Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Badanie akustyczne mieszkania - pomocy

Respect

Recommended Posts

Witam! To mój pierwszy post tutaj, ale czytam często to forum. Nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na moje pytanie, więc zakładam nowy temat. Chodzi o badanie akustyczne mieszkania - a dokładniej o to, żeby sprawdzić o jakim natężeniu hałas przechodzi przez ścianę od sąsiada. Blok jest nowy, a ściany z gazobetonu. Ściana od sąsiada ma grubość 25 cm i słychać dosłownie wszystko - każde słowo, wyjmowanie sztućców z szuflady, zamykanie drzwi od szafek itd. Dlatego chciałbym zrobić badanie akustyczne mieszkania i sprawdzić, czy spełnia to wszystko normy i spróbować udowodnić deweloperowi, że coś jest nie tak i aby mi wygłuszyli mieszkanie. Czy wie ktoś gdzie w Bydgoszczy, bądź w woj. kuj-pom można zrobić takie badanie? Bo już dzwoniłem wszędzie i nie wiem gdzie to zrobić..... Ma ktoś jakiś pomysł?

Dzwoniłem do wszystkich firm w Bydgoszczy zajmujących się pomiarem hałasu, ale nikt nie robi takich pomiarów w mieszkaniach. Z drugiej strony musiałbym zrobić taki pomiar w jakimś laboratorium akredytowanym, co by mi uznali takie badania, jakbym dochodził tego, żeby mi wygłuszali mieszkanie. Spróbuję może po uczelniach się dopytać - z drugiej strony również mają akredytację na część badań - z czegoś muszą żyć :)

Znam firmę z Warszawy... ale koszt takiego badania nie jest mały... Ponad to badanie to jedno ale dobrzebyłoby gdyby do wyników badania zostala napisana analiza przez uprawnionego akustyka (z tego co pamiętam ta firma nie chciała pisać analiz). Ale zanim przeprowadzona zostanie analiza aukstyczna można pokusić się o konsultacje z rzeczonawcą budowlanym (znajdziesz takich w Bydgoskim NOCie) o to aby na podadstawie projektu oraz oględzin ocenił czy nie zostały popełnione rażące błedy w sztuce, które mogą powodować pogorszenie się akustyki. Ponadto należałoby sprawdzić aprobaty techniczne na zastosowane materiały czy gwarantowały one zapisane w normie PN-B-02151-3:1999 poziomy izolacji akustycznej. Wszytkie dokumenty dotyczące materiałów oraz projektów MUSI posiadać firma wykonująca budynek. Za dokumentacje projektową oraz dokumenty formalnoprawne, w tym aprobaty techniczne wszytkich materiałów budowlanych odpowiedzialny był i jest kierownik budowy.

Dziwne, ale prawdziwe: JEST miejsce, gdzie mają atestowane MIERNIKI hałasu.

MUSZĄ je mieć...

Okręgowa stacja kontroli pojazdów.

Pomiar, jak się dogadasz - wykonają.

Mają czym i mają przeszkolonych do tego ludzi.

Będziesz miał WYNIK.

Reszta to już analiza i opracowanie takiego wyniku.

Budowlaniec-konstruktor?

Tu już nie wiem...

Adam M.

Mają tylko odbiorniki, natomiast do takich badań potrzebny jest nadajnik wraz z obiornikiem (czytaj głośnik i mikrofon). Jedno stawiane jest po jednej stronie przegrody, drugie po drugiej. Oba podłączone do komuptera. W kontroli pojazdów mają tylko odbiornik ponieważ nasze auto jest nadajnikiem. Odoba sporządzająca tego typu raporty to uprawniony akustyk - można poszukać takich po przez biura sporządzające raporty do decyzji środowiskowych, w których jednym z elementów jest poziom hałasu generowany przez nowy obiekt.

Studiowałem na Politechnice Lubelskiej. Tam został zakupiony nowy sprzęt do badań akustycznych. Pewnie dzięki dotacjom unijnym nie mogą teraz czerpać z tego zysków komercyjnych przez 5 lat więc pewnie odpada. Jedno zapamiętałem z zajęć: w Polsce jest kilka osób które się tym zajmują... Także żadne pocieszenie dla Ciebie.

Wiem tylko, że takie pomiary się wykonuje. Wyglądają tak, że analizuje się poziom hałasu emitowanego po drugiej stronie przegrody. Dodatkowo sprawdzone musi być tło miejsca badania. Także pomiar wykonuje się o różnych porach. Ogólnie udowodnienie czegokolwiek sąsiadowi lub deweloperowi jest trudne.

W sumie dotyczy póki co tylko jednego pokoju ten hałas, bo z drugiej strony nikt jeszcze nie mieszka. Dziś idę sprawdzać wszystkie deklaracje na materiały itd., jeśli to się będzie zgadzać, to spróbuję dalej szukać tego badania. Póki co, nikogo w Bydgoszczy nie znalazłem. Rzeczoznawcę mamy powołanego jako wspólnota na nasz blok i też będzie sprawdzał wszystko, może zahaczy również o tę akustykę. Uważam, że jest coś nie tak, skoro słychać dosłownie wszystko. Dziękuję za rady, będę informował na bieżąco, co mi się uda zdziałać.