rafikW 13.12.2012 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Aktualne ustawienia przy których całość układu spisuje się zgodnie z oczekiwaniami:HC1 Rise Time1 22:05-05:55, Time2 13:05-16:00 Raise Value 11K, Mo-Su Yes (czyli podnoszenie od poniedziałku do niedzieli w obu czasach)HC1 Lower Time1 05:55-13:05, Time2 16:00-22:05 Lower Value 5K, Mo-Fr Yes, Sa-Su No (czyli obniżenie tylko w dni robocze)Przy średniej temp. zewnętrznej od 02.12.2012 około -4,0 st.C utrzymuję zadane temperatury, pompa chodzi do 8 godzin w nocy w taniej taryfie, 2 godziny od 13 do 15 w taniej taryfie i 1 godzinę w drogiej taryfie, czyli 90% czasu w taniej taryfie. Z pewnością przy większych mrozach będzie włączała się również w godzinach HC1 Lower T1 i T2 (drogi prąd) no ale to naturalne. Ważne, że przy obecnych temperaturach udało się ją tak ustawić jak opisałem wyżej. Wyglada na to, że w grudniu średni czas pracy pompy wyniesie około 11 godzin na dobę, co przy wyniku 80% czasu pracy w taniej taryfie da kwotę około 100 zł za ogrzewanie. Jeszcze raz chciałbym podziękować 'kamykowi68' za cenne uwagi co do kierunku postępowania z ustawieniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk68 13.12.2012 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Masz pompę podłączoną do" netu"? Jak masz doprze ocieplony domek to pompa nie będzie Ci si załączać poza ustalonymi godzinami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 14.12.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Nie, nie mam jej podłączonej do netu. Gdzieś mi tam w dokumentacji obiło się o oczy, że jest to możliwe, ale na razie nie myślałem o tym. To czy będzie się załączać poza godzinami podwyższenia zależy od stopnia obniżenia, im wyższe HC1 Lower Value to pompa załączy się przy wyższym wychłodzeniu no i tu zależymy od tego jaki akceptujemy komfort cieplny, na ile pozwalamy sobie na obniżenie temperatury w domu. Wczoraj przy -9 st.C i dzisiaj przy -7 st.C o godzinie powrotu do domu z pracy tj. o 18:00 temperatury w domu są zgodne z nastawami oprócz łazienek, gdzie temperatura spadła do 21,8 st.C zamiast nastawionych 22,6 st.C no i pompa pracowała pełne 3 godziny od 13 do 16. Wyglada na to, że ustawienie HC1 Lower Value na 5K jest optymalne ale przy większym mrozie aby temperatury w pokojach nie spadły a w łazienkach nie spadły jeszcze niżej pod 21,8 st.C będzie konieczność załączania pompy dodatkowo poza godzinami HC1 Rise, czyli trzeba będzie jeszcze poeksperymentować z ustawieniem HC1 Lower Value. Ociepliłem dom jak najlepiej mogłem i uważałem że trzeba: 20 cm lambda 0,031 na ścianach, 20 cm na gruncie, 15 cm piany PUR na deskowaniu dachu, rekuperator, na części elewacji płytki STEGU, okna MS Tytanowe, dachowe Fakro FTT U5. Dom po podlodze ma 166 m2 i 20 m2 nieocieplony garaż. Mam nadzieję zamknąć się w sezonie grzewczym w kwocie poniżej 1200 zł za c.w.u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk68 14.12.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 To jest kwestia indywidualna Ja mam podłączoną pompę do netu i polecam Ci to zrobić : masz wszystko na kompie i mozesz przestwiać wszystko nie na sterowniku pompy tylko na swoim komputerze (używam kilka dni i mi się podoba) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 18.12.2012 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 To jest kwestia indywidualna Ja mam podłączoną pompę do netu i polecam Ci to zrobić : masz wszystko na kompie i mozesz przestwiać wszystko nie na sterowniku pompy tylko na swoim komputerze (używam kilka dni i mi się podoba) A ile płaciłeś za ten wynalazek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk68 18.12.2012 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Generalnie ja dostałem przy zakupie:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.12.2012 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Moj pompiarz chcial za taki bajer 2 tys zl extra. Podziekowalem, bo potrzebne mi toto jak zeby w du..e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk68 18.12.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Jesteś w delegacji :Ddzwoni żona że zimno w domu ...Ty "pyk cyk " i podkręcasz jak chcesz co chcesz ... Plusy tego urządzenia są minusem jest cena ,ale jak dla mnie fajna rzecz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.12.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 W jakiej delegacji? Jakie zimno? Krzywa grzania ustawiona. Sterowanie temp wylewki + pogodowka jest. No chyba, ze ktos docieplenie ze scian zajuma, albo okna powybija, to wtedy tak Ncieszysz sie nia przez pol roku a poniej nawet nie zajrzysz. IPka zapomnisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 19.12.2012 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Ncieszysz sie nia przez pol roku a poniej nawet nie zajrzysz. IPka zapomnisz. Kurczę a ja sobie robię nowy rejestrator ;-( jeszcze nie skończyłem a już się zastanawiam po co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.12.2012 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Kurczę a ja sobie robię nowy rejestrator ;-( jeszcze nie skończyłem a już się zastanawiam po co ? Jesli chodzi o gromadzenie danych, to co innego. To sie zawsze przyda do jakis statystycznych porownan. Mi chodzi o taka zdalna regulacje parametrow pracy PCi. Za rzadko sie w tym grzebie, zeby za to slono doplacac. Jesli bylaby to kwestia 100-200 zl, czemu nie, ale 2000 zl to juz IMHO gra nie warta swieczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 20.12.2012 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Moim skromnym zdaniem, prócz podglądu i pewnie łatwiejszej obsługi- Dimplexy nie są najprostsze w obsłudze- jedyne rozsądne zastosowanie to to kiedy wyjeżdzasz na powiedzmy 10-14 dni, obniżasz temp do 15-17 st Przed powrotem podnosisz on line.Tylko ciekaw jestem czy to się w ogóle przekłada na jakąś oszczędność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.12.2012 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Jesli to faktycznie 14 dni, to moze w bilansie bedziesz jakies kilka zl do przodu. Jak krocej, to nie sadze, aby oszczednosc byla zauwazalna. Jesli ktos jedzie na tanim pradzie, to wrecz moze byc w plecki kosztowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 21.12.2012 03:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Jesli to faktycznie 14 dni, to moze w bilansie bedziesz jakies kilka zl do przodu. Jak krocej, to nie sadze, aby oszczednosc byla zauwazalna. Jesli ktos jedzie na tanim pradzie, to wrecz moze byc w plecki kosztowo. W sumie można to kiedyś sprawdzić A w ogóle pompiarz wspominał mi coś o taryfie dla użytkowników PC - podobno na zachodzie istnieje, w naszych realiach wydaje mi się to zbyt piękne, ale być może ktoś coś na ten temat słyszał lub wie? Przy okazji - szczęściarze z taryfą weekendową, u mnie w tauronie górny śląsk niestety tego nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 21.12.2012 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 były vatenfall przymierzał się do taryfy dla pompiarzy ... ale dziś to już jest tauron:( a szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.12.2012 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Na dzien dzisiejszy ma za grudzien 96% zuzycia w taniej taryfie. Te 4% to glownie sprawa komfortu CWU. CO chodzi praktycznie w 100% w taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 28.12.2012 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 W sumie można to kiedyś sprawdzić A w ogóle pompiarz wspominał mi coś o taryfie dla użytkowników PC - podobno na zachodzie istnieje, w naszych realiach wydaje mi się to zbyt piękne, ale być może ktoś coś na ten temat słyszał lub wie? Przy okazji - szczęściarze z taryfą weekendową, u mnie w tauronie górny śląsk niestety tego nie ma To obniżanie temp na wyjazd urlopowy to nie przy PC bo to za tanie ogrzewanie... - można to pominąć. Ja mam niecałe 180m2 w parterówce; przy gruntowej PC w najzimniejszy m-c tamtej zimy około 220zł, przy czym PC cały rok tylko w II taryfie (no chyba że się rodzina zjedzie i wody dużo idzie to CWU dogrzeje się i w I taryfie). I teraz ile na tym zaoszczędzę. No przecież jak urlop pół miesiąca, to nie zaoszczędzę połowy kosztów. Dom o 5 stopni będzie się chłodził z 4-7 dni (nie wiem bo nie sprawdzałem), a potem będzie się musiał nagrzać. Teoretycznie zaoszczędzę może z 50zł, a jak będę musiał wcześniej wrócić, to nie będę 2 dni się opatulał... Jak zapodam na maksa żeby szybko nagrzać to oszczędności pójdą w diabły. Chyba jedynie cyrkulację bym wyłączył i tyle... Odnośnie taryfy dla użytkowników PC - mamy przecież II taryfę i można tak wykonać instalację żeby tylko z niej korzystać i to wszystko. Ona i tak ma sens tylko dla ogrzewających dom prądem, bo dla reszty raczej jest bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.12.2012 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Odnośnie taryfy dla użytkowników PC - mamy przecież II taryfę i można tak wykonać instalację żeby tylko z niej korzystać i to wszystko. Ona i tak ma sens tylko dla ogrzewających dom prądem, bo dla reszty raczej jest bez sensu. Oj i tu sie mylisz. Ja na bytowym mam co miesiac oszczednosci. Co prqawda jest to 20pare zlociszczy, ale nigdy jeszcze nie mialem straty przez 2 taryfy na bytowym. Zona wlacza pralke, suszarke i zmywarke w taniej taryfie. NA reszte nie zwracamy uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 28.12.2012 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Oj i tu sie mylisz. Ja na bytowym mam co miesiac oszczednosci. Co prqawda jest to 20pare zlociszczy, ale nigdy jeszcze nie mialem straty przez 2 taryfy na bytowym. Zona wlacza pralke, suszarke i zmywarke w taniej taryfie. NA reszte nie zwracamy uwagi. Ja robię tak samo - pralka, zmywarka, część gotowania na indukcji itd. też ile się da - tylko w II taryfie. Lecz mimo wszystko w pierwszej chodzi TV, oświetlenie, część gotowania, komputery i wszystko, czego się używa, a jest droższa o koło 12 groszy od całodziennej (0,68 - 0,56) - przynajmniej u mnie. Jak to przeliczyłem, to gdyby nie ogrzewanie, wolałbym całą dobę mieć w jednej cenie. Wszystkie czynności czekające na II taryfę bym robił kiedy mi pasuje Straty też nie miałem, ale dla wygody bym pominął tą "gimnastykę", choć po kilku latach jest już całkiem naturalna i się nie zastanawiam nad tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 28.12.2012 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 a w powietrznej to jeszcze lepiej z wyborem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts