Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obowiazujaca linia zabudowy - sciana domu czy wysunietego garazu?

przemek4net

Recommended Posts

Witam

Projekt domu z garazem (nie wolnostojacy garaz!)

w planie jest "obowiazująca linia zabudowy"... garaż jest w bryle domu ale przod garazu wysuniety jest wzgledem sciany fronowej domu np 1.2m "przed dom"

Czy to oznacza:

- uznaniowosc urzednika i architekta w interpretacji

- glowna sciana domu (wg jakiego kryterium? - o wiekszym procencie szerokosci calego domu?) powinna byc przy ob.l.zabud a garaz moze byc wysuniety "do przodu" (lub do tylu jezeli garaz jest cofniety wzgledem fronotowej glownje sciany

- powinien stac na ob. linii zabudowy najbardziej wysunietym fragmentem dom nawet jakby to byly 4m z domus o szerokosci 20m

W planie zag jest osobno def nieprzekraczalnej i obowiazujacej w czesci "definicyjnej" - natomiast na mapce akurat mam tylko obowiazujaca

Ta druga zostala zdefiniowana jako:

linia, na ktorej musi byc usytuwana zewnetrzna sciana budynku ... tylko czy glowna zewnetrzna czy najbardziej zewnetrzna...

pozdrawiam,

Przemek

Sprawdź w opisie MPZP, czy jest zdefiniowana ta "zewnętrzna ściana".

Z reguły jest tak, że chodzi o najbardziej wysunięty element ściany (elewacji).

Ps. Mozesz podac linka do tego MPZP i obszar o który chodzi (na pw) ?

Moim zdaniem, te zapisy posiadają duży margines do interpretacji – niestety.

Mapa jest taka, że nic z niej nie można odczytać.

Jeśli sąsiadujące działki są zabudowane, lub wydano na nie prawomocne pozwolenia na budowę, to będzie to „wyznacznik” co można a co nie w zakresie obowiązującej linii zabudowy.

Na zdrowy rozum odległość tak określona, dotyczy najbardziej wysuniętej ściany budynku „przylegającej” do tej (określonej) linii.

Na Twoje szczęście radni zapodali par.21.2.3 – tak więc istnieje spora szansa na to, że budynek będzie można posadowić tak jak Tobie pasuje.

dzieki za odp!

Niestety… tak jest we Wroclawiu (to moje drugie podejście do budowy tam domu – za pierwszym razem „wymieklem” czekając rok na warunki zabudowy)

Rownolegle rozmawiałem z kims z wydzialu arch we Wroclawiu i dowiedziałem się, ze nic na 100% nie wiadomo ale ponieważ jest ten punkt niejasny a dodatkowo jest zapis o odstępstwie w uzasadnionych przypadkach wiec zakladajac dobra wole (a nawet brak zlej woli) to jest swiatelko w tunelu

Dziekuje i pozdrawiam,

Przemek