Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PRZEBUDOWA domku i plany do zrealizowania na odleglosc

Etteb

Recommended Posts

• Odpowiedzi 136
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mania, rozglosilas o zdjeciach a mam tylko z ukladania podlogowki, mam nadzieje (ucze sie byc cierpliwa) ze otrzymam reszte o ktore prosilam, dzis bede rozmawiac z fachowcem to przypomne - dobrze, ze sa karty bo inaczej rozmowa na komorke kosztowalaby mnie majatek , karta za $2.50 i rozmawiam 30 min.

Z prac wykonanych to :

=> wybudowanie komina do centralnego

=> przeniesienie skrzynki elektrycznej na zewnatrz koszt 1800 zl

=> wymiana elektryki, gniazdka i kontakty

=> zamurowane drzwi garazowe

=> wybudowanie scianek pod drzwi

=> kanalizacja plus dwa krany na zewntarz

=> tynki scienne

=> podlogowka ktora sie konczy i z tego etapu mam fotki ...

wejscie do tzw: wiatrolapu i po prawej stronie jest kotlownia a po lewej spizarka , dalej wejscie do korytarza a tam po prawej stronie wejscie do kuchni po lewej nastepny korytarz a w nim pralnia, lazienka i wyjscie na parter , natomiast na wprost od wejscia widac wejscie do bylego garazu a obecnie bedzie salon jak rowniez zamurowane juz miejsce po drzwiach garazowych

SAM_0644-1.JPG

kuchnia ...

SAM_0642.JPG

wiatrolap i wejscie do kotlowni

SAM_0644-1.JPG

SAM_0645.JPG

pietro - dawniejsza kuchnia , wydzieranie desek pod wylewke

SAM_0636.JPG

SAM_0644-1.jpg

SAM_0642.jpg

SAM_0645.jpg

SAM_0636.jpg

Edytowane przez Etteb

No i wystarczy .... na dziś :p jutro następne dasz prawda ?? Fajnie się patrzy jak przybywa to i tamto :D:D:D.... u mnie na razie przestój.... co chwilka coś innego się schrzani i trzeba naprawiać.... to jedne auto, to drugie.... to moto.... ech.... no ale już chyba w przyszłym tygodniu coś ruszy :)

aisa, nie dam nic bo nie mam wiecej fotek, odbylam rozmowe z fachowcem i obiecal przeslac wiecej ... wiec czekam.

W domu teraz nic sie nie dzieje - jedynie koncza tynki (inna ekipa) i beda schly az do momentu kiedy wroca fachowcy za tydzien i wtedy zostaja juz do ukonczenia wszystkiego.

Po dyskusji z B. i namysle zdecydowalismy sie na wybicie starej wylewki na poddaszu i zrobieniu nowej - skoro beda juz robic na calym parterze oraz w dwoch pokojach na pietrze to od razu machna cale poddasze bo np: za rok trudno bylo by znalesc ekipe aby zgodzila sie tylko na samo poddasze wiec wyboru wielkiego nie mamy - kasa juz doslana i spimy spokojnie.

W dalszym ciagu nie mam fotek ... czekam. Fachowcy maja wrocic na dniach a moze juz sa a nie wiem, zadzwonie jutro to sie dowiem i kolejny raz przypomne o fotkach.

Tak poza tym nic sie nie dzieje nooo z malym wyjatkiem bo zaszla zmiana w kuchni a dokladnie - zrezygnowalam z plyty gazowej i bedzie plyta indukcyjna. Dlugo sie zastanawialam nad ta zmiana bo tak naprawde to nie wiem czy bym umiala gotowc na gazie, tak wiec wybrana zostala indukcja i teraz kolejny problem bo zakup odpowiednich garnkow. Czytalam na ten temat wiele opini i nie ktore mnie przerazily tego typu: nie wszystkie garnki do indukcji sie sprawdzaja bo zwyczajnie sie w nich nic nie gotuje nawet woda. Nooo szok! Nie chcialabym wywalic 1000 zl za gary ktore beda bezuzyteczne, to zaczyna byc malo interesujace a oprocz tego bede musiala zakupic rowniez inne zwykle garnki na kuchnie kaflowa ale te to juz maly problem.

Ktos wie jak jest naprawde z tymi garami na indukcje?

Teraz sie wkurzylam! Nie dosc, ze pozmieniali cos z wstawianiem zdjec i mialam problem to teraz wcale mi nie wkleja zdjec wrrrr

A masz faze pod indukcje tam w domu? Sprawdz najpierw to. Bo ja nie mam i na dzien dzisiejszy moge tylko ceramiczna podlaczyc, a jak indukcyjna elektrownia musi mi faze podlaczyc.

Garnki…tu nie ma problemu. Uzywam teraz 3 setow garnkow. jedne niemieckie - kupilam 5 lat temu w US w Marshallu (odpowiednik polskiego Max'a czy jak mu tam, dziewczyny wiedza) i dwa sety KitchenAid . I niemieckie i KitchenAid sa przystosowane i do ceramicznych plyt, gazowych plyt i do indukcji. Ja jak bede wracac mam zamiar kupic KitchenAid znow zeby miec komplet z reszta (robot, mixer, blender itp itd tak jak tu). Popatrz sobie w sklepach, canadian Tire czesto ma je na przecenie. Nie wiem jak w PL ale tutaj wsie lepsiejsze garnki sa z gory przystosowane do kazdego rodzaju plyt. I to jest rzecz ktora warto stad przywiezc.

Czy mam faze? Nie wiem ale mowilam fachowcowi, ze ma byc indukcja wiec przypuszczam, ze tak musze sie zapytac aby miec pewnosc. Co do garnkow to teraz uzywam Lagostina i myslisz, ze bede sie nadawac ? Zreszta to juz zaden problem, moge kupic KitchenAid jak Ty bo rowniez mam wszystkie ich roboty ufff ... juz po problemie, thx mania. Bede sie teraz rozgladac aby kupic, zawioze do pl i niech czekaja ;)

Pojade do Lowes bo tam widzialam plyty indukcyjne i od razu spojrze na garnki i zapoznam sie z cenami. :)

• 3 weeks później...

Nic sie nie dzieje. Fachowcy mieli wrocic po ok 2 tygodniach, minelo juz poltora miesiaca i nadal ich nie ma i jak sie dowiedzialam maja teraz tydzien wakacji. To rozumiem, nalezy sie kazdemu jednak nie wiem do konca czy po powrocie przyjda od razu czy jeszcze gdzies "pobladza" jesli tak dalej bedzie to w tym roku nie zostanie ukonczony remont - moge sie mylic oby ...

Zaszly male zmiany w lazience na pietrze, zmienilam okno na wieksze i jednoczesnie musialam zmienic takze uklad - pierwonie bylo tak:

DSC03609.JPG

po zmianach z duzym oknem ...

DSC03606.JPG

oczywiscie sedes bedzie podwieszany i inna szafka jak i umywalka, nie mam weny aby od nowa "projektowac" lazienke , jesli kiedys mnie najdzie to zamieszcze, poki co zostaje tak ... ;)

Edytowane przez Etteb

• 1 month później...

Wieki mnie nie bylo bo jakies lenistwo mnie ogarnelo i tak trzyma i odejsc za diabla nie chce zebym nie wiem jak sie starala ... jest u juz. ;)

Na placu przebudowy duzo zmian ale jak do dzis nie bylo tak nie mam zdjec, juz prosisz o nie przestalam bo ilez mozna, za kazdym razem slysze tylko obietnice.

Co zostalo wykonane:

=> wylewki na calym parterze poszlo 20 ton piasku

=> kanalizacja i tutaj kopara nawalila i stala dwa dni a zaplacic musielismy nawet za ten postoj, rozboj w bialy dzien!

Praktycznie oprocz ocieplenia wewnetrznego parter juz jest gotowy. Po tym tylko zostanie ukladanie plytek podlogowych i montowanie drzwi i przejscie na pietro do dalszych prac. Praktycznie cala elektryka i hydraulika zostala zrobiona nowa.

To tyle w wielkim skrocie.

Zaszly kolejne zmiany ale o tym juz nastepnym razem. aisa czytasz ... haha znowu zmiany ;)

Hi hi... czytam, czytam ale, że lenia też mam to i mój temat gdzieś na dnie :p

A z tymi planowanymi zmianami to wiem, bo też to mam... eh.... teraz to całkiem inaczej bym urządziła ale jak się nie ma co się lub,i to się lubi co się ma :D:D:D

Może tego lenia nie tak całkiem, bo nagrywamy materiał na nową płytę, a co za tym idzie szyję stroję, piszę teksty, wymyślam muze.... no to tyle u mnie :)

• 5 months później...
  • 2 months później...

Wieki mnie nie bylo, ledwo odnalazlam watek. Pisac nie pisalam bo jak ... obiecanych zdjec z remontu (jeszcze w zeszlym roku) nadal nie mam i zaczynam zastanawiac sie czy wogole fachowcy je zrobili (?) trudno, najwyzej nie bede miec fotek z etapu "przed" a napewno bede "po" poniewaz nooo wlasnie bo ... za miesiac wybieram sie do pl (na 2 miesiace) obstrykam wszystko. Raaany po 6 - sciu latach i napisze, ze wcale ale to wcale nie czuje tego, ze mam leciec, nie znam powodu, pamieeeetam zeszle razy to na miesiac przed wylotem bylam podekscytowana a teraz ... nic. OK! jak pisalam wyzej beda fotki to zdam relacje bo slowo pisane tooo slowo pisane ale jeszcze "udekumentowane" zdjeciem to juz "historia" , tak wiec jeszcze do mojego powrotu bedzie male milczenie, nooo nie zupelnie bo zakupilam kilka rzeczy wiec kiedy pani wena mnie obejmie to postaram sie napisac.

Dziewczyny! Nie wiem czy dam rade przeczytac zalegle wasze posty bo nie wchodzialam na muratora przez ten czas aleee na ile czas pozwoli to zapoznam sie z tematem ... koncowym haha

Do nastepnego!

U mnie zaczal sie dlugi weekend.