Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPY CIEPŁA - praca na drugiej taryfie

Strzelpol

Recommended Posts

cyt: PS. Niezły zasobnik Duża rodzina, jacuzzi, czy tak po prostu?

Mam 2 wanny i prysznic. Napełnienie 1szt. to min. 150l. Często używane są w tym samym czasie.Grzejąc zbiornik do 46st. wystarcza na 2 wanny i na prysznic dla pozostałych domowników. Grzeję go w nocy i dogrzewam 13-15. Zaletą jest również to że przy grzaniu wyjście z pompy ma tylko 1 st więcej niż woda w zbiorniku a latem pompa pracuje przeważnie tylko 1 raz w godz 15-17 ok 1 godz. ewentualnie dogrzewa rano 5-6 do 43 st. tyle wystarcza do porannych pryszniców.

Niestety nie wszyscy tak do tego podchodzą. Na hasło 500-700l nierzadko reagują jak byś chciał im autobus sprzedać :)

Kilku producentów robi PC razem z zasobnikiem CWU 160-180l i na targach, czy konferencjach nawet się zarzekają że da radę i nawet tylko w II taryfie... a ludzie się na to nabierają, bo taniej... ale na szczęście nie wszyscy.

• Odpowiedzi 268
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zastanawia mnie, czy jakoś inaczej nie ustawić grzania CWU, bo wg danych z PC wynika, że około 17% pracy PC idzie na grzanie wody (to chyba dużo). Jakie macie ustawienia czasów na grzanie - czy wg Waszego doświadczenia bardziej opłaca się utrzymywać stałą temperaturę (45-50 stopni) przez całą dobę czy lepiej grzać tylko przed jej używaniem?

Tylko,że to nie aktualny % czasu pracy PCi na CWU w stosunku do całej pracy.To suma wszystkich przepracowanych godz od momentu uruchomienia PCi, podana w [%] liczona także poza sezonem grzewczym kiedy przez około 5 miesięcy grzejesz tylko CWU. U mnie jest chyba 19%-20% dla CWU.

Niestety nie wszyscy tak do tego podchodzą. Na hasło 500-700l nierzadko reagują jak byś chciał im autobus sprzedać :)

Kilku producentów robi PC razem z zasobnikiem CWU 160-180l i na targach, czy konferencjach nawet się zarzekają że da radę i nawet tylko w II taryfie... a ludzie się na to nabierają, bo taniej... ale na szczęście nie wszyscy.

ja jestem ciekaw czy ktoś mi odpowie. Jaki koszt grzania jest 500 l wody tylko w taniej taryfie od grzania 200 w drogiej bądz mieszanej taryfie?

ja jestem ciekaw czy ktoś mi odpowie. Jaki koszt grzania jest 500 l wody tylko w taniej taryfie od grzania 200 w drogiej bądz mieszanej taryfie?

Zadajesz nieprecyzyjne pytanie i oczekujesz odpowiedzi. "Tak se ne da pane netolicka"

Edytowane przez plusfoto

To zależy od wielu niewiadomych, przeciętnie 200l Ci wystarczy na prysznic dla 2-3 osób i inne potrzeby w ciągu dnia, teoretycznie powinieneś grzać to tylko w taniej ale... to teoria, każdy ma inne zwyczaje, potrzeby, przyzwyczajenia

Zadajesz nie precyzyjne pytanie i oczekujesz odpowiedzi. "Tak se ne da pane netolicka"

Moze jakos oszacujmy chociaz

U mnie doga taeryfa G12 to 68g a tanie to 32gr. Mozna zalozyc, ze zagrzanie 250l w drogiej bedzie kosztowo porownywalne z zagrzaniem 500l w taniej.

Pomijam wszelkie sprawy zwiazane ze stratyfikacja w roznych zasobnikach jak i roznice w COP podczas podgrzewania tych zasobnikow.

Jesl;i chcesz znac konkretne kwoty, to trzeba znac temperatury wody przed i po zagrzaniu oraz chociaz przyblizony rozklad temperatur w zasobnikach (gora i dol).

Jeżeli przyjmiesz że zużyjesz tyle samo wody w obu przypadkach to tylko tyle ile zużyłeś musisz podgrzać w obu przypadkach. Różnica będzie polegała tylko na niewiele większych stratach ciepła zasobnika (przy czym strata latem, bo zimą nie do końca) i na komforcie i możliwościach odbioru CWU oraz nawet 100% grzania w II taryfie. Oszczędność grzania na II taryfie zaspokaja większe straty zasobnika z dużą nawiązką w stosunku do grzania dwutaryfowo, bo większość grzania przypadnie Ci na I taryfę.

Jak byś podał szczegóły to jest to do wyliczenia.

chodziło mi o wypowiedz mar1173 mówiący o zbiorniku 500 l grzanym tylko w taniej taryfie. Ja nie mam wanny a zbiornik 230 l wystarcza mi do prania kąpieli i zmywarki gdyż wszystkie te urządzenia chodzą na taniej ciepłej wodzie z pc.

To napisz w czym się kąpiesz skoro nie masz wanny?

Gdy bym nie miał wanny to też pewnie taki zbiornik wystarczył, a tak na jedną kąpiel byłby mały. A co z resztą rodziny?

Chodziło mi przede wszystkim o komfort i że nie muszę cwu grzać do 50 st. Na wyjściu z pompy mam max 47 i latem sprężarka nie pracuje kilka razy po 15 czy 20 min tylko raz przez ok. 1godz. w wyjątkowych przypadkach dwa razy.

mam dwa prysznice dwoje dorosłych i dwoje dzieci. Więc kąpiemy się. Do tego woda ciepła używana jest do prania i zmywarki. woda ustawiona na 40 st histereza 5 st. Do prysznica aż za gorąca. Nie wiem jak jest latem bo dom grzeję drugą zimę a ciepła wodę pierwszą, ale mimo wszystko uważam że 500 l zbiornik to lekka przesada. No chyba że się ma kilka tysięcy do wydania. Mój dom to też 160 m podłogówki.

U mnie tez na rodzine 2+1 zasobnik 300l wystarcza. Spokojnie mozna uzywac wanny i poki co grzeje tylko w taniej taryfie.

Faktem jest, ze konfiguracja, ze sa 3 kapiele w wannie jednego wieczora sie nie zdarzyla. :)

Zasobnik 500l fajna rzecz. Duzo cieplej wody. Tylko przegrzej takiego "klocka" na legionelle (cala objetosc do 70*C) :)

U mnie tez na rodzine 2+1 zasobnik 300l wystarcza. Spokojnie mozna uzywac wanny i poki co grzeje tylko w taniej taryfie.

Faktem jest, ze konfiguracja, ze sa 3 kapiele w wannie jednego wieczora sie nie zdarzyla. :)

Zasobnik 500l fajna rzecz. Duzo cieplej wody. Tylko przegrzej takiego "klocka" na legionelle (cala objetosc do 70*C) :)

Nie muszę go przegrzewać, poj. to ok. 700 l.

...ale mimo wszystko uważam że 500 l zbiornik to lekka przesada. No chyba że się ma kilka tysięcy do wydania.

koszt to ok. 2,5 tys. , koszt podgrzania cwu porównywalny z mniejszymi zbiornikami a woda zawsze ciepła i o to mi chodziło.