Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odbiór przyłącza gazowego

yaiba83

Recommended Posts

Witam

Jak to jest z odbiorem instalacji gazowej? Instalacja wykonana - 3 punkty odbiorcze.

Jeden punk podłączony (Junkers) pozostałe 2 punkty zaślepione. Docelowo będzie tam podłączona kuchenka gazowa z bloku i dokupiona jeszcze jedna do kuchni letniej.

Czy przy odbiorze wszystkie punkty muszą być uzbrojone w urządzenia, czy może być tak jak mam w tej chwili.

Załóżmy, że w lipcu by puścili gaz i Junkers wodę by dogrzewał, natomiast kuchenki bym zamontował tuż po wprowadzeniu się.

Pozdrawiam

Widzę, że nikt nie zna odpowiedzi na mój problem.

Ze swojej strony mogę się podzielić informacją od projektanta instalacji wewnętrznej (na codziń pracującym w PGNiG), że w dniu odbioru/puszczenia gazu w sieć musi być przynajmniej jeden sprawny odbiornik. Tzn jeżeli mam 3 punkty to 2 mogę mieć zaślepione a na trzecim coś podłączone - kuchenka, junkers itp

Widzę, że nikt nie zna odpowiedzi na mój problem.

Ze swojej strony mogę się podzielić informacją od projektanta instalacji wewnętrznej (na codziń pracującym w PGNiG), że w dniu odbioru/puszczenia gazu w sieć musi być przynajmniej jeden sprawny odbiornik. Tzn jeżeli mam 3 punkty to 2 mogę mieć zaślepione a na trzecim coś podłączone - kuchenka, junkers itp

Ta informacja znajduje się w umowie przyłączeniowej. Jak i pozostałe warunki niezbędne do odbioru.

• 6 months później...

Witam,

Mam pytanie dotyczące zakończenia budowy przyłącza gazowego, na które posiadam pozwolenie na budowę.

Instalacja wykonana, szafka i licznik zamontowane, napełniona gazem, podpisana umowa z gazownią.

Moje pytanie dotyczy czy trzeba formalnie zgłosić zakończenie budowy gazociągu w Starostwie?