Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z instalacją grzewczą podłogową - czy instalacja poprawna ?

bud2010

Recommended Posts

• Odpowiedzi 113
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam dwa grzejniki w łazienkach podłączone jak pętle do rozdzielacza plus w sumie około 1000mb rurek na 200mkw, ciągnie to pompka z vaillanta turboteca 243 (taka sama jak u autora), mam rotametry, które praktycznie nie wskazują przepływów, a w domu jest ciepło, jedyna różnica, że ja mam wszystko na jednym poziomie, kolega ma na piętrze i tu może być problem z przepchaniem wody do góry.

Co do samego rozgrzewania, u siebie pamiętam jak robiłem odpalenie, minął dobry tydzień zanim podłoga cokolwiek się rozgrzała.

Jak nie osiągniesz rezultatów przy sprawdzaniu wg Nilsena spróbuj usunąć czerwone pompy, zamknij bypass, głowica na 5 i zobacz co wtedy się będzie działo.

Dlaczego tych grzejników nie zrobiłeś jako osobne pętle podłogówki? Było by jeszcze prościej i jeszcze lepiej.

Jak pamiętam to grzejniki ogrzewają piwnicę i nie potrzeba pewnie tam jakiś rewelacyjnych temperatur w tych pomieszczeniach .Na rozdzielaczach jest jeszcze 4+1 wolne miejsce do podłączenia .Można by wywalić głowice przy grzejnikach, wpiąć grzejniki i regulować je rotametrami.U mnie w piwnicy grzeje tylko jeden grzejnik .

Jak pamiętam to grzejniki ogrzewają piwnicę i nie potrzeba pewnie tam jakiś rewelacyjnych temperatur w tych pomieszczeniach .Na rozdzielaczach jest jeszcze 4+1 wolne miejsce do podłączenia .Można by wywalić głowice przy grzejnikach, wpiąć grzejniki i regulować je rotametrami.U mnie w piwnicy działa tylko jeden grzejnik .

Zdecydowanie bym tak zrobił. :yes:

a dlaczego zakładasz że OZC domku bud2010 wymaga aż 1,5l/min w każdej pętli ?? wiesz coś więcej o domku bud2010 niż pozostali w tym wątku ?? ty zdajesz sobie w ogóle sprawę jaką wielką energię może przenieść 1200l/h wody ??

No właśnie wiem, dlatego tak to wstępnie ustawiam.

Ale jestem ciekaw twoich obliczeń dotyczących mocy przenoszonej przez 1200dm3/h wody w tym konkretnym układzie.

ergo: jeśli domek bud2010 ma ok 150m2 to potrzebuje góra 10KW w największe mrozy, a jego pompka w kotle tylko na II biegu przetłoczy 14KW czyli już ma zapas, a i tak w rezerwie ciągle bieg III

Gdybyś zadał sobie trud przejrzenia instrukcji serwisowej, to wiedziałbyś że pompa zastosowana w kotle Vaillanta ecoTEC ma tylko dwa biegi.

nilsan

Pomimo trafnych uwag kolegi Nilsan, trochę faktycznie ten system jest przekombinowany.

Te 1,5l/min to jednak spora ilość dla typowego nowobudowanego domku. U mnie z obliczeń wyszło od 0,5 do 0,9.

A realnie leci jeszcze mniej. I używam samej pompki z kotła, ustawionej na I bieg (45W). Ciągnie ok 150m2 podłogówki (600mb).

Mam 9 pętli na dole i 7 na poddaszu.

Mam nawet rotametry (które to zwiększają opory) ale nic to nie przeszkadza. Na aktualnym biegu ledwo coś pokazują (ale taki pomiar to o pupę rozbić).

Ustawiałem przepływy wg temperatur w pomieszczeniach (zmieniając co drugi dzień).

Natomiast co do problemu autora wątku - mnie zastanawia prawidłowe odpowietrzenie każdej z pętli. Bo tego (pomimo sugestii wcześniej) chyba kolega nie zrobił.

Dodam, że znajomy ma dom ze 220m2 podłogówki, też leci na samej pompce z kotła mając ok 1000m.

Wiem, że on nie grzebał w kotle i leci na III biegu (100W).

wracając do biegów pompy w piecu vaillant, pomimo że w instrukcji pisze że ma 2 biegi, w rzeczywistości w najnowszych kotłach prędkość jest ustawiana automatycznie przez kocioł, nie ma możliwości (przynajmniej u mnie w turbotecu 243) na zmiany tej prędkości, rotametry jak pisałem u mnie praktycznie nic nie wskazują (czyli przepływ bardzo mały), a w domu jest ciepło zgodnie z założeniami projektowymi podłogówki, całość tylko na pompie piecowej. Zastosuj takie rozwiązanie u siebie i powinno być lepiej

wracając do biegów pompy w piecu vaillant, pomimo że w instrukcji pisze że ma 2 biegi, w rzeczywistości w najnowszych kotłach prędkość jest ustawiana automatycznie przez kocioł, nie ma możliwości (przynajmniej u mnie w turbotecu 243) na zmiany tej prędkości, rotametry jak pisałem u mnie praktycznie nic nie wskazują (czyli przepływ bardzo mały), a w domu jest ciepło zgodnie z założeniami projektowymi podłogówki, całość tylko na pompie piecowej. Zastosuj takie rozwiązanie u siebie i powinno być lepiej

Jeżeli twoje rotametry nic nie wskazują, to znaczy że masz z nimi jakiś problem.

Przeciętna wielkość przepływu w wężownicach zawiera się w przedziale 1-1,5dm3/min.

nilsan

wydaje ci się, to znaczy po prostu że domek potrzebuje tak mało energii że wystarczają w praktyce przepływy po 0,5l/min przy spadku temperatury zaledwie 2 stopni

No to policz jaką gęstość mocy uzyskasz przy standardowej grubości jastrychu i okładzinie ceramicznej dla takich parametrów.

nilsan

No to ja swoje 5gr..

u mnie 160m2 podłogówki / 2 kondygnacje/ 8+7 obiegów coś okolo 1100mb rurek/ rotametry regualtory/ junkers 14-3/ wszystko śmiga jak należy na 2 biegu pompki z pieca - więc tez nie rozumię po jaka cholerę te 2 mieszacze ale jak mawia Kolega z za miedzy : "Kto bogatemu zabroni :)"

Wg mnie problemem u kolegi moze być zapowietrzona instalacja górnego rozdzielacza, ja ze swoja walczyłem z tydzień po zalaniu choć rozdzielacze są powyzej poziomów podłóg, jednak takie powietrze w rureczce potrafi nabroić - ja bym pozamykał wszystkie obwody na początek i systematycznie "przepompował" po kolei każdy pojedynczo je odkręcając, próba nie strzelba :)

PS. Też bym wymontował te pompy z mieszczy i sprzedał na allegro ;)

Nie w tym leży problem. Gdyby podłogówka wykonana była prawidłowo, to bez problemu udałoby się ustawić na poszczególnych wężownicach przepływy na poziomie 1,5dm3/min na pierwszym biegu pompki. Z jakichś powodów, najprawdopodobniej albo zbyt długich wężownic, albo załamań rur na zmianach kierunków w pętlach, opory przepływu w wężownicach są bardzo duże i pompy pracują na drugim i trzecim biegu, z trudem zapewniając typową wielkości przepływu wody.

Po drugie mamy tutaj również cztery grzejniki zasilane bezpośrednio z kotła, które zostały dobrane na wyższe parametry temperaturowe od ogrzewania podłogowego. Układ został już wykonany i w tej chwili na samej pompie kotłowej nie ma szans normalnie pracować. Co naprawdę wymodził hydraulik w trakcie montażu OP trudno w tej chwili powiedzieć, a i inwestor też nie jest w stanie udzielić uzupełniających informacji. Czyli trzeba próbować rozwiązać problem na bazie tego co jest.

nilsan

No tym razem, ci się udało, bo zapomniałem dopisać że jest to 70W na jedną wężownicę. Jak pomnożysz to przez 16 wężownic to uzyskasz te 1,12kW.

Tym niemniej nawet przy obecnych temperaturach zewnętrznych jest to wartość nierealna w osuszanym dopiero od czterech dni nowowybudowanym budynku o nieznanej powierzchni ogrzewanej.

Ale ty jak zwykle będziesz miał odmienne zdanie.

nilsan

mpoplaw

A czy ty w ogóle wiesz w jakim wątku piszesz?

Zakładając nawet, że twoja wypowiedź dotyczyła domu kulca, to nie uważasz przypadkiem, że gęstość mocy z GP na poziomie 5,5W/m2 jest lekko półśmieszna, pomijając fakt że jest ona na poziomie gęstości mocy emitowanej z GP do podłoża.

Jak zwykle kręcisz jak ci wygodnie.

nilsan

już w styczniu ci to tłumaczyłem, domek dobrze ocieplony, energooszczędny, jest tak zbudowany że wystarczają mu minimalne ilości energii na podtrzymanie temperatury, natomiast twoje dziurawe jak sito wynalazki faktycznie potrzebują bardzo dużo energii na cokolwiek, i dopóki nie poczytasz jak prawidłowo ocieplać to będziesz się zawsze dziwił czemu inni mają lepiej

Ja też ci pokazałem na przykładzie domu kolegi Teves jak w praktyce wygląda teoria domów super energooszczędnych (3 litrowych) projektowanych i propagowanych przez architektów Lipińskich.

nilsan

Edytowane przez nilsan