Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z instalacją grzewczą podłogową - czy instalacja poprawna ?

bud2010

Recommended Posts

• Odpowiedzi 113
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pompę obejrzałem, wygląda na to że na I biegu ma 58 W a na II 83 W

To na bank ta pompa ci pociągnie całe ogrzewanie. Wywalaj tamte dwie i zrób prosty rozdzielacz jak na moich zdjęciach. Problem zostanie wyeliminowany:)

U mnie pompa 45W ciągnie bez problemu 133m2 podłogówki (a rurki mam dość gęsto)

To na bank ta pompa ci pociągnie całe ogrzewanie. Wywalaj tamte dwie i zrób prosty rozdzielacz jak na moich zdjęciach. Problem zostanie wyeliminowany:)

U mnie pompa 45W ciągnie bez problemu 133m2 podłogówki (a rurki mam dość gęsto)

A możesz wytłumaczyć co ma moc pompy wspólnego z jej wydajnością i wysokością podnoszenia.

nilsan

Jest wiosna, nie słuchaj wywodów nilsana tylko wywal te dwie pompki i się samemu przekonaj, to będzie działać idealnie. W wątku o ogrzewaniu gazowym kilka osób ma tak zrobione i są mega zadowoleni.

nilsan, dlaczego wciskasz mu ciemnotę, ta instalacja jest prosta jak budowa cepa. Czy nie mam racji???????????

Jest wiosna, nie słuchaj wywodów nilsana tylko wywal te dwie pompki i się samemu przekonaj, to będzie działać idealnie. W wątku o ogrzewaniu gazowym kilka osób ma tak zrobione i są mega zadowoleni.

nilsan, dlaczego wciskasz mu ciemnotę, ta instalacja jest prosta jak budowa cepa. Czy nie mam racji???????????

No oczywiście, że nie masz.

Chłop ma 16 pętli grzewczych 7 na parterze i 9 na piętrze.

Zakładając, że w każdej będzie tylko przepływ na poziomie 1,5dm3/min = 90dm3/h, to otrzymamy wymaganą sumaryczną wydajność pompy:

90 dm3/h x 16 = 1440dm3/h

Maksymalna wydajność pompy kotłowej na II biegu wynosi tylko 1200dm3/h przy maksymalnej wysokości podnoszenia 3,5mH2O.

Zgodnie z moją wczorajszą sugestią bud2010 próbował poustawiać na wszystkich wężownicach przepływy na poziomie 1,5dm3/min.

Udało mu się zbliżyć do tej wartości dopiero na III biegu pompy mieszającej w rozdzielaczu na parterze. Na jakim biegu pracuje pompa na piętrze nie napisał, ale sądzę, że co najmniej na II.

Ponieważ standardowo w tego typu rozdzielaczach montowane są pompy UPS 25-60, to na III biegu przy przepływie 630dm3/h ma ona wysokość podnoszenia ok. 5mH2O, co świadczy o bardzo dużych oporach przepływu w wężownicach podpiętych do rozdzielacza na parterze.

W związku z tym w jaki sposób chcesz zapewnić pracę jego podłogówki tylko na pompie kotłowej o podanych parametrach?

nilsan

Edytowane przez nilsan

Instalacja jest stosunkowo prosta.

Do kotła ecoTEC Vaillant 7-18kW podpięte są równolegle w kotłowni dwa rozdzielacze podłogówki w układzie z pompami mieszającymi.

Jeden zasila 7 wężownic na parterze, natomiast drugi 9 wężownic na piętrze.

Sprzed rozdzielacza OP obsługującego parter zasilone są trzy grzejniki w układzie trójnikowym na parterze.

Sprzed rozdzielacza OP obsługującego piętro zasilony jest jeden grzejnik na piętrze.

nilsan

Edytowane przez nilsan