Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PRZEBUDOWA domku i plany do zrealizowania na odleglosc

Etteb

Recommended Posts

mania, bedzie, bedzie jak pisalam wyzej - to mnie najbardziej cieszy, oczywiscie z tej tylko strony; pomijajac o czym pisalam odnosnie fachowcow rodzinnych bo praktycznie remont na parterze zostanie ukonczony i pozniej tylko:

malowanie

urzadzenie kuchni

urzadzenie lazienki

pokoju letniego, pokoju na imprezki ;)

zakup pieca centralnego

i reszte innych rzeczy

W kazdym badz razie na to mamy czas i pomalu bedzie sie realizowac.

Natomiast pietro przejdzie tylko kosmetyczne poprawki - malowanie, wymiane drzwi i okien.

• Odpowiedzi 136
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to się jednak napatrzymy

hmmm ... nie bylabym tego taka pewna 1. nie jestem na miejscu 2. wszystkie wymienione "upiekszanie" beda rozciagniete na kilka lat, to tylko mania szykuje na glanc od razu :) jednak obiecuje foto-relacje z tegorocznych prac (o ile fachowcy sie pojawia) aleee dopiero za rok kiedy WRESZCIE po pieciu latach sie wybiore.

mania, zdaje sie, ze nie wspomnialam iz zalogowalam sie na Allegro i zgadnij co ... maja tam rowniez te same karnisze! wow! Ale nie o karniszach chcialam napisac teraz tylko o sytuacji ktora podniosla mi cisnienie, otoz 4 kwietnia zamowilam na Allegro tuje bo pomyslalam, ze obsadzie od drogi w formie zywoplotu ...

2011%2520polska%2520DOM%2520108.jpg

... mialam do wyboru - tuje albo jalowiec oczywiscie, ze wybralabym jalowiec ale obawialam sie, ze znowu ktos przywlaszczy sobie jak ostatnio wiec padlo na zwkla, pospolita tuje - Brabant 100 cm bo przeczytalam, ze szybko rosna i oto chodzilo, nie wspomne iz uslyszalam ze ... robie hmmm ... cmentarz (?) - nadal nie ma przesylki, wczoraj napislam do babki - zaplacilam "kup teraz" kilka stowek i jaki jest powod opoznienia przesylki? Otrzymalam odp: nie dokonalam wplaty za dokupione tuje (dokupilam jeszcze wiecej tego samego dnia) - przeciez zrobilam zaplate! W koncu napisalam aby wyslala te zaplacone i anulowala niezaplacone, prosilam rowniez aby mnie poinformowala i do teraz cisza.

Sprawdzialam i teraz jestem glupia bo mam info - zaplacono za X tuji X pln czyli za wszystkie, dodam, ze placilam dwa razy za dowoz wrrr anyway mam tez inne info za dokupione - status: rozpoczeta hmmm ... czy to znaczy, ze naprawde nie zostalo zaplacone? Mam juz metlik w glowie!!

NOTE: otrzymalam info - jutro zostanie nadana przesylka.

Przyznaje sie bez bicia - namieszalam sama a wscieklam sie na babke. Jednak dalej nie rozumiem jak nie przeszla zaplata?

Napisalam rowniez iz zaczekam i sprawdze jak przebiegnie caly prosces dostawy oraz towar bo nosze sie z zamiarem zakupu jeszcze innych krzewow. Noo zaobaczymy ...

Edytowane przez Etteb

Etteb, to jest właśnie to co pisałam przed chwilą u Mani. Kasa przelewana jest od razu, i od razu powinna być na ich koncie, bo to są transakcję między bankami więc działają 24h/dobę. Czasem jest tak, że status jest "rozpoczęta" (też mi się tak 2 razy zdarzyło) ale to nic złego, wszystko ok, po prostu to trochę potrwa, czasem do kilku godzin.

Prosze nie podchodzic bo pogryze, pokasam i rozedre na szczepy! :mad: Wiadomosc ktora otrzymalam podciela mi nogi i podnioslo cisnienie, napisze szybko bo czuje, ze zaraz wyekspolduje, otoz powiadomiona nas i tutaj zaznaczam iz okrezna droga bo przez tesciowke, pewnie dowiemy sie osobiscie kiedy zadzwonimy w niedziele.

Dowiedzielismy sie iz rodzinna ekipa przyjdzie do nas w lipcu, uzasadnajac tym, ze nie przyjezdzamy w tym roku to sie nam nie spieszy - juz ta spiewke slyszalam poprzednio! :mad: Nie wspominalam o niczym bo tlumaczyc sie nikomu nie mam zamiaru z moich planow a plany mialam takie, ze po fachowcach co liczylam maj czerwiec wejdzie ekipa od wylewek i tynkow oraz ta sama ekipa mialam osadzic nam drzwi i co za ironia losu - dzis mialam zamawiac drzwi na parter!! I teraz co?! Co mamy zrobic?! Prosic i blagc aby jednak przyszli wczesniej czy podziekowac i poszukac kogos innego? Tylko kogo teraz znajdziemy tak od razu?! Jak mozna tak postepowac?! Od zeszlego roku tak nas zwodza bo powiedzieli, ze w marcu wchodza aaa teraz odlozyli termin - kolejny raz!! FUCK!! :mad: BLOODY HELL!! :mad:

Nie moge!! Musze odejsc! Wroce ... nie wiem kiedy, normalnie mnie roznosi!!

kardamina odpisze szczegolowo na Twoje pytanie nastepnym razem, ok? Wybacz prosze ale dzis nie jestem w stanie.

Witam

Nie oglądaj się dłużej na "ekipę" rodzinną" na pewno jeszcze nie raz Cię zaskoczą. Im szybciej tym lepiej, zatrudnij inną ekipę, żadnych znajomych i rodziny.

Nawet jeśli będziesz musiała poczekać na ekpię, jeśli sprawdzona to warto, tym bardziej, że tak naprawdę nie wiesz kiedy obecni fachowcy zaczną a tym bardziej kiedy skończą.

Oni nie mają skrupułów, Ty tym bardziej nie miej, po co Ci nerwy za własną kasę

pozdrawiam

TINEK

OK wrocilam ale wcale spokojniesza bo ... dzwonilismy w niedziele ale nie mielismy szczescia zastac fachowca wiec napisalam maila - odpowiedz mnie powalila bo oznajmil iz nie bylo umawianego dokladnego terminu. Nooo nic tylko zabic!! Przeciez byly umawiane terminy wielokrotnie i wlasnie dlatego B. pojechal w zeszlym roku do pl aby cos zrobc ale fachowiec oznajmil pozniej, ze nie dadza rady wiec zostal ustalony termin - jesli w zima bedzie lagodna wejda i beda robic (mieli palic w piecu), nie wyszlo wiec zostalo umowione na wiosne/marzec - nie wyszlo, wiec pytam sie jak nie bylo ustalone? A jeszcze przyczepil sie jednego iz pisalam, ze nam sie nie spieszy, ok pisalam ale to tyczylo sie tylko do zimy, bo nic na sile i nikt nie kazal wchodzic zima aaa teraz caly czas mi to wmawia!

W koncu zadalam pytanie czy wejda za tydzien lub dwa bo jesli nie to podziekuje i poszukam kogos innego; odp: ze juz napewno i szczerze zapewnia iz w czerwcu moga wejsc.

Co teraz?

Oczywiscie, jesli chodzi o mnie to definitywnie bym podziekowala ale B. po namysle prosil aby poinformowala, ze zaczeka do czerwca.

Tak jak pisala mania, B. rowniez twierdzi iz poszukac teraz kogos w krotkim czasie to wcale nie takie latwe a "rodzinny fachowiec' zrobil by wszystko czyli:

cala elektryke wraz z wymina i odbiorem

wewnetrzne ocieplenie

podlogowki

zalatwic firme do tynkow i wylewek

wiec rezygnujac z niego musielibysmy szukac kazdego z osobna do wykonania tych prac i tak sie to przedstawia.

Dam znac jaka bedzie ostateczna decyzja.

Troszkę się pogubiłam... :confused:

Na pierwszych zdjęciach widziałam dom parterowy-podpiwniczony - tutaj widzę parter i wybraną ziemię pod nową podłogę. Jak to w końcu jest u Ciebie?

Jak moglas sie pogubic? ;) OK postram sie wyjasnic - podpiwniczenie jak to okreslilas to jest wlasnie parter, sorry to moje okreslenie i pewnie dlatego wprowadzilo Cie w blad - z tego miejsca pochodza zdjecia i poglebialismy na podlogowke, jesli widzialas plan parteru to zauwazylas zapewne iz zamienilam calosc na mieszkalne, poprzednio tylko kuchnia funkcjonowala latem aby bylo latwe wyjscie do ogrodu i na szykowanie przetworow, wiec kuchnia na pietrze podczas lata byla zawsze czysta ...

Czy napisalam zrozumiale? Jesli nadal masz jakies watpliwosci pytaj.

Dawaj ta lazienke.

mania, nie poganiaj pls bo dogadac sie nie moge z B. odnosnie kabiny prysznicowej, nooo niby prosta sprawa jak dla mnie a stworzyl sie problem - poczatkowo mialo byc tylko wc ale sie namyslilam i postanowilam wcisnac kabine prysznicowa jak pisalam- bezproblemowo wstawilabym 90 cm aleee B. bedac w pl widzial duuuuze (140 cm dluga 90 cm szeroka) z wysokim brodzikem i taka sobie zazyczyl; pomijam opis jak bardzo sie hmmm ... posprzeczalismy odnosnie tego pomyslu i jego zyczenia bo lazienka mala i kiedy wstawic takiego olbrzyma to ... to naprawde nie wiem ale bedzie zastraszajaco wygladac bo co innego takich rozmiarow aleeee cala ze szkla i niski brodzik, ooo tak do takiej bylabym przychylna - juz postanowione i bedzie w/g B. zyczenia.

Planuje zrobic lazienke bialo/czarna - czarna ceramika na podloge, biala na sciane oraz biala szafke wiszaca i zawieszany tronik - to juz nie ulegnie zmianie.

przygotowane miejsce pod lazienke ... (sorry lepszych zdjec nie posiadam i tak jestem happy, ze posiadam tych kilka)

2011%2520polska%2520DOM%2520069.jpg

2011%2520polska%2520DOM%2520079.jpg

tak nim wiecej bedzie wygladac z kabina prysznicowa o ktorej pisala powyzej - nie moglam znalesc bialej szafki jest wiec czarna no i ... zapomnialam o oswietleniu gapa ze mnie, zastanawiam sie takze czy montowac podgrzewany wieszak na reczniki?

Rowniez nie bylo w projekcie opcji ustawienia kabiny na prawej scianie tak jak u nas planujemy wiec to tylko zarys jak bedzie wygladac z tym, ze w naszej lazience bedzie tak: kabina na prawej scianie, tak samo tronik , umywalka na lewej scianie (gdzie sa luksfery), drzwi do lazienki otwierane na zewnatrz i prawa strone.

http://u.mdcd.net/media/data/rooms/images/n5cvby6be67kpala.jpeg

pobawilam sie jeszcze troszke i wyszlo cos takiego .... i pomyslalam czy aby nie bedzie lepiej/korzystniej i wiecej miejsca jesli miske zawieszana i umywalke dam na jedna jedna sciane - prawa a kabine prysznicowa na lewa tak wlasnie jak na tym projekcie z tym, ze nie taka zabudowana szafka wrrr tylko osobno. Do przemyslenia.

http://u.mdcd.net/media/data/rooms/images/2y2iilhcmu6rgmzb.jpeg

zakupione zostaly w zeszlym roku dwa "troniki" Cersanit o ladnej nazwie "delfi" ;) i czekaja ...

2011%2520GOLECZYNA%2520-167.JPG

ha! No widzisz, nie taki diabel straszny jak Mydeco :) Sie udalo! To ja juz widze jak salony zacznisz malowac.

A te podgrzewance do recznikow to jednoczesnie grzejnik, wiec dwa w jednym - to nie tak jak tutaj Etta na tym naszym zadupiu :)

Lazienka fajna wyszla.

A maz bedzie ta wanne myl?? :) Moj tez chcial wanne ale go odgonilam od tego pomyslu bo na dole jest wanna. Na starosc plytki przysznic potrzeba tez, zeby wlezc i wylezc latwo. Jak masz prysznic gdzies to wanne rob, zawsze dobrze kosci wymoczyc.

Takie obrazki i u mnie wisialy po babci. Ciocia pozabierala wszystkie jak bylam w zeszlym roku kwitujac - to nie w twoim stylu, juz cie na tyle znam, to co wezme sobie? A bierz :) I wziela :)

Mój tez chciał wannę... potem się upierał przy kosmicznej chińskiej kabinie.... potem stwierdził, że będzie murował głęboki brodzik aż stanęło na średnim.... gdybym miała jeszcze chwilkę czasu to może dałby się zwieść kobiecie swej i wcale brodzika nie robić ale cóż... czasu zabrakło :)

Mnie osobiście bardziej podoba się pierwsza wersja łazieneczki :D ale na mnie nie zwracaj uwagi, bo ja z tych co mają swoje "widzimisię" i nie patrzą na modę i takie tam :lol: zresztą nawet się nie znam :D

A te podgrzewance do recznikow to jednoczesnie grzejnik, wiec dwa w jednym - to nie tak jak tutaj Etta na tym naszym zadupiu :)

Wiem mania i mysle, ze zrezygnuje bo zabierze miejsce na scianie a mysle, ze ogrzewana podloga wystarczy? Tak, racja tutaj tooo dopiero zadupie!

Lazienka fajna wyszla.

DZIEKUJE. :) Jednak o calkowitej decyzji instalacji TAKIEJ kabiny prysznicowej zadecyduje ostatecznie w przyszlym roku kiedy zobacze naocznie, w sumie wcale mi juz nie przeszkadza bo bede miala swoja lazienke na pietrze a jak sie chlop uparl to niech ma ot co! ;) Jesli o mnie chodzi to bym dala wanne i szmate na drazku i po problemie ale nie ... musi byc po polskiemu haha kabina!

A maz bedzie ta wanne myl?? :)

A kto ja?!

Na starosc plytki przysznic potrzeba tez, zeby wlezc i wylezc latwo. Jak masz prysznic gdzies to wanne rob, zawsze dobrze kosci wymoczyc.

Oooo dobrze piszesz mania bo o tym samym mysle w koncu nie mlodniejemy, prawda? Problem w tym, ze nie bedzie juz innego prysznica (planujemy zrobic jeszcze dwie lazienki na poddaszu aleee to daleka przyszlosc) i jedyny prysznic to wlasnie bylby na parterze bo na gorze nie bardzo sie zmiesci ... no wlasnie bede musiala zasiegac rady co do lazienkie na gorze bo tooo dopiero bedzie wyczyn.

Tak wiec: na parterze bylby prysznic tzw: kabino-wanna a na pietrze tylko wanna aleee jaka ... moja ulubiona "victorianska" jak lubie ja nazywac taka na nozkach i zeliwna wiec moczyc kosci bedzie gdzie ... ale wroce do tego tematu i to szybko bo mnie bardzo nurtuje sprawa aranzacji nooo i liczyc bede na Wasza pomoc.

Takie obrazki i u mnie wisialy po babci.

Nic mi nawet juz nie pisz bo jest w domu jeszcze kilka i pewnie wydam jakims babciom i tym sposobem stane sie wykleta z rodziny haha a jest jeden w pieeeknej czarnej drewnianej i rzezbionej ramce i ona bedzie moja bez ... obrazka oczywiscie. :D

aisa a myslisz, ze ja bede cos cudowac po modnemu? Za stara juz jestem na taka zabawe :D urzadzic w miare wygodnie pod moje lubienie i cieszyc sie zyciem! W koncu ilez razy w zycu mozna sie dorabiac?! I nie marudz prosze bo widzialam u Ciebie co widzialam i zegar tez taki kcem haha

Witam amalfi i dziekuje a okolice cudne to prawda i raczej niedoczytasz gdzie ona sie znajduja.

Wiesz, piszac o prysznicu pisze z "doswiadczenia"….w cudzyslowiu bo nie osobiscie. Moja babcia miala problem z wejsciem do wanny, zlamala biodro, ze sie goilo, zle sie zroslo. W koncu wujek musial prysznic postawic. Teraz ten problem ma tesciowa, mimo ze nic nie zlamane - wejscie do wanny dla niej to wyczyn alpejski i bardzo nazeka, wiec patrze na to…bo niestety tak jest, lata leca i trzeba myslec o tym co bedzie na starosc.

Podlogowka - nie wiem czy starczy - wiesz dobrze ze tutaj to NOWOSC o ktorej bardzo malo ludzi slyszalo (zadupie), ale napewno taki grzejniczek sie sprzydaje. Jak to miejsca nie masz???????????????? a wolne miejsce kolo wanny? tam masz scianke. Masz tam duze pole do popisu, nie to co ja w mojej dziupli miec bede.

Wanien takich nie ogladalam…ale ogladalismy kabiny prysznicowe w ten sam sposob zrobione, z wysokim brodzikiem i neeeeee…..I didn't like it :( Too much plastic :(

ok, to ja napiszę tak, prysznic całkiem niedawno teściowie zmieniali, właśnie z takiego średniego brodzika na prawie całkiem płaski, z uwagi na problemy z wchodzeniem/wychodzeniem i w ogóle...

u dziadków jest wanna, a mają oni ponad 70 lat, i pomimo tego, że mają dużo uchwytów, rewelacji wcale nie ma... mają problemy. Planują niedługo remontować łazienkę, i mowa jest właśnie o kabinie prysznicowej, właśnie takiej z niskim brodzikiem, dosyć dużej, i z krzesełkiem do siadania, być może nawet o szybie i odpływie liniowym - lata lecą, a sprawność maleje...

a co do grzejnika w łazience, mamy podłogówkę i grzejnik, przecież celem wysuszenia ręcznika nie będę go rzucała na podłogę ;)