Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PRZEBUDOWA domku i plany do zrealizowania na odleglosc

Etteb

Recommended Posts

• Odpowiedzi 136
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Obawiam się, że do czasu realizacji Twoja wizja zmieni się kilka razy :D:D:D Też to mam a wszystko przez to forum hihi :D:D:D

Nic nie pisze ale tooo prawda! Przedtem siedzialam z zeszytem i olowkeim i planowalam az bylam celem kpinek meza bo zaczal mowic - "jak tak dalej pojdzie to braknie Ci zeszytu i gumki od tych wystkich zmian" alboo "nie dlugo to juz tylko olowek i gumka mi zostanie" :lol2: :D

Jestem!

Dziekuje slicznie za zyczenia swiateczne.

Wpadlam na chwilke aby zajrzec do Was i osobie przypomniec ;) bo przy dluzszym milczenu odeszlabym w zapomnienie :D;) (zartuje)

Udalo mi sie zrobic fotki kilku nabytkow ktoreee to dostarczyl mi B. uwierzycie(?!) przytaszczyl specjalnie dla mnie a moja radosc jest ogromna bo uwielbiam takie rzeczy a dostal od znajomego ktory pracuje w sklepie alkoholowym haha wyobrazam sobie jak sie pytal haha

pudeleczka z wina - mam je od dawna i trzymama w nich wloczke booo nauczylam sie rok temu wladac szydelkiem i drutami ;)

taaraaaa

DSC03149.JPG

DSC03151.JPG

DSC03152.JPG

DSC03051.JPG

DSC03053.JPG

a to zeszloroczne nabytki a moge pokazac gdyz jeszcze nie wyjechaly do schowka skupowalam namietnie z mysla o pl, jesli bede kiedys w dobrym nastroju to postaram sie pojechac do storage room i wygrzebac ze starej skrzyni ;) jeszcze inne cudenka ;)

ten swiecznik nawet nie musze malowac jest idealny tak jak lubie :) btw te serwetke wydziergalam sama :) zdolniacha ze mnie, prawda? ;0

DSC03055.JPG

natomiast te dwa bede juz musiala i sa nawet duze - mniejszy 60 cm a ten wyzszy 78 cm a kiedy je ujrzalam to juz wiedzilalam, ze beda moje :)

DSC03057.JPG

aaa to juz takie du...perelki ;) rowniez do przealowania

DSC03058.JPG

DSC03059.JPG

Reszta pomieszczeń pozostanie bez zmian, czy będziecie zmieniać?

Tak, zostaly juz zmienione na parterze - posluze sie zrobionym na szybko planem

parter przed zmianami ...

DSC03062.JPG

parter po zmianach ...

DSC03035.JPG

male wyjasnienie: nie ma jeszcze wystawionych scian tylko do kotlowni i spizarki oraz nie ma jeszcze drzwi i aby nie bylo, ze tak wszystko ladnie idzie to podczas wybierania ziemi do poglebienia pod podlogowke chlopaki sie za gleboko wkopali i tak sie porobilo ... woda na calym parterze

kuchnia...

2011%2520polska%2520DOM%2520009.jpg

juz po zasypaniu

2011%2520polska%2520DOM%2520044.jpg

dawniejszy garaz

2011%2520polska%2520DOM%2520014.jpg

po zasypaniu

2011%2520polska%2520DOM%2520039.jpg

troszke sie B. nameczyl w zeszlym bo musial zasypywac wszystkie pomieszczenia i bylo to niepotrzebne bo nie dosc, ze dodatkowy koszt - zamowiony kamien a wiadomo transport kilku ton to nie setki a tysiace ale zostalo zasypane i jest ok tylko jak mowil B. irytujace byly kometarze typu -"czemu nie najmiesz firmy, zrobili by za Ciebie a Ty siedzial bys jak gosciu ..." - nooo nic tylko w leb sobie strzelic ;) maz nie z tych co "siedza i jesli tylko mozliwe to sam robi w domu co moze i czas pozwoli ... eh

Nadal walczylam z kuchnia, probowalam roznych ukladow i w koncu stanelo na tym, ze plyta gazowa bedzie na wyspie, zyskam wiecej miejsca na blacie i bedzie tez miejsce na ustawienie robotow kuchennych a takze bedzie miejsce na wyspie i pomyslalam czy by nie przedluzyc np: blatu na wyspie w strone sciany, wstawic krzeslo i zyskam np: breakfas bar? Jesli ten pomysl by nie przeszedl a okazalo sie, ze moge jednak pozwolic sobie na przedluzenie blatu tooo i tak zrobie z krzeslem czy bez...

Powstal jenak maly problem z plyta gazowa na wyspie - przeczytalam gdzies, ze musi byc zamontowane gniazdko aby ja podlaczyc bo zapalnik gazu jest na prad? Ranyy tego wczesniej nie wiedzialalam nigdy nie mialam do czynienia z gazem - dziewczyny jak rozwiazac ten problem, jak to ma byc zrobione ... help!

OK taka bedzie kuchnia...

DSC03096.JPG

widok zza okna ;)

DSC03097.JPG

w zblizeniu na wyspe

DSC03101.JPG

DSC03103.JPG

po lewej stronie jest kuchnia kaflowa a na wprost przejscie do pokoju dziennego - nie zaznaczone na projekcie

DSC03112.JPG

popijam sobie herbatke przy stole :0 :)

DSC03126.JPG

OK mysle, ze jakies rozeznanie bedzie i powiedzicie dziewczyny, czy bedzie ok czy cos zmienic?

Do tego planowalam bialy stol i krzesla ktore widzialam w ikea ... co sadzicie? Mam juz metlik w glowie bo cala zmiana z kuchnia powstala szybko i jeszcze sie do niej przyzwyczajam .... a mialam miec kredens ktory chcialam sama poszukac na starociach i nad nim popracowac, duuzy drewniany stol i taaakie tammm eh

Jeszcze z 1000x zmienisz zdanie :D

Aby sie Twoje slowa w cos obrcily! :mad:;) na takie zmiany trzeba miec cierpliwosc a jej u mnie zero, i bywa irytujace w moim przypadku oczywiscie. ;) Zostalam jednak pocieszona, ze zawsze moge kupic starocie i wstawic do stodoly :D nikt mi tego nie broni; ooo tak bo jestem niesmiertelna, kurcze nie mozna raz, dwa i juz gotowe , czemu zawsze bywa pod gorke?!

Pod górkę być MUSI! Co to byłby za remont bez problemów, dylematów. Ja krakać nie będę, ale widzisz jak to u mnie jest z kuchnią :D

A co do prądu i gazu - no tak, jeśli zapalnik ma być automatyczny, żeby iskrę zrobić. W tych starych, co się zapałkami podpalało podłączenia do prądu nie było. Al ile to pociągnąć kabelek pod podłogą do wyspy :)

Projekt mi się podoba :) A krzesła które chcesz??

Prawda, ze lepiej i jakby wiecej miejsca niz z okraglym? a tak chcialam okragly bialy ktory widzialam w ikea. sprawa do przemyslenia.

Przez caly czas mialam w planach aby byla przy scianie, wolnostajacej nawet nie bralam pod uwage - do przemyslenia.

kanciasty stol tez moze byc ladny ...

1_thumb.jpg

3_thumb.jpg

ale okragly bardziej "przyjazny ...

matrum.jpg

"MOJA" kuchnia ...

2225616839_900872d107%255B1%255D.jpg

kredens i wazy cudo! country%2520living%2520%25282%2529.jpg

pomyslec ile takich cudenek przez glupote ludzka zostalo zniszczonych? ponoc w niemczech na starociach jest do kupienia masa takowych rzeczy

1_thumb%255B3%255D.jpg

piwonie! kocham je tak samo jak roze. ok w pierwszej chwili tez pomyslalam, ze to piwonie ale to sa roze ...

boquets-0908-2_lg.jpg

bardzo ladna kuchnia! stol okragly i wspanialy pomysl z tymi polkami, zabralabym ja do siebie z wyjatkiem lamp ... podobaja mi sie u kogos ale w mojej kuchni juz mniej ;)

jad07.jpg

Wkurzajace jest to, ze fachowcy sie z nami bawia - mieli przyjsc pod koniec marca ale, ze pogoda nie sprzyjala to zostalo odlozone az sie ociepli, ok mamy juz polowe kwietnia i nadal ich nie ma w koncu dowiedzialam sie, ze zaczeli prace gdzie indziej wiec zapytalam kiedy do nas i to co uslyszalam wprowadzilo mnie w iscie szalenczy , morderczy nastroj -" nie przyjezdzasz w tym roku wiec nie ma pospiechu" - tak mi oznajmil fachowiec, meza bratanek!!! :mad:

Gdybym miala zaplanowane inne prace to co ... musialabym wszystko odmowic bo, ze jako rodzina wrrr to mozna tak postepowac?!

Prace zaplanowane w tym roku:

calkowita wymiana elekryki w calym domu

wewnetrzne ocieplenie parteru

podlogowka na calym parterze

wylewki

tynki

hydraulika

budowa nowego komina do cenralnego ogrzewania

przygotowanie obramowan na drzwi

usuniecie garazowych drzwi i zamurowanie sciany

ustawienie kibelka w dolnej i gornej lazience :)

B. chcial aby wykonczyc dolna lazienke do uzytku ale sie nie zgodzilam, mam juz serdecznie dosc fachowcow choc jeszcze nawet nie zaczeli.

Najbardziej irytuje mnie meza bratanek a po tym jak postapil maialam ochote podziekowac i poszukac kogos innego do wykonania tych prac a zaczelo sie od punktow oswietleniowych - w zeszlym roku powiedzial B. ze kasuja 30 pln od punktu natomiast po pieciu miesiacach poinformowal nas ze cena wzrosla do 35 pln od punktu.

Tak wiec czekamy ... czekamy kiedy sie u nas pojawia a ja nabardziej czekam na info odnosnie np: zmiany ceny w jakies robocie co by mnie juz wcale nie zdziwilo. Z Rodzina precz jak najdalej!! Nigdy wiecej!!

Mam nadzieje, ze jakas uczynna osoba nie doniesie B. rodzince o czym napisalam booo by mnie zlinczowali ... :confused::(

Dokladnie powinno sie jak najdalej ale nie mam na to wplywu ale troszkeczke probuje to zmieniac B. chcial jeszcze aby zalozyli drzwi - miam juz upatrzone a takze jak pisalam poprzednio uszykowac lazienke na parterze bo tak naprawde po przyjezdzie bedziemy biegac za stodole :D Czy pisalam, ze troniki zostaly zakupione w zeszlym roku? Uparlam sie na zawieszane i sa ale wysluchalam, ze cos modze i cuduje ... tez cos :confused: ale jak pisze mania - kiedy sie mieszka na za...dupiu i zyje w sredniowieczu to nie dziwota, prawda? A prawde powiedziawszy ooo pardon napisac to wiecej miala do gadania B. rodzinka a on im wtorowal! wrrr

Moj sukces - dyplomatycznie zalatwilam sprawe drzwi i lazienki i tak: wstawia tylko kibelek :yes: i drzwi nie dotkna!! O nieee!!

zosik jest troszke prac bo udalo sie odlozyc wiecej kasy wiec po co trzymac w banku aby zyd nimi obracal :D

...a malo dostali...? wiesz o czym mowie :( ...to jeszcze sami ustalaja co mozesz chciec a co nie. Fajnie.

Malo masz do gadania? Przeciez sama zarobilas ta kase wiec masz duzo do gadania.

aisa...dokladnie moje powiedzenie :)

Na szczescie ja trafilam na super rodzine. Ale sie napatrzylam i naczytalam. Czasami wlasnie lepiej obcego zatrudnic i miec lusksus wymogow i widzi-mi-sie bo nikt nie moze skrytykowac. uhhh...ja to bym szybko takich pogonila.

To w koncu co? Cos - cokolwiek bedzie zrobione w tym roku???