Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz - pozwolenie na budowę

Recommended Posts

Koledzy,

Planuje remont kawalerki.

Mam podprowadzony obecnie gaz do mieszkania, rura konczy sie tuz przy wejsciu (tam byl malutenki aneks kuchenny za dawnych czsow). Mieszkanie jest mini - 20m2.

Teraz w projekcie, kuchnia (wyspa) bedzie stala w pokoju, do ktorej chcialbym podlaczyc wlasnie gaz, a to wiazaloby sie z przedluzeniem rur istniejacych, poprowadzeniem ich gdzies pod sufitem, a pozniej po scianie. Mozna to traktowac jako element dekoracyjny i zrobic te rury nierdzewne, ale nie chodzi tu o aspekt dekoracyjnosci tego zjawiska.

Pytanie mam inne: Czy na takie rzeczy wymagane jest pozwolenie na budowe? Bo jezeli tak, to rozwazam rowniez zaslepienie tych rur, i zastosowanie po prostu plyty indukcyjnej. Co tu wedlug Was sie bardziej 'oplaca' i czasowo i kosztowo w tym przypadku ? Gdybym rezygnowal z gazu, to musze sie pozbyc licznika? Gazownia musi sie pojawic, bierze za to pieniadze? jak to wyglada?

dzieki !

- Żeby było legalnie to moim zdaniem potrzebujesz PNB na przebudowę rury w domu. Oczywiście można zrobić bez, ale różnie bywa

- Indukcja nie jest jakoś wybitnie energochłonna. Mam w domu i rachunki za prąd nie są powalające (ok 120-140 PLN mcznie)

- jak skasujesz licznik gazu to bedzie dodatkowa oszczedność (spora część rachunku za gaz to stała opłata abonamentowa)

- plusy indukcji to czystość (gaz spalając się w atmosferze kuchni brudzi meble taką lepką mazią, widoczne po kilku latach na szafkach wiszących) i bezpieczeństwo

- potencjalny problem z indukcją - potrzeba prądu 3-fazowego aby mogła pracować z pełną mocą. W przypadku 230 V nie bedzie pracować na wszystkich polach jednocześnie z dużą mocą. Sama jakość instalacji też jest istotna.

Pozwolenie z tego co pamietam moze trwać DO 2 miesiecy u mnie trwało 2 tygodnie bo znajomi weszli do gry

Projekt trwa tydzien

pinb akceptuje w pare dni

Prawdopodobnie musi byc tez proba szczelności

zrezygnował bym z gazu i tak tez zrobiłem w domu

piec do CO i CWU owszem ale do gotowania płyta.

pozdrawiam

dzieki f5,

ja myslalem o gazie, bo aspekt oszczednosci byl dla mnie istotny, ale po opiniach uzytkownikow wyglada na to, ze indukcja wcale znaczaco sie nie przyczynia do wzrostu rachunkow za prad, wiec to kolejny argument za nia.

mysle, ze sprawa juz jest zamknieta, dzieki za pomoc wszystkim obecnym.