Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, mam taki oto problem: czeka mnie wymiana rury doprowadzającej wodę w domu, element do wymiany znajduje się przed zaworem zamykającym wodę i muszę zamknąć dopływ wody do budynku na zewnątrz. Sęk w tym, że zasuwa, która odcina mi dopływ wody do budynku była montowana kawał czasu temu i jest uszkodzona. Pytanie: kto powinien zająć się naprawą tej zasuwy? Ja czy zakład wodociągowy z miejscowości, której podlega? Dodam, że mieszkam na wsi, instalacja biegnie tutaj bardzo dziwnie i zasuwa zamykająca dopływ wody do mojego budynku znajduje się na terenie sąsiada.
Moja zasuwa jest po drugiej stronie ulicy.Jak niedawno urwała się kostka, to wodociągi w mojej gminie zrobiły to na swój koszt.Zasuwa nie jest twoja tylko zakładu.Może zrób myk i zadzwoń do nich i powiedz aby przyjechali i odcięli ci wodę bo masz ważną robotę w domu bez zbędnych opowieści.Mają plany rurociągu to niech kombinują.Powiedz także ,że prawdopodobnie zasuwa jest u sąsiada a wiadoma jak z sąsiadami.Tak będzie najprościej.
Pomysł nie jest zły! I chyba go wypróbuję ;) Dzwoniłem już do zakładu wodociągowego i pan z którym rozmawiałem przekonywał mnie, że to ja jestem odpowiedzialny za sprawność zasuwy i ja odpowiadam finansowo za jej zrobienie. Powołał się przy okazji na ustawę (Dz.U. 2001 nr 72, Ustawa o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę, art. 5 pkt. 2). Wydaje mi się to trochę nonsensowne, żebym to ja miał odpowiadać za tego typu urządzenia i musiał je naprawiać na własny koszt, gdy się zepsują. Czy ktoś jeszcze miał podobne przeboje z wodociągami? Wszelkie rady i uwagi mile widziane :)
Ja mam dwie zasuwy do przyłącza. Jedna jest zakładu i jest ona od sieci do przyłącza w pasie drogowy. Drugą mam własną na swojej nieruchomości. Tą pierwszą zajmuje sie i konserwuje ją zakład, ta druga to moja prywatna sprawa. Moim zdaniem zasuwa do indywidualnego przyłącza pomiedzy siecą a nieruchomością jest elemetem sieci i odpowiada za nią zakład - tak jest u mnie.
Toś mnię zaskoczył:(:( .Pytanko ta zasuwa odcina tylko ciebie?

Odcina mnie i sąsiada - mieszkam w bliźniaku i woda do budynku doprowadzana jest jedną rurą, która idzie od tej zasuwy, i przed budynkiem jest zamontowany trójnik, który rozdziela wodę na mój dom i dom sąsiada.

Pytanie kto budował przyłącze, jeżeli wodociągi to w ich gestii jest zasuwa.

Jeżeli Ty budowałeś z sąsiadem i nie przekazaliście tego przyłącza wodociągom to

w waszej gestii jest usuwanie wszelkich usterek.

No to jednego jesteśmy pewni.Naprawa-wymiana zasuwy w razie "W" rozdzieli się na dwa ;);) .Jak budowałeś chałupę to w warunkach co miałeś napisane?Np. woda do budynku......zostanie doprowadzona.....użyte będą do tego......Całość zostanie zabezpieczona zasuwą fi........itd.Jak dla mnie zasuwa jest ich.

Znalazłem umowę z wodociągami i stoją tam dwa takie oto punkty:

paragraf 5 umowy: Odbiorca Usługi zobowiązuje się do utrzymania we właściwym stanie technicznym należących do niego instalacji i urządzeń wodociągowych oraz utrzymanie w należytym stanie pomieszczenia, w którym zainstalowany jest wodomierz główny.

paragraf 6 umowy: Naprawa, remont oraz konserwacja przyłącza wodociągowego oraz instalacji wodociągowych i kanalizacyjnych w budynku należą do Odbiorcy Usługi.

I teraz pytanie: od którego momentu przyłącze wodociągowe jest MOJE? W paragrafie 6 jest napisane "... W BUDYNKU...", więc może powinienem się upierać, że to co na zewnątrz mnie nie obchodzi?

Jak dla mnie dobrze kombinujesz.Intryguje mnie ten zapis

paragraf 5 umowy: Odbiorca Usługi zobowiązuje się do utrzymania we właściwym stanie technicznym należących do niego instalacji i urządzeń wodociągowych

Jak we właściwym stanie tech.masz utrzymać coś czego nie widzisz i na dodatek ty tego nie montowałeś.

paragraf 6 umowy: Naprawa, remont oraz konserwacja przyłącza wodociągowego oraz instalacji wodociągowych i kanalizacyjnych w budynku należą do Odbiorcy Usługi.

USTAWA

z dnia 7 czerwca 2001 r.

o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków1)

Art. 2. Użyte w ustawie określenia oznaczają:

6) przyłącze wodociągowe - odcinek przewodu łączącego sieć wodociągową z wewnętrzną instalacją wodociągową w nieruchomości odbiorcy usług wraz z zaworem za wodomierzem głównym;

Art. 5. 2. Jeżeli umowa o zaopatrzenie w wodę lub odprowadzanie ścieków nie stanowi inaczej, odbiorca usług odpowiada za zapewnienie niezawodnego działania posiadanych instalacji i przyłączy wodociągowych lub instalacji i przyłączy kanalizacyjnych z urządzeniem pomiarowym włącznie.

Zasuwa jest integralną częścią przyłącza bo służy odcięciu wodu w przyłączu a sama sieć bez zasuwy funkcjonować może.

Edytowane przez aglig
Zasuwa jest integralną częścią przyłącza bo służy odcięciu wodu w przyłączu a sama sieć bez zasuwy funkcjonować może.

Logika tak podpowiada ale ......... sama ustawa zawiera definicje przyłącza wodociagowego, która mówi o "odcinku przewodu"

przyłącze wodociągowe - odcinek przewodu łączącego sieć wodociągową z wewnętrzną instalacją wodociągową w nieruchomości odbiorcy usług wraz z zaworem za wodomierzem głównym

Natomiast zasuwa przewodem nie jest. Gdyby nie było słowa "przewodu" wtedy nie było by wątpliwości.

Może ten argument pomoże w rozmowie z wodociagami.

Zapytam przewrotnie; czy jeśli na przewodzie jest kolanko to jest ono elementem przyłącza ?

A wodomierz jest elementem przyłącza ?

Czy jeśli w drodze biegnie sobie sieć wodociągowa i ty zgodnie z art.15 ust. 2 budujesz przyłącze to czy takie przyłącze zostanie odebrane przez Wodociągi jeśli nie będzie zasuwy.

Co zazwyczaj jest napisane w warunkach technicznych. Jakie elementy są wymienione ?

Zapytam przewrotnie; czy jeśli na przewodzie jest kolanko to jest ono elementem przyłącza ?

A wodomierz jest elementem przyłącza ?

Odpowiem przewrotnie ;-) to akurat ustawodawca przewidział w zacytowanym przez Ciebie

Art. 5. 2. Jeżeli umowa o zaopatrzenie w wodę lub odprowadzanie ścieków nie stanowi inaczej, odbiorca usług odpowiada za zapewnienie niezawodnego działania posiadanych instalacji i przyłączy wodociągowych lub instalacji i przyłączy kanalizacyjnych z urządzeniem pomiarowym włącznie

Podobnie jak w definicji przyłącza przewidział że w jego skład wchodzi zawór odcinajacy,

Czy jeśli w drodze biegnie sobie sieć wodociągowa i ty zgodnie z art.15 ust. 2 budujesz przyłącze to czy takie przyłącze zostanie odebrane przez Wodociągi jeśli nie będzie zasuwy.

Co zazwyczaj jest napisane w warunkach technicznych. Jakie elementy są wymienione ?

Jeżeli ustawa zawiera definicje to należy posługiwać się tą definicją. Kwestie wydawanych przez wodciągi warunków technicznych, a tym bardziej kwestia odbiorów mogą być różne dlatego nie definjują zjawiska w sytuacji, w której robi to wprost sama ustawa. A ustawa wprost określa, co jest elementem przyłącza. Kolejna kwestia nakłada na mnie pewną powinność w zwiazku z czym nie za bardzo mogę ją interpertować roszerzajaćo ponad zdarzenia, które nie są w niej wprost przewidziane.

Nie wiem czy mam racje, nie znalazłem orzecznictwa ale ja w sporze z wodociagami, podniósł bym te arguymenty

• 4 weeks później...

Jak przebiegła kwestia naprawy?

Mam identyczną sytuację i zakład wodociągowy także chce na mnie zrzucić koszt wymiany.

Udało się przekonać wodociągi do naprawy na ich koszt, czy nie?

I jakie argumenty zostały użyte?