wifi 20.03.2012 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Witam serdecznie. Chciałabym uzyskać informacje o "TOP 10" pomp ciepła od forumowiczów. Jest fajny kredyt w Banku Ochrony Środowiska na pompę ciepła, ale ostatnio doczytuję się tudzież słyszę o awaryjności tych urządzeń... Jakie modele pomp ciepła polecacie? Czy np. pompa ciepła Geotherm VWS to dobra pompa? o Viessmann'ie słysze różne opinie... i naprawdę już jestem w kropce, chyba lepszy będzie kociołek Wrzucajcie swoje opinie, propozycje... Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 20.03.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 eee tam kredyt - jakby byly doplaty to wtedy by bylo fajnie ... a to ze po spelnieniu okreslonych warunków dorzuca sie troche do ODSETEK to szału nima .... aa - generalnie pompy psuja sie baaardzo rzadko ... ale wiadomo jak kazde urzadzenie ma prawo nieraz sie popsuc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wifi 20.03.2012 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 To jest to że stoję przed wyborem - piec albo pompa... i nie mam pojęcia co wybrać... piec lepszy bo tańszy, pompa to znowusz kredyt i właśnie ta moja nie pewność odnośnie jej bezawaryjnego funkcjonowania i ewentualnych kosztów naprawy... wszędzie na forach zdawcze informacje, a to że ta się psuje, a to że tamta... a to że w szwajcarii zrobili taki test, a w niemczech taki... A ja chciałabym wiedzieć jak to wygląda u nas, tak szczerze. Czy pompa to naprawdę coś, co służy, czy pieniądze wyrzucone w błoto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 20.03.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 od jakeigos czasu sledze wszelkie tematy zwiazane z pompami i raczej nie widzialem, aby komus sie popsula ,,, ewentualnei ktos pisal, ze slyszal jak sasiadowi wujka cos tam strzelilo .. i tyle - ja tez stoje przed podobnym wyborem co Ty, nawet mam gaz ziemny przy dzialce, ale nie bede go doprowadzal, biore pompe powietrzna - wdlg, moich obliczen przy 2 taryfach koszty grzania beda podobne co ekogroszkiem .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wifi 20.03.2012 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 No to może inaczej... a awaryjność sprężarki?Słyszałam również, że odwierty które są stosowane w gruncie, po pewnym czasie osadzają się szronem, tylko nie pamiętam na sutek czego. I wydajność pompy spada. Także zdania są podzielone... Ostatnio słyszę same nie fajne opinie od ludzi w życiu realnym i zaczynam głębiej analizowac zakup pompy bo kusi bardzo ale się boję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrokop 20.03.2012 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Posiadam dwie pompy ciepła jedną w domu drugą w obiekcie obie chodza jedna ma około 16 lat druga koło pięciu jesli jakieś pytania to na priwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 21.03.2012 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Ja znam pompę z odwiertami, która chodzi bez awarii od 1983 (!!!) roku, tylko niestety nie wiem, jakiej jest firmy, pomieszczenie "kotłowni" w bloku zawsze było zamknięte na klucz. Muszę kiedyś zapolować na dozorcę i do tego przebić barierę językową bo to u zachodnich sąsiadów jest. Chyba, że dozorca szprecha też po Polsku albo po rosyjsku Co do aktualnie montowanych PC, jestem za kupnem możliwie prostego urządzenia, czyli taniego, łatwego w naprawie. Problemem drogich markowych PC jest to, że jak padnie np. elektronika sterująca, serwis może sobie zażyczyć ogromne pieniądze za naprawę. Z tańszymi pompami (np. polskimi) powinno być dużo lepiej pod tym względem. Co do awaryjności to ja nie wierzę już w znaczki firmowe. Lata doświadczeń pokazują, że psuje się notorycznie wszystko, od Samsungów, Panasoniców i Sony (sprzęt elektroniczny), po nawet najnowsze Mercedesy czy VW, a czym droższe dobra kupujemy, tym potencjalnie droższe będą naprawy. Podobnie będzie z kotłami, czy pompami ciepła. Z tysięcy postów na różnych forach wnioskuje, że warto kupić z gruntowych np. Ecopol-System albo Ecopower (polskie) lub z powietrznych - Atlantic Alfea lub Daikin, co oczywiście nie wyklucza innych firm, np. droższych: Nibe, IVT, Viessmann, Mitsubishi, czy Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrTok 21.03.2012 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Ja znam pompę z odwiertami, która chodzi bez awarii od 1983 (!!!) roku, tylko niestety nie wiem, jakiej jest firmy, pomieszczenie "kotłowni" w bloku zawsze było zamknięte na klucz. Muszę kiedyś zapolować na dozorcę i do tego przebić barierę językową bo to u zachodnich sąsiadów jest. Chyba, że dozorca szprecha też po Polsku albo po rosyjsku Co do aktualnie montowanych PC, jestem za kupnem możliwie prostego urządzenia, czyli taniego, łatwego w naprawie. Problemem drogich markowych PC jest to, że jak padnie np. elektronika sterująca, serwis może sobie zażyczyć ogromne pieniądze za naprawę. Z tańszymi pompami (np. polskimi) powinno być dużo lepiej pod tym względem. Co do awaryjności to ja nie wierzę już w znaczki firmowe. Lata doświadczeń pokazują, że psuje się notorycznie wszystko, od Samsungów, Panasoniców i Sony (sprzęt elektroniczny), po nawet najnowsze Mercedesy czy VW, a czym droższe dobra kupujemy, tym potencjalnie droższe będą naprawy. Podobnie będzie z kotłami, czy pompami ciepła. Z tysięcy postów na różnych forach wnioskuje, że warto kupić z gruntowych np. Ecopol-System albo Ecopower (polskie) lub z powietrznych - Atlantic Alfea lub Daikin, co oczywiście nie wyklucza innych firm, np. droższych: Nibe, IVT, Viessmann, Mitsubishi, czy Buderus trzeba też mieć na uwadze to, że podzespoły wewnętrzne dość często robione są w tych samych fabrykach a różnica to soft i inne namacalne bajery którymi można przyciągnąć klienta. Zawsze należy pamiętać, że powinno to być urządzenie które raz ustawimy i więcej do niego nie zaglądamy, przynajmniej ja wychodzę z takiego założenia nie mam zamiaru "spać w kotłowni". Z tymi bajerami jest trochę tak jak z 12-15 programami w zmywarkach czy pralkach, gdzie w 99% korzystamy z jednego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wifi 21.03.2012 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 (edytowane) PiotrTok - nie zależy mi na bajerach, a na bezawaryjności urządzenia i nie ukrywam niskich kosztach związanych z eksploatacją i amortyzacja pompy (jej zużyciem z biegiem lat co się wiąże z wymianami określonych podzespołów, awariami itd.) Mam obecnie wycenę na pompę Villant Geotherm, a kompletnie nie znam się na pompach, no bo to jednak nie jest rzecz która codziennie kupuje się w kiosku jak gazetę . Rydzadam, napisałeś: Z tysięcy postów na różnych forach wnioskuje, że warto kupić z gruntowych np. Ecopol-System albo Ecopower (polskie) lub z powietrznych - Atlantic Alfea lub Daikin, co oczywiście nie wyklucza innych firm, np. droższych: Nibe, IVT, Viessmann, Mitsubishi, czy Buderus Dziękuję za podanie polskich producentów pomp, zaraz będe pytać wujka google co onich sądzi Edytowane 21 Marca 2012 przez wifi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 21.03.2012 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 No to może inaczej... a awaryjność sprężarki? Słyszałam również, że odwierty które są stosowane w gruncie, po pewnym czasie osadzają się szronem, tylko nie pamiętam na sutek czego. I wydajność pompy spada. Także zdania są podzielone... Ostatnio słyszę same nie fajne opinie od ludzi w życiu realnym i zaczynam głębiej analizowac zakup pompy bo kusi bardzo ale się boję... Dziwne bo ja działam w tej branży i nic takiego nie słyszałem. Coś kręcisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wifi 21.03.2012 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Sęk w tym, że chcę publicznie porozmawiać, bo to zasłyszałam od osoby sztuk 1, a nie że od razu coś kręcę. To już naprawdę nie można informacji które się usłyszało "real" - sprawdzać na forum?! Ja wiem że może ktoś próbował tutaj wciskać na forum reklamy czy coś, wiem jacy są ludzie pazerni na kasę, g.wno spod d.py by zdżarli... Nie chciałabym na taką osobę natrafić przy wyborze ogrzewania do domu. Wystarczy że natrafiłam na takich ludzi 2x w moim życiu i nigdy więcej. Nie chciałbyś być w mojej skórze :bash:Jeśli w ogóle wezmę pompę, bo to taniej wychodzi piec na ekogroszek, ale pompa kusi nie brudzeniem sobie rączek i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 21.03.2012 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 ja też miałem wybór ekogroszek lub pompa ciepła (gazu brak) zdecydowałem się na PCi będzie to na pewno Polska produkcja (jeszcze nie wiem konkretnie kto) wnętrza takich pompy to przeważnie te same podzespoły od kilku miesięcy czytam wszystko na temat PCi mam nawet książkę i przyznam szczerze że mało słyszałem o awariach z tego co pamiętam jeden z forumowiczów miał problem ze sprężarką (nie pamiętam kto) ale chyba była to jakaś starsza pompa większość problemów z pompami to źle wykonane DZ lub GZ lub też źle dobrana moc pompy dlatego myślę że trzeba się skupić na tym przy wyborze jesli wszystko będzie dobrze dobrane to będzie hulać aż miło:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wifi 22.03.2012 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 otóż to, sama robocizna tj. wykonanie instalacji, odwiertów pompy to również klucz do sukcesu... na równi z samą pompą... będę musiała popytać mojego dotychczasowego wykonawcę o tym ile pomp zainstalował i jak one działają i popytać, pojeździć... to chyba będzie ten sposób na sukces. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrTok 22.03.2012 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Miałem podobne dylematy z wyborem sposobu ogrzewania. Jak rozpoczynałem budowę w sierpniu 2010, miał być własny zbiornik z gazem ale po rozmowie z sąsiadem o kosztach tankowania mało nie usiadłem z wrażenia. Przez chwilę myślałem o grochu ale wizyta u znajomych utwierdziła mnie w przekonaniu, że w palacza nie będę się bawił. Do decyzji o zainstalowaniu pompy ciepła dojrzewałem od grudnia do marca. Najlepsze w tym wszystkim są miny "starych" budowlańców w rodzinie, którym mówiłem, że dom będę ogrzewał lodówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 22.03.2012 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 A co powiesz na to, że mój kolega posiadający zakład "wod-kan-c.o." mało mnie nie zwyzywał jak się dowiedział, że rozważam montaż pompy ciepła. Do wszystkiego trzeba dojrzeć. Jeszcze pięć lat temu ferował opinię nieopłacalności kotłów kondensacyjnych, trzy lata temu pukał się w czoło jak ktoś wspomniał o kolektorach słonecznych. Dzisiaj ma u siebie jedno i drugie, a mnie od czasu do czasu zagadnie o temperatury dz :D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bad 22.03.2012 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Trzeba było widzieć miny moich sąsiadów jak zaczęliśmy układać kolektor poziomy. Nie mogli zrozumieć po co mi ta dziura na działce i jak to będzie grzać. U nas nadal ludzie myślą stereotypami - ogrzewanie tzn., że musi być ogień i trzeba "hajcować". A z takiej "lodówki" to ciepła być nie może... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 22.03.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 bo my Polacy mamy taką mentalność boimy się nowego i wszystko krytykujemy:eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 23.03.2012 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Trzeba było widzieć miny moich sąsiadów jak zaczęliśmy układać kolektor poziomy. Nie mogli zrozumieć po co mi ta dziura na działce i jak to będzie grzać. U nas nadal ludzie myślą stereotypami - ogrzewanie tzn., że musi być ogień i trzeba "hajcować". A z takiej "lodówki" to ciepła być nie może... Dużo jest też ludzi co już gdzieś usłyszeli o pompach ciepła i że działają - grzeją, tylko są przekonani, że PC nie ma szans jako jedyne źródło ciepła w domu, a jedynie dodatkowe. Mało tego - wielu jest "fachowców", co twierdzą, że podłogówka nie da rady dogrzać domu w zimie. Muszą być grzejniki i koniec, a podłoga ewentualnie w łazience i kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 23.03.2012 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 bo my Polacy mamy taką mentalność boimy się nowego i wszystko krytykujemy:eek: Sorki ale chrzanisz od rzeczy, co to ma wspolnego z nacja, raczej z wyksztalceniem lub tzw. "obyciem" - bo horyzonty i swiatopoglad trzeba poszerzac Mam znajomych ktorzy nie sa "biegli" w tematach urzadzen grzewczych ale nie "rzucaja" sie gdy wspominam o PCi czy rekuperatorze lub GWC. Pytali jak to dziala, co mi to da etc. ale nie bylo krytyki czy wysmiewania - moze to tez problem ograniczenia wyobrazni niektorych instalatorow. Slyszalem tez od paru wykonawcow rozne dziwne pytania ale nt. grubosci styropianu czy PUR w dachu bo uwazali ze nie potrzeba mi 20cm styro albo to ze welna najlepsza na swiecie na dach itp. "Moi" instalatorzy wod-kan-co raczej wiedzieli o co chodzi chocby z grubsza. Najgorzej uslyszec ze "Panie od dawna robimy to czy tamto i po co zmieniac jak nikt nie narzeka" czy cos w tym rodzaju -toc to rozwoj w czystej postaci hehe... Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 23.03.2012 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Dużo jest też ludzi co już gdzieś usłyszeli o pompach ciepła i że działają - grzeją, tylko są przekonani, że PC nie ma szans jako jedyne źródło ciepła w domu, a jedynie dodatkowe. Mało tego - wielu jest "fachowców", co twierdzą, że podłogówka nie da rady dogrzać domu w zimie. Muszą być grzejniki i koniec, a podłoga ewentualnie w łazience i kuchni. mój sąsiad od dwóch lat przychodzi do nas zimą, sprawdza, analizuje i dalej nie wierzy że to pudełko na zewnątrz daje tyle ciepła w domu Dodam że 'światowy' i wykształcony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts