Pyxis 24.01.2013 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Tzn. ile by musiał dorzucić z grzałki? 20 kwh raz na dwa tygodnie? I to ciepła do późniejszego wykorzystania. Rzeczywiście straszne. No raczej blizej 28-30kWh. W miesiacu 60kWh to w taniej taryfie kolo 20 zl. To polowa tego co zuzywam na grzanie CWU w miesiacu. Dla jednego straszne, dla innego nie. Robic taka operacje powinienes w miare regularnie, wiec grosz do grosza... A do wykorzystania to masz przez jedna dobe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 24.01.2013 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Normalnie zmuszasz człowieka do skorygowania swoich błędów wynikających z pośpiechu. Załóżmy wyjściowo 45*, a docelowo 70*. Różnica 25* x 1,2 x 0,7 = 21 kwh. Gdyby miał 300l - 9 kwh. Różnica = 12 kwh. Ciepło z grzałki = 33 gr., ciepło z pompy = 10 gr., różnica 23 gr. 12 kwh x 23 gr. = 2,76 PLN, czyli ciut ponad 70 zł rocznie. Gdyby miał solara, więcej by zyskał niż stracił. A nawet bez płaciłby grosiki w porównaniu do mnie, który to chcę mieć komfort mocnego silnika w samochodzie, którego zazwyczaj w pełni nie wykorzystuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.01.2013 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Ale nie musisz nic korygowac. To co Ci napisalem to wynik REALNEGO zuzycia na przegrzewanie zasobnika 300l przeniesiony proporcjonalnie na ten 700l. Jak moge cos relanie pomierzyc, to stawiam to ponad wszelkie toretyczne obliczenia Zsobnik na legionelle przegrzewa sie w calej objetosci a grzanie CWU to z wyranym rozwarstwieniem temperatur, wiec musisz skorygowac wyniki. Inne sa tez straty ciepla przy temp 73*C (do takiej grzeje zeby w punktach biorczych miec 70*C) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 25.01.2013 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 No to nie jest to jednak taki "typowy" zasobnik CWU. Jak bys mial rozbior z zasobnika a nie grzane przeplywowo, to te "700l" z krwia bys wyplul I po co takie gdybanie. Nie mam i już. Wszyscy wiemy że przy PC największym problemem jest CWU. Są nawet tacy co twierdzą że się nie da. Jak człowiek zrobi coś co jest w tym przypadku wg mnie najlepszym rozwiązaniem to zaraz szukają dziury w całym że drogie, że się nie opłaca ,że kosztuje 3,30zł miesięcznie więcej, że legionella , że po co mu tyle ciepłej wody, że ,, komfort nie zawsze jest konieczny ". Zużywamy średnio 240l/dobę w rzeczywistości jest to od 150 do 400 litrów. Dla mnie sprawą najważniejszą jest komfort, że korzystam z łazienek kiedy chcę i jak chcę. Dla mnie kąpiel to wanna a prysznic to prysznic. Często podajemy swoje zużycia i nie zauważyłem żeby moje rozwiązanie było jakieś prądożerne, tym bardziej że nie podajecie ile tej cwu zużywacie. Odpowiedzi tego typu ,,zbiornik 230 l wystarcza mi do prania kąpieli i zmywarki gdyż wszystkie te urządzenia chodzą na taniej ciepłej wodzie z pc" nic nie mówi, same kWh też nie. U mnie pralka i zmywarka chodzi nawet bez zbiornika - można? Można. Ja rozumiem że nie należy być rozrzutnym, ale nie przesadzajmy z tą oszczędnością. Grzanie PC jest na tyle tanie, że niema co dzielić włosa na pół. Mieszkając w bloku za cwu ,zwu i ścieki (ok. 6+6 m3) płaciłem 170-180 zł miesięcznie, obecnie 80 -100 zł (bez ścieków - oczyszczalnia), za CO (80m2) -250 zł/miesięcznie przez cały rok, teraz 250 zł nie przekroczę w styczniu w grudniu niewiele ponad 200. Czego można więcej chcieć. Ile można jeszcze zaoszczędzić, 5 -10 zł, tylko czy warto trzymając się kurczowo taniej taryfy lub wprowadzając jakieś rygory w korzystaniu cwu. U mnie rachunki za internet, tv, telefony wynoszą ok. 300zł/mies. i tu owszem,muszę poszukać oszczędności, o paliwie do samochodu nie wspomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.01.2013 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 I po co takie gdybanie. Nie mam i już. No nie masz, chociaz wczesniej sugerowales, ze masz lasnie ot akiej pojemnosci. Stad te "gdybania" ktore zupelnie Ciebie nie dotycza. Ja przy 300l zasobniku nie mam poki co zadnych ograniczen na komforcie korzystania. Nawet w droga taryfe nie wychodze, chociaz zupelnie nie pilnuje godzin korzystania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 25.01.2013 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 No nie masz, chociaz wczesniej sugerowales, ze masz lasnie ot akiej pojemnosci. Stad te "gdybania" ktore zupelnie Ciebie nie dotycza. Nic nie sugerowałem. W stopce zawsze było ,,...CWU przepływowo zb.700l z wężownicą opow. wym 6,5 m2.." