Instaltechnic 21.01.2013 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 cyt: PS. Niezły zasobnik Duża rodzina, jacuzzi, czy tak po prostu? Mam 2 wanny i prysznic. Napełnienie 1szt. to min. 150l. Często używane są w tym samym czasie.Grzejąc zbiornik do 46st. wystarcza na 2 wanny i na prysznic dla pozostałych domowników. Grzeję go w nocy i dogrzewam 13-15. Zaletą jest również to że przy grzaniu wyjście z pompy ma tylko 1 st więcej niż woda w zbiorniku a latem pompa pracuje przeważnie tylko 1 raz w godz 15-17 ok 1 godz. ewentualnie dogrzewa rano 5-6 do 43 st. tyle wystarcza do porannych pryszniców. Niestety nie wszyscy tak do tego podchodzą. Na hasło 500-700l nierzadko reagują jak byś chciał im autobus sprzedać Kilku producentów robi PC razem z zasobnikiem CWU 160-180l i na targach, czy konferencjach nawet się zarzekają że da radę i nawet tylko w II taryfie... a ludzie się na to nabierają, bo taniej... ale na szczęście nie wszyscy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 21.01.2013 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Zastanawia mnie, czy jakoś inaczej nie ustawić grzania CWU, bo wg danych z PC wynika, że około 17% pracy PC idzie na grzanie wody (to chyba dużo). Jakie macie ustawienia czasów na grzanie - czy wg Waszego doświadczenia bardziej opłaca się utrzymywać stałą temperaturę (45-50 stopni) przez całą dobę czy lepiej grzać tylko przed jej używaniem? Tylko,że to nie aktualny % czasu pracy PCi na CWU w stosunku do całej pracy.To suma wszystkich przepracowanych godz od momentu uruchomienia PCi, podana w [%] liczona także poza sezonem grzewczym kiedy przez około 5 miesięcy grzejesz tylko CWU. U mnie jest chyba 19%-20% dla CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardor1971 22.01.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Niestety nie wszyscy tak do tego podchodzą. Na hasło 500-700l nierzadko reagują jak byś chciał im autobus sprzedać Kilku producentów robi PC razem z zasobnikiem CWU 160-180l i na targach, czy konferencjach nawet się zarzekają że da radę i nawet tylko w II taryfie... a ludzie się na to nabierają, bo taniej... ale na szczęście nie wszyscy. ja jestem ciekaw czy ktoś mi odpowie. Jaki koszt grzania jest 500 l wody tylko w taniej taryfie od grzania 200 w drogiej bądz mieszanej taryfie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 22.01.2013 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 (edytowane) ja jestem ciekaw czy ktoś mi odpowie. Jaki koszt grzania jest 500 l wody tylko w taniej taryfie od grzania 200 w drogiej bądz mieszanej taryfie? Zadajesz nieprecyzyjne pytanie i oczekujesz odpowiedzi. "Tak se ne da pane netolicka" Edytowane 22 Stycznia 2013 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 22.01.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 ja jestem ciekaw czy ktoś mi odpowie. Jaki koszt grzania jest 500 l wody tylko w taniej taryfie od grzania 200 w drogiej bądz mieszanej taryfie? To zależy od wielu niewiadomych, przeciętnie 200l Ci wystarczy na prysznic dla 2-3 osób i inne potrzeby w ciągu dnia, teoretycznie powinieneś grzać to tylko w taniej ale... to teoria, każdy ma inne zwyczaje, potrzeby, przyzwyczajenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.01.2013 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Zadajesz nie precyzyjne pytanie i oczekujesz odpowiedzi. "Tak se ne da pane netolicka" Moze jakos oszacujmy chociaz U mnie doga taeryfa G12 to 68g a tanie to 32gr. Mozna zalozyc, ze zagrzanie 250l w drogiej bedzie kosztowo porownywalne z zagrzaniem 500l w taniej. Pomijam wszelkie sprawy zwiazane ze stratyfikacja w roznych zasobnikach jak i roznice w COP podczas podgrzewania tych zasobnikow. Jesl;i chcesz znac konkretne kwoty, to trzeba znac temperatury wody przed i po zagrzaniu oraz chociaz przyblizony rozklad temperatur w zasobnikach (gora i dol). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 22.01.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 (edytowane) Oszacować można - na podgrzanie 200l wody o 10st zużyjemy 2,32kWh a 500l 5,8kWhDołużmy do tego COP i pomnóżmy przez taryfę na danym terenie i wszystko będzie jasne Edytowane 22 Stycznia 2013 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 22.01.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 ja jestem ciekaw czy ktoś mi odpowie. Jaki koszt grzania jest 500 l wody tylko w taniej taryfie od grzania 200 w drogiej bądz mieszanej taryfie? Jeżeli przyjmiesz że zużyjesz tyle samo wody w obu przypadkach to tylko tyle ile zużyłeś musisz podgrzać w obu przypadkach. Różnica będzie polegała tylko na niewiele większych stratach ciepła zasobnika (przy czym strata latem, bo zimą nie do końca) i na komforcie i możliwościach odbioru CWU oraz nawet 100% grzania w II taryfie. Oszczędność grzania na II taryfie zaspokaja większe straty zasobnika z dużą nawiązką w stosunku do grzania dwutaryfowo, bo większość grzania przypadnie Ci na I taryfę. Jak byś podał szczegóły to jest to do wyliczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardor1971 23.01.2013 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 chodziło mi o wypowiedz mar1173 mówiący o zbiorniku 500 l grzanym tylko w taniej taryfie. Ja nie mam wanny a zbiornik 230 l wystarcza mi do prania kąpieli i zmywarki gdyż wszystkie te urządzenia chodzą na taniej ciepłej wodzie z pc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardor1971 23.01.2013 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Jeśli ustawi się większą histerezę to wg mnie pompa załączy się tak i tak w taniej taryfie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.01.2013 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Jeśli ustawi się większą histerezę to wg mnie pompa załączy się tak i tak w taniej taryfie Jesli masz podbicie temp w taniej to tak, tylko przy za duzej histerezie moze byc sytuacja, ze w zasobniku CWU bedziesz mial wode 35*C a to juz malo komfortowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 23.01.2013 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 chodziło mi o wypowiedz mar1173 mówiący o zbiorniku 500 l grzanym tylko w taniej taryfie. Ja nie mam wanny a zbiornik 230 l wystarcza mi do prania kąpieli i zmywarki gdyż wszystkie te urządzenia chodzą na taniej ciepłej wodzie z pc. To napisz w czym się kąpiesz skoro nie masz wanny? Gdy bym nie miał wanny to też pewnie taki zbiornik wystarczył, a tak na jedną kąpiel byłby mały. A co z resztą rodziny? Chodziło mi przede wszystkim o komfort i że nie muszę cwu grzać do 50 st. Na wyjściu z pompy mam max 47 i latem sprężarka nie pracuje kilka razy po 15 czy 20 min tylko raz przez ok. 1godz. w wyjątkowych przypadkach dwa razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardor1971 24.01.2013 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 mam dwa prysznice dwoje dorosłych i dwoje dzieci. Więc kąpiemy się. Do tego woda ciepła używana jest do prania i zmywarki. woda ustawiona na 40 st histereza 5 st. Do prysznica aż za gorąca. Nie wiem jak jest latem bo dom grzeję drugą zimę a ciepła wodę pierwszą, ale mimo wszystko uważam że 500 l zbiornik to lekka przesada. No chyba że się ma kilka tysięcy do wydania. Mój dom to też 160 m podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.01.2013 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 U mnie tez na rodzine 2+1 zasobnik 300l wystarcza. Spokojnie mozna uzywac wanny i poki co grzeje tylko w taniej taryfie. Faktem jest, ze konfiguracja, ze sa 3 kapiele w wannie jednego wieczora sie nie zdarzyla. Zasobnik 500l fajna rzecz. Duzo cieplej wody. Tylko przegrzej takiego "klocka" na legionelle (cala objetosc do 70*C) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardor1971 24.01.2013 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 komfort nie zawsze jest konieczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 24.01.2013 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 U mnie tez na rodzine 2+1 zasobnik 300l wystarcza. Spokojnie mozna uzywac wanny i poki co grzeje tylko w taniej taryfie. Faktem jest, ze konfiguracja, ze sa 3 kapiele w wannie jednego wieczora sie nie zdarzyla. Zasobnik 500l fajna rzecz. Duzo cieplej wody. Tylko przegrzej takiego "klocka" na legionelle (cala objetosc do 70*C) Nie muszę go przegrzewać, poj. to ok. 700 l. ...ale mimo wszystko uważam że 500 l zbiornik to lekka przesada. No chyba że się ma kilka tysięcy do wydania. koszt to ok. 2,5 tys. , koszt podgrzania cwu porównywalny z mniejszymi zbiornikami a woda zawsze ciepła i o to mi chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.01.2013 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Nie muszę go przegrzewać, poj. to ok. 700 l. Hm... legionella zdycha ze smiechu pewnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 24.01.2013 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Hm... legionella zdycha ze smiechu pewnie Czytamy a nie oglądamy obrazki. W stopce wszystko napisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.01.2013 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Czytamy a nie oglądamy obrazki. W stopce wszystko napisane. No to nie jest to jednak taki "typowy" zasobnik CWU. Jak bys mial rozbior z zasobnika a nie grzane przeplywowo, to te "700l" z krwia bys wyplul Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 24.01.2013 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 No to nie jest to jednak taki "typowy" zasobnik CWU. Jak bys mial rozbior z zasobnika a nie grzane przeplywowo, to te "700l" z krwia bys wyplul Tzn. ile by musiał dorzucić z grzałki? 20 kwh raz na dwa tygodnie? I to ciepła do późniejszego wykorzystania. Rzeczywiście straszne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts