Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z drogą dojazdową

kajmanxxl

Recommended Posts

Może tu zagląda ktoś wie jak to rozwiązać

Zatrudniłem biuro projektowe do wykonania projektu i załatwienia pozwolenia, pojawił się problem z drogą dojazdową, więc bardzo proszę o pomoc znających się na sprawie.

Działkę mam od 10 lat jest ona usytuowana pomiędzy zabudowanymi działkami, wzdłuż działki jest droga prowadząca do dalszych domów, na mapkach wyszło że droga niema na całej długości 3m szerokości, pomiędzy płotami które stoją wzdłuż drogi jest 3,5m i to jest widoczne na mapce. Powiat za rządał pisma z gminy że droga jest normatywna a gmina nie chce takiego pisma wydać. Z tego co mi wiadomo to mapki są z 1960r jakieś 9lat temu gmina dała materiał i maszyny a my jako właściciele robociznę, droga została utwardzona i położyliśmy korytka deszczowe. Czy gmina po tej operacji nie powinna zaktualizować map?

ROZPORZĄDZENIE

MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 12 kwietnia 2002 r.

w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

Dojścia i dojazdy

§ 14. 1. Do działek budowlanych oraz do budynków i urządzeń z nimi związanych należy zapewnić dojście i dojazd umożliwiający dostęp do drogi publicznej, odpowiednie do przeznaczenia i sposobu ich użytkowania oraz wymagań dotyczących ochrony przeciwpożarowej, określonych w przepisach odrębnych. Szerokość jezdni nie może być mniejsza niż 3 m.

2. Dopuszcza się zastosowanie dojścia i dojazdu do działek budowlanych w postaci ciągu pieszo-jezdnego, pod warunkiem że ma on szerokość nie mniejszą niż 5 m, umożliwiającą ruch pieszy oraz ruch i postój pojazdów.

3. Do budynku i urządzeń z nim związanych, wymagających dojazdów, funkcję tę mogą spełniać dojścia, pod warunkiem że ich szerokość nie będzie mniejsza niż 4,5 m.

4. Dojścia i dojazdy do budynków, z wyjątkiem jednorodzinnych, zagrodowych i rekreacji indywidualnej, powinny mieć zainstalowane oświetlenie elektryczne, zapewniające bezpieczne ich użytkowanie po zapadnięciu zmroku.

Droga powinna mieć minimum 4,5 metra jeśli nie jest drogą publiczną, ale drogą wewnętrzną.

Jeśli ta droga ma status publicznej ( uchwała rady miejskiej) to powinna mieć minimum 10 metrów.

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU I GOSPODARKI MORSKIEJ z dnia 2 marca 1999 r.

w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie.

§ 7. 1. Szerokość ulicy w liniach rozgraniczających, z zastrzeżeniem ust. 3 i 4, nie powinna być mniejsza niż określona w tabeli:

Dojazdowa - 10 metrów

dzięki że zaglądnęłaś bo już myślałem że niema tu nikogo kto ma pojęcie o tych prawach

nie wiem więc na jakiej podstawie domagają się by droga miała 3m czy tu niema jakiegoś przeciągania sprawy?

zastanawiam się też kto jest odpowiedzialny za aktualizację mapek dróg gminnych?

czy jest określone w jakiś przepisach że dojazd do drogi publicznej ma być najkrótszy? bo mogę go też mieć z drugiej strony tej drogi

pod tym linkiem jest mapka to działka 89/1 http://www.kajmantechbud.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=111&Itemid=38

nie wiem więc na jakiej podstawie domagają się by droga miała 3m czy tu niema jakiegoś przeciągania sprawy?

Na podstawie rozporządzenia, które zacytowałam wyżej ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

Według mnie to nawet idą na ustępstwo bo powinno być 4,5 m a nie 3 m ( 3 metry to szerokość samej jezdni bez dojścia)

zastanawiam się też kto jest odpowiedzialny za aktualizację mapek dróg gminnych?

czy jest określone w jakiś przepisach że dojazd do drogi publicznej ma być najkrótszy? bo mogę go też mieć z drugiej strony tej drogi

Ta mapka jest jak najbardziej aktualna. Geodezyjnie szerokość tej drogi nie ma 3 metrów to że mieszkańcy odstąpili i płoty nie są w granicy o niczym nie świadczy. Z tej mapy nawet wynika, że jest to droga gminna dojazdowa KD ( publiczna ?) która zgodnie z kolejnym rozporządzeniem w sprawie dróg publicznych powinna mieć minimum 10 metrów.

Gmina nie wyda zaświadczenia że ta droga jest noramatywna ( bo nie jest )

Czyja jest działka 86 ?

Zapytałabym w Gminie czy ta droga (79) ma status publicznej ( czy jest uchwała Rady Gminy)

Bo to jest najważniejsze pytanie moim zdaniem.

Jesli nie jest publiczna to musisz do papierów dołączyć oświadczenie o służebności na działce 86 i twojej ( pas 2 metry wzdłuż działki 79) to powinno załatwić sprawę.

Edytowane przez aglig

wielki dzięki

czyli wiem trochę więcej, uruchomiłem znajomego geodetę, zobaczymy co on wymyśli ja jeszcze jestem poza granicami Polski i dopiero w przyszłym tygodniu wracam, nie wiem kto jest właścicielem tej działki 86, zaś 79 jest drogą publiczną to sprawdzałem jak kupowałem działkę 10lat temu, dlatego wielce się zdziwiłem że są jakieś problemy z dojazdem