Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPY CIEPŁA - praca na drugiej taryfie

Strzelpol

Recommended Posts

Dla mnie nie jest to miarodajne . Dlaczego?

Bo skoro grzejesz tylko w II tar to nawet nie jest 50% czasu dobowego. Tak więc komfort jest w nocy a w dzień ?Fakt że w dzień słonko przyświeci ale aby byla stała to do tych 864kWh trzeba by dodac 400 aby było 24/doba ciepełko.

Zbyt madry to ty raczej nie jestes

Dalej zapytam, co w zwiazku z moimi wpisami a twoim wpisem, ze jestem niewolnikiem 2 taryfy ? Nie czuje sie niewolnikiem, grzeje za grosze w nocy, czuje komfort chodzac bez koszulki wiec jakie niewolnictwo ? Czy ja robie cos wbrew swojej woli zebys pisal o byciu niewolnikiem ?

Edytowane przez cpk

• Odpowiedzi 268
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zbyt madry to ty raczej nie jestes

Dalej zapytam, co w zwiazku z moimi wpisami a twoim wpisem, ze jestem niewolnikiem 2 taryfy ? Nie czuje sie niewolnikiem, grzeje za grosze w nocy, czuje komfort chodzac bez koszulki wiec jakie niewolnictwo ? Czy ja robie cos wbrew swojej woli zebys pisal o byciu niewolnikiem ?

Nie no nic wbrew własnej woli nie robisz. Grzejesz tylko z niższym COP w nocy . A dlaczego w nocy grzejesz? Grzej w dzień a w nocy niech podlogówka oddaje cieplo. Dlaczego ma oddawać w dzień?

Ty grzejesz za grosze a ja za darmo nie zwracając uwagi w jakich godzinach. Jak byla Bestia to grzałem na malych parametrach nonstop Teraz nie ma potrzeby.

Bestia byla w weekend gdzie jest tania taryfa to tak apropos niewolnictwa i braku komfortu. A po co mam grzac za dnia i miec wysoka temp do spania ? Mam 2 hsy na poludnie 6m i 4m, po co mi za dnia 25 stopni w domu jak dojdzie gotowanie, po to zeby w garazu siedziec gdzie jest 16 stopni ? Edytowane przez cpk

Bestia byla w weekend gdzie jest tania taryfa to tak apropos niewolnictwa i braku komfortu. A po co mam grzac za dnia i miec wysoka temp do spania ?

Przykręć w sypialni pętlę i po sprawie. Dobrze wiesz o co mi chodzi i kręcisz

Mi to zwisa jak grzejesz lecz jak masz jaja to powiedz Tak grzeje w nocy bo taniej a nie owijasz w bawełnę o komforcie i akumulacji.

A każde unikanie grzania ,prania itd. w godzinach drogiego prądu to niewolnictwo . A ty tłumacz sobie jak chcesz. Byle byś wierzył w to co piszesz i przekonał o tym innych. Wybacz lecz mnie nie przekonałeś bo grzanie od 22 do 6 i od 13 do 15 ma swoją nazwę. Ty nazywasz to komfortem ja niewolnictwem. Nic złego w tym nie widzę lecz wkurza mnie jak ktoś mi wmawia że białe to czarne.

PS a skoro Bestia była za dnia w weekend to czemu miałeś 21,5?

Tego słońca to nie bylo aż tak dużo w tym roku aby tak drastycznie podnieść temp w domu .Na chyba że na termometr pada słońce to tak można przyjąć że jest 25

A skoro swieci słońce to chyba nie świeci do 18 to od czego ma przegrzewać?

Edytowane przez -voymar-

Wiesz akurat pranie, zmywanie i gotowanie idzie u mnie bez kaganca takze pomyliles osoby������������

No przeciez pisalem wczesniej, ze temp zredukowana ustawiona jest na 21 i wtedy zalacza sie grzanie niezaleznie od harmonogramu.

No widzisz nie znasz upodoban mojej rodziny co do temp w domu, nie masz pojecia o tym jak zachowuje sie moj dom, ale bedziesz mi uparcie wmawial, ze jestem niewolnikiem taniej taryfy. Ty najwidoczniej jestes niewolnikiem braku rozumu.

Lubisz miec na chacie 24 to tyle miej, dla mnie mozesz nawet 30 ustawic jak lubisz, ale nie przekonuj innych przez pryzmat swojej temp w domu, ze jak ktos ma mniej niz ty to juz jest brak komfortu.

Edytowane przez cpk

Wiesz akurat pranie, zmywanie i gotowanie idzie u mnie bez kaganca takze pomyliles osoby������������

No przeciez pisalem wczesniej, ze temp zredukowana ustawiona jest na 21 i wtedy zalacza sie grzanie niezaleznie od harmonogramu.

No widzisz nie znasz upodoban mojej rodziny co do temp w domu, nie masz pojecia o tym jak zachowuje sie moj dom, ale bedziesz mi uparcie wmawial, ze jestem niewolnikiem taniej taryfy. Ty najwidoczniej jestes niewolnikiem braku rozumu.

Lubisz miec na chacie 24 to tyle miej, dla mnie mozesz nawet 30 ustawic jak lubisz, ale nie przekonuj innych przez pryzmat swojej temp w domu, ze jak ktos ma mniej niz ty to juz jest brak komfortu.

:D:D:D:D:D:D:D:D:D

Ja nikogo przez pryzmat swoich temperatur nie przekonuję do niczego Wiesz możesz i w domu trzymać 15* skoro tak ci odpowiada

Ale nie wmawiaj mi że grzanie w nocy i okienkach to nie jest niewolnik II tar, Odnośnie gotowania i prania to szybko odpisaleś że bez kagańca:D

Co za człek

Szkoda mi na ciebie czasu. To ze masz kalafiory i obce jest ci slowo akumulacja ciepla to juz nie moja sprawa.

Tu jest kwintesencja twojej madrosci

"Dla mnie nie jest to miarodajne . Dlaczego?

Bo skoro grzejesz tylko w II tar to nawet nie jest 50% czasu dobowego. Tak więc komfort jest w nocy a w dzień ?Fakt że w dzień słonko przyświeci ale aby byla stała to do tych 864kWh trzeba by dodac 400 aby było 24/doba ciepełko."

Voymar, spędzałeś chociaż 2 doby w domu z podłogowka grzana w 2 taryfie? Bo nie zdajesz sobie sprawy jak ogromną to jest pojemność cieplna. U siebie mam jakieś 2 razy mniejszą, a mimo wszystko przez 85% sezonu grzewczego można opędzić grzanie w 2 taryfie.

Wieczorem kiedy kładę się spać mam chłodniej o te pół stopnia, a rano ciepło. W dzień temperatura jest idealna.

Mimo, że mam pv, to nadal grzeję tak jak grzałem przed pv.

Zebys nie mowil, ze jestem niewolnikiem 2 taryfy, tu ostatnia faktura za prad, zeby nie bylo ze jestem klamca, ktory zonie klodke na indukcje, pralke i telewizory zaklada :lol2:

[ATTACH=CONFIG]452644[/ATTACH]

Psy szczekaja karawana jedzie dalej. Glupek zawsze bedzie glupkiem

Widzę że frustracja osiągnęła apogeum

Ja nigdzie nie pisałem że żonie założyłeś kłódkę na AGD Prowadząc z tobą dialog przytoczyłem tylko ( bo to się czyta na forach) że każde załączanie sprzętów w godz II tar to niewolnictwo I tyle A u ciebie frustracja już przez gałki oczne wychodzi i myślenie poszło na dalszy plan Jak usłyszałeś że napisałem o AGD i II tar. To od razu atak. Tej faktury co wkleiłeś Wybacz lecz nawet nie otwieram. I w to uwierz. Nie obchodzi mnie ile i za co płacisz. Ochłoń bo głupota góruje.

Zdecydowana większość Pompiarzy -użytkowników forum tak buduje dom i wyposaża go w źródło ciepła aby niwelować koszty utrzymania domu do minimum, a niektórzy schodzą nawet do ( 0 ) + opłaty stałe.

Wszyscy oprócz ciebie. Każdy myślący inwestor robi grubą izolację pod ogrzewanie i przykrywa to grubą warstwą betonu aby jego koszty za (CO ) były jak najniższe i by muc grzać w taniej EE. I tak jest. No i dobrze

WSZYSCY prócz ciebie--Bo ty dałeś 15cm styro + 10cm betonu z jakim zamiarem? Takim by grzać taniej .Lecz ty będziesz się sprzeczał jeszcze parę stron ze NIE ,Grzejesz w nocy bo taki komfort lubisz Bo w dzień by było za gorąco KOMU TE GŁUPOTY WCISKASZ?

Dziś innemu forumowiczowi napisałeś że grzałbyś też 24/24 jak by twoja [pompa pobierala 700W a nie 1700W i że to instalator tak wybrał

LALUŚ JESTEŚ A NIE FACET. Wszyscy wiedzą i tak samo robią ( i słusznie) grzeją w II bo taniej a że to się nazywa niewolnik taryfy. No cóż wszystko się jakoś nazywa. Ważne jest aby tak dograć moc podłogi by na pewno ten komfort był A mi możesz i wypominać o grzejnikach --mnie do frustracji nie doprowadzisz bo ja choć grzeję wyższą temp i pewnie więcej godz, bo nie patrzę na taryfy to i tak cały dom wychodzi mi ZERO + opłaty stałe

Tak że chciał czy nie niewolnik taryfowy.

PS. Nawet nam co mają PV ktoś zarzucił że włączamy bardzo dużo urządzeń jak jest dużo słońca - i co z tego. Czyli tak jak napisałeś Głupek zawsze będzie głupkiem.

Edytowane przez -voymar-

Voymar, spędzałeś chociaż 2 doby w domu z podłogowka grzana w 2 taryfie? Bo nie zdajesz sobie sprawy jak ogromną to jest pojemność cieplna. U siebie mam jakieś 2 razy mniejszą, a mimo wszystko przez 85% sezonu grzewczego można opędzić grzanie w 2 taryfie.

Wieczorem kiedy kładę się spać mam chłodniej o te pół stopnia, a rano ciepło. W dzień temperatura jest idealna.

Mimo, że mam pv, to nadal grzeję tak jak grzałem przed pv.

Ale ja tego nie neguję i doskonale zdaję sobie sprawę

Tu nie o to chodziło . Chodziło tylko o nazwę i tyle. To tak jak by mi ktoś powiedział Jesteś Polakiem a ja mu na to nie jestem Żydem lub Rosjaninem

Wiesz przy PV to nie ma znaczenia Jedyne znaczenie to to że jak byś grzał w dzień jak PV produkuje to bys miał 1;1 a tak to 80%

I tak ci zbilansują jak ci zostanie kWh w I to przerzucą na II Przynajmniej w PGE

Edytowane przez -voymar-

Widzisz ty jestes tak sfrustrowany, ze przegladasz moje posty.

Przeciez nie wyloze 35 tys na nowa pompe zeby grzac cala dobe dla lepszego cop, dlatego wykorzystuje zbyt duza pompe do nocnego grzania i sprawdza sie to idealnie i za male pieniadze wiec dlaczego mialbym robic inaczej ?

Czytajac twoj post tylko potwierdzasz, ze nie masz pojecia onpodlgowce i akumulacji ciepla. Dlatego urywam dyskusje z glupkiem, bo nie jestes wart poswiecenia nawet 5 minut. Dla swietego spokoju zebym juz nie musial ci odpisywac, tak masz ze wszystkim racje. Glupi ja ze dalem tylko 15 xps na podloge a nie 20, glupi ja ze dalem tylko 10 cm posadzki a nie 15. Widzisz moje grubosci izolacji pozwalaja na efektywne grzanie w 2 taryfie. Byc moze gdybym zamknal nawiewniki w oknach to bym co drugi dzien grzal w domu, ale na szczescie mam DZIALAJACA wwntylacje grawitacyjna i nie truje rodziny cofka z kanalow wywiewnych

Edytowane przez cpk

To w ramach uzupełnienia

Cały czas chodziło mi o nazwę grzania w II tar. Tyle i tyko tyle A ze to się nazywa NIEWOLNIK -tak ktoś to nazwał

O Głupocie sie nie wypowiadam

Sam napisałes do forumowicza i to powtarzam ze tez bys grzał 24/24 jak by ci PC pobierała 700W a nie 1700W

I o to posądziłeś instalatora. A instalator dobrał ci PC Prawidlowo bo zapewne powiedziałes mu że chcesz grzać tylko w IItar. A skoro w II tar to pompa musi być mocniejsza aby dostarczyc do domu w czasie 10 godz. wystarczającą ilość EE

Miej chłopie jaja bo to nic ubliżające że II tar to Niewolnik tak samo jak harmonogram. Kwestia tyko dopracować to idealnie.

A postów nie przeglądam odpowiadam na dzisiejsze Jedyne co to je Cytowałem

Edytowane przez -voymar-

W dalszym ciagu nie zgadzam sie z ta nazwa.

Nie nie prosilem go o za duza pompe, ale ze dobral jak dobral to postanowilem sprobowac grzac w taniej taryfie i sie sprawdza. Docelowo mialobyc grzanie na krzywej cala dobe, ale ze pompa nieumiejetnie dobrana to ostatnia deska ratunku bylo grzanie w 2 taryfie.

W dalszym ciagu nie zgadzam sie z ta nazwa.

Nie nie prosilem go o za duza pompe, ale ze dobral jak dobral to postanowilem sprobowac grzac w taniej taryfie i sie sprawdza. Docelowo mialobyc grzanie na krzywej cala dobe, ale ze pompa nieumiejetnie dobrana to ostatnia deska ratunku bylo grzanie w 2 taryfie.

Pierdu pierdu

A że ty sie z nazwą nie zgadzasz mozesz sie nie zgadzać Przy takiej akumulacji to da sie tak wysterować ze mozna i grzać 24/24

A tak cóż Niewolnik. Ja jeszcze do 24.00 grzeję i opuszcza niewolnika do rana. A ty zapodaj oj sorry już sie pląta u ciebe bo 22.00 mineła.

A ty siedzisz na wątku Grzanie w II tar, i dalej twierdzisz że to nie jest niewolnik

Choć na innych forach o PC i grzaniu ludzie pytają i mają dylemat jaką PC wybrać np. 5kW czy 7kW I choć ta 5kW jest OK. to biorą 7 kW wlaśnie po to by grzać taniej IItar. Pytam po co tak robią? Po co dawałeś 10cm betonu jak by starczyło i 6cm? Po co ci za duża PC?

I kto tu ma zjechany czerep? Sam piszesz że grzejesz za grosze. Dlaczego za grosze? bo w II tar. a jak w II tar. To jesteś uzależniony od ZE i jego godzin. Czyli ktoś obcy narzuca ci swoje .A jak narzuca to jesteś wolny? Czy jesteś uzależniony od Dyktatury? To jest wolność.? No może według ciebie jest.

A głupotę swą przedstawiłeś wklejoną fakturą .Której nawet nie otworzyłem bo mnie to nie obchodzi . Nie o to chodziło.

Edytowane przez -voymar-

A ty siedzisz na wątku Grzanie w II tar, i dalej twierdzisz że to nie jest niewolnik

Choć na innych forach o PC i grzaniu ludzie pytają i mają dylemat jaką PC wybrać np. 5kW czy 7kW I choć ta 5kW jest OK. to biorą 7 kW wlaśnie po to by grzać taniej IItar. Pytam po co tak robią? Po co dawałeś 10cm betonu jak by starczyło i 6cm? Po co ci za duża PC?

I kto tu ma zjechany czerep? Sam piszesz że grzejesz za grosze. Dlaczego za grosze? bo w II tar. a jak w II tar. To jesteś uzależniony od ZE i jego godzin. Czyli ktoś obcy narzuca ci swoje .A jak narzuca to jesteś wolny? Czy jesteś uzależniony od Dyktatury? To jest wolność.? No może według ciebie jest.

A głupotę swą przedstawiłeś wklejoną fakturą .Której nawet nie otworzyłem bo mnie to nie obchodzi . Nie o to chodziło.

Po 1 jestem w tym watku, bo tu zostal przeniesiony moj post

Po 2 ludzie biora wieksze pompy, bo sie boja ze przyjdzie zima stulecia i mniejsza pompa mozw nie dac rady

Po 3 musialem tyle dac posadzki zeby nie miec parapetu wewnatrz na oknach tarasowych

Po 4 mam za duza pompe, bo tak mi instalator o inteligencji podobnej do ciebie dobral

Edytowane przez cpk

Po 1 jestem w tym watku, bo tu zostal przeniesiony moj post

Po 2 ludzie biora wieksze pompy, bo sie boja ze przyjdzie zima stulecia i mniejsza pompa mozw nie dac rady

Po 3 musialem tyle dac posadzki zeby nie miec parapetu wewnatrz na oknach tarasowych

Po 4 mam za duza pompe, bo tak mi instalator o inteligencji podobnej do ciebie dobral

To się tylko ciesz że ci tak dobrał bo byś grzal 24/24 i nie wiadomo czy by ciepło było

I dopiero by był lament Jak tyle lamentu o nazwę taryfy jest.

Dzieciak jesteś i tyle Do faceta ci daleko Miej że chłopie Jaja.

Poczytaj może inne wątki o grzaniu i II tar po co ludzie tak robią bo tobie choc by te ktorych nie masz obciąć to i tak nie przyznasz racji Bedziesz w tym tkwił i już