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 26.01.2013 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Diuna ma weekendowke. Tano jest od 22-7 i 14-16 Od soboty od 14 do poniedzialku do 7 caly czas tani prad. W normalny dzien jest 11h taniego pradu. Dzięki za odpowiedź w moim imieniu. Nie było mnie przez tydzień ale od czego są dobrze poinformowani koledzy. Mimo niższych temperatur za oknem pompa nadal pracuje na CO w czasie II taryfy i to wystarcza na utrzymanie stałej temperatury w domu (22o). Co do zbiornika na CWU to mam 180 litrów i wystarcza to dla 3 osób a i dla 6 dawał sobie spokojnie radę gdy siostra robiła remont łazienki. Nigdy ciepłej wody jeszcze mi nie zabrakło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 26.01.2013 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Przy 2 taryfach prądu warto mieć PC gruntową przewymiarowaną. Czy mając 1 taryfę i nie chcąc jej zmieniać na żadną inną PC gruntowa powinna być niedowymiarowaną, w sam raz czy też przewymiarowaną ? Chodzi oczywiście o zużycie energii przez samą PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.01.2013 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Przy 2 taryfach prądu warto mieć PC gruntową przewymiarowaną. Czy mając 1 taryfę i nie chcąc jej zmieniać na żadną inną PC gruntowa powinna być niedowymiarowaną, w sam raz czy też przewymiarowaną ? Chodzi oczywiście o zużycie energii przez samą PC. Przy takich zalozeniach to mozna ja dobrac do maksymalnego obciazenia cieplnego budynku doliczajac cos na CWU. To jednak w kosztach eksploatacji malo ekonomiczne rozwiazanie a zysk na komforcie minimalny. Zerknij tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171750-Pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda/page381 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 11.02.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Pytanie do osób używających 2 taryf: Jeżeli wymuszacie pracę PC w taniej taryfie, aby potem w drogiej PC stała, to do jakiej temp schłodzi się woda w CO przy kilkugodzinnym postoju ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.02.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Do teperatury posadzki. U mnie to 22-25*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 11.02.2013 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 u m nie porównywalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 12.02.2013 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 W trakcie postoju PC Wasza pompka obiegowa pracuje: non stop, co jakiś czas czy stoi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 12.02.2013 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Moja pracuje non stop. Mam możliwość ustawienia by się wyłączała wraz z pompą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 12.02.2013 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Moja pracuje non stop. Mam możliwość ustawienia by się wyłączała wraz z pompą. A jakie Ty masz temp wody w CO po długim postoju PC ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.02.2013 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 A jakie Ty masz temp wody w CO po długim postoju PC ? Moja natomiast pracyje tylko wraz z cala PCi. To zalezy od rozwiazania konkretnego modelu pompy. Temp wody w podlogowce bez jej ogrzewania juz od tego nie zalezy i bedzie zawsze w okolicach temp posadzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 12.02.2013 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 A jakie Ty masz temp wody w CO po długim postoju PC ? Dzisiaj o 8 rano temperatura wody w podłodze miała 24,5 stopnia. Pompa w nocy pracowała 4 godziny lecz nie wiem o której się wyłączyła. Na pewno nie pracowała od 7. Wieczorem po kilku godzinach od południowego grzania woda ma zawsze ponad 23,5 stopnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 12.02.2013 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 W trakcie postoju PC Wasza pompka obiegowa pracuje: non stop, co jakiś czas czy stoi ? Gdy moja Pc nie pracuje obiegowka od GZ ma cykle- 5min. praca,20min. postuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 12.02.2013 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 A jakie Ty masz temp wody w CO po długim postoju PC ? U mnie podczas postoju pompa obiegowa stoi 10min. i 1 min. pracuje itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koveras 20.10.2015 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Panowie czy ktoś z Was użytkuje PC Nibe F1245 i może pomóc z ustawieniami pompy aby pracowała głównie w II taryfie? Niestety mój instalator niezbyt sobie z tym radzi, a jak na razie po pierwszym sezonie (gdzie jeszcze nie mieszkałem, tylko utrzymywałem ok 17C) mam zużycie 50/50. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts