przemek4net 19.03.2012 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 WitamProjekt domu z garazem (nie wolnostojacy garaz!)w planie jest "obowiazująca linia zabudowy"... garaż jest w bryle domu ale przod garazu wysuniety jest wzgledem sciany fronowej domu np 1.2m "przed dom"Czy to oznacza:- uznaniowosc urzednika i architekta w interpretacji- glowna sciana domu (wg jakiego kryterium? - o wiekszym procencie szerokosci calego domu?) powinna byc przy ob.l.zabud a garaz moze byc wysuniety "do przodu" (lub do tylu jezeli garaz jest cofniety wzgledem fronotowej glownje sciany- powinien stac na ob. linii zabudowy najbardziej wysunietym fragmentem dom nawet jakby to byly 4m z domus o szerokosci 20mW planie zag jest osobno def nieprzekraczalnej i obowiazujacej w czesci "definicyjnej" - natomiast na mapce akurat mam tylko obowiazujacaTa druga zostala zdefiniowana jako:linia, na ktorej musi byc usytuwana zewnetrzna sciana budynku ... tylko czy glowna zewnetrzna czy najbardziej zewnetrzna...pozdrawiam,Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 20.03.2012 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Sprawdź w opisie MPZP, czy jest zdefiniowana ta "zewnętrzna ściana". Z reguły jest tak, że chodzi o najbardziej wysunięty element ściany (elewacji). Ps. Mozesz podac linka do tego MPZP i obszar o który chodzi (na pw) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 20.03.2012 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Moim zdaniem, te zapisy posiadają duży margines do interpretacji – niestety.Mapa jest taka, że nic z niej nie można odczytać.Jeśli sąsiadujące działki są zabudowane, lub wydano na nie prawomocne pozwolenia na budowę, to będzie to „wyznacznik” co można a co nie w zakresie obowiązującej linii zabudowy.Na zdrowy rozum odległość tak określona, dotyczy najbardziej wysuniętej ściany budynku „przylegającej” do tej (określonej) linii.Na Twoje szczęście radni zapodali par.21.2.3 – tak więc istnieje spora szansa na to, że budynek będzie można posadowić tak jak Tobie pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek4net 20.03.2012 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 dzieki za odp!Niestety… tak jest we Wroclawiu (to moje drugie podejście do budowy tam domu – za pierwszym razem „wymieklem” czekając rok na warunki zabudowy)Rownolegle rozmawiałem z kims z wydzialu arch we Wroclawiu i dowiedziałem się, ze nic na 100% nie wiadomo ale ponieważ jest ten punkt niejasny a dodatkowo jest zapis o odstępstwie w uzasadnionych przypadkach wiec zakladajac dobra wole (a nawet brak zlej woli) to jest swiatelko w tuneluDziekuje i pozdrawiam,Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts