Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPY CIEPŁA - praca na drugiej taryfie

Strzelpol

Recommended Posts

5cm wylewki na 150m2 to jakies 7,5m3 betonu. Bufor postawisz ile, 750litrow?. 10x mniej. Beton troche gorzej cieplo zakumuluje, ale w u mnie w podlogowce jest 350L wody! to polowa bufora.

A jak Ci za malo, to zrob 6cm wylewke.

Jeszcze raz moj koronny argument. Jesli jest na tyle cieplo na dworze, ze mozesz naladowac bufor w taniej taryfie (czyli nie trzeba grzac bezposrednio domu), to dom spokojnie wytrzymuje z wymuszonym przegrzaniem 13-15. Jak sie robi zimniej to i tak trzeba hajcowac w drogiej taryfie. A wtedy bufor wogole jest niepotrzebny. Srednia dobowa temp. w Warszawie ponizej -6C byla w tym roku 28dni. 28dni, nawet po 4h w drogiej taryfie, to jest 60PLN extra (wzgledem taryfy taniej). Wtedy grzeje 8 godzin w nocy i 6 godzin w dzien np od 11 do 17). Grzanie jest rowno rozlozne na 2 zalaczenia.

Lepiej od bufora sprawdza sie dobre sterowanie pompa. Nie najlepszym pomyslem jest sterownik wewnetrzny. On reaguje na nagrzanie pomieszczeni sloncem, kominkiem, czy nawet siedzaca kolo sterownika osoba. Ale to jest zwodnicze. Mam w salonie sterownik, docelowa temp to 21.5. Grzej cala noc, w dzien swieci slonce nagrzewa mi pomieszczenie do 22.5 (ale podloga stygnie!!) SLonce zachodzi, i 1h temperatura spada na tyle,. ze popa sie zalacza. Gdzie jest blad? Ano tu, ze pompa nie wlaczyla sie od 13-15 bo bylo cieplo. Wyadje sie to dziwne, ze jest cieplo w dzien, i pompa ma sie wlaczac. Ale nie jest. Podlogowka jest baaardzo powolna. Jak nie wlaczysz PC od 13-15 bo slonko poswiecilo, to wieczorem moze Ci temperatura spac. Jak spadnie, to zanim rozgrzejesz podloge i temp w pomieszczeiu drgnie to minal dlugie godziny.

Uwierz mi, przewalenie 700L bufora nagrzanego do 60C przez 2 godziny, przy solidnych mrozach, to temp. w domu ledwo drgnie. Podlogowki nie mozna odkrecic i za pol godziny domu nagrzac jak przy grzejnikach. Takoz bufor wiele nie pomoze. Jak dopuscisz przechlodzenie podlogi (np nie wymuszajac pracy pompy na podrzymanie ciepla podlogi od 13-15), to potem bedziesz potrzebowal sporo czasu zanim podloga sie znowu rozgrzeje.

Podlogowka powinna caly czas oddawac cieplo. Idealnie by bylo rownomiernie przez caly dzien (zaleznie od sredniej temp dobowej), zalaczac pompe np 3 razy. Mi po 3 latach z pompa marzy sie sterownik prognostyczny. Czyli na podstawie krotkoterminowej (wiec dosyc dokladnej) prognozy pogody, zalaczam PC 2-3 krtoenie w ciagu dnia na tyle ile trzeba. Nie wazne o pokazuje strniwk pokojowy. Jak podejde do sterownikai poklikam w niego 5minut, to pokazuje temp wyzsza od 0.2 czy 0.3C i cala zabawa traci sens. Jak 2m od sterwnika siade z komputerem, to pokaze wiecej i pompa sie wlaczy 2h pozniej,.

W dobrze ocieplonym domu, dobrze sterujac PC, mozna wskoczyc na 80% taniej taryfy w sezonie. Droga taryfe wlaczysz tylko gdy jest bardzo zimno. Przez 20-30 dni, po 2-4h (tak jest u mnie). Nawet jak PC o mocy sprezarki 2.5KW, wlaczysz na 4h/dzinnie w drogie taryfie przez 30dni w sezonie, to rachunek wzgledem tylko taniej taryfy wzrosnie CI o ...... 60PLN za sezon. Teraz powiesz, ile instalator chce za bufor ;-)

marcin

OK. Wszystko to fajnie wyglada .Jesli trzeba grzac w dzien te kilka chwil to tez nie problem.Tylko mam obiekcje przed wystarczajacym dogrzaniem podlogi.Nie wiem skad twoja podloga ma az 350l wody.Ja mam 1050m rury fi 17 i pomiesci ona tylko 137l wody .Czy to nie za malo? A co do sterownosci ogrzewania ,to sterownik pogodowy uwzgledni czas grzania i nie bedze tak ze po calej nocy grzania w pomieszczeniach bedzie 25° rano ?

Ten bufor z warstwowym grzaniem SPS 600 ma kosztowac 5000.

• Odpowiedzi 268
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

druga taryfa może i jest tania ale coraz bardziej dochodzę do wniosku, że komfort ciepłej podłogi przy drugiej taryfie jest minimalny. Grzełem od 22 do 6 i rano było miło ale po południu czyli wtedy kiedy już jest się w domu podłoga robiła się chłodna. W pomieszczeniach nadal było ok 21 stopni ale bez ciepła od podłogi wydawało się, że jest zimniej. Do końca roku mam dwie taryfy ale myślę, że raczej wrócę do jednej gdzie będę grzał od np. 6 rano do 20 tak aby w tych godzinach podłoga była cieplejsza.

zdzicho jeśli zrobi się jeszcze zimno to sprawdzę rozładowanie całego bufora, teraz tego nie zrobię bo już mam wyłączone ogrzewanie i bym się ugotował :)

druga taryfa może i jest tania ale coraz bardziej dochodzę do wniosku, że komfort ciepłej podłogi przy drugiej taryfie jest minimalny. Grzełem od 22 do 6 i rano było miło ale po południu czyli wtedy kiedy już jest się w domu podłoga robiła się chłodna. W pomieszczeniach nadal było ok 21 stopni ale bez ciepła od podłogi wydawało się, że jest zimniej. Do końca roku mam dwie taryfy ale myślę, że raczej wrócę do jednej gdzie będę grzał od np. 6 rano do 20 tak aby w tych godzinach podłoga była cieplejsza.

zdzicho jeśli zrobi się jeszcze zimno to sprawdzę rozładowanie całego bufora, teraz tego nie zrobię bo już mam wyłączone ogrzewanie i bym się ugotował :)

Pare uwag.

Przed zmiana taryfy zrob eksperyment przy niskich temperaturach. Mimo wszystko dom potrzebuje wiecej ciepla w nocy niz w dzien. Bedziesz grzal bardziej w dzien dla komfortu podlogi, to moze sie okazac, ze w nocy nie dosc ze podloga sie wyziebi (ale ten brak komfortu bardzo nie boli bo spisz w lozku), to moze sie okazac, ze spowoduje to wieksze wahania temperatury w domu. Tzn, nad ranem sie dom wychlodzi bardziej, niz w dzien.

Przy grzaniu w nocy temp w dzien utzymuje sie tak jak chcesz ok 21, ale czy przy grzaniu w dzien nie spadnie nad ranem do nizszych wartosci? Wtedy bedziesz wstawal do chlodniejszego domu i chlodnej podlogi.

Po drugie primo.

U mnie oplaca sie miec 2 taryfy, az do % zuzycia 78% w taryfie drogiej, i tylko 22% w taniej. Nawet jakbys solidnie grzal w dzien, a mniej w nocy to wydaje mi sie ze nie dojdziesz do takiego zuzycia drogiej taryfy. Znowu, zrob eksperyment, jak przyjda pierwsze chlody zima.

marcin

Po wstępnych wyliczeniach w przypadku grzania pompą ciepła także dochodzę do podobnego wniosku ;)II taryfa owszem,jest dobra do grzania bezpośrednio prądem ale w przypadku 3x niższego zużycia już nie jest tak bardzo opłacalna :)

Przynajmniej dla mnie,w domu o małym zapotrzebowaniu na energię ;)

Jak wyzej. Bez wgledu ile zuzywasz pradu na grzanie, czy to 1000KWh w sezonie, czy 3000, jesli nie zuzywasz powyzje tych 75% w drogiej taryfie, to oplaca sie miec pread II taryfowy. Po za tym, jak dom jest bardzo cieply, to tym latwiej zrobic grzanie tylko w taniej taryfie, bo nagrzany dom, latwiej znosi dzienna przerwe w grzaniu.

Oczywiscie im mniejsze zuzycie pradu na grzanie, tym wieksze ma znaczenie ile % pradu zuzywasz w dwoch taryfach na rzeczy pozagrzewcze.

marcin

Wkleję mój wpis z innego wątku.

Odczyty za ostatni tydzień.

Cały prąd 125 kWh

I taryfa 62

II taryfa 63

Na pompę ciepła czyli tylko c.wu. - 20 kWh.

Ilość startów pompy ciepła to 13.

Słońca było dużo więc solary działały, wystarczyło do podgrzania części północnej domu ok.15 m2 i c.w.u.

Cwu podgrzewana tylko w drugiej taryfie czyli jakieś 7pln Zużycie wody duże ok. 16 m3

W zasadzie to takie zużycie będę już miał do listopada.

Za cały sezon grzewczy na pci poszło mi ok 2500 kWh i w sumie prawie wszystko w II taryfie.

Przy cenie ok. 0.35 daje to 875 pln.

Przy cenie ok. 0,6 daje 1500 pln.

Jastrząb, próby zrobię jesienią bo i tak do końca grudnia muszę mieć dwie taryfy. Ten sezon był na "oszczędnie" czyli pilnowanie aby pompa chodziła tylko w drugiej taryfie, godziny podgrzewu cwu też tylko druga taryfa, mało cyrkulacji. Pranie i zmywanie w miarę możliwości.

Jesienią sprawdzę na "bogato" czyli grzanie cwu non stop, cyrkulacja, ogrzewanie w dzień mocniej w nocy słabiej.

Po dwóch godzinach grzania podłoga już jest wyczuwalnie cieplejsza choć nigdy nie było więcej na zasilaniu niż 32 stopnie.

pozdr adam

Wkleję mój wpis z innego wątku.

Odczyty za ostatni tydzień.

Cały prąd 125 kWh

I taryfa 62

II taryfa 63

Na pompę ciepła czyli tylko c.wu. - 20 kWh.

Ilość startów pompy ciepła to 13.

Słońca było dużo więc solary działały, wystarczyło do podgrzania części północnej domu ok.15 m2 i c.w.u.

Cwu podgrzewana tylko w drugiej taryfie czyli jakieś 7pln Zużycie wody duże ok. 16 m3

W zasadzie to takie zużycie będę już miał do listopada.

Za cały sezon grzewczy na pci poszło mi ok 2500 kWh i w sumie prawie wszystko w II taryfie.

Przy cenie ok. 0.35 daje to 875 pln.

Przy cenie ok. 0,6 daje 1500 pln.

Jastrząb, próby zrobię jesienią bo i tak do końca grudnia muszę mieć dwie taryfy. Ten sezon był na "oszczędnie" czyli pilnowanie aby pompa chodziła tylko w drugiej taryfie, godziny podgrzewu cwu też tylko druga taryfa, mało cyrkulacji. Pranie i zmywanie w miarę możliwości.

Jesienią sprawdzę na "bogato" czyli grzanie cwu non stop, cyrkulacja, ogrzewanie w dzień mocniej w nocy słabiej.

Po dwóch godzinach grzania podłoga już jest wyczuwalnie cieplejsza choć nigdy nie było więcej na zasilaniu niż 32 stopnie.

pozdr adam

Ja nadal jestem przeci (przejsciu na 1 taryfe).

U mnie ceny sa takie:

1 taryfa 0,61PLN

2 taryfy 0,38 - 0,67PLN

2500 * 0,61 = 1525

2500 * 0,38 = 950

2500 * 0,67 = 1675

Roznica miedzy calodobowa a 100% dzienna, to 150PLN za caly sezon. Nawet jak zachowasz komfort cieplej podlogi dogrzewajac bardziej w dzien, to i tak spokojnie zrobisz 50/50 I i II taryfa. Wtedy by wyszlo 1300PLN czyli 225PLN taniej niz calodoba. Nie majatek ale taniej niz calodobowa taryfa.

Oczywiscie odejdzie 1 rzecz - kolosalnie mniej kombinowania na ustawiania. Ot grzejesz kiedy chcesz. I niczym sie nie martwisz.

marcin

Ja nadal jestem przeci (przejsciu na 1 taryfe).

U mnie ceny sa takie:

1 taryfa 0,61PLN

2 taryfy 0,38 - 0,67PLN

2500 * 0,61 = 1525

2500 * 0,38 = 950

2500 * 0,67 = 1675

Roznica miedzy calodobowa a 100% dzienna, to 150PLN za caly sezon. Nawet jak zachowasz komfort cieplej podlogi dogrzewajac bardziej w dzien, to i tak spokojnie zrobisz 50/50 I i II taryfa. Wtedy by wyszlo 1300PLN czyli 225PLN taniej niz calodoba. Nie majatek ale taniej niz calodobowa taryfa.

Oczywiscie odejdzie 1 rzecz - kolosalnie mniej kombinowania na ustawiania. Ot grzejesz kiedy chcesz. I niczym sie nie martwisz.

marcin

To znaczy ze uzywajac codziennych urzadzen elektrycznych w drogiej taryfie w sumie i tak jestesmy na plusie???

To znaczy ze uzywajac codziennych urzadzen elektrycznych w drogiej taryfie w sumie i tak jestesmy na plusie???

Przy moim dostawcy pradu, dopiero jak bym uzywal ponizej 25% w taniej taryfie, prad II taryfowy przestaje sie oplacac.

A ze mam PC ktora w skali roku odpowiada za pewnie polowe zuzycia pradu, do tego mam sporo urzadzen ktore chodza non-stop (wentylacja, lampa UV od uzdatniania wody, siakies router, dekodery, plus garsc drobizagow) to przy PC bioracej 70-80% w taniej taryfie, w skali roku ponad 50% jest w taniej taryfie. Do tego latwo wszystko zoptymalizowac. Zmywarke puszczac z opoznieniem w II taryfie. Jesli chodzi codziennie, to ze 20-30kWh w skali miesiaca wyladuje w II taryfie. To sa proste rzeczy.

marcin

Edytowane przez Jastrząb

Przy moim dostawcy pradu, dopiero jak bym uzywal ponizej 25% w taniej taryfie, prad II taryfowy przestaje sie oplacac.

marcin

Wczoraj przeliczyłem. Przy mojej taryfie G12w koszt energii, wliczając też nieco większy abonament miesięczny, zrównuje się z G11 już przy zużyciu 40% prądu w taniej taryfie. Godzin tańszej taryfy jest w tygodniu 98, droższej - tylko 70, czyli od pon-pt 6-13 i 15-22. I tak w tygodniu dom jest pusty do godz. 16, więc bilans tania/droga robi się jeszcze lepszy.

• 7 months później...

Dom ciepły (tak myślę) - ławy styro hydro 15 cm, ocieplenie grafitowym styro Yetico "Lepszy" 20 cm lambda 0,031, 2 pompy ciepła Dimplex: powietrze-woda do c.w.u., c.o - SI7 TE z buforem i z kolektorem poziomym do zasilania podłogówki, oczywiście rekuperator, wylewka anhydrytowa średnio 6,5cm, poddasze piana PUR, ciepłe okna, regulatory temperatury w kuchni, pokojach i łazienkach sterujące zaworami na rozdzielaczach.

Mam taryfę weekendową. Pompę c.w.u. włączam zegarem tylko w godzinach 03:00-06:00 i 13:00-17:00 (dwie godziny drogiego prądu - tak wyszło z doświadczeń coby woda była ciepła na wieczór) a cyrkulację tylko w godzinach kiedy rodzina jest w domu: 06:00-07:30 i 17:30-23:00 (w weekendy non stop)

Pompę c.o. włączyłem 6.10.2012 i do 6.11.2012 pracowała 110 godzin. Mam pytanie: czy można podłączyć pompę również poprzez zegar coby włączała się tylko w godzinach taniego prądu ? Wyobrażam sobie to tak, że ustawiam wysoką temperaturę zasilania, np. 50 st.C i w godzinach taniego prądu pompa podgrzewa wodę w buforze; na podłogówkę taka temperatura nie popłynie bo regulatory zamkną zawory na rozdzielaczach, no ale w godzinach drogiego prądu (dzień 6:00-13:00 i 15:00-22:00) kiedy pompa będzie wyłączona to woda z bufora nie poleci bo przecież pompa nie pracuje. Więc pytanie do Panów: jak zasilacie podłogówkę z bufora w godzinach drogiego prądu ?

Rafał

Witam,

chciałbym zasięgnąć nieco informacji od ludzi, którzy mają pompy ciepła pracujące w drugiej taryfie (nocnej).

Interesuje mnie czy rzeczywiście można sporo zaoszczędzić i ile to jest ilościowo, procentowo w porównaniu do pracy w normalnym systemie.

Jak trudne jest ustawienie takiej pompy ciepła, czy wystarczy dać na zasilaniu ogranicznik czasowy, tak aby załączał urządzenie w danych godzinach czy trzeba ingerować w sterownik?

I jak to się ma w przypadku pompy gruntowej z kolektorem płaskim?

Pozdrawiam,

Mam poki co 98% zuzycia w taniej taryfie (sa tez 2h bardzo przydatnego taniego pradu w dzien od 14-16, wiec to nie taka calkiem nocna taryfa). W pazdzierniku oszczednosc z tytulu 2 taryf to 115 zl (przyz 330 zl calosci rachunku), ale to jeszcze nie jest prawdziwy miesiac na CO :-)

Pompa ma usttawiane podbicie temperatur dla taniej taryfy. Umozliwia to sterownik pompy.

Mojej kolektor popziomy nie przeszkadza w uzywaniu 2 taryf :)

Bufor IMHO calkowicie zbedny. Wystarcza akumulacyjnosc wylewki (oczywiscie jesli masz po calosci podlogowe). Wahania temperatury w domu max 0,6*C. Powiem wiecej jak to sie sprawdzi przy duzych mrozach (bo mieszkam pierwszy sezon), ale nie widze problemu zeby przez te najzimniejsze dni zahaczyc tez o drozsza taryfe. Mam tak ustawiony streowniik, ze jak sie wychlodzi w domu, albo zabraknie CWU to pompa sie oczywiscie zalacza tez w drogiej. Po prostu na tania ma priorytet.

A gdzie solary?

Rafik, jestes "zlotym targetem" dla instalatora.

MSPANC ;)

A po co solary ? Wodę znakomicie grzeje pompa powietrze-woda. Koszt: średnio wynosił (przed przejściem na grzanie tylko w taryfie taniej) około 90 zł. Teraz po ozegarowaniu będzie taniej.

"złoty target" dla instalatora ? Instalować już nie ma co, teraz raczej do tuningowania zapraszam "sterowniczego" :welcome:

Nie często się to zdarza ale przyznam Ci rację ;)

Wylewka z anhydrytu 6,5cm ?? Regulatory na podłogówce ? Następne "złote targety" ;)

Nic tylko korzystać :D

Może zamiast stawiać znaki zapytania przejdziemy do konkretów ?

Raz: i co z tego, że wylewka ma średnio 6,5 cm ?

Dwa: co macie Panowie do regulatorów na podłogówce w każdym pokoju ? Kiedy nie ma nikogo w domu przez 9 godzin przez 5 dni w tygodniu to obniżam temperatury w poszczególnych pomieszczeniach o ~1 - 1,5 st.C. W nocy również obniżam temperaturę. Źle ?

Trzy: "złote targety", "korzystać" ? Możesz Pan jeden z drugim rozwinąć swoje inteligentne-inaczej sformułowania ? Nie każdy jest takim super "fahofcem" jak Panowie.

Opisałem sytuację na forum oczekując merytorycznej dyskusji a nie jakiś tajemniczych wypowiedzi "fszystko-wiedzącyh". Takie odzywki świadczą jedynie o braku kultury.

Trzy: "złote targety", "korzystać" ? Możesz Pan jeden z drugim rozwinąć swoje inteligentne-inaczej sformułowania ? Nie każdy jest takim super "fahofcem" jak Panowie.

Nie ma sie co zaraz obrazac i posadzac piszacych o inteligencje-inaczej. Lekkie podsmiechujki jeszcze nikomu nie zaszkodzily:-)

Wyobraz Pan sobie, ze zdaniem niektorych poczyniles inwestycje, ktore moga wydac sie conajmniej lekka rozrzutnoscia, nawet zahaczaca o glupote albo spora ignorancje inwestora. Stad taka reakcja.

Opisałem sytuację na forum oczekując merytorycznej dyskusji a nie jakiś tajemniczych wypowiedzi "fszystko-wiedzącyh". Takie odzywki świadczą jedynie o braku kultury.

OK. Tylko kto sie rozezna w tym, jakie Ci tam jeszcze "kfiatuszki" zrobil?

Pewnie nawet ten instalator-farciarz by tego nie potrafil ustawic.

Mieszkamy zaledwie 3 dni i wygląda to tak jak koledzy piszą , w nocy pompa ładuje ciepło w podłogę (nawet na noc zwiększyłem tem zasilania tak aby nabić w dom 22,5st ciepła) o 5 rano 22,5 o 22 wieczór 21st, nie mam drzwi wewnętrznych a drzwi do garażu zasatwione płytą gk:bash: więc śmiem twierdzić że regulowanie podłogówki jet bez sensu, na tą chwilę mam wszystkie pentle odkręcone na max.