ewemal 19.03.2012 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 (edytowane) Czy zalecane jest "podłączenie" do jednego kanału wentylacji obu łazienek (ten sam pion itd)? Jak zrobić to dobrze? W ogóle, czy różnią się sama kratka wentylacyjna od wentylatora łazienkowego? Edytowane 19 Marca 2012 przez ewemal złe ujęcie problemu ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 19.03.2012 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 W nowym obiekcie powinny być zaprojektowane indywidualne kanały, w budynku już eksploatowanym można połączyć pomieszczenia o tym samym charakterze w jeden przewód wentylacyjny z zachowaniem wystarczającego strumienia powietrza. Normalny przewód wentylacyjny do dwóch łazienek powinien mieć wydatek 100m3/h, a to raczej nie możliwe, więc zaleca się w takim przypadku wentylację wspomaganą, wyciągową w postaci wentylatorów mechanicznych, mogą być z automatyczną żaluzją tak aby zanieczyszczone powietrze wylatywało ponad dachem, a nie również sąsiednią łazienką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewemal 20.03.2012 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 20.03.2012 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Na wszelki wypadek dodam, że ten wentylator miałby być na końcu komina (nad dachem), a nie zamiast kratki w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewemal 20.03.2012 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Aaa to nie do końca wiem, czy to samo miałam na myśli. Możesz to rozwinąć? Szczerze pisząc, myślałam o takim wentylatorze włączanym na przycisk jak światło, a nie takim montowanym na kominie - o takim to w ogóle nie słyszałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 21.03.2012 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Potrzebujesz raptem 100 kubików na godzinę/wywiewu, wentylatory dachowe są droższe i mają większą moc, wg mojej oceny możesz śmiało zainstalować wentylatory wspomagające zamiast kratek wentylacyjnych wewnątrz budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewemal 21.03.2012 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 W domu mieszkać będą tylko dwie osoby dorosłe, więc rzadko zdarzać się będzie, że obie łazienki będą intensywnie zaparowane jednocześnie. Kominiarzu - masz na myśli coś w tym rodzaju <klik> ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 21.03.2012 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Wentylator w ścianie zamiast kratki owszem wyciągnie powietrze z łazienki, ale wtłoczy je do komina i drugiej łazienki. Dlatego wentylator powinien być raczej na końcu komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewemal 21.03.2012 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 A zrobienie wentylatorów z przesłoną w ścianach w obu łazienkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 21.03.2012 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 W domu mieszkać będą tylko dwie osoby dorosłe, więc rzadko zdarzać się będzie, że obie łazienki będą intensywnie zaparowane jednocześnie. Kominiarzu - masz na myśli coś w tym rodzaju <klik> ? Trochę za mocny wydatek, ale o taki mi chodzilo. Dobrze, że ma żaluzje zapobiegnie to zjawisku które opisuje Krzysztof. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 22.03.2012 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Jasne, wiatrak w ścianie + żaluzje to też rozwiązanie. Jeszcze jakby był odpalany czujnikiem wilgoci, to już w ogóle rewelacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fader42 03.05.2012 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2012 witam ,czy możną Panów sie poradzić jak rozwiązać sprawę ....1okap kuchenny mechaniczny mam--a jak będzie nie załączony ,chce by mi działała wentylacja grawitacyjna ,czy są może jakieś zawory zwrotne które da rade otworzyc kanał wen-grawitacyjnej...2--cz mając 1 kanał ( grawitacyjny )np 150 mm w pionie będzie można , do tego kanału podpiąć 2 odnogi o średnicy 100mm, i długości- np- 50 cm pod katem np-45% -pod ten pionowy (150mm ) kanał na 2 pomieszczenia ??MAM JEDNORODZINNY SWÓJ DOM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swyborny 03.05.2012 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2012 ....1okap kuchenny mechaniczny mam--a jak będzie nie załączony ,chce by mi działała wentylacja grawitacyjna ,czy są może jakieś zawory zwrotne które da rade otworzyc kanał wen-grawitacyjnej No niby jest coś takiego: http://www.hurtwent.pl/pliki_pdf/123.pdf lub takiego: http://www.awenta.pl/?lacznik-kanalow-plaskich-z-zaworem-zwrotnym,100 Ale nie wiem czy się sprawdza. Faktycznie najlepszym rozwiązaniem według mnie są wentylatory na przewodzie kominowym za wszystkimi wyciągami i ewentualnie żaluzje, wiadomo że nic nie wdmucha do pomieszczenia. Ale Ty pewnie masz już gotowy okap z zainstalowanym wentylatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 03.05.2012 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2012 Czy ty to nie ten sam jozin z Żywca? Bo zakłada po kilka wątków na podobny temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fader42 09.05.2012 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 (edytowane) TAK MASZ KOLEGO SOBIERADEK RACJE ,ALE CIĘŻKO COŚ WYKUMAC ,NIE WSZYSCY MAJĄ CZAS ODPISYWACZ NA FORUMJAK MOŻESZ TY COŚ PORADZIĆ TO BEDE WDZIĘCZNYokap nie mam jeszcze zainstalowany muszę go od nowa poprowadzić na zewnątrz domu ,ale przy jednym kuciu scian/sufitu chciałem poprowadzić- albo dodatkową rurę by zrobić wentylacje grawitacyjną z całego domu ,albo jakoś taki system podłączyć http://www.awenta.pl/?awentis-ii,14 pod jedna rurę okap +wentylacja z całego domu, a na dachu zalorzyc turbo went wyciągowy np: http://www.darco.com.pl/oferta/p,26,turbowent-tulipan.htmlporadźcie będzie to działać ? Edytowane 9 Maja 2012 przez fader42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 09.05.2012 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 TAK MSZ KOLEGO SOBIERADEK RACJE ,ALE CIĘŻKO COŚ WYKUMAC ,NIE WSZYSCY MAJĄ CZAS ODPISYWACZ NA FORUM JAK MOŻESZ TY COŚ PORADZIĆ TO BEDZE WDZIĘCZNY okap nie mam jeszcze zainstalowany muszę go od nowa poprowadzić na zewnątrz domu ,ale przy jednym kuciu scian/sufitu chciałem poprowadzić- albo dodatkową rurę by zrobić wentylacje grawitacyjną z całego domu ,albo jakoś taki system podłączyć http://www.awenta.pl/?awentis-ii,14 pod jedna rurę okap +wentylacja z całego domu, a na dachu zalorzyc turbo went wyciągowy np: http://www.darco.com.pl/oferta/p,26,turbowent-tulipan.html poradźcie będzie to działać ? Czy jest tu na Forum tłumacz języka Zulu Gula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swyborny 12.05.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 (...) okap nie mam jeszcze zainstalowany muszę go od nowa poprowadzić na zewnątrz domu ,ale przy jednym kuciu scian/sufitu chciałem poprowadzić- albo dodatkową rurę by zrobić wentylacje grawitacyjną z całego domu ,albo jakoś taki system podłączyć http://www.awenta.pl/?awentis-ii,14 pod jedna rurę okap +wentylacja z całego domu, a na dachu zalorzyc turbo went wyciągowy np: http://www.darco.com.pl/oferta/p,26,turbowent-tulipan.html poradźcie będzie to działać ? Z całego domu+okap? To ile masz pomieszczeń? Jaka kubatura? Pod jeden komin i to bez wentylatora o porządnej wydajności to raczej słabo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolkak 15.01.2015 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Jasne, wiatrak w ścianie + żaluzje to też rozwiązanie. Jeszcze jakby był odpalany czujnikiem wilgoci, to już w ogóle rewelacja. Mam podobny problem jak osoba zakładająca ten temat. Wentylator z żaluzją oraz czujnikiem wilgoci mam zamontować w ścianie zewnętrznej łazienki na 2 piętrze jak to piszą tu http://2testfff.blogspot.com/2011/07/dwa-pomieszczenia-jeden-kana.html czy zamiast kratek w obu łazienkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 15.01.2015 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Wentylator z żaluzją oraz czujnikiem wilgoci mam zamontować w ścianie zewnętrznej łazienki na 2 piętrze... Ten wentylatorek będzie źródłem nawiewu zimnego powietrza w czasie postoju - a więc i strat ciepła w mieszkaniu. Czy po to płacimy tak duże pieniądze za C .O. aby potem to ciepło bezsensownie tracić I gdzie komfort cieplny w tak "ciepłolubnym" pomieszczeniu, jak łazienka? Jak widać nie chce ci się zajrzeć do starszych postów, a wielekroć tam było napisane, że wentylacja nie polega tylko na wywiewie. Na pewno znajdziesz tam rozwiązanie swojego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolkak 16.01.2015 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Czytałam temat ogólny, jednak nie było łatwo, zwłaszcza,że linki są nie aktualne, a dyskusje czasem schodzą na inne tematy Jest wiele dostępnych źródeł, niektóre zaprzeczają sobie wzajemnie.. Skoro nie otwór w ścianie zew. to mam rozumieć, że najlepsze będzie drugie podane rozwiązanie?? Czyli wentylator zamiast kratek w obu łazienkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts