Tomaszs131 20.10.2015 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Jak masz dom ocieplony? Jeśli tak sobie to będzie ciężko myśleć o komforcie grzejąc tylko w drugiej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koveras 21.10.2015 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Ściany mam z U220 ocieplone 17cm styro, fundamenty 10cm, podłoga 3x5cm. Dom parterowy z nieużytkowym poddaszem. Niestety strop jeszcze nie jest ocieplony, dopiero pewnie na wiosnę się za niego wezmę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 21.10.2015 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Rozumiem, że zainwestowałeś w szare styro?Nie pozostaje Ci nic innego jak dobrze zaizolować dach a dopiero potem zastanawiać się nad wykorzystaniem taniej taryfy. Straty przez dach mogą sięgać 40 % ogólnych przez cały budynek. Jeśli będzie to wełna to dwie warstwy po min. 15 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koveras 21.10.2015 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Niestety, białe styro Genderki...Na wiosnę chcę zaizolować strop i dach, przy okazji budując podłogę na strychu. 15cm wełny pomiędzy krokwie na stropie, 5cm na same krokwie i deski. Pomiędzy krokwie dachowe 15cm i na same krokwie też 5cm. Myślę, że taka ilość powinna wystarczyć. Oczywiście wełna 0,032.Głupio zrobiłem, że zaizolowanie strychu zostawiłem na koniec budowy, gdzie trzeba liczyć każdy grosz, no ale na błędach się człowiek uczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał Cichocki 30.10.2015 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 (edytowane) Witam, Gruntowa pompa ciepła dzięki wykorzystaniu gruntu jako dolnego źródła ciepła może osiągnąć sprawność nawet do 480% (urządzenie posiada wskaźnik COP sięgający wartościosiągający wartość 4,. Oznacza to, iż na 1kWh dostarczonej energii do urządzenia, można uzyskać do 3,8kWh darmowej energii pochodzącej z dolnego źródła ciepła. Kompaktowe wymiary urządzenia oraz wbudowany zasobnik ciepłej wody o pojemności 185 litrów gwarantują oszczędność miejsca. Edytowane 30 Października 2015 przez Redakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 01.02.2021 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Czas na podsumowanie stycznia 864 kwh na co i cwu (co tylko w tanich okienkach g12w) Bestia ze wschodu nie zrobiła na pompie żadnego wrażenia, najniższa temp zanotowana -21, grzałki się nie załaczyły Jak na grzanie tylko w taniej taryfie to jestem zadowolony. Cwu grzane do 49 stopni, histereza 10 stopni, zasobnik 200l srednio 2x dziennie grzany, jeden cykl grzania cwu to 3,2 kwh. Obstawiam takie wysokie zuzycie przez zbyt mala wezownice w zasobniku, mam tylko 1,9m2. Temp w domu waha sie miedzy 21,5-22,5 niestety ciezko jest utrzymac temp w domu na stalym poziomie grzejac tylko w taniej taryfie, ale w dalszym ciagu jest to komfortowa temperatura dla nas Dla mnie nie jest to miarodajne . Dlaczego? Bo skoro grzejesz tylko w II tar to nawet nie jest 50% czasu dobowego. Tak więc komfort jest w nocy a w dzień ?Fakt że w dzień słonko przyświeci ale aby byla stała to do tych 864kWh trzeba by dodac 400 aby było 24/doba ciepełko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 01.02.2021 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 aby byla stała to do tych 864kWh trzeba by dodac 400 aby było 24/doba ciepełko. Poleciałeś po bandzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cpk 01.02.2021 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 (edytowane) Dla mnie nie jest to miarodajne . Dlaczego? Bo skoro grzejesz tylko w II tar to nawet nie jest 50% czasu dobowego. Tak więc komfort jest w nocy a w dzień ?Fakt że w dzień słonko przyświeci ale aby byla stała to do tych 864kWh trzeba by dodac 400 aby było 24/doba ciepełko. Wiesz co to bezwladnosc podlogowki, akumulacja ciepla w posadzce ktora ma 8-10cm ? Od 6 rano posadzka oddaje to co przez noc dostala ciepla. 21,5 to jest taka najnizsza temp jak za dnia bylo -10, przewaznie o 21-22 przed zalaczeniem ogrzewania jest 22 stopnie w domu. Komfort w nocy powiadasz ? Odsylam do punktu - bezwladnosc podlogowki. Wtedy sam dojdziesz do wniosku, ze napisales glupote Jakbym mial kaloryfery to rzeczywiscie przyznalbym ci racje z tym ze w domu jest cieplo tylko podczas grzania w 2 taryfie Edytowane 1 Lutego 2021 przez cpk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 02.02.2021 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 Poleciałeś po bandzie. Ale częściowo ma rację ... Jeśli są wahania temperatury o 1 stopień w ciagu dnia to oznacza że nie została dostarczona odpowiednia ilość energii. Jakby była to by była w ciągu dnia stała temepratura. U mnie jak wyłącze ogrzewanie to dom ochładza się bez grzania w ciagu 24 godzin o 0,5-1 stopień , więc jakbym chciał mieć wahania 1 stopień to mógłbym grzać co 2 dzień , tyle że to komfortowe by nie było .. U mnie od kilku dni pompa leci na samej krzywej bez termostatu. W domu stabilna temperatura i straty ciepła na bieżąco są uzupełniane przez pompę .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 02.02.2021 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 Dla mnie nie jest to miarodajne . Dlaczego? Bo skoro grzejesz tylko w II tar to nawet nie jest 50% czasu dobowego. Tak więc komfort jest w nocy a w dzień ?Fakt że w dzień słonko przyświeci ale aby byla stała to do tych 864kWh trzeba by dodac 400 aby było 24/doba ciepełko. To że twój dom tak się zachowuje to nie znaczy że każdy. W największe mrozy pompa u mnie na CO chodziła 8 godzin (między 00 a 6 rano oraz między 13 s 15 ) z tym że między 13 a 15 dogrzewała jeszcze CWU a temperatura w domu przez całą dobę wachała się między 22,6 a 23 na dole natomiast na górze między 21,5 a 22,3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 02.02.2021 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 To że twój dom tak się zachowuje to nie znaczy że każdy. W największe mrozy pompa u mnie na CO chodziła 8 godzin (między 00 a 6 rano oraz między 13 s 15 ) z tym że między 13 a 15 dogrzewała jeszcze CWU a temperatura w domu przez całą dobę wachała się między 22,6 a 23 na dole natomiast na górze między 21,5 a 22,3 A u mnie od kilku dni chodzi na samej krzywej nonstop , bez termostatu i wczoraj wieczorem miałem 22,4 stopnia , dziś rano dalej 22,4 stopnia. Pompa na bieżąco uzupełnia straty energii (około 0,7KW na godzinę) i w domu stała temperatura nonstop ... Przy grzaniu czasowym wahania wynosiły do 1 stopnia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cpk 02.02.2021 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 Jakby moja pompa miala pobor 700w to bym tez grzal cala dobe na krzywej. Niestety moja przewymiarowana pompa, wysokotemperaturowa przy zasilaniu na podloge 29 stopni, nie moze zejsc z poborem pradu nizej niz 1700w, dlatego decyzja padla, ze grzejemy wysokim czynnikiem w taniej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 02.02.2021 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 Ale częściowo ma rację ... Jeśli są wahania temperatury o 1 stopień w ciagu dnia to oznacza że nie została dostarczona odpowiednia ilość energii. Jakby była to by była w ciągu dnia stała temepratura. U mnie jak wyłącze ogrzewanie to dom ochładza się bez grzania w ciagu 24 godzin o 0,5-1 stopień , więc jakbym chciał mieć wahania 1 stopień to mógłbym grzać co 2 dzień , tyle że to komfortowe by nie było .. A co to jest 1 stopien? Ja mam 18 okien z przeszklonymi drzwiami wiatrołapu. Jak słońce grzeje to temperatura skacze w ciągu dnia i spokojnie trzyma ją do nocy. Dla mnie grzanie w nocy (29stopni czynnika) od 24-6 i te 90 min w dzień (30min na CWU) jest bardzo wygodne. Rano wstaje na ciepłe posadzki (parter 10cm wlewki, pietro 8-9cm), które do końca dnia oddają ciepło. Te wahania nic nie znaczą. Mam min 22-23 stopnie, dom nagrzany, jest komfortowo. Mam jeszcze 70 metrowe mieszkanie, gdzie grzeje grzejnikami. Tam mimo temp. 23 stopnie odczuwam dyskomfort. Na kanapie jest mi zimno, przechodzą dreszcze. W domu chodzę jedynie w krótkich spodenkach i czasem w koszulce gdy mi chłodniej Jakby moja pompa miala pobor 700w to bym tez grzal cala dobe na krzywej. Niestety moja przewymiarowana pompa, wysokotemperaturowa przy zasilaniu na podloge 29 stopni, nie moze zejsc z poborem pradu nizej niz 1700w, dlatego decyzja padla, ze grzejemy wysokim czynnikiem w taniej taryfie. To kto ci kazal kupić taką pompę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cpk 02.02.2021 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 Tak mi idiota instalator dobral, nie mialem wtedy zielonego pojecia o pompach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 02.02.2021 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 Wiesz co to bezwladnosc podlogowki, akumulacja ciepla w posadzce ktora ma 8-10cm ? Od 6 rano posadzka oddaje to co przez noc dostala ciepla. 21,5 to jest taka najnizsza temp jak za dnia bylo -10, przewaznie o 21-22 przed zalaczeniem ogrzewania jest 22 stopnie w domu. Komfort w nocy powiadasz ? Odsylam do punktu - bezwladnosc podlogowki. Wtedy sam dojdziesz do wniosku, ze napisales glupote Jakbym mial kaloryfery to rzeczywiscie przyznalbym ci racje z tym ze w domu jest cieplo tylko podczas grzania w 2 taryfie No to super.Niczym mnie nie zaskoczyłeś trzymam w domu 22,8 do 23,4 i też nie grzeję 24/24 pomimo grzejnikow Lecz w nocy to u mnie PC odpoczywa przynajmniej od 24. Wychodzi na to że mój 25leti dom niczym sie rózni od tych dzisiejszych. Jedynie tym ze są grzejniki. Nie muszę być niewolnikiem II tar, jak ty. PS dla mnie 21,5*C tak jak podajesz --Jest nie do zaakceptowania Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cpk 02.02.2021 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 (edytowane) 21,5 jest w skrajnych warunkach jak to bylo podczas besti ze wschodu. No widzisz ja przy 22,5 sie poce dlatego dla mnie twoje 23,5 jest nie do zaakceptowania dla mnie. Poza tym nie czuje sie niewolnikiem, mam komfortowa temperature przez cala dobe, przy aktualnych warunkach na zewnatrz temperatura w domu nie spada ponizej 22,2 o godzinie 22. Edytowane 2 Lutego 2021 przez cpk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 02.02.2021 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 (edytowane) To że twój dom tak się zachowuje to nie znaczy że każdy. W największe mrozy pompa u mnie na CO chodziła 8 godzin (między 00 a 6 rano oraz między 13 s 15 ) z tym że między 13 a 15 dogrzewała jeszcze CWU a temperatura w domu przez całą dobę wachała się między 22,6 a 23 na dole natomiast na górze między 21,5 a 22,3 I co tu nadzwyczajnego też tak mam lecz nie grzeję w II tar tak jak ty -A jakie to największe mrozy? Edytowane 2 Lutego 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 02.02.2021 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 21,5 jest w skrajnych warunkach jak to bylo podczas besti ze wschodu. No widzisz ja przy 22,5 sie poce dlatego dla mnie twoje 23,5 jest nie do zaakceptowania dla mnie. Poza tym nie czuje sie niewolnikiem, mam komfortowa temperature przez cala dobe, przy aktualnych warunkach na zewnatrz temperatura w domu nie spada ponizej 22,2 o godzinie 22. Czy to twój wpis? Tak mi idiota instalator dobral, nie mialem wtedy zielonego pojecia o pompach A mi przy twoich 21,5 powieki szronieją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cpk 02.02.2021 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 (edytowane) No i co w zwiazku z moim wpisem ? Musialem sobie jakos poradzic z za duza pompa, ale to nie znaczy, ze jestem niewolnikiem. Po prostu , z feleru zrobilem atut.Najwidoczniej musialem cie zaskoczyc bezwladnoscia podlogowki skoro takie glupoty pisales. Masz kaloryfery i jeszcze bedziesz sie madrowal na temat podlogowki. Naczytales sie o podlogowce na internecie, ale niestety teoria swoje praktyka swoje.Bys mial jakie kolwiek pojecie o podlogowce to bys nie pisal, ze komfort mam tylko w nocy podczas grzania Edytowane 2 Lutego 2021 przez cpk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 02.02.2021 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2021 (edytowane) No i co w zwiazku z moim wpisem ? Musialem sobie jakos poradzic z za duza pompa, ale to nie znaczy, ze jestem niewolnikiem. Po prostu , z feleru zrobilem atut. Najwidoczniej musialem cie zaskoczyc bezwladnoscia podlogowki skoro takie glupoty pisales. Masz kaloryfery i jeszcze bedziesz sie madrowal na temat podlogowki. Naczytales sie o podlogowce na internecie, ale niestety teoria swoje praktyka swoje. Ale ja nic o podłogówce nie pisałem .Pisałem o temp. w domu i o grzaniu w II tar. Przecież w postach wyżej podawaleś że zdecydowaliście o grzaniu w II tar. TWÓJ WPIS Cytat Napisał cpk Zobacz post Jakby moja pompa miala pobor 700w to bym tez grzal cala dobe na krzywej. Niestety moja przewymiarowana pompa, wysokotemperaturowa przy zasilaniu na podloge 29 stopni, nie moze zejsc z poborem pradu nizej niz 1700w, dlatego decyzja padla, ze grzejemy wysokim czynnikiem w taniej taryfie. Edytowane 2 Lutego 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts