Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPY CIEPŁA - praca na drugiej taryfie

Strzelpol

Recommended Posts

• Odpowiedzi 268
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Po jednym dniu dałem sobie (pompie) upust z testami.

Po pierwszej nocy pompa pracowała 7h do 7 rano ,o 13 wystartowała ale już było chłodno.Trzy i pół godziny grzania i o 21 musiałem włączyć pompę bo było chłodno.Coś za szybko mi się wychładza dom.Poczekam do lata i poszukam mostków termicznych w dachu.Przełączyłem w normalny tryb ale zwiększając histerezę i jest wyraźnie mniej załączeń.

Nie wiem czy to tylko złudzenie ale wydaje mi się że gdy leży śnieg na dachu są mniejsze straty ciepła bo w domu robi się cieplej:o.

Pompę widać mam prawie na styk z lekką przewagą na + więc przy temperaturze która była wczoraj (-2) ciężko się zmieścić w taniej.

Mnie jednak jak na razie pasuje komfort jednej taryfy i tak pozostanie do lata.

Liczyłem że zużywając 40% w drogiej za cały rok dla prądu dla całego domu w dwóch taryfach byłbym jakieś 650zł do przodu.

Jako że moja PC to moja twórczość jest jeszcze jedno wyjście ale to już trzeba by było wymienić sprężarkę na ZR40 i zyskałbym około 0,8-1kW ale nie jestem pewien czy DZ to wytrzyma a może nie byłoby problemu:rolleyes:.Ale jak ktoś napisał "lepsze jest wrogiem dobrego" może lepiej nie kombinować.

W starym domu miałem 80m 2 i spalałem 5 ton miału a tu powierzchnia duuużo większa i rachunek podobny ale bez brudu i strzelania z pieca.

Po jednym dniu dałem sobie (pompie) upust z testami.

Po pierwszej nocy pompa pracowała 7h do 7 rano ,o 13 wystartowała ale już było chłodno.Trzy i pół godziny grzania i o 21 musiałem włączyć pompę bo było chłodno.Coś za szybko mi się wychładza dom.Poczekam do lata i poszukam mostków termicznych w dachu.Przełączyłem w normalny tryb ale zwiększając histerezę i jest wyraźnie mniej załączeń.

Nie wiem czy to tylko złudzenie ale wydaje mi się że gdy leży śnieg na dachu są mniejsze straty ciepła bo w domu robi się cieplej:o.

Pompę widać mam prawie na styk z lekką przewagą na + więc przy temperaturze która była wczoraj (-2) ciężko się zmieścić w taniej.

Mnie jednak jak na razie pasuje komfort jednej taryfy i tak pozostanie do lata.

Liczyłem że zużywając 40% w drogiej za cały rok dla prądu dla całego domu w dwóch taryfach byłbym jakieś 650zł do przodu.

Jako że moja PC to moja twórczość jest jeszcze jedno wyjście ale to już trzeba by było wymienić sprężarkę na ZR40 i zyskałbym około 0,8-1kW ale nie jestem pewien czy DZ to wytrzyma a może nie byłoby problemu:rolleyes:.Ale jak ktoś napisał "lepsze jest wrogiem dobrego" może lepiej nie kombinować.

W starym domu miałem 80m 2 i spalałem 5 ton miału a tu powierzchnia duuużo większa i rachunek podobny ale bez brudu i strzelania z pieca.

Mam bardzo podobne wyniki i doświadczenia: przy śr. temp. zewn. -2 - 4 st.C pompa pracuje mi teraz 22:00-6:00 6 godzin (czyli w gdzieś w nocy robi sobie przerwę), około 11:00 załącza się na 1 godzinę, 13:00-16:00 3 godziny i około 20:00 około 1 godziny. W domu utrzymuję 20,5 - 21,0 st.C w pokojach i 23,0 w łazienkach. Potwierdza się, że przy dopasowaniu na styk mocy pompy i DZ nie da się pracować tylko w taniej taryfie, zgodnie z OZC moje zapotzrebowanie na moc to 7,7 kW a ja dobralem pompę 6,9 kW więc pewnie przy -18 st.C pompa będzie pracowała jakieś 22 godziny na dobę. Mimo takich warunków ciągle jestem na plusie w taryfie weekendowej G12w: pralka, zmywarka, pompa PW na c.w.u pracują tylko w taniej taryfie i na razie pompa c.o. też pracuje 70%-80% czasu w taniej taryfie

W zeszłym sezonie grzewczym kiedy trwały jeszcze prace wykończeniowe pompa przepracowała 1602 godziny.

Piszac "dobrze" dobranej, masz na mysli pewnie dobranej "na styk". Daleki jestem od okreslenia, ze to dobry wybor, ale na pewno najtanszy w zakupie :)

Tylko różnice w cenie między PC o wartości na styk a np 2 kWh mocniejszej to są już w zasadzie groszowe sprawy, a przy okazji mamy większe DZ

Ja też miałem maleńką różnice w cenie pomiędzy 9tką a 11tką, jakieś 1500 zł i kupiłem tą mocniejszą

Dziś pewnie wolałbym 14stke i jak dobrze kojarze też nie była dużo droższa ,ale to już racze tylko w ramach sportu "ONLY IN 2T" którego wcześniej nie znałem, w ogóle nie miałem pojęcia czego spodziewać się po PC

.Poczekam do lata i poszukam mostków termicznych w dachu

Skombinuj sobie kamere termowizyjną teraz i zobaczyć od środka i z zewnątrz gdzie ucieka Ci ciepełko

Dla dobrze dobranej pompy liczą 1800h pracy na sezon.

Z tego co kojarze to liczy się do 1800h, swoje 1400 licze ostrożnie +- 10% nie wiadomo jaka będzie ta zima

I to jest najodpowiedniejsze podejście przy PC , ja tak licze że rozsądnie jest +20% mocy

Może kiedyś przeczyta to ktoś kto właśnie zastanawia się co i z czym się je ;)

U mnie jest wiecej. Mam dolozone do nominalnych 8-9kW jakies 3,5-4,5kW bo pompa 12,6kW. Poki co nie wylazla w droga taryfe, ale dzisiaj w nocy -14*C i dzien tez sie zapowiada nie za cieply, wiec chyba czas bedzie podgrzac i w drogiej (dla komfortu). Zobaczymy ile podloga wystygnie. :)

Srednia z oststniech 7 dni to 9,7h wraz z CWU, ale ja mam nieco wieksza pompke niz minimum.

u mnie co+ cwu

listopad -4:41/d

grudzień-8:40/d

styczeń- 8:54/d

max- 10:30/d przy temp -10 ,- 12

przez 100 dni przepracowała na co - 463 h 21 min, na cwu - 151 h 25 min

razem - 614 h 46 min

Zastanawiam się czy w moim przypadku ,,7" nie byłaby bardziej odpowiednia.

U mnie przy obecnych temperaturach pompa pracuje niecałe 9 godzin na dobę więc mam jeszcze ponad 2 godziny taniego prądu w zapasie. Przez weekend dom się trochę "NAŁADOWAŁ" ciepłem bo miałem imprezę na 25 osób i musiałem włączyć klimę bo temperatura w salonie skoczyła na 24,5 stopnia. Gdyby tak goście mniej pili to może się okazać że najtaniej się ogrzać imprezując w domu:p

Nie prosciej bylo okno uchylic ;)

Okno też było uchylone i drzwi balkonowe też ale przy spuszczonych żaluzjach.

Od żony mi się oberwało bo kwiatki na parapecie padły. Pewnie ze starości ale jak to udowodnić. :confused:

Co do klimy to włączyłem tylko funkcję osuszania na 20 stopni, a że to też PCi i to z inwerterem to za dużo mnie to nie kosztuje.

IMHO bardzo ladnie sie miescisz w taniej taryfie i nie wyglada, zebys mial pompe "za mocna".

Dobra izolacja budynku robi swoje. :no:

Pci pracuje niecałe 9 godzin na dobę na potrzeby CO i CWU a że CWU potrzebuję 1,3 godziny na dobę i grzeje się kiedy tylko jest potrzebna więc nie zawsze to wychodzi w taniej taryfie, a wręcz jest tak że zwykle zbiornik zimny gdy jest droga taryfa. Czyli na ogrzewanie mam w zapasie jakieś 3,5 godziny taniego prądu.

Wg obliczeń miała być pompa 10 kW, ale że różnica w cenie była niewielka to zdecydowałem się na 12kW. Było to też spowodowane sugestią instalatora że obliczenia obliczeniami ale dla pewności lepiej dać mocniejszą pompę.