Mitoko 20.03.2012 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Ruszam z budową domu (nic specjalnego - 120 m2) i pozostała mi kwestia ogrzewania. Decyzja poszła w stronę kotła 2-funkcyjnego na gaz - liczę, że wydam na to (ze zbiornikiem i sterownikiem) jakieś 10-12 tys. PLN. Polecają mi kotły De Dietrich - może ktoś ma lepsze pomysły na porządny i oszczędny kocioł gazowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 20.03.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 W tej cenie wybór już jest dosyć duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tank102 20.03.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 PULSACYJNY - nic więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artis0 20.03.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Buderus GB162 - w tej chwili top półka. Jedyne takie rozwiązanie wymiennika na rynku - w klasie do 35KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radiowiec 21.03.2012 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 A jesteś pewien, że chcesz kocioł 2 funkcyjny? Tzw. junkersy to już raczej melodia przeszłości. Osobiście polecam De Dietricha, bo mam na miejscu automatyka od tych kotłów:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 21.03.2012 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 No właśnie... czemu dwufunkcyjny, a nie zasobnik cwu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mitoko 21.03.2012 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 No właśnie... czemu dwufunkcyjny, a nie zasobnik cwu? A mógłbyś rozszerzyć swoje pytanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radiowiec 21.03.2012 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Chodzi nam o to, że dziś w nowoczesnych kotłowniach nie montuje się już pieców dwufunkcyjnych. Po co piec ma grzać wodę na full, w dodatku Ty ryzykujesz poparzenie, albo odwrotnie - niedogrzewanie wody. We wspomnianej przez Ciebie kwocie kupisz bardzo dobry piec jednofunkcyjny z wbudowanym zasobnikiem cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mitoko 21.03.2012 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Nie jestem znawcą pieców (stąd temat) - więc hasło jest dla mnie nowe. Jak dotąd zdecydowanie szedłem w stronę pieców z obiegiem zamkniętym i zwrócono mi uwagę, że bardziej opłaca się wziąść porządny większy zbiornik 200-300 l z podgrzewaniem wstępnym i dobrą izolacją zamiast standardowego 100-120 l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 22.03.2012 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 No dobrze, nie znasz się na tym, masz prawo, rozumiemy to. Ale piszesz, że póki co jesteś za kotłem dwufunkcyjnym. Takie kotły to w mojej ocenie spore źródło kłopotów, ale jak mniemam, ktoś Cię do takiego rozwiązania przekonał. Pytam więc, jakie argumenty stoją za tym, że dałeś się przekonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mitoko 22.03.2012 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Szczerze mówiąc zastanawiam się czy mamy to samo na myśli używając pewnych haseł. Może więc z innej strony - czym się różni piec kondensacyjny od tego co Ty proponujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radiowiec 22.03.2012 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Ok, postaram się Ci trochę pomóc, bo faktycznie mylisz wszystko ze wszystkim. a) Piec dwufunkcyjny podgrzewa płomieniem wodę do CO, a w momencie włączenia wody użytkowej, daje energię na jej ogrzanie. Oznacza to, że w każdej chwili z kranu może polecieć wrzątek (zasada działania podgrzewacza wody), a w przypadku za słabej mocy piecyka, przy dużym ciśnieniu wody może ona być tylko letnia. Nie musze już chyba dodawać, że do natychmiastowego podgrzania wody piec zużywa sporo gazu, jest więc mało ekonomiczny. Takie rozwiązania spotyka się np. w kamienicach, jest to przeżytek moim zdaniem i nie warto się w to pchać. b) Piec jednofunkcyjny we współpracy z zewnętrznym lub wbudowanym zasobnikiem CWU, podgrzewa ją do zadanej temperatury przez cały czas, zużywa do tego mniejszej ilości gazu, bo nie musi podgrzewać wody od np. 4 stopni, tylko od powiedzmy 30. W zależności od wielkości zasobnika masz zawsze do dyspozycji około 100 litrów ciepłej wody. c) Piec kondensacyjny działa na zasadzie odzyskiwania ciepła ze spalin. Jest to dość skomplikowane, ale podobno skuteczne. Generalnie na dziś jedynym sensownym rozwiązaniem jest piec 1-funkcyjny z zasobnikiem, kondensacyjny. Wydaje mi się, że o takim jednak myślałeś, bo podałeś solidny zakres cenowy. Popularne piece np. Junkers Cerapur albo De Dietrich (MCR bodajże) z zasobnikiem i sterownikiem pokojowym kupisz za około 5000. Mam nadzieję, że trochę pomogłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mitoko 23.03.2012 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 To w takim razie nie widzę różnicy pomiędzy piecem jednofunkcyjnym z CWU a kondensacyjnym poza zamkniętym obiegiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mitoko 23.03.2012 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 O - dziękuję - czyli coś więcej wiadomo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 23.03.2012 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 (edytowane) To jeszcze ja - w pigułce: 1) Kondensacyjny - niekondendensacyjny - to pierwsze rozróżnienie (każdy z nich może byc 1 lub 2-funkcyjny) 2) Funkcje 1f - mimo mylącej nazwy ma 2 funkcje - grzeje i grzejniki i wodę do kranu - z tym, że nie potrafi tego robić jednocześnie. Dlatego 1f wymaga zewnętrzengo zasobnika, czyli baniaka zazwyczaj min. 120L w którym podgrzewa wodę do kranu. Jak już podgrzeje to może w miarę potrzeby grzać grzejniki. Gdy odkręcasz kran ciepła woda płynie z tego nagrzanego baniaka. Gdy zbyt ostygnie, piec go podgrzewa. 2f - grzeje grzejniki, a w momencie odkręcenia kranu zaczyna przepływowo (chwilowo) grzać wodę. Polecam Ci 1f mały kocioł kondensacyjny. Ja użytkuję Junkers Cerapur Smart 3-14kw i jestem b. zadowolony. Kocioł jest tani (3600), do tego sterownik pogodowy FW100 (600) i jakiś zasobnik (od 1000 chyba, w zależności od pojemności). Rozważałem sam kiedyś Dietricha, ale on miał wtedy moc minimalną 6kW (Junkers ma 3,3kW) a od mocy minimalnej w dużej mierzy zależy jego oszczędność. Mi Junkers spokojnie starcza na ponad 200m2. A w ogóle to polecam jeszcze całkowite ogrzewanie podłogowe. Edytowane 23 Marca 2012 przez RadziejS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 24.03.2012 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Jednofunkcyjny kondensacyjny, to też byłby mój wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts