Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

fundament pod ala klinkier

Recommended Posts

witam - mam pytanko bo nie wiem co jest lepszym wyjściem.

Będę miał ogrodzenie ala klinkier słupki 36x36 i murki do tego sztachetki.

długość ogrodzenia ok.26m +stopa pod bramę przesuwną 1.2m

czyli fundament 26m.dł 40cm szerokość i 80 głębokość

stopa 1.2m dł szer. 40cm i głębokość ok 1m

ile to wyjdzie w m3 ok.9 m3 ? czy coś pomieszałem :) bo nie wiem czy męczyć betoniarkę na 230V czy zamówić "gruszkę " pozdrawiam

Witaj,

Tydzień temu stałem przed tym samym dylematem. Po prostu policzyłem, ale też pogadałem z ekipą, która robi mi ogrodzenie i zdecydowałem się na betoniarkę. Oczywiście ekipie trzeba trochę więcej zapłacić za ręczne robienie betonu, ale i tak wyjdzie taniej, niż gruszka. Na 105 metrów murka ze stopą pod bramę przesuwną poszły mniej więcej 3 tony cementu - około 1000 złotych (był w promocji w Leroy Merlin), do tego łódka żwiru 800 złotych, wodę mam swoją ze studni. Beton z betoniarni około 300 złotych za metr, a potrzebowałbym 10m3. Do tego dochodzą koszty typu zjazd pompy, pompowanie itp, a wiedziałem, że za jednym przyjazdem nie uda się zalać wszystkich murków. Beton trzeba jeszcze zatrzeć, dlatego moja ekipa robi to etapami. Jestem zadowolony. Za 105 metrów murka + 25 metrów jednego wiersza klinkieru + montaż 40 metrów siatki + przyspawanie 65 metrów przesęł stalowych + montaż 6 metrowej bramy przesuwnej i bramki płacę chłopakom 3500 złotych. Oczywiście bez rachunku.

Pozdrawiam

witam. dzięki za zainteresowanie tematem. raczej zamówię gruszkę z B15 wyjdzie ok.230zł za m3 z przywozem jak wezmę 9m3 . tylko nie wiem czy potrzebny aż taki duży fundament ? 80 głęboki ale jak ma być to na lata musi być raczej mocny. Czy na tych 25m robić dylatację bo niby co 15m powinna być .dla zainteresowanych ogrodzenie będzie kosztować mnie ok.7000 słupki 36x36+daszki murki po 290cm i brama przesuwna ocynkowana z furtką z montażem samej bramy. Z ciekawości zapytałem o robotę jak by firma ta robiła wszystko to 4000 dużo, mam nadzieję że z ojcem i pomocą teścia to opanujemy :)

Sam już nie wiem- na tych zdjęciach widać że te ogrodzenia stawiają tylko na fundamencie pod słupkiem ??? może tylko wystarczy robić pod słupek ???? i tak on jest zalewany od góry betonem. może ktoś już ma takie ogrodzenie ??? pozdrawiam

http://allegro.pl/slupki-i-murki-ala-klinkier-i2205679009.html#tabsAnchor

witam,przyłączam się do pytania,też zastanawiam się nad ogrodzeniem ala klinkier-mam od frontu około 31 metrów minus powiedzmy 4 metry na bramę i jak to wygląda jakby zalewać tylko fundamenty pod supki a pod prześla już nie,czy to dobre rozwiązanie,i ma może ktoś sprawdzoną firmę co robi takie ogrodzenia ,najlepiej z mazowieckiego

Po zastanowieniu się i skonsultowaniu z sąsiadami w tym jeden jest murarzem :) robię tak:

fundament tylko pod słupki 60cm dł i 40 szer. ok 80- głęboki, na dół trochę gruzu i szalunek od góry na jakieś 10cm.

Na tym fundamencie długości 60 cm słupek będzie 36x36 reszta zostaje na osadzenie murków -na każdy słupek po 3 pręty zbrojeniowe do góry.

Powinno być oki. jak dojdę z tym wszystkim do ładu to zrobię fotki jak wyszło :) pozdrawiam - jedynie nie wiem teraz ile kupić cementu i pospółki ( ten piasek z kamykami) ? może mi ktoś to szybko przeliczy :)

witam - fundamenty pod słupki wylane 60na 40 i stopa razem z 2słupkami 130na 80 i 130 głębokość. Do tego wylałem od razu pod taras fundament na ok.40 szer. i z 90 głęboki tylko do poziomu gruntu na to będą bloczki fundamentowe na ok.50cm wysokości a w środku będzie ziemi tłuczeń i na górę kostka coś ala granitowa płytek nie będę dawał bo faktycznie mogą pękać. poszło 6,5m3 zapłaciłem 1500+150 za transport.

• 1 month później...
kiedyś człowiek kręcił na miejscu ale to katorżnicza i czasochłonna robota. Jak policzyć koszt ludzi którzy mieszają wożą i sam materiał to przy betonie z betoniarni gdzie idzie bez vatu dostać beton B20 za 215 a B25 za 225 z transportem to m3 pospółki z byle składu 100zł/m3, robocizna i np 10worków cementu już wychodzi więcej niż 225zł i napewno nieumieszasz takiego betonu. Fundament pod klinkier by to poźniej oko cieszyło to fundament pod słupki rozkopać 40x40 a murki zawęzić na 30cm