Pioterek 20.03.2012 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 WitamMam wybudowany murowany komin z cegły o przekroju kanału dymowego 11x11cm. Komin jest zbudowany w domku letniskowym i nigdy nie był używany. Ktoś kiedyś próbował podłączyć piec typu koza, ale nie było dobrego ciągu i nie dało się palić w piecu. Teraz chciałbym zabudować w domku wkład kominkowy ale przedtem chyba muszę też zbudować tam nowy komin. Pytanie moje jest takie:Czy jest jakiś sposób aby poszerzyć (rozwiercić) ten komin? Albo może da się zabudować w kominie jakiś wentylator wyciągowy? Co radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 20.03.2012 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 1. Znaleźć palenisko dopasowane do tego komina. LUB 2. Wyburzyć komin i postawić od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rikmen 20.03.2012 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Witam Mam wybudowany murowany komin z cegły o przekroju kanału dymowego 11x11cm. Komin jest zbudowany w domku letniskowym i nigdy nie był używany. Ktoś kiedyś próbował podłączyć piec typu koza, ale nie było dobrego ciągu i nie dało się palić w piecu. Teraz chciałbym zabudować w domku wkład kominkowy ale przedtem chyba muszę też zbudować tam nowy komin. Pytanie moje jest takie: Czy jest jakiś sposób aby poszerzyć (rozwiercić) ten komin? Albo może da się zabudować w kominie jakiś wentylator wyciągowy? Co radzicie? Kol. Da się rozwiercić komin na średnice fi-160;180;200;225. Na priv.przesłałem Ci numer tel.do gościa który takie rzeczy wykonuje,właśnie na takie średnice jak podałem wyżej. Pozdr.RiKmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 20.03.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Domek letniskowy, czyli nie wysoki. Koszt rozwiertu będzie taki jak nowego komina, jaki przewód wolisz, cienki czy nowy i bezpieczny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 21.03.2012 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 kup piecyk na pelet, który ma wylot spalin 80 mm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pioterek 25.03.2012 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Zdecydowałem że jednak rozbiorę stary komin i zbuduję nowy, systemowy z rurą ceramiczną. Wiercenie wychodzi bardzo drogo. Pytanie mam takie: czy wystarczy średnica przewodu fi180 dla wkładu kominkowego Antek 10 kW, wysokość komina ok 6,5 m. Chyba, że jest jeszcze taka możliwość. W tym starym kominie mam jeden kanał dymowy i jeden wentylacyjny (każdy o przekroju 11x11cm). Czy można podłączyć kominek do dwóch takich kanałów? I jak to zrobić? Wentylację wtedy mogę zbudować z rury, będzie łatwiej i taniej niż cały komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts