VEndriuV 20.03.2012 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 (edytowane) Witam, Chodzi mi o taką kwestie iż w całej kamienicy są kaloryfery 3 piętra po ok 170 m2. Mam kaloryfery, ale instlacja jest słaba, a do tego większość lokatorów "pali oszczędnie" ("zmiany" tygodniowe w paleniu-wtedy każdy zmienia pod siebie..) , a że ja lubie mieć ciepło i mam troche dosć ubierania grubo się siedząc w domu... Chciałbym dogrzać jakoś podłogówką z racji że jej nie trzeba wysokiej temperatury. Tylko moje pytanie czy jak dodam podłogówkę w mieszkaniu ok 50 m2 - bo to jest jedna część mieszkania, ale tyle mi wystarczy. Albo w grę wchodzi usunięcie grzejników, a założenie podłogówki. Oraz podłaczenia elektroniki tak bym mógł sobie sterować tempeaturą. Tzn. gdy będą grzali słabo to wtedy bym wykorzystawył cały potencjał czyli podłogówka + grzejnik lub sama podłogóka jakby wystarczyła, a prawdopodobnie tak bo podłogówce wystarczy niska temperatura w stosunku do grzejników, ale gdyby palili w miarę to aby wtedy była możliwosć regulacji temperatury pod siebie. Bo przy takiej przy temp. powyżej 50 stopni przy podłogówce bym się gotował w mieszkaniu czyli wtedy np. wyłączenie kaloryfera, a sama podłogówka. Chociaż rozważam usunięcie kaloryfera, gdyż taka temperatura jaka idzie z pieca powinna wystarczyć, aby dobrze nagrzać samą podłogówką. Czy takie rozwiązanie: 1. Spowoduje większe spalanie węgla ? 2. Bedzie miało jakiś negatywny wpływ na instalację ? 3. Podobno wystarczy dodanie mieszacza by zmniejszyć temp. wody, ale wtedy zimniejsza woda trafia do kotła jako powrót tak ? i tym samym więcej pali by nagrzać. Chciałbym bez większej ingerencji w instalację (oczywiscie nie licząć mojego mieszkania bo tam moge robić wszystko) założyć podłogówkę tak by nie mieć dużego wpływu na ogrzewanie innych i spalanie węgla. Piec mam eko groszek, instlacja stara ok 13 lat... Grube rury stalówki. Nie dośc, że palą bardzo słabo (50 stopni przy ok5 stopniach na placu) To jeszcze przypuszczam iż pompa jest za słaba i nie pociska tak dobrze. Teraz mieszkam na ostatnim piętrze, ale podłogówka planowana na parterze. W skrócie - dostaję ogrzewanie z kotła na grzejniki, które chce zmienić na podłogówkę w moim mieszkaniu bez ingerencji w opłaty za węgiel itp. Z góry dziękuje za rady. Fachowców z Katowic i okolic zapraszam do wyceny na PW. Edytowane 20 Marca 2012 przez VEndriuV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo63 20.03.2012 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Czy Twoje zmiany zaakceptują sąsiedzi bo faktycznie Będziesz więcej konsumował.Podniesiesz temperaturę w mieszkaniu . Odnosnie podłogówki Musisz poczytać aby znać główne zasady . Często bywa tak ,że fachowcy dla własnej wygody robią swoje patenty , biorą kasę a inwestor zostaje z bublem . Forum jest wielowątkowe Znajdź odpowiednie . Sam wykonałem w nowym domu instalację i jest super. Ciepło, miło temperatura podłogi rozkłada się równomiernie . U sąsiada robili fachowcy ciepło podłogi czuć nawet w butach.O szczegóły możesz pytać na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 21.03.2012 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 po pierwsze to nad ociepleniem się zastanów, a co do instalacji to wszystko jest możliwe możesz też wymienić grzejniki na niskotemperaturowe i będziesz miał lepszy efekt grzewczy z sąsiedzi nie będą mogli się czepiać że zużywasz więcej energii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VEndriuV 21.03.2012 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 hmm.. widze, że w sieci dośc mało inforacji na temat takich grzejników niskotemperaturowych. Wtedy trzeba ich więcej dać ? Oraz jakie ceny z porównaniem do standardowych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo63 21.03.2012 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Aby uzyskać lepszy efekt cieplny z grzejników trzeba ich zamontować więcej.Przy ogrzewaniu grzejnikowym najczęściej zakłada się ,że woda zasilająca ma temp.70*C .Ilość grzejników przy 70*C zasilania ma dać 20*C w pomieszczeniu . Teraz wiesz dlaczego przy 50*C masz chłodno . 50*C jest mierzone na kotle do grzejników doleci jakieś 40-45*C . Jedyna rada to jak pisał Kajmanxxl docieplić lub zwiększyć odpowiednio powierzchnię grzejników . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 22.03.2012 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 hmm.. widze, że w sieci dośc mało inforacji na temat takich grzejników niskotemperaturowych. Wtedy trzeba ich więcej dać ? Oraz jakie ceny z porównaniem do standardowych ? system niskotemperaturowy robi się ze zwykłych grzejników tylko odpowiednio większych niż normalne dla danego pomieszczenia, trzeba znać powierzchnię jaką się chce grzać i jakie masz siany, wtedy wylicza się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 31.03.2012 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 ... Zazwyczaj z podłogówki możesz pobrać moc niższą niż z kaloryferów. Więc zadbaj o dobre obliczenia bo w środku zimy możesz się rozczarować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts