rudy_stp 19.03.2012 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Poszukiwałem podobnego rozwiązania, ale z powodu mojego braku wiedzy mam problemy z rozeznaniem się co i jak. Jestem na etapie kupna 200 metrowego mieszkania w kamienicy i zastanawiam się jak sterować w nim ogrzewaniem (kocioł będzie zapewne gazowy jednofunkcyjny z zasobnikiem). Zainteresowała mnie oferta termostatów elektronicznych Danfoss living connect, gdyż można ustawić różne temperatury dla różnych pomieszczeń o różnych porach dnia, co byłoby mi bardzo na rękę. Chciałbym, żeby o tym czy kocioł dogrzewa wodę i czy płynie ona do konkretnego pomieszczenia decydował właśnie termostat na grzejniku, czyli zapewne pośrednio poprzez temperaturę wody powrotnej... Jeżeli była by ona niższa od tej wypływającej z kotła to znaczyłoby, że grzejnik oddał ciepło i woda musi zostać dogrzana. W ten sposób w większości domu późno w nocy mogłaby już być niższa temperatura gwarantująca oszczędność, a w jednym konkretnym pomieszczeniu w którym ktoś się uczy nadal byłaby utrzymywana temperatura komfortowa. Czy takie sterowanie ogrzewaniem jest w ogóle możliwe? Czy też zostaje mi prosty wybór między termostatem pokojowym a pogodówką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudy_stp 24.03.2012 01:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Czy sterowanie ogrzewaniem za pomocą wysokiej temperatury powrotnej do kotła, kiedy żaden grzejnik nie odda ciepła (w sumie to i tak trochę ucieknie przez instalację ale pewnie dało by się to jakoś wyregulować przy jakiej temperaturze by się wyłączał), będzie działać i czy jest w miarę ekonomiczne? Bo posiadanie Danfoss living eco i termostatu pokojowego sterującego pracą kotła nie ma większego sensu... Może są jakieś inne sposoby które dobrze by współpracowały z elektronicznymi termostatami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudy_stp 24.03.2012 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 zacznijmy od tego że różnica między sterownikiem zwykłym a elektronicznym w kosztach wymiernych dla ciebie wyniesie w porywach do 2zł/rocznie, więc ekonomi w tym żadnej nie ma, elektroniczny termostat w twoim indywidualnym przypadku to tylko bajer i nic więcej, np: nocne obniżenie temperatury lub wyjazd na urlop możesz sobie na pewno ustawić w centralnym sterowniku kotła, więc co konkretnie zmieni jak sobie ustawisz to też na eco-danfosach ?? erego: na bateryjki do tych termostatów wydasz więcej niż zaoszczędzisz na gazie Dzięki za zaoszczędzenie moich pieniędzy, bo daruję sobie montaż tych termostatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jesionek 02.10.2012 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 A ja mam te termostaty i cenię sobie wygodę tego bajeru. Ponieważ dopiero teraz zamontowałem także w garażu to ocenię oszczędnosć tego systemu w trakcie sezonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts