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 19.03.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Na górnym zdjęciu widać "bypass" z miedzianą rurką.Widać, że na nim jest maksymalny przepływ, a na pętlach podłogówki ZERO. Proszę przykręcić przepływomierz na obiegu z "bypass-em", aby wzrosły przepływy na pętlach podłogówki - przynajmniej do 1,5 l/min. PozdrawiamGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts