Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie pracą kotła przez termostaty elektroniczne.

rudy_stp

Recommended Posts

Poszukiwałem podobnego rozwiązania, ale z powodu mojego braku wiedzy mam problemy z rozeznaniem się co i jak.

Jestem na etapie kupna 200 metrowego mieszkania w kamienicy i zastanawiam się jak sterować w nim ogrzewaniem (kocioł będzie zapewne gazowy jednofunkcyjny z zasobnikiem). Zainteresowała mnie oferta termostatów elektronicznych Danfoss living connect, gdyż można ustawić różne temperatury dla różnych pomieszczeń o różnych porach dnia, co byłoby mi bardzo na rękę.

Chciałbym, żeby o tym czy kocioł dogrzewa wodę i czy płynie ona do konkretnego pomieszczenia decydował właśnie termostat na grzejniku, czyli zapewne pośrednio poprzez temperaturę wody powrotnej... Jeżeli była by ona niższa od tej wypływającej z kotła to znaczyłoby, że grzejnik oddał ciepło i woda musi zostać dogrzana. W ten sposób w większości domu późno w nocy mogłaby już być niższa temperatura gwarantująca oszczędność, a w jednym konkretnym pomieszczeniu w którym ktoś się uczy nadal byłaby utrzymywana temperatura komfortowa.

Czy takie sterowanie ogrzewaniem jest w ogóle możliwe? Czy też zostaje mi prosty wybór między termostatem pokojowym a pogodówką?

Czy sterowanie ogrzewaniem za pomocą wysokiej temperatury powrotnej do kotła, kiedy żaden grzejnik nie odda ciepła (w sumie to i tak trochę ucieknie przez instalację ale pewnie dało by się to jakoś wyregulować przy jakiej temperaturze by się wyłączał), będzie działać i czy jest w miarę ekonomiczne? Bo posiadanie Danfoss living eco i termostatu pokojowego sterującego pracą kotła nie ma większego sensu... Może są jakieś inne sposoby które dobrze by współpracowały z elektronicznymi termostatami?

zacznijmy od tego że różnica między sterownikiem zwykłym a elektronicznym w kosztach wymiernych dla ciebie wyniesie w porywach do 2zł/rocznie, więc ekonomi w tym żadnej nie ma, elektroniczny termostat w twoim indywidualnym przypadku to tylko bajer i nic więcej, np: nocne obniżenie temperatury lub wyjazd na urlop możesz sobie na pewno ustawić w centralnym sterowniku kotła, więc co konkretnie zmieni jak sobie ustawisz to też na eco-danfosach ?? erego: na bateryjki do tych termostatów wydasz więcej niż zaoszczędzisz na gazie

Dzięki za zaoszczędzenie moich pieniędzy, bo daruję sobie montaż tych termostatów.

• 6 months później